VAN HERTEM-SCHUURMANS 1e Opvolger & Zilveren Duif, Superstar van het Jaar Fond en 1e Nat. Asduif Kleine halve fond oude duiven

Liefhebber: 

Neerpelt – We trokken... bijna als naar jaarlijkse gewoonte... naar het noorden van Limburg waar de tandem Van Hertem-Schuurmans uit Neerpelt het in 2013 opnieuw behoorlijk bont gemaakt heeft. Met 1e Nat. Guéret 12602 oude duiven en 1e Nat. Chateauroux 6005 jaarlingen waren ze een van de uitblinkers van het nationaal programma van het afgelopen seizoen !

Toen de medailles in de diverse kampioenschappen uitgedeeld werden stonden ze opnieuw op de eerste rij. Ze haalden de titels van 1e Nat. Asduif kleine halve fond oude en 8e Nat. Kampioen Halve Fond jaarlingen binnen en klasseerden zich met 3 duiven voor de “Pré Olympiade” in Brno (1e Cat. A).
Maar aan de Hayenhoek groeien de bomen wel degelijk tot in de hemel ! Want in de aartsmoeilijke “Gouden Duif”- competitie werden ze ook met veel panache “Superstar van het Jaar Fond” en “1e Opvolger en Zilveren Duif” nadat ze in 2007 reeds als Gouden Duif-winnaar gelauwerd werden.
Pro memorie vermelden we dat ze ook de 1e en 2e Olympiadeduif Fond (Nitra) hadden en de 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond oude 2012 op hun palmares schreven.

Henri en Lisette

Henri Van Hertem (58) heeft de duivenstiel zeker niet geleerd van vader... want die hield alleen maar duiven voor de soep. Een vriend overtuigde hem om ook met duiven te beginnen... en het werd in 1970 een start met een allegaartje. In 1977 leerde hij Jules Beyens uit Waregem kennen... en bekwam er niet alleen goede duiven... maar ook veel goede raad.
In 1980 werd er van start gegaan op het huidig adres en sindsdien werden er nog maar weinig slechte seizoenen gespeeld. In 1994 stond Henri op de stoep bij Gust Cristiaens... en het mag gezegd…de Cristiaens-duiven doen het voortreffelijk in Neerpelt !
Enkele jaren later werden er ook drie jonge duiven van Jan van Dam, Valkenswaard ingehaald... en ook duiven van Jef Henderikx, Lommel... Johny Janssens, Eksel... en Gebr. Scheele, Terneuzen. De Scheele-duiven betekenden absoluut een meerwaarde op het kweekhok van Van Hertem-Schuurmans. Meer recent kwamen er ook duiven bij van Alfons Vanhoudt, Neerpelt.
Vrouwtje Lisette Schuurmans werd... eens getrouwd met Henri... noodgedwongen duivenmelker. Zij kwam helemaal niet uit een duivenmelkerfamilie... maar manlief ging uit werken en had onregelmatige werktijden. Bijspringen waar het moest was toen de boodschap... maar na een paar jaar had ze echt de passie te pakken en nu is ze een even hartstochtelijke duivenmelker als haar man. Meer nog... zij draagt de broek op het duivenhok... ofschoon ze dat niet met zoveel woorden zegt.

Moeilijke start

Het seizoen 2013 kende een moeilijke start wegens het aanhoudend koud weer. Op de eerste wedstrijden werd er gespeeld met de rem op. De duiven hadden nog niet het vliegritme te pakken en er werden meer duiven gespeeld op de vitesse dan op de halve fond omdat de kortere afstand minder risico’s inhield. Eigenlijk kon je als melker zelden met gerust gemoed je duiven inkorven. Maar het kwam allemaal goed en aan het einde van de rit bleek dat Henri en Lisette het beste seizoen uit de carrière gespeeld hadden.
Amper was de euforie van het Olympiadegebeuren verdwenen of ze schitterden met twee nationale overwinningen en een zonale overwinning op Argenton. In de kampioenschappen waren ze ook een van de blikvangers met 1e Nat. Asduif kleine halve fond oude duiven en klasseerden ze 3 duiven in de European Exhibition in Brno.
Ofschoon de verliezen bij oude en jonge duiven niet min waren kun je zo’n seizoen meer dan geslaagd noemen. Het was aarzelend begonnen maar eindigde met een apotheose !

“Jelson” B11-5140870

Blikvanger van de kolonie dit seizoen was ongetwijfeld “Jelson” die de titel van 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond oude duiven binnenhaalde. Hij komt uit het superkoppel “Zoon Jelle” x “Het 352”. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat... niet super zacht van pluim maar wel een uitstekende vliegdoffer die zijn palmares sierde met meerdere eerste prijzen.
Hij was de lijsttrekker van de vliegploeg die op het totaal weduwschap gespeeld werd. Vanaf het begin van het seizoen werd er goed gepresteerd met een dipje in de maand juli. “Jelson” werd een week thuis gehouden en knoopte terug aan met de 2e Marne 559 d na een paar ererondjes rond het hok. Kampioenen hebben inderdaad hun eigenaardigheidje... en vlot binnenlopen na aankomst van een wedstrijd was er voor “Jelson” zelden bij. Maar dit weerhield hem niet om de titel van nationale asduif binnen te halen.
“Jelson” heeft ondertussen een plaatsje gekregen op het kweekhok maar de discussie tussen Henri en Lisette is nog niet gesloten. Zal hij in 2014 nog op de wedstrijden gespeeld worden of zal hij zijn kunnen moeten bewijzen op het kweekhok?
Hij werd uit goede familie geboren want ook zijn nestzuster B11/5140871 is uit kampioenenhout gesneden en zij won afgelopen jaar ook drie eerste prijzen.

Zo werden zij 1e Nat. Asduif KBDB kleine halve fond oude :
4.5 Melun  1171 d. 1
01.6 Melun  314 d. 1
07.6 Melun  800 d. 1
20.7 Orleans  235 d. 1
17.8 Marne  559 d. 2

Totaal weduwschap

Henri en Lisette hebben met 58 koppels die op het totaal weduwschap gespeeld worden... jaarlijks zo’n 180 jonge duiven... en 30 koppels kwekers aardig wat gevleugelde atleten onder de pannen. Alleen jaarse en tweejaarse duivinnen worden op het weduwschap gespeeld... de oudere duivinnen gaan daarna naar het kweekhok. De “snee” is er dan meestal ook al een beetje af... en er moet ook aan de kweek gedacht worden.
Het weduwschap stopt zo rond half augustus... doffers (3 hokken) en duivinnen (2 hokken) blijven gescheiden... en er wordt geen late ronde meer gekweekt. Op de eerste donderdag van december worden de kwekers gekoppeld. De weduwnaars komen samen begin januari... er wordt een ronde jongen opgetrokken... aan de ouderdom van 14 dagen gaat de duivin met één jong naar het hok van de duivinnen... en het andere jong blijft bij de doffer in de nestschotel. De van oorsprong snelheidsduiven zijn nogal driftig... en ze moeten in de gaten houden dat er zeker geen tweede keer gelegd wordt.
Eens de jongen gespeend gaan de woonbakken dicht met een schabje ervoor voor de doffers... de duivinnen gaan naar het duivinnenhok... en doffers en duivinnen blijven gescheiden tot aanvang vliegseizoen.

Er is ook geen tweede koppeling voor aanvang van het vliegseizoen... een seizoen dat begint het laatste weekeinde van maart.
Wanneer de lente in de lucht komt... en er zijn 3 à 4 mooie dagen in het verschiet... dan wordt er aan opleren gedacht. Met een vriend wordt er samen duiven opgeleerd... 5 à 6 keer wegbrengen tot zo’n 45 km... en doffers en duivinnen vliegen afzonderlijk. Tijdens deze opleersessie blijven doffers en duivinnen zo’n 3 dagen samen... en dan begint voor hen het echte weduwschap.
Bij de inkorving voor een wedstrijd gaan op het hok van de doffers de woonbakken met nestschotels open (gemakkelijker te pakken)... en ze worden in de mand gezet zonder hun duivin te zien. Ook de duivinnen gaan zonder doffer de mand in...
Bij thuiskomst zorgen enkele duivinnen en enkele kweekdoffers die ooit ook op het hok zaten voor het ontvangstcomité ! In Neerpelt zijn het doorgaans driftige duiven die er geen probleem van maken om even met een andere duivin/doffer te stoeien. Zelfs wanneer beide partners thuis zijn blijft de woonbak open... gewoon om zoveel mogelijk leven in de brouwerij te krijgen. Op die manier kan er gerust gespeeld worden tot half augustus...
Henri en Lisette hebben gemerkt dat de duivinnen... die twee compartimenten hebben op het hok van de jonge duiven... en die op dezelfde manier verduisterd worden als de jonge duiven veel langer in de pluimen blijven. De duivinnen worden net als de jonge duiven bijgelicht.
In 2014 zullen ook de weduwnaars verduisterd worden om ze langer te kunnen spelen. Einde seizoen 2013 hadden de weduwnaars zo’n 3 à 4 pennen gestoten. Door het verduisteren hoopt men de rui einde seizoen tot 2 à 3 pennen te beperken.

Jonge duiven

“Wij fokken jaarlijks zo’n 180 jonge duiven... de 1e ronde is natuurlijk de belangrijkste... ook de tweede ronde wordt gespeeld... en ook de derde ronde (uit de beste koppels) moet nog de baan op ! Eerste en tweede ronde worden op een afzonderlijk hok geplaatst. Bij het spenen worden de geslachten niet gescheiden... dat gebeurt pas wanneer de piepers goed opgeleerd zijn (Laon).
Van het opleren van zowel oude als jonge duiven wordt er degelijk werk gemaakt. Wel 6 tot 10 keer gaan de jongen met de wagen (Alfons Vanhoudt) de baan op tot 45 km. Wij “rijden” liever een keer meer met de jongen, dan ze te lossen op grotere afstanden. Doffers en duivinnen worden samen gelost... en na thuiskomst blijven ze samen tot de middag. Eens ze Chimay in de vleugels hebben worden ze gans het seizoen op woensdag gelost op 35 km. Ook dan blijven ze enkele uren samen... maar bij de inkorving komen de jonge doffers en duivinnen niet meer samen. Na thuiskomst blijven ze tot zondagavond samen.
De jonge bende wordt verduisterd vanaf 1 maart tot begin juni... van 18 u tot 7 u ’s morgens. Dat is inderdaad vroeg... maar ik heb graag de jongen ’s morgens vroeg de lucht in. Om 6 u opstaan is hier de boodschap tijdens het seizoen !
Vanaf 21 juni worden de jongen “bijgelicht”... m.a.w. vanaf dan blijft het licht branden tot ongeveer 10.30 u. De jongen worden ingekorfd voor de nationaals Bourges... Argenton... en La Souterraine... en voor de laatste vlucht hadden de meeste 4 pennen gestoten. Maar de nationale wedstrijden genieten geen prioriteit omdat ze niet echt nodig zijn om de piepers later tot goeie weduwnaars te laten uitgroeien. Het grote voordeel van bijlichten is dat de slagpennenrui gewoon verder gaat... maar dat er geen dekveren geruid worden. Op het einde van het seizoen worden de jongen dan wel op een nestje gespeeld.
Wij hebben hokken met veel “kleine” compartimenten... met weinig glas in de voorwand... en met een goede verluchting. Maar een verluchting zonder tocht... en zeker geen aanvoer van verse lucht rechtstreeks op de duiven ! “
En dan ook nog het vakmanschap van de melker ! Wanneer een belangrijke wedstrijd er zit aan te komen durft Henri wel een dag verlof nemen op het werk... speciaal om zijn duiven te motiveren. Een eitje bij een paartje onderschuiven... een duivin verhinderen om op haar nestje te gaan broeden... een partner op het andere hok zetten. Het zijn allemaal kleine dingen die een grote invloed kunnen hebben... zeker op de prestaties van de jonge duiven.
Maar het seizoen 2013 werd de uitzondering op de regel... en de jongen werden niet met de “schuifdeur” gespeeld. Heel wat jonge duiven gingen verloren... er werd een derde ronde jongen gekweekt om de gaten op te vullen... en die werd op hetzelfde hok van de 1e ronde gezet. Jongen van verschillende leeftijd samenbrengen leek niet de ideale oplossing te zijn en zij kregen af te rekenen met gezondheidsproblemen. De jongen werden dit seizoen op een nestje gespeeld. Voor 2014 zijn de krijtlijnen al uitgezet... 1e en 2e ronde komen samen op een hok... de 3e ronde gaat op een afzonderlijk hok.

Beperkt medisch

“Medisch worden de zaken hier zo beperkt mogelijk gehouden,” aldus Lisette. “Na afloop van het vliegseizoen worden er helemaal geen medicamenten verstrekt... en zelfs tijdens de voorbereiding op de koppeling van december 2013 werd er niet “gekuurd”. Wij zijn eind februari op consultatie gegaan bij dierenarts Karlo Van Rompaey... zijn advies wordt dan stipt opgevolgd maar we hoefden niet in te grijpen.
Afgelopen seizoen ging het excellent met de oude duiven op medisch vlak... zo goed zelfs dat er bijna geen geneesmiddelen nodig waren. En een behandelingsschema om de duiven met regelmatige tussenpozen te “kuren” volgen we sowieso niet ! In 2013 werden de oude duiven eenmaal behandeld tegen trichomonas (3 d) en de jonge duiven ook eenmaal tegen trichomonas (3 d) en eenmaal tegen luchtwegeninfecties (7 d).
Eén maal per week gaat er bij oud en jong Vior (appelazijn) in het drinkwater. Wij vervangen het klassieke melkpoeder door gewone yoghurt... en de “goede melkbacterie” ligt volgens ons aan de basis van de minder snelle uitbraak van Adeno. De jonge duiven krijgen het gewoonlijk drie keer per week. Anderhalve kilogram voeder wordt gemengd met een potje yoghurt... en als het geheel een beetje opgedroogd is wordt het op de voederplank gestrooid. Wanneer er slechte mest in het spel is kan het gebeuren dat er elke dag yoghurt over het voeder gaat ! Oregano wordt ook met regelmaat verstrekt en verder nog biergist... vitamineral... bijna altijd een teentje look in het drinkwater... meer omdat we van oordeel zijn... baat het niet... dan schaadt het niet !
Afgelopen seizoen werd er ook ingeënt tegen het Herpesvirus. Dit op aanraden van de dierenarts die van mening was dat het ook zou helpen tegen de “one eye cold” besmetting. In 2014 zal deze inenting toch niet meer gebeuren.”

Tuinhokken

De tandem Van Hertem-Schuurmans speelt op 25 m tuinhokken die op een halve meter boven de grond op palen staan. De hokken van de jonge duiven zijn maar 1,5 m breed met de bedoeling ze gemakkelijk handtam te maken. De hokken zijn niet geïsoleerd maar zijn wel heel droog. Er zit weinig glas in het pannendak en het gebeurt dat er tijdens de winter enkele glazen pannen bijkomen.
In het plafond voor de duiven is er een verluchtingspleet van 60 cm die niet regelbaar is. Voor alle hokken is er een kleine volière gebouwd waarin de duiven een bad krijgen en van waaruit de jonge duiven gedurende de eerste weken de omgeving verkennen. Dit is een noodzaak want de klamper wist in 2013 minstens 10 oude en jaarlingen te verschalken waaronder enkele zeer beloftevolle jaarduiven.

Superstar van het jaar fond

Nadat ze eerder al schitterden als Gouden Duif-winnaar en “Superstar van het Jaar Snelheid” in 2007... 1e Opvolger en Zilveren Duif in 2010... steken ze in de Gouden Duif-competitie van 2013 opnieuw de neus aan het venster. In een competitie waar alleen de allerbeste zich kunnen onderscheiden werden ze nu “Superstar van het Jaar Fond” en 1e Opvolger en Zilveren Duif ! Een beloning voor een schitterend seizoen 2013 waarin zij zich manifesteerden als een van de beste kolonies van België. Voor Henri en Lisette dus een verdiend applaus tijdens de Gouden Duif-viering 2013 !

 

Zo werden zij 1e Opvolger en Zilveren Duif + Superstar van het Jaar Fond :
S 08.9 Chimay  701 d. 12, 11, 22
HF :  01.6 Melun    314 d. 1, 5, 9
HF 17.8 Marne 1639 d. 34, 5, 30
F 28.7 Bourges    3302 d. 36,8
F 03.8 Chateauroux  6005 d. 1, 85

 

Nationale Kampioenschappen + Asduiven

2007 :  5e snelheid jonge
  9e snelheid oude
2010 : 4e snelheid jonge
2011 :   8e Asduif halve fond jaarlingen 5120015-10
2012 :   6e snelheid oude
   2e Asduif grote halve fond oude 512168-10
2013 :  8e grote halve fond jaarlingen
  1e Asduif kleine halve fond oude 5140870-11

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.