VAN EYNDE-GOOVAERTS - 1e Interprov. 2900 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Putte - De interprovinciale wedstrijd uit Vierzon, ingericht door Derby Henegouwen, is de klassieke aanloop naar het nationaal vluchtprogramma. Die wedstrijd was echt een kolfje naar de hand van de tandem Van Eynde-Goovaerts die met veel panache niet alleen de interprovinciale overwinning bij de jaarlingen maar ook de Antwerpse provinciale overwinning bij de oude en jaarduiven voor zijn rekening nam. Als toetje dan ook nog de snelste van alle 9310 Vierzon-vliegers.
Deze succesvolle kolonie uit Putte is voor 90 procent gebaseerd op de namen Jos & Jules Engels, Putte en Gaston Van de Wouwer, Berlaar. Daarbij komen nog een goede kweekduivin van Jos Maris, Itegem... een excellente kweekdoffer van Luc Daans, Begijnendijk... van het beste van Vervloesem & Zoon, Rijmenam en Wim De Troy, Berlaar.

Marc en Joseph komen aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 24 weduwnaars... 30 duivinnen gespeeld op het klassiek weduwschap... 120 jonge duiven... en 35 koppels kwekers. Voor Vierzon hadden ze 9 duivinnen en 3 doffers ingekorfd. Bij de jaarduiven was het “Miss Vierzon” B12/6225820 die de interprovinciale overwinning Vierzon voor haar rekening nam... en het was “Mister Vierzon” B11/6262292 die tekende voor de Antwerpse provinciale overwinning bij de oude duiven.
In tegenstelling tot voorgaande jaren werd het duivinnenteam pas op 15 maart gekoppeld en er werd maar 5 dagen gebroed. De voornaamste bedoeling hiervan is de duivinnen op een nestje te spelen op de laatste 7 nationale vluchten van het seizoen. De duivinnen werden ook van 1 maart tot 15 april verduisterd en samen met de late koppeling (geen jongen) moet dit zorgen voor een rem op de rui.
De duivinnen verbleven tot 1 maart in de volière maar in Putte worden duiven die uit de volière komen nooit meteen gekoppeld want daarna krijg je ze nog moeilijk aan het vliegen. Van 1 maart tot 15 maart kwamen de duiven dagelijks los en eens goed aan het trainen doken ze op 15 maart voor de eerste keer in de nestschotel. Na 3x wegvoeren met de wagen (15 km) werd het Momignies... Noyon... Soissons... 2x halve fond... en vervolgens Vierzon.

“Miss Vierzon” is een pienter blauw duivinneke... middelmatig van bouw... een rood/geeloogje... dat afgelopen weekend bovenaan de poulebrief stond. Ze had het volle vertrouwen van haar baasjes want als jonge duif klasseerde ze zich als eerste jonge duif van het hok (152e nat.) op Bourges II.
“Mister Vierzon” werd op 15 december gekoppeld en trok twee jongen groot. Er volgde geen tweede koppeling... hij kwam drie dagen samen met zijn duivin... en werd ondertussen opgeleerd. Daarna volgden ook Momignies... Noyon... Soissons... 2x halve fond... en Vierzon. Hij is een zenuwachtige witoger... middelmatig van bouw... en heeft een kop met een geweldige uitstraling.
Een belangrijke pijler van het weduwschap is dat er gestart wordt met een uitstekende basisconditie. Daarom moeten de doffers in februari al goed trainen aan huis... en schrik van de winterconditie is helemaal ongegrond. Maar duiven die hard trainen moeten goed gevoederd worden. In die periode wordt er 1/2 Vliegmengeling + 1/2 Start (dieetmengeling) gevoederd.
Wat het nieuwe vluchtprogramma betreft... de situatie wordt van week tot week bekeken en alles hangt af van het weer. De duiven blijven in ieder geval nooit thuis en wanneer er nationaal niet ingekorfd wordt dan gaan ze de mand in voor Momignies.
Medisch wordt er ook heel goed naar het bord gekeken ! Voor aanvang van het vliegseizoen wordt de gezondheid van de vliegploeg op punt gesteld. Er werd ingeënt tegen paratyfus... in maart werd er gedurende 6 dagen behandeld tegen trichomonas... en 8 dagen tegen de luchtwegeninfecties (Soludox). Verder in de loop van het seizoen probeert men zo lang mogelijk de medicijnkast op slot te houden... wanneer de uitslagen goed zijn wel te verstaan. Om de twee maanden staat er een controle bij de dierenarts gepland... de jonge duiven zelfs iets frequenter... en “blinde kuren” worden zoveel mogelijk vermeden.
 Bij de inkorving voor Vierzon kregen de weduwnaars alleen maar de nestschotel in hun woonbak... de duivinnen werden van hun schabje gepakt en gingen zo de mand in. Meer sleutelen aan de motivatie hoeft echt niet !
 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.