VAN DER MAELEN-PENNE - 1e Olympiadeduif Marathon

Liefhebber: 

Nederhasselt - Is een deelgemeente van Ninove... in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen... meer bepaald in het golvend landschap van de Denderstreek. Ophasselt en Nederhasselt zijn twee dorpen gelegen in de vallei van de Molenbeek.

De Denderstreek was ooit een duivennest bij uitstek waar vooral de vitesse hoogtij vierde. Ook hier ontsnapte men niet aan de teleurgang van de duivensport en ze moeten het nu stellen met amper nog een tiental duivenmelkers. Maar kwaliteit hebben ze er nog want de tandem Van der Maelen-Penne had op de Olympiade in Nitra de 1e Olympiadeduif Marathon.
Sonia Van der Maelen en Bert Penne traden in 2012 voor de eerste keer samen aan onder de naam Van der Maelen-Penne. Sonia Van der Maelen was wegens gezondheidsredenen in 2011 met de duiven gestopt. Zij was jarenlang bevriend met de familie Penne... trouwens Bert Penne speelde met een kolonie die voor 80 procent op het Van der Maelen-ras gebaseerd was... en zij besloten om vanaf 2012 samen te spelen. In de aanloop naar deze nieuwe start werden er in 2011 drie rondes jongen van Sonia Van der Maelen op de hokken in Nederhasselt ondergebracht.
De basis van deze samengestelde kolonie berust op de inbreng van Sonia Van der Maelen met de namen... Van den Bossche-Lauwereys, Woubrechtegem... Paul Haelterman, Voorde... A & P De Smet, Semmerzake... Gaby Vandenabeele, Dentergem... Firmin Willockx, Asse (lijn "Barcelona")... en Eric Limbourg, Brussegem. De kolonie van Bert Penne was gestoeld op duiven van de Gebr. Van de Walle, Zwalm ("Het Bordeauxken" - "Valen Barcelona")... Louis Van der Wielen, Boortmeerbeek... Enoch Van Autreve, Astene-Deinze... Jo & Steven Ronsyn, Appelterre... en Piet Visser, Enschede.
Zij pakten het seizoen 2012 aan met een team van 28 doffers op het klassiek weduwschap... 19 koppels op het totaal weduwschap... 20 duivinnen op het klassiek weduwschap... 150 jonge duiven... en 32 koppels kwekers als achterban.

Doffers op klassiek weduwschap

De doffers op het klassiek weduwschap vlogen hun laatste wedstrijd van het seizoen uit Argenton... ze trokken nog een late ronde jongen groot... werden daarna gescheiden en kwamen in de wintermaanden niet meer los. Ze gingen door de rui met "Rui Methionine" (Beyers)... aangevuld met wilde zaden... ruikorrels (Beyers)... en regelmatig Sedochol en BMT. Ook kregen ze wekelijks een bad.
Ze werden op 16 december voor de eerste keer gekoppeld en trokken twee jongen groot. Op 30 maart werden ze voor de tweede keer gekoppeld en na 5 dagen broeden begon voor hen het weduwschap. In vier etappes werd er opgeleerd... vervolgens Noyon... Ecouen... Angerville... tot Limoges / Souillac. Vanaf de eerste halve fondvlucht werd de duivin getoond bij de inkorving. Bij aanvang werden ze iedere week gespeeld... vanaf 450 km slechts om de twee weken. Er wordt dagelijks tweemaal getraind... op maandag zo'n 20 minuten... en dan opdrijven tot 45 minuten. Er wordt met de hand gevoederd tot de duiven gaan drinken... maar de laatste dagen voor de inkorving blijft er altijd wel wat eten staan.

Bij aankomst van een wedstrijd (om de 14 dagen gespeeld) op zaterdag wordt er "Super Weduwschap" + "Brilliant" gevoederd... met "Elektrofort" (Herbots) in het drinkwater. Op zondag krijgen ze een "trichopil" door de strot geduwd... met 's morgens "Super Weduwschap + "Brilliant"... en kruidenthee in de drinkpot. Vanaf zondagavond tot en met volgende zaterdagavond moeten ze het stellen met een soeplepel Vandenabeele-mengeling per voederbeurt.
Op zondagavond van de tweede week wordt het 1/2 "Super Weduwschap" + 1/2 Vandenabeele - mengeling... op maandag dezelfde mengeling maar dan mogen de doffers hun volle goesting eten. Op dinsdag 1/2 "Super Weduwschap" + 1/2 "Brilliant" met nadien nog een portie "Super Energy". Op woensdagmorgen (inkorvingsdag) 1/2 "Super Weduwschap" + 1/2 "Brilliant met nadien nog een ruime portie kempzaad (hennepzaad). Woensdagavond 100 % "Brilliant" + kempzaad + "Super Energy".Vanaf dinsdag van de tweede week wordt de portie kempzaad stelselmatig groter.

Kampioenschappen 2012
 1e Belgische Olympiadeduif Marathon Nitra 2013
 1e Algemeen Koning (1+2+3 afg) Denderbond Ninove
 1e Algemeen Kampioen (meeste prijzen) Denderbond Ninove
 1e Koning (1+2+3 afg) zware halve fond Denderbond Ninove
 1e Kampioen oude (1+2+3 afg) zware halve fond Denderbond Ninove
 1e Asduif oude met “De Piet-duivin” Denderbond Ninove
 1e Grote Sponsorprijs fond Denderbond Ninove

 1e Allround Kampioen F.C.D. 2012
 1e Ereprijs F.C.D. meeste prijzen 1e afgegeven alle vluchten
 1e Asduif oude zware fond (alle internat. vluchten) met “Het Bordeauxken” F.C.D.
 2e Algemeen Kampioen 1+2 zware halve fond F.C.D.
 3e Kampioen meeste prijzen jaarduiven zware halve fond F.C.D.
 3e Kampioen 1+2 oude zware halve fond F.C.D.
 5e Algemeen Koning zware halve fond F.C.D.
 5e Kampioen 1+2 jaarduiven zware halve fond F.C.D.

 3e Asduif jonge “Beide Vlaanderen”

27 x 1e prijs in 2012

Totaal weduwschap

Ook de ploeg die op totaal weduwschap gespeeld wordt vliegt zijn laatste wedstrijd uit Argenton. Ze komen daarna met een nestje en een paar duivinnen worden nog op een nestpositie gespeeld op La Souterraine en Guéret. Begin oktober worden doffers en duivinnen gescheiden en ze gaan op dezelfde manier door de rui als de doffers op het klassiek weduwschap.
Deze ploeg wordt op 1 februari voor de eerste keer gekoppeld... er wordt 10 dagen gebroed... en daarna worden doffers en duivinnen opnieuw gescheiden. Op 30 maart volgt de tweede koppeling en na 5 dagen broeden wordt het nestje afgebroken en begint het weduwschap. Na het opleren wordt het Noyon en ze gaan door tot de grote halve fond. Ze worden iedere week gespeeld... met uitzondering van de doffers die drie rustweekends krijgen in de loop van het seizoen.
De doffers trainen (2x daags) samen met de doffers die op het klassiek weduwschap gespeeld worden... en de duivinnen vliegen (2x daags) samen met de duivinnen die op het klassiek weduwschap gespeeld worden. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen ca. een half uur samen... na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot 's avonds of tot 's anderendaags.
De ploeg op totaal weduwschap wordt lichtjes anders gevoederd. Bij aankomst op zaterdag
 wordt het "Super Weduwschap" + "Brilliant"... met "Elektrofort" in het drinkwater. Op zondag krijgen ze een "trichopil" opgestoken... met 's morgens "Super Weduwschap + "Brilliant"... en kruidenthee in de drinkpot. Vanaf zondagavond tot dinsdagmorgen wordt er 2/3 "Vandenabeele-mengeling" + 1/3 "Super Weduwschap" gevoederd. Dan 2 voederbeurten 1/2 "Super Weduwschap" + 1/2 "Vandenabeelemengeling"... en op woensdagavond 100 % "Super Weduwschap" + kempzaad. Donderdag wordt het dan 50 % "Super Weduwschap" + 50 % "Brilliant"... donderdagavond (inkorving) 50 % "Super Weduwschap" + 50 % "Brilliant"... maar meer "Brilliant" wanneer er een zware wedstrijd in het vooruitzicht is.
In 2012 vlogen de duivinnen iets ondermaats maar doorgaans vliegen de duiven op het totaal weduwschap beter dan de duiven die op het klassiek weduwschap gespeeld worden.

Duivinnen op klassiek weduwschap

De duivinnen op het klassiek weduwschap worden in principe iedere week gespeeld met uitzondering van de fondwedstrijden Bordeaux... St. Vincent... Narbonne waarop ze maar om de twee weken ingekorfd worden. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een half uur samen.
Deze duivinnen starten op een nestje... zodanig gepland dat ze op de 1e Angerville grote jongen in de nestschotel hebben. Na thuiskomst van Angerville begint dan ook voor hen het weduwschap.
De eerste dagen na de aankomst van een fondklassieker wordt er niet getraind... daarna trainen ze samen met de duivinnen van de ploeg "totaal weduwschap". Deze duivinnen worden tijdens het vliegseizoen gevoederd zoals de doffers op het totaal weduwschap. Het boegbeeld van deze duivinnenploeg op de zware fond was het "Het Bordeauxken"... of de 1e Olympiadeduif Marathon in Nitra !

Jonge duiven

Uit kwekers en vliegers worden in twee ronden 150 jonge duiven gefokt. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en de geslachten blijven samen want de piepers worden gespeeld op hun schabje of met een nestpositie. Bij de eerste ronde wordt er eind februari gestart met verduisteren... bij de tweede ronde onmiddellijk na het spenen... van 17 u tot 8.30 u en tot 21 juni. Vanaf 21 juni tot einde seizoen wordt er bijgelicht. In het begin trainen de jongen 1x daags... later wanneer ze een nestje hebben trainen ze ook tweemaal daags.
Er wordt begin mei gestart met opleren... in 10 etappes gaat het tot 42 km... daarna meteen Noyon en zo verder tot en met de kleine halve fond. Maar met het nieuwe vluchtprogramma zit het er dik in dat in 2013 ook de grote halve fond zal aangepakt worden. Maar zelfs met de eerste wedstrijden in de vleugels en verder in de loop van het seizoen worden de jongen 2 à 3 keer per week gelost in Sirault (42 km) in plaats van te trainen aan huis. Dat deze midweekse trainingsvluchten hun vruchten afwerpen wil Sonia best onderschrijven want de jongen hebben afgelopen seizoen bijzonder goed gepresteerd. In het begin zag het er allemaal niet zo goed uit... ze vlogen niet aan huis...ze moesten opgejaagd... ze hebben ook nooit echt weg getrokken en er werd gedacht dat er bij het opleren heel wat jongen zouden verloren gaan... maar plots kwam de kentering en liep alles op wieltjes ! Bij de jongen werd er niet naar extra motivatie gezocht... de 2e en 3e ronde heeft alleen voor zijn schabje gevlogen.
Voor de hokken van de jonge duiven werd er een volière geplaatst en dat lijkt meteen een schot in de roos want de jongen zitten de hele dag in de volière en dat belooft voor de toekomst.

Medisch

Na afloop van het vliegseizoen... en tijdens de winterperiode worden er helemaal geen medicamenten meer verstrekt. Wel gaat er tweemaal per week appelazijn en kruidenthee in het drinkwater... en 2 à 3 x per week Sedochol over het voeder.
Een maand voor de eerste koppeling krijgen de kweekduiven een behandeling tegen paratyfus en worden niet ingeënt. Tijdens het broeden staat er een trichokuur van 7 dagen gepland. De vliegduiven krijgen in de maand februari eveneens een behandeling tegen paratyfus en worden eveneens ingeënt. Ook de jonge duiven krijgen later op het seizoen dezelfde behandeling tegen paratyfus.
Voor aanvang van het vliegseizoen staat er een controle door de dierenarts gepland en toen kregen alle vliegduiven een trichopil toegediend. Verder tijdens het vliegseizoen krijgen alle vliegduiven om de 2 à 3 weken een pilletje tegen trichomonas opgestoken. Tegen de luchtwegeninfecties werd er in de loop van het seizoen tweemaal behandeld met een product van de dierenarts. Bij de inkorving en na de vlucht krijgen zowel oude als jonge duiven oogdruppels (Herbots) als ontsmetting toegediend
Probeert men het gebruik van geneesmiddelen zoveel mogelijk te beperken... de bijproducten komen royaal aan bod bij de verzorging van de vliegduiven. Bij aankomst van een wedstrijd gaat er Sedochol en BMT (Herbots) over het voeder... in het drinkwater gaan er elektrolyten en rode bietensap.
Op zondag en maandag gaat er kruidenthee en rode bietensap in het drinkwater. Op maandagavond gaat er Zell Oxygen en Probac over het voeder. Op dinsdag- en woensdagmorgen gaat er Vior in het drinkwater... en op woensdag gaat er BMT en Herbaoil over het voeder. Op donderdagavond gaat er Aminovit en Zell Oxygen over het voeder... bij warm weer gaat er 's morgens ook Aminovit en Probac over het voeder. Driemaal per week gaat er ook CCK over het voeder... een product dat de algemene conditie bevordert en de weerstand aanscherpt.

Het kweekhok

"We zijn hier nog maar een jaar bezig en na de nieuwe start is het nog moeilijk om meteen ons beste kweekkoppel aan te duiden. Indien ik moest kiezen dan zou ik de ouders van "Het Bordeauxken" voorop zetten. Maar eigenlijk zijn we nog op zoek naar enkele goede kweekparen... en onze beste jonge duif hebben we gefokt uit een jaarling weduwnaar. Vroeger deden we met onze beste duiven aan inteelt en zullen dat in de toekomst ook gaan doen. We hebben ondertussen al kweekboxen geïnstalleerd want we zijn ervan overtuigd dat het kweekhok de basis is van alle succes !

Hoogtepunten van de carrière

 Nationale kampioenschappen
 1e Nationale Asduif KBDB snelheid met 4000618-96 “Ronaldo” 1997
 1e Nationaal Kampioen KBDB beginnelingen 1988
 2e Nationaal Kampioen KBDB beginnelingen 1987
 2e Nationaal Kampioen KBDB jaarlingen 1995
 2e Nationaal Kampioen KBDB fond 2005
 3e Nationaal Kampioen KBDB beginnelingen 1989
 4e Nationaal Kampioen KBDB jaarlingen 1996
 4e Nationaal Kampioen KBDB Zone B 2003
 5e Nationaal Kampioen KBDB jaarlingen 2006

Provinciale kampioenschappen
 1e Provinciale Asduif halve fond KBDB Oost-Vlaanderen met “Ronaldo” 1997
 1e Provinciale Asduif beginnelingen KBDB Dendervallei 1987
 1e Provinciale Asduif beginnelingen KBDB Dendervallei 1988
 1e Provinciale Asduif fond KBDB Dendervallei met “Tosca” 1990
 1e Grote Marathonprijs Provinciaal KBDB Oost-Vlaanderen 1998
 1e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 1993
 1e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 1996
 1e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 2003
 1e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen 2005

 1e Nat. Chateauroux 18.725 jl en snelste van 39.055 d. met “Grizzle King” op 29.5.2010 !

 

Beste uitslagen 2012
 22.4 Noyon Onkerzele 191 jl 2, 18, 19, 26, 27, 30, 31, 61 (25 mee)
19.5 Vierzon Denderbond Ninove 320 o  2, 7, 37, 64, 76, 77, 94 (8 mee)
  229 jl 2, 6, 19 (4 mee)
02.6 Chateauroux Denderbond Ninove 323 jl 1, 2, 13, 22, 25, 28, 34, 45, 55, 64, 68, 78, 87, 90, 94, 99, 103, 104, 104 (31 mee)
F.C.D. 1019 jl  4, 11, 60, 103, 111, 121, 132, 171, 203, 220, 228, 243, 258, 277, 286, 303, 324, 325, 325 (31 mee)
15.7 St. Vincent Denderbond Ninove 92 o 1, 23 (2 mee)
Denderverbond 990 jo 1, 4, 8, 9, 10, 16, 22, 23, 30, 43, 44, 48, 49, 51, 57, 62, 66, 67, 78, 80, 86, 88, 99, 103, 105, 130,enz
18.8 Angerville Gooik 359 jo 1, 3, 8, 9, 25, 26, 31, 32, 39, 41, 45, 48, 57, 60, 62, 66, 67, 70, 74, 85, 86, 89, 118 (35 mee)
18.8 Angerville Denderwindeke 246 jo 1, 3, 4, 5, 10, 12, 13, 15, 17, 19, 23, 26, 27, 28, 45, 47, 48, 50, 61, 62, 63, 66, 69, 70, 74,
Denderverbond 733 jo 1, 5, 6, 17, 38, 45, 47, 54, 61, 64, 79, 88, 91, 95 (49 mee)
19.8 Noyon Denderbond Ninove 171 jo 2, 3, 28, 33 (6 mee)
25.8 Angerville Smeerebbe 218 jo 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 16, 18, 19, 20, 32, 34, 44, 45, 47, 49, 51, 55, 57, 61, 62, 63, 64 enz.
08.9 Gueret Denderbond Ninove 315 jo 1, 12, 14, 28, 30, 45, 79, 84 (22 mee)
F.C.D. 929 jo 1, 66, 71, 112, 120, 171, 287, 296 (22 mee)
Prov. 3675 jo 2, 202, 215, 352, 376, 547 (22 mee)
Beide Vlaanderen 1316 jo 1, 89, 92, 155, 165, 246 (22 mee)
09.9 Noyon Zandbergen 248 jo 2, 9, 18, 24, 37, 38 (8 mee)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.