TEAM PLATTEEUW - 1e Nat. Bourges 7606 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Met Bourges nationaal II tekenden we vorig weekend voor de hoogdag van het jaar wanneer we spreken over de zware halve fond in België. Een klassieker die iedereen graag op zijn palmares zet. De editie 2022 werd gevlogen met bij de start weinig wind. Dat betekende dat er over heel België vroege duiven te vinden waren. Bijna 42.000 krijgers kregen een eerlijke kans om met de hoofdvogel aan de haal te gaan. 

‘Melissa’ B19-3119219

In Rumbeke hadden Kurt en Raf met twee duiven een strak plan. De weersvoorspellingen op de dag van de inkorving van Bourges waren niet veel soeps voor de duiven uit West-Vlaanderen. Er werd daarom gekozen om enkel de duiven in te korven die op de nationale kampioenschappen voor glorie konden zorgen, de andere kregen een rustweek. Bourges betekende immers één van de laatste kansen. 
Eentje daarvan was ‘Melissa’, een blauw duivinnetje afstammend uit het beste wat de kolonie van Kurt en Raf te herbergen heeft. Duiven als ‘Adèle’ en ‘Argentina’ die in het verleden voor successen hebben gezorgd bij Team Platteeuw, zitten mooi verweven in de pedigree van ‘Melissa’. Maar veel meer dan haar afstamming is ‘Melissa’ een wonderduif met een bijzonder verhaal. Als jonge duif vloog zij reeds enkele lokale topnoteringen. Eenmaal jaarling toonde zij haar ware kunnen met de 1ste provinciaal en 10de nationaal uit Limoges. Op tweejarige leeftijd domineerde ze opnieuw als één van de vaandeldragers met onder mee een 73ste nationaal uit Chateauroux van 24.617 duiven. Deze twee topresultaten waren de voorbode van een wonderjaar 2022. We overlopen graag week na week wat deze dame presteerde in aanloop naar Bourges II:
Orleans (14 mei): 100ste / 14.198 duiven provinciaal
Chateauroux (22 mei): 161ste / 7.547 duiven provinciaal
Bourges (28 mei): 6.131ste / 33.410 duiven nationaal
Argenton (4 juni): 7de / 20.467 duiven nationaal (1ste provinciaal)
Limoges (11 juni): 13de / 17.356 duiven nationaal
Argenton (18 juni): thuis om 21u58
Tulle (28 juni): 25ste / 9.763 duiven nationaal
Brive (9 juli): 162ste / 6.117 duiven nationaal
Souillac (16 juli): thuis om 21u24

Met dit indrukwekkend lijstje aan resultaten, maar ook aan vliegkilometers (6.000 km), was ‘Melissa’ klaar om het orgelpunt te zetten op een fenomenaal seizoen. Met haar twee topresultaten op Limoges en Tulle was zij nog in de running voor de titel van nationale asduif fond. Maar als derde resultaat is een topnotering nodig op Cahors, Souillac of Libourne. Met Tulle II kon zij met andere woorden haar coëfficiënt niet verscherpen. Er is ook nog de nationale asduiftitel allround. Daar scoorde ‘Melissa’ met Argenton, Limoges, Tulle en Orleans reeds een stevig coëfficiënt van 1,058. Er ontbrak met andere woorden nog 1 topresultaat op de zware halve fond. Dus de keuze te Rumbeke werd snel gemaakt, op Bourges II werd alles of niets gespeeld! Gezien de toen voorspelde wind was het eerder een wilde gok. Maar ja, het was zo goed als de laatste kans...

Jaloezie

Wat Kurt en Raf wel opgevallen was bij ‘Melissa’ was haar partnerkeuze. Ze had haar huidige partner laten zitten voor een andere. Ze was met andere woorden bijzonder gemotiveerd. Dit typeert trouwens het spel van de tandem te Rumbeke. Alle duiven worden zo goed als ieder weekend gespeeld. Zo gaan de mindere goden er heel snel uit. Na verloop van tijd blijven nog enkel de toppers over. En jawel, die maken het verschil! Daarnaast zijn veel van hun topnoteringen het resultaat van een partnerruil. De jaloezie doet zijn werk. In Rumbeke kunnen ze dat niet forceren, het gebeurt als het moet gebeuren. Maar als het voorvalt, dan hebben ze het uiteraard wel goedkeurend in de gaten. 
Zaterdag ging Bourges vroeg los. Toen de eerste duiven op internet verschenen, haastte Kurt zich vanuit zijn schoenenzaak naar de duivenhokken. Onderweg rinkelde de telefoon, het was Raf. ‘We hebben er al ene!’ ‘Melissa’ verscheen bovenaan de tabellen van Bourges II. In de uren nadien wist geen enkele duif haar nog te overklassen. Met een voorsprong van 11 meter per minuut overvleugelde zij al haar tegenstanders. Daarnaast zorgde haar nationale overwinning voor een hallucinant coëfficiënt van 1,07 voor het asduifkampioenschap Allround. ‘Melissa’, een wonderduif, de beste van België, misschien wel de beste ooit!

Rust roest

‘King’ Kurt en Raf plaatsen hiermee een fantastisch orgelpunt op hun fenomenale seizoen. Hun 9e nationale overwinning kan hiermee afgevinkt worden, met als kers op de taart hoogstwaarschijnlijk een asduiftitel. Maar het verhaal is nog niet ten einde, de plot dient nog geschreven te worden. Op Libourne kan de tandem voor opperste glorie gaan! Doen zij hiervoor een extraatje? Nee, ze blijven bij hun beproefde concept. De duiven krijgen elke dag de speciale ‘Platteeuw’-mengeling 523 van Vanrobaeys aangevuld met extra maïs en energierijke zaden. Bonen en andere peulvruchten worden vermeden. En voor de rest dienen vooral de goeie te vliegen. We kijken uit naar een nieuwe stunt, een nieuwe mijlpaal, een nieuw ‘Platteeuw’-momentje!


B19-3119219 “Melissa”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.