STIJN & JOSE VAN LAERE - Kettinguitslagen in tweevoud

Liefhebber: 

Kruisem – Deze gemeente werd in 2019 gevormd door de fusie van Kruishoutem en Zingem. Het is de poort naar de Vlaamse Ardennen waar je naast gastronomisch genieten ook gezellig kan wandelen of fietsen langs kastelen en in bossen. 

Een kijkje in de hokken bij José en Stijn Van Laere.Duo Stijn en José

De familie Van Laere voorstellen is een open deur intrappen. In 2011 stak Stijn reeds de neus aan het venster als nationale jeugdkampioen. In 2012 volgde de 1e nationale asduif halve fond met ‘Bender’ (B11-4220607). Sindsdien volgen de kettinguitslagen op snelheid en kleine halve fond elkaar op.
Stijn (33) startte in 2001 op het oude adres en de tandem van grootvader Roger Van Laere en zijn vader José (62) werd nog een 3-tal jaar in stand gehouden op de huidige locatie. De oorspronkelijke duivenstam werd opgebouwd uit de oude Imbrecht-lijn (Nijvel). Het betrof voornamelijk vale duiven en eerder fondduiven. Geleidelijk werd er andere soorten aangeschaft. Bij wijlen Willy Thas (Melle) werden duiven van het ras Flor Engels (Putte) bijgehaald. Bij de buren Freddy & Jacques Vandenheede (Kruisem) werd aangeklopt, alsook bij wijlen Astere Vergotte (Aalter) en Francois Tobback (Zemst). Op de totale verkoop van Leo Heremans werden in 2012 een 6-tal duiven aangeschaft en later nog twee bonnen in 2015 en 2016 waaronder de ‘Inbred Bold’. Vooral deze laatste bleek een schot in de roos. Er werd tevens versterkingen gevonden bij Surinx-Pletsers (Nieuwerkerken), Van Parijs Hervé & Erwin (Overijse) en Gino Clicque (Wevelgem). Recent werden er twee grijze duivinnen van Dirk Vanderhaegen (Eine) bijgehaald. De laatste aanwinsten kwamen van Johan Donckers (Grobbendonk) en Roger Engelen (Dessel).

Verhuis in 2020

In 2020 verkocht Stijn zijn vliegploeg naar aanleiding van de verhuis naar zijn nieuwe woning naast vader José en moeder Nathalie. Er werd voor Stijn een gelijkaardig duivenhok gebouwd.

Een kijkje in de hokken bij José en Stijn Van Laere.Duivenpopulatie met belletjes

Op het tuinhok van vader José zitten standaard 54 weduwnaars maar dit jaar mochten er nog drie reserves overwinteren. Deze worden behouden als back-up indien de roofvogel een hapje zou wegplukken. Alle duiven worden voorzien van typische belletjes en vermoedelijk heeft dit toch voldoende effect op de roofvogel. Het gebruik van deze belletjes zou door de KBDB verboden worden. Definitieve uitspraak volgt. 

Bij Stijn vliegen 43 weduwnaars. De oude worden verduisterd tot het begin van de eerste halve fondvlucht. 

Bij José zit ook een vliegploeg van 25 jaarse en oude duivinnen die samengesteld is uit de beste jonge duiven van vader en zoon. Zij worden op het klassieke weduwschap gespeeld. Overdag zitten de duivinnen in een krappe volière en nemen zodoende extra veel zuurstof op. Gelet op de concurrentie voor een plekje, wordt er niet samengehokt. ’s Avonds keren de duivinnen terug in de hokken en worden verduisterd tussen 20 u en 6 u om voldoende rust te nemen. De duivinnen mogen het seizoen starten op nest. Er blijft één jong in het nest dat ze na tien dagen alleen opvoeden. Tijdens de trainingen worden de doffers wel op het hok gelaten om de voederbeurt van de vliegduivinnen te verlichten. Vanaf de eerste halve fondvlucht zitten deze duivinnen volledig op weduwschap. Door deze aanpak worden er minder lesbische neigingen ervaren.

Op de kweekhokken zitten zo’n 35 tot 38 kweekkoppels. Er zitten een 20-tal onderlegkoppels om de eerste ronde van de kwekers op te voeden. Deze voedsters zijn minder presterende duiven op de halve fond maar die wel reeds hun strepen op de snelheid verdienden en deze worden in het najaar wel op de ronde van België gespeeld.

Op het zolderhok van José, dat eventueel verdeeld kan worden in drie compartimenten, huizen zo’n 170 jonge duiven afkomstig van de kwekers en de vliegers. De tweede ronde jongen (80 stuks) bezet de hokken van Stijn. Vervolgens wordt nog een 20-tal duiven van de derde ronde als reserve aangehouden bij Stijn. Deze jonge duiven worden onmiddellijk verduisterd nadat ze gespeend worden. De verduistering wordt opgeheven begin juni (eerste ronde), half juni (tweedee ronde) en begin juli (derde ronde). Erna wordt niet meer bijgelicht. De jongen worden op nest gespeeld maar een aantal komt gewoon voor hun schabje naar huis.

Eenvoudig voederen

Qua voeding wordt vastgehouden aan het Dhoca gamma: Dhoca plus, Dhoca fond plus en Dhoca Engergy. Deze mengsels zijn niet meer commercieel verkrijgbaar maar worden speciaal voor hen door Van Tilburg gemengd. In het begin van de week wordt licht gevoederd, naar het einde van de week wordt er verzwaard met de fond mengeling om finaal met Energy de reserves volledig aan te vullen. Het voederen is relatief eenvoudig. Er wordt voldoende gegeven zodat er zelfs wat gerst blijft liggen. Bij inkorving op de halve fond op donderdag wordt er nog tot 17 u goed doorgevoederd gezien er met een volle tank beter gepresteerd wordt, op voorwaarde dat er nog voldoende gedronken kan worden. 

Bij thuiskomst worden er elektrolyten (Belgasol) en proteïnepoeder gegeven om het herstel te bespoedigen. In het begin van de week wordt het drinken verzuurd met Avidress om eventuele ziektekiemen te verdrijven. Er wordt maandelijks op routinecontrole gegaan bij Vandercruysen. Toch wordt er om de drie weken gekuurd tegen trichomonas en om de vijf à zes weken tegen coccidiose. In het begin van het seizoen worden de koppen ook zuiver gezet en dit moet meestal 1 à 2 keer herhaald worden in het seizoen (terug Soludox of LincoSpectin). Ongedierte wordt verdreven met wekelijks Stopmite (Comed) door de granen te mengen. In het najaar wordt er gekuurd met Baytril en vervolgens ingeënt. De jongen worden tweemaal ingeënt: de eerste maal tegen paramyxo en de tweede maal met paramyxo-rota. Er wordt geen inenting tegen herpes uitgevoerd. Naar gewoonte wordt er tegen pokken met het borsteltje gewerkt. Soms zijn er problemen met adeno en dan wordt er naar 4-in-1 (Belgica De Weerd) gegrepen. 

Vanaf mei wordt er tweemaal getraind en vanaf half juni trainen de jongen samen met de oude speelduivinnen.

KAMPIOENSCHAPPEN 2022
José:
8e Prov. Kampioen snelheid oude 1+2
5e Prov. Asduif KHF oude
3e Prov. Kampioen KHF oude 1+2
4e Prov. Kampioen KHF jaarse 1+2
9e Prov. Asduif KHF jaarse
Stijn:
4e Prov. Asduif KHF oude
4e Prov. Asduif KHF oude
2e Prov. Kampioen KHF oude 1+2

Kettinguitslagen

Er worden kettinguitslagen gemaakt en afgelopen jaar behaalden vader en zoon samen 81 eerste prijzen. Regelmatig kleurt de kop van de wedstrijd volledig Van Laere. Ook op andere hokken wordt er met hun soort sterk gepresteerd: Dirk Huyck (Baasrode), Comb. Van den Berg (Tholen, Nederland), Gaie Gebroeders (La Bouverie) en Van Daele-Puchelle (Frankrijk, 1ste Nationaal kampioen halve fond 2022).

De sterke prestaties zorgen wel voor frustraties zodat de familie Van Laere nagenoeg overal uitgesloten wordt. Misschien moeten de omtrekken door de bond maar arbitrair bepaald worden zodat iedereen kansen krijgt om in grote verbonden te kunnen spelen en zodanig mooie coëfficiënten te verzamelen.
Succes!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.