RONY CALUS - 1e Nat. Asduif Snelheid jaarse

Liefhebber: 

Heist-aan-Zee – Heist is een badplaats aan de Belgische kust en vormt samen met Ramskapelle, Westkapelle en Knokke de gemeente Knokke-Heist. Heist was oorspronkelijk een vissersdorp maar het toerisme kwam reeds einde van de 19e eeuw op gang en het werd een mondaine badplaats. Het elitaire publiek verbleef er in stijlvolle villa's en dito hotels. Ook nu nog wordt de skyline van Heist beheerst door meerdere indrukwekkende nieuwe hotels. Het jaarlijks carnaval tijdens de krokusvakantie is een van de grootste toeristische trekpleisters van het winterseizoen. Ook Bart Peeters bezong deze badplaats in zijn lied “Heist aan Zee”. Heist werd onder meer het decor voor de VTM-reeks Wittekerke.

Heist-aan-Zee is nu niet bepaald de plaats waar je veel duivenmelkers zou verwachten maar in 2017 was dat toch enigszins anders. Ene Rony Calus zette Heist op de duivenkaart met een uitstekende prestatie. Hij bekroonde een knap seizoen met de titel van 1e Nationale Asduif Snelheid Jaarlingen KBDB 2017.
Rony is al enkele jaren met pensioen na een carrière in de bouw. Toen was het geen makkie om de duiven een goede verzorging te geven. Maar eens met pensioen werd er niets meer aan het toeval overgelaten en de resultaten lieten niet lang op zich wachten.

De laatste jaren in goede doen

Vader was duivenmelker maar in het echte spel kwam hij er niet aan te pas. Maar schoonvader Medard De Grote, zeevisser van beroep, was een uitstekende duivenmelker. Daar leerde Rony de knepen van de duivensport en hij heeft ook 5 jaar met schoonvader in tandem gespeeld. Door omstandigheden heeft hij drie jaar niet met de duiven gespeeld maar in 1984 ging hij voor eigen rekening van start.
De basis van zijn kolonie werd gevormd met duiven van Gustaaf Standaert, Heist... Medard de Grote, Heist... Omer Goethals, Heist... Emiel Persijn, Heist... Albert Deschroder, Heist en Brauwers-Monte, Zeebrugge.
Deze kleine kolonie met topduiven liet de laatste jaren al meerdere staaltjes van haar kunnen zien.
2014: 1e prov. Tours 2964 jaarlingen (snelste van 9364 d) met “Abo Volo”
2015: 1e prov. Chateaudun 3601 d met “Sea Biscuit” die een volle broer van “Abo Volo” is.
1e Prov. Asduif Snelheid Oude KBDB 2015 met “Sea Cove”.
“Sea Cove” B12/3044649 was een legendarische duif met een uniek palmares: 1e Arras 1526 d., 1e Clermont 1356 d., 1e Fontenay 1264 d. Zijn 22e beste uitslag (zonder dubbelingen) is een 9e van 992 duiven.
De eerste kweek uit “Sea Cove” is eveneens super. “Sea Girl” won dit jaar 1e Clermont 3267 d.
2016: 1e prov. Chateaudun oude 2115 d, 1e prov. Chateaudun jaarse 2040 met “Varenne, 1e prov. Chateaudun 1894 d met “Vourasie”, 1e prov. Chateaudun 1273 d met “Ourasie”, de vader van “Cannibal”.
2017: Kampioen West-Vlaanderen bij de WVV bij de jaarse en algemeen kampioen bij de jaarlingen in de zone A1
1e Nationale Asduif Snelheid Jaarlingen KBDB

Een kleine ploeg

Rony Calus begon het seizoen 2017 met een ploeg van 28 weduwnaars, 40 jonge duiven en 8 koppels kwekers. De weduwnaarsa werden een eerste maal gekoppeld op 6 december en trokken een ronde jongen groot. De tweede koppeling had plaats op 20 maart en toen werd er 5 à 6 dagen gebroed en intussen werd er ook opgeleerd. In een 5-tal etappes ging het tot 40 km.
Tijdens de winter trainen de weduwnaars 1x per dag en ze durven dan wel een kwartier wegtrekken. 
Vanaf aanvang van het seizoen wordt er tweemaal daags getraind. Rony is al tevreden wanneer de weduwnaars eventjes wegtrekken en een half uurtje trainen is al voldoende. Hij hoort ook de verhalen van melkers bij wie de weduwnaars twee uur trainen maar daar gelooft hij niet in.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen 15 minuten samen. Vroeger moest de melker op wacht staan zodat de doffers hun duivin niet konden treden maar hier mogen ze al lang hun gang gaan. Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin 5 minuten samen maar dat wordt langer naarmate het seizoen vordert. Op het einde van het seizoen wordt het zelfs een uur. De weduwnaars worden gespeeld van Arras tot Tours (476 km).
Naar speciale motivatie van de weduwnaars wordt er niet gezocht maar de doffers met wat “vuistvechten” uitdagen is een dagelijks ritueel. Het moet gezegd dat de duiven van Rony Calus zeer tam zijn. De weduwnaars krijgen eten en drinken in hun nestvak.
Bij de selectie worden de uitslagen tegen het licht gehouden en wie 80% prijs vliegt ziet zijn verblijfsvergunning verlengd. De selectie is dus bikkelhard en van de 28 weduwnaars bij de start bleven er aan het einde van de rit slechts 10 over. De duiven krijgen een uitstekende verzorging en met een kleine bezetting op een kleine installatie is dat de kortste weg naar succes.
Rony Calus : “Ik verkies in de eerste plaats een goede duif want het is ook wel zo dat mooi geen synoniem van goed is. Ik hou van een duif met een zachte pluim en met een goed model en een stevige rug. Maar geef mij maar een duif met een goed palmares want ondanks kleine gebreken wordt die dan meteen een stuk mooier.”

De “Cannibal”

Blikvanger van de kolonie Calus was afgelopen seizoen ongetwijfeld “Cannibal” B16/3046631. Het is een goed gespierde doffer uit de middelmaat met een zachte pluim. Het is een nijdige duif met een perfecte vleugel en een vitaal oog. Het is een wringer in de hand maar ook een vlotte binnenloper bij aankomst van een wedstrijd. Hij is het perfecte type van een winnaar met een schitterend palmares. 
Hij won de titel van 1e Nationale Asduif Snelheid Jaarse KBDB 2017 met 3e Arras 694 d., 2e Clermont 738 d., 2e Clermont 1063 d., 3e Clermont 636 d., 1e Clermont 567 d., 1e Clermont 282 d.

Jongeduivenspel op de tweede plaats

De jongen worden gekweekt uit kwekers en vliegers en worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. Doffers en duivinnen gaan samen op hetzelfde hok. Ze worden verduisterd van begin april tot eind mei. Er wordt niet bijgelicht want dat vindt Rony niet nodig.
Wanneer de jongen goed beginnen te trekken wordt er in mei gestart met het opleren. Ze gaan in 8 etappes tot 40 km. De doffers worden gespeeld tot en met de halve fond. De jonge duivinnetjes gaan tot Tours. Zo lang doffers en duivinnen samen blijven staat een midweekse opleervlucht van 40 km gepland. De jongen trainen tweemaal daags.
Wanneer ze goed gepaard zijn (er komen ook wat oude duivinnen op het hok) worden de jongen op de schuifdeur gespeeld. Bij de inkorving gaat om 11 u de schuifdeur open en om 14 u worden de jongen in de mand gezet. Er komen geen kartonnen dozen of wegkruipbakjes op het hok. De gewone nestbakken worden met een tussenschot in twee gedeeld zodat een hok met 12 woonbakken plaats biedt aan 24 jonge duiven. Het is wel zo dat het spel met de oude duiven op de eerste plaats komt ofschoon de jonge duiven toch stevig op de rooster gelegd worden.

Hokken Rony CalusOpvoederen met ruimengeling

Van de weduwnaarsploeg zijn er 8 doffers die gans het seizoen op Clermont gespeeld worden en de rest van de ploeg gaat door naar de grote halve fond. Het is wel zo dat de voorkeur van Rony meer en meer naar de grote halve fond gaat.
Voor de duiven die elke week gespeeld worden ziet het voederschema er uit als volgt : op zondag en maandag wordt het zuivering (3 delen zuivering + 1 deel maïs) met biergist en lookolie en er zijn elektrolyten in het drinken. Op dinsdag en woensdagmorgen is het 100% zuivering. Op woensdagavond, donderdag en vrijdag wordt het ruimengeling. Op zaterdag wordt er overgeschakeld op 50% zuivering + 50% ruimengeling.
Voor de duiven die om de twee weken gespeeld worden is het zuivering + lookolie en elektrolyten op zaterdag en zondag. Van maandag van de eerste week tot en met maandag van de tweede week is zuivering. Op dinsdagmorgen is het nog zuivering en dinsdagavond, woensdag en donderdag wordt het dan 100% ruimengeling. Op donderdag wordt er ook nog snoepzaad gevoederd.

Weinig problemen

Voor aanvang van het vliegseizoen gaat Rony op consultatie bij de dierenarts en zijn advies wordt opgevolgd. De tweede week van het seizoen werd er twee dagen behandeld tegen trichomonas via het drinkwater. Verder in de loop van het seizoen werd om de 4 weken twee dagen behandeld tegen tricho. Bij de oude duiven waren er geen problemen met de luchtweginfecties. De jonge duiven daarentegen werden wel behandeld tegen de luchtweginfecties en hadden ernstige problemen met de jaarlijks terugkerende opstoot van adeno.

Eenvoudige hokken 

Er wordt gespeeld op 11 m tuinhokken die zo’n 30 centimeter boven de grond gebouwd werden. Het zijn geen geïsoleerde hokken en wanneer het 2 graden vriest dan is de drinkpot bevroren. Geen probleem zegt Rony want de duiven passen zich aan.
De hokken zijn in de winter vochtig en dan worden de bodem en de woonbakken iedere dag geschroeid met de vlam. In de voorzijde van het hok zitten er roosters die altijd open staan maar aan de binnenkant verhindert een houten constructie een rechtstreekse instroom van koude buitenlucht. In het plafond, voor en boven de duiven, zorgt een 80 cm brede strook voor de verluchting. Die is regelbaar met schuiven maar deze blijven altijd open staan.
De hokken worden tweemaal daags gereinigd en een keer per jaar is er de grote kuis. De duiven krijgen iedere dag een verse drinkpot en vers grit (belangrijk).

Drie kweekkoppels

Drie kweekkoppels vormen de ruggengraat van het kweekhok.

  • Stamkoppel 1: B09/3038968 x B09/3038953. Zij werden de ouders van 2 provinciale winnaars en vele goede duiven. Nakweek van stamkoppel 1 behaalde 15e eerste prijzen met o.a. “Abo Volo” en “Sea Biscuit”.
  • Stamkoppel 2: B08/3096887 x B08/3096883. Zij werden ondermeer de grootouders van de 1e Nationale Asduif Snelheid Jaarse KBDB. Nakweek van stamkoppel 2 behaalde 20 eerste prijzen met o.a. “Ourasie” (vader “Cannibal”) en “Vourasie”.
  • Stamkoppel 3: B15/3075538 x B15/3075546. Dit is een belovend kweekpaar. “Varenne” won 2 provinciaals en is een zoon van “Sea Biscuit”.

Een paar toppers

  • B15/3075538 “Provinciale Winnaar” en die won 1e prov. Chateaudun 2040 jl/ 1e prov. 2115 o; 1e Fontenay 480 d; 1e Chateaudun 202 d; 7e Chateaudun 335 d; 7e Arras 560 d; 11e Tours 136 d; 12e Fontenay 650 d; 16e Clermont 453 d; 40e Clermont 602 d.
  • B16/3046635 met 20e Clermont 1019d; 49e Compiègne 1055 d; 120e Pontoise 1336 d; 7e Pontoise 717 d; 11e Arras 694 d; 4e Clermont 249 d; 67e Clermont 1063 d; 13e Clermont 636 d; 29e Clermont 474 d; 5e Clermont 337 d; 6e Clermont 217 d; 13e Chateaudun 308 d; 4e Chateaudun 174 d; 2e Tours 138 d; 7e Tours 102 d. 

Samenkweek met Kurt en Raf Platteeuw

Kurt Platteeuw: “Rony kweekt maar 2 rondes uit zijn kwekers. Eind 2015 werd speciaal een ronde “nestpenners” gekweekt. In 2016 werd direct een topsucces gehaald met de Calus-duiven. “Emanuelle” (geboren november) won de 1e nationaal Chateauroux van 29591 duiven . In 2017 werd de 12de nationale asduif fond jaarse gewonnen met “Sea Surfer” , eveneens een 100% Calus-duif. Een dochter van “Sea Cove”, “Sea Girl” , won in 2017 1e van 3267 d. Topduiven die het kunnen op alle afstanden... van snelheid tot fond” 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.