RENE COENEN - 1e Nat. Chateauroux III 17.269 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Kessel – Kessel, het dorp van wijlen Maurits Voets of de duivenkampioen die zijn volk leerde met de duiven spelen! Dit Kempens dorp stond afgelopen weekeinde opnieuw volop in de belangstelling na de schitterende prestatie van René Coenen. René telt zeventig lentes en is al enkele jaren met pensioen. Met een duif om 14.26.02 u en aan een snelheid van 1366,58 m voor een afstand 527,544 km wint hij de 1e nationaal Chateauroux tegen 17.269 jonge duiven. 

René bouwde zijn kolonie op met duiven van vrienden uit de buurt en er kwamen ook duiven bij van Willy Daniels, Kessel, Jos Vercammen, Vremde en de Gebr. Van Gestel, Bevel. Hij had 6 jonge duiven in de korf voor Chateauroux en het was de 3e getekende die deze nationale zege op zijn naam schreef. Het was voor hem de eerste nationale overwinning en die zal zeker bovenaan zijn palmares prijken.

Onze nationale winnaar komt aan de start van het seizoen met een ploegje van 11 weduwnaars, 80 jonge duiven waarvan hij er al veel verspeeld heeft en 12 koppels kwekers. De jonge duivinnen krijgen een oude doffer als partner en die worden op de schuifdeur gespeeld. Voor de inkorving kwam de winnares een vol uur samen met haar partner. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze dan meestal samen tot de volgende dag.

Het hok van de jonge duiven.De nationale winnares is “Noa” B18/6030649. Het is een donker geschelpt duivinnetje dat uit het bronsgroen kampioenhout gesneden is. Het is een kampioentje uit de middelmaat dat perfect gebouwd is en dat reeds 3 pennen gestoten heeft. Het is een kalme duif maar ze kwam naar de spoetnik geschoten alsof de duivel haar op de hielen zat. Maar toch heeft ze nog een halve minuut verloren vooraleer ze naar binnen wipte. Na Bourges was Chateauroux de tweede nationale wedstrijd waarvoor ze ingekorfd werd.

Na aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Dan wordt er enkele dagen wat lichter gevoederd en vanaf halfweg de week wordt er dan opnieuw opgevoederd. De laatste dag wordt er energierijke mengeling verstrekt.
Medisch houdt René ook de zaken goed in het oog. Twee weken voor de inkorving van Chateauroux kregen de jonge duiven een trichopilletje opgestoken en werd er twee dagen behandeld tegen luchtweginfecties. Ook had René af rekenen met de “one eye cold” en de duiven kregen 1 week oogdruppels toegediend. Ook werd er twee dagen behandeld met oogzalf omdat hij dat doeltreffender vond. De vliegploeg krijgt op woensdag vitamines over het voeder.
In Kessel worden de duiven van zodra de nationaals op het programma staan halfweg de week in de buurt van Brussel (50 km) opgelaten. Woensdag voor de inkorving werden ze één voor één gelost. De duivinnen moet je goed aan het werk houden anders loopt het wel eens verkeerd af zegt René. Toch moet er gezegd dat de duivinnetje ook goed aan huis trainen.

En zoals al zo dikwijls dit seizoen hebben we weer een kleine melker op het hoogste trapje van het erepodium. Knap gedaan van onze kampioen uit Kessel!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.