NICK & ROGER THYS – 1e Nationaal Kampioen Jonge duiven

Liefhebber: 

Hallaar – Hallaar is een deelgemeente van Heist-op-den-Berg in het zuiden van de provincie Antwerpen. Deze gewezen diamantslijpersgemeente werd op de kaart gezet door wijlen Flor Vervoort met spektakeluitslagen en zijn wonderduivin “Fieneke”. Ook de vader van Nick Thys heeft nog 20 jaar in de diamantbranche gewerkt tot hij zijn carrière afsloot met 20 jaar arbeid in een chemisch bedrijf in de buurt.

Ook Hallaar ontsnapt niet aan de malaise in de duivensport en telt momenteel nog zo’n 20 duivenmelkers. Maar 2015 zette de duivensport aldaar in de schijnwerpers ! Nick Thijs kende een goed seizoen en toen de kaarten geschud waren was hij en niemand anders de nationale kampioen bij de jonge duiven. Achter het nationaal succes gaat een dynamisch team schuil. Nick (39) is de man van de koppelingen en het kweekhok... vader Roger (63) is de “kuiser” van dienst en moeder Godelieve verzorgt de drinkpotten en nog veel meer.

De omgekeerde wereld

Ten huize Thijs zijn ze tot de duivensport gekomen via zoon Nick. Vader Roger was helemaal geen duivenmelker maar zijn zoon Nick verbleef regelmatig bij Roger zijn schoonvader Alfons Puttemans. Die was duivenmelker en daar heeft Nick de duivenmicrobe opgedaan. Op 12-jarige leeftijd werd op het huidig adres in Hallaar een hok van 6 meter uit de klei getrokken voor deze jeugdige neofiet die droomde van een mooie duivenmelkercarrière. En er werd behoorlijk goed met de duiven gespeeld.
Maar Nick werd ook een tiener. Aan de leeftijd van 15, 16, 17 jaar begon het uitgaan met vrienden hem meer aan te spreken dan de duivensport... en vader moest inspringen. En niet zo maar een beetje want moeder Godelieve had de passie voor duiven van thuis meegekregen en alles moest gebeuren volgens de regels van de kunst. En zo is Roger in de duivensport gerold en met de jaren is het ook voor hem een passie geworden. De jonge zoon die start met de duivenliefhebberij en het hele gezin begeestert... het is een beetje de omgekeerde wereld.

De basis

De kolonie van Nick Thijs is gebaseerd op de namen Geert Lambrechts, Hallaar (10 à 12 duiven in 2000)... Jozef Goovaerts of de “Kaasboer”, Beerzel... Dirk Van Dyck, Zandhoven... Willy Daniels, Kessel... Frans Maris, Itegem (uitwisseling)... en Vermeerbergen-Wilms, Mol.
De basisbloedlijn van de kolonie is de “Portier” B06/6111039 en zijn nageslacht telt reeds meerdere excellente duiven.

Weduwnaars

Het “team Thijs” begon het seizoen 2015 met elf weduwnaars (3 oude + 8 jaarse), 11 duivinnen op weduwschap (2 oude + 9 jaarse), 70 jonge duiven en 15 koppels kwekers.
De weduwnaars, die op de kleine halve fond gespeeld worden, vliegen eind augustus hun laatste wedstrijd. Na afloop van het vliegseizoen worden er geen late jongen meer gefokt. Vanaf einde vliegseizoen tot december verblijven de weduwnaars in de volière. Op 8 december heeft de eerste koppeling plaats en er wordt een ronde jongen groot getrokken. Er volgt geen tweede koppeling en eind maart wordt er gestart met opleren. De doffers gaan in drie etappes tot 25 km... vervolgens 1x Quiévrain... 2x Noyon en dan de kleine halve fond met voornamelijk wedstrijden uit Souppes-sur-Loing.
De weduwnaars hebben tweemaal daags een vrije training. Tijdens de week zijn de woonbakken dicht en de doffers zitten op een kapelletje voor hun nestvak. Bij de inkorving gaat de woonbak open maar de doffers krijgen noch nestschotel noch duivin te zien. Het vrij geven van hun territorium is de beste motivatie die je een doffer kunt geven vindt Roger.
Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin van een half uur tot een uur samen en naarmate het seizoen vordert wordt de periode van samenzijn langer. Op het einde van het seizoen blijven ze soms tot ‘s anderendaags samen.

Zo werden zij 1e Nationaal Kampioen

Argenton Nat.             11.223 d. :   24 (1e get.)   301 (2e get.)
La Souterraine Zone    1.633 d. :   58 (1e get.)       1 (2e get.)
Issoudun Zone             2.831 d. :  185 (1e get.)    52 (2e get.)
Chateauroux Nat.      10.442 d. : 1498 (1e get.)    26 (2e get.)

6269424-15 : 58e La Souterraine
6269468-15 : 1e La Souterraine, 185e Issoudun
6269451-15 : 301e Argenton
6269448-15 : 24e Argenton, 158e Issoudun
6269449-15 : 26e Chateauroux
6269490-15 : 1498e Chateauroux

Duivinnen op weduwschap

 De duivinnen, die op de grote halve fond gespeeld worden, vliegen hun laatste wedstrijd uit Argenton (15/8). Daarna komen ze met eieren... broeden 5 dagen... trekken geen jongen groot en verhuizen daarna ook naar de volière tot begin december. De eerste koppeling heeft op 8 december plaats en zij hebben meestal de weduwnaars als partner. Na het grootbrengen van de jongen gaan de duivinnen tot maart terug naar de volière.
 Half april wordt gestart met opleren. Dit is 14 dagen later dan de weduwnaars omdat de dametjes ingezet worden op de nationaals van de grote halve fond. Het wordt dan 1x Quiévrain... 2x Noyon... 2 x kleine halve fond... en daarna de grote halve fond.
 Ook de duivinnen trainen tweemaal daags zonder vlag. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo’n half uur samen.
 Bij de duivinnen worden de nestvakken tijdens de week ook gesloten en de duivinnen zitten op een kapelletje voor de woonbak. Na thuiskomst van een wedstrijd blijven de duivinnen langer bij hun partner naarmate het seizoen vordert.

Voeding Matador

 Zowel oude als jonge duiven worden gevoederd in een gezamenlijke voederbak en het schema van Matador wordt er gevolgd.
 Zaterdag bij thuiskomst wordt er volle bak “Start” (lichte mengeling) gevoederd. Zaterdagavond wordt het dan volle bak “Turbo” (vetrijke mengeling). Voor de weduwnaars (kleine halve fond) wordt er zondag “Start” gevoederd en op maandag en dinsdag wordt er overgeschakeld op “Vlieg” (sportmengeling). Op woensdag wordt het dan 50 % “Vlieg” + 50 % “Turbo”. Op donderdag en vrijdag schakelt men over op 100 % “Turbo”.
De duivinnen (grote halve fond) volgen de eerste twee dagen hetzelfde systeem als de weduwnaars. Op maandag wordt het 50% “Start” + 50 % “Turbo”... en op dinsdag 50% “Vlieg” + 50 % “Turbo”. Op woensdag en donderdag schakelt men over op 33% “Vlieg” + 66 % “Turbo”. Na de middag wordt er op donderdag (inkorving) 100 % “Turbo” gevoederd.
 Na aankomst van een wedstrijd is er op zaterdag en zondag Belgasol in het drinkwater. Op maandag gaat er Naturaline in het drinken... op woensdag vitamines... en op donderdag Dextrotonic.

Jonge duiven

 In drie vroege rondes worden er 70 jonge duiven gefokt. Wanneer de kwekers 4 à 5 dagen broeden dan worden de eieren verlegd onder “stopkoppels” en er kan aan een nieuwe ronde begonnen worden. De vroege ronde van de weduwnaars loopt gelijk met de tweede leg van de kwekers.
 De jongen worden aan de ouderdom van 24 dagen gespeend en de geslachten blijven samen tot na de eerste Quiévrain. Een deel van de jongen wordt dan op de schuifdeur gespeeld en een twaalftal jonge duivinnen wordt op het weduwschap gespeeld met oude doffers.
 Er wordt verduisterd van 6 maart tot ca. 1 juni en alleen de jonge duivinnen worden bijgelicht want die worden ingezet op de nationale vluchten. Eind maart wordt er gestart met opleren. In 5 etappes gaat het tot 25 km. Vervolgens wordt het 2x Quiévrain, 2x Noyon en de jonge doffers vliegen de kleine halve fond tot einde seizoen. Zij worden gespaard in het vooruitzicht van een carrière als weduwnaar. De jonge duivinnen op de schuifdeur en ook de jonge duivinnen gepaard met oude doffers gaan door tot de grote halve fond en vliegen doorgaans 2 à 3 nationale wedstrijden.
 De jonge duiven trainen alleen ‘s morgens. Op het hok van de jonge duiven wordt er niet naar extra motivatie gezocht. De jongen op de schuifdeur en jongen met oude doffers gepaard komen bij de inkorving een half uur tot driekwartier samen.

Medisch

 Voor aanvang van het vliegseizoen gaat Roger op controle bij de dierenarts. De oude doffers en duivinnen krijgen voor aanvang van de kleine halve fond een trichopil opgestoken. In de loop van de maand juni wordt dit nog eens herhaald. Tegen luchtwegeninfecties werd er afgelopen seizoen niet behandeld. Vooraleer de duiven in de mand gezet worden krijgen ze allemaal een streepje Clinagel in ieder oog.
 De jonge duiven kregen eenmaal drie dagen Trichoplus in het drinkwater. Ze werden tweemaal behandeld tegen luchtwegeninfecties, een keer voor aanvang van het vliegseizoen en een keer in de loop van het seizoen.

Strenge selectie

 Bij Nick en Roger Thijs is de mand de enige keurmeester en die legt zijn lat behoorlijk hoog. Van de 11 weduwnaars waren er maar 4 “overblijvers”. Er werden 5 jonge doffers ingelijfd... en op een hok van 11 woonbakken zijn er maar 9 bezet.
 Van de 11 oude duivinnen waren er slechts 5 “overblijvers” en daar werden 8 jonge duivinnen aan toegevoegd. Hier 13 duiven op een hok van 20 nestvakken. Van de 70 jonge duiven hebben er slechts 33 weten te overleven. Kopprijzen zijn zeer belangrijk bij de beoordeling. Doffers en duivinnen op het kweekhok hebben twee, maximaal drie jaar de tijd om te bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden zijn.

Kweekhok

 Roger naar een goed kweekkoppel vragen is een moeilijke opgave. Eigenlijk kan hij geen echt goed kweekkoppel vooropstellen want ieder jaar worden de kwekers herkoppeld. Er zijn ook maar weinig”echte” kweekkoppels en die zijn in Hallaar niet te vinden. Hij wil het liever hebben over dominante doffers.
“Een echte dominante doffer was de “Portier” en zijn bloedlijn loopt als een rode draad doorheen onze kolonie. Hij heeft zijn erfelijke bagage aan zijn zonen doorgegeven en die treden in de voetsporen van hun illustere vader. “Zoon Portier 629” B11/6217629, “Zoon Portier 816” B09/6169816 en “Zoon Portier 606” B11/6217606 hebben reeds hun strepen verdiend in de kweekvolière.”

Hok en hygiëne

 Er wordt gespeeld op een vlieghok van 12 m waar het glasoppervlak beperkt gehouden werd. Ook de verluchting werd teruggeschroefd en de luchttoevoer in de voorzijde van het hok werd dicht gemaakt. Nu is er alleen nog een verluchtingspleet van 80 cm vooraan in het plafond die regelbaar is met schuiven. Bij zomers weer komen er horren met windbreekgaas in de ramen.
 Een goed droog hok speelt een belangrijke rol in de opbouw van de conditie. Wanneer de vliegploeg nu ook nog eens goed wil trainen dan mag je de “formefee” verwachten.
 De hokken worden tweemaal daags gekrabd, ‘s morgens tot in de puntjes en ‘s avonds worden alleen de nestvakken nog eens gereinigd. Iedere dag krijgen de duiven een verse drinkpot. De ene drinkpot staat op het hok terwijl de andere staat te drogen. Ook krijgen jong en oud iedere dag verse vitamineral, piksteen en grit.

Enkele toppers

 We lichten enkele toppers uit de vliegploeg van Nick Thijs:
“De 12” B10/6178912 met 1e Marne 419 d... 1e Argenton 192 d/ 5e nat. 12390 d... 1e Pithiviers 275 d... 1e Pithiviers 372 d... 3e Bourges 670 d/9e prov. 3184 d... 4e Montlucon 256 d/27 prov. 887 d... 3e Pithiviers 673 d... 3e Marne 881 d... 3e Pithiviers 222 d... 4e Pithiviers 157 d.

“De 22” B14/6274422 met 1e Noyon 824 d... 1e Sourdun 640 d... 3e Noyon 1383 d... 1e Guéret 324 d/8e prov. 2892 d/22e nat. 16262 d... 5e Argenton 245 d/7e Zone 5327 d... 6e Souppes-sur-Loing 597 d.

“Witte 06” B11/6217606 met 1e Pithiviers 291 d... 1e Angerville 298 d... 2e Pithiviers 346 d... 3e Salbris 272 d... 3e Montlucon 311d... 2e Guéret 206 d... 4e Marne 352 d... 5e Angerville 375 d... 7e Pithiviers 371 d.

“De 428” B14/6274428 met 1e Souppes-sur-Loing 481 d... 1e Souppes-sur-Loing 468 d... 1e Pont-St-Maxence 220 d... 4e Souppes-sur-Loing 597 d... 7e Souppes-sur-Loing 142 d... 9e Souppe-sur -Loing 459 d... 17e Souppes-sur-Loing 1105 d... 4e Gien 169 d/115e prov. 3146 d.
“Willy 24” B15/6269424 met 5e Melun 1194 d... 1e Pont-St-Maxence 655 d... 7e Argenton 277 d /52e prov. 1964 d/ 141e nat. 11223 d... 21e La Souterraine 195 d/ 63e prov. 1123 d/ 856e nat. 9760 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.