MARK JANSSENS – 1e Nationaal Asduif Snelheid Jaarse

Liefhebber: 

Linkhout – Linkhout is een dorp in de provincie Limburg en een deelgemeente van Lummen. Linkhout ligt in de vallei van de Demer die omgeven is door hooilanden die vroeger regelmatig overstroomden en het Schulensbroek genoemd werden.

Om deze overstromingen in de hand te houden, en om zand te winnen voor de aanleg van de E314, werd het Schulensmeer gegraven. Dit is het grootste binnenmeer van Vlaanderen en ligt op het grondgebied van Linkhout, Herk-de-Stad en Halen. Samen met het Schulensbroek vormt dit een natuurgebied van 200 ha.
Mark Janssens (47) behoort in Linkhout nog tot de jongere lichting want ook daar is er nog weinig jeugd die in de duivensport geïnteresseerd is. Hij is een gehaaide vitessespeler die het de laatste jaren behoorlijk bont maakte in de nationale kampioenschappen. In 2013 had hij de de 3e Nationale Asduif Snelheid... in 2014 pronkte hij met de 2e Nationale Asduif Snelheid om maar de voornaamste te noemen. Dit seizoen kwam de apotheose met de 1e Nationale Asduif Snelheid Jaarlingen.
We leerden hem kennen als een zeer kleine melker maar ook als een vakman eerste klas. Vroeger werkte Mark bij een firma die tuinen aanlegde. Het was ‘s morgens vroeg dag en ‘s avonds laat thuis en dat was niet ideaal voor zijn duivensport. Onlangs vond hij een job bij de gemeente Herk-de-Stad en hij kan nu meer tijd besteden aan zijn duiven. Dit resulteerde dit seizoen in het behalen van de nationale titel.

Echte start in 2006

Vader Jules Janssens was duivenmelker maar ook zijn broers Hugo en Jean-Pierre en zijn zuster Marie-Rose waren door de duivenmicrobe gebeten. Vader is vroeg gestorven en Mark heeft nog met zijn broer Hugo samengespeeld achter het ouderlijk huis. Echt succesvol was het allemaal niet want de broers moesten kiezen tussen voetbal en duiven. Mark heeft nog in 3e en 4e provinciale gevoetbald met de “Donk” van Herk-de-Stad.
In 1985 is hij als 18-jarige zelfstandig met duiven begonnen in de “Donk”. Duiven van zijn broers Hugo en Jean-Pierre, aangevuld met enkele duiven van vrienden en kennissen, moesten de jonge kolonie schragen. Maar het was ook toen wachten op succes. In 1998 werd er verhuisd naar Linkhout maar de eerste jaren aldaar kreeg voetbal nog voorrang op duiven.
In 2006 werd er serieus werk gemaakt van de duivensport en toen werden ook voor het eerst duiven van niveau aangeschaft. Er werden duiven gehaald bij Gressen-Raeymaeckers, Donk... een echte snelheidspecialist. Later kwamen daar nog duiven bij van Flor Vervoort, Hallaar... Jef Marcoen, Halen... Vandyck-Debeule, Geetbets... Stefan Steenbergen, Herk-de-Stad en Peter Stakenborg, Neeroeteren. En het succes wenkte...

6 jaarse doffers

Mark nam in 2015 de start met een ploeg van 6 jaarse doffers... 18 jonge duiven... en 8 koppels kwekers. Volgens de hedendaagse begrippen is dat een heel kleine ploeg waarvan de kwekers nog onderdak vinden in een open volière bij een vriend. Vroeger speelde Mark alleen met jonge duiven maar sinds 2011 wordt er ook met jaarlingen gespeeld.
Na afloop van het seizoen 2014 verblijven de doffers van augustus tot februari in een volière en komen niet meer los. Er zijn in de streek grote problemen met de slechtvalk die regelmatig duif op het menu heeft.
De duiven worden een eerste keer gekoppeld op 24 november en trekken één jong groot. De eieren van de beste doffers worden bij de mindere goden ondergeschoven. De duivinnen gaan tijdig van het hok vooraleer er opnieuw gelegd wordt.
Eind februari wordt er bij goed weer reeds aan opleren gedacht. Met de duiven die een half jaar in de volière zitten wordt er voorzichtig gestart maar tot nu toe zijn er nog nooit problemen met scheefvliegers geweest. De doffers worden een twaalftal keren met de wagen weggevoerd tot 15 km. Wanneer vrouw of dochter gaan winkelen nemen ze duiven mee en er wordt uit verschillende richtingen gelost.
Op 1 april staat de eerste wedstrijd gepland en vervolgens wordt het Mettet... Chimay... Vervins... Laon. Na deze opgaande eerste reeks met oude en jaarse begint men aan de tweede reeks opnieuw van vooraf aan. Maar eens in volle zwier werd meerdere keren alleen maar “Mijne Rappe” (later “King of Sprint” genoemd) ingekorfd op een wedstrijd. De andere doffers worden vooral aangehouden voor het animo op het hok en voor het trainen tijdens de week.
Maar Mark heeft de zaken goed bekeken. “De Rosse” heeft een nestje gehad in de woonbak van “Mijne Rappe”... en dat werkte als een rode lap op een stier ! Bij de inkorving komen ze samen op het hok en er wordt op een gecontroleerde manier een robbertje gevochten. Mark is altijd present om te zorgen dat “Mijn Rappe” als de overwinnaar uit het strijdperk komt. Er wordt ook naar afwisseling gezocht en wanneer “Mijn Rappe” gewoon zijn duivin krijgt bij de inkorving blijven doffer en duivin, tegen alle regels in, een paar uur samen.
De weduwnaars trainen maar één keer per dag. ‘s Morgens om 9.30 u worden ze door de dochter los gelaten en ze moeten na de training naar eigen goeddunken binnenlopen op het hok.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN ASDUIF SNELHEID JAARSE
1e Chimay    1861 d.
1e Chimay    1476 d.
1e Mettet      1195 d.
3e Mettet        924 d.
4e Chimay    2769 d.
9e Laon        2767 d.

“King of Sprint”

Na zijn schitterende prestaties en het behalen van de nationale asduiftitel in 2015 werd “Mijne Rappe” omgedoopt tot “King of Sprint” B14/2065003. Het is een duif uit de middelmaat met een zachte pluim. Hij is goed gesloten... heeft een perfecte vleugel... en is goed gespierd. Het is een zeer alerte duif die met vuur zijn territorium verdedigde. Zijn motivatie, die aan de grondslag lag van zijn schitterend palmares, werd regelmatig aangepookt door de “Rosse” die hem te pas en te onpas voor de voeten liep.
De “King of Sprint” liet zich reeds als jonge duif opmerken maar werd bijna altijd geklopt door de “013” die in 2014 de 2e Nationale Asduif Jonge Duiven en 1e Provinciale Asduif jonge duiven werd. Hij werd dan 2e Provinciale Asduif Jonge Duiven en 12e Nationale Asduif Snelheid Jonge Duiven. Ook toen speelde de motivatie een belangrijke rol want de “013” had zijn woonbak juist boven die van de “King of Sprint”.
De “King of Sprint” haalde de nationale titel binnen met 1e Chimay 1861 d... 1e Chimay 1476 d... 1e Mettet 1195 d... 3e Mettet 924 d... 4e Chimay 2769 d... 9e Laon 2767 d. Hij sierde verder zijn palmares met 12e Nationale Asduif Jongen Snelheid... 2e Provinciale Asduif Jongen Snelheid... 1e Nationale Asduif Jaarduiven Snelheid... 2e Provinciale Asduif Jaarduiven Snelheid.

Jonge doffers op weduwschap

De jonge duiven werden gefokt uit de kwekers en de beste jaarduiven. Markt startte het seizoen met een ploegje van 24 jonge duiven maar al snel werden er drie gepakt door de klamper en enkele gingen verloren.
De geslachten bleven samen tot half april en dan werden de jonge doffers gekoppeld aan oude kweekduivinnen. Onder de paartjes (12) werden er zo snel mogelijk eieren geschoven en er werd 10 dagen gebroed. Daarna werden de duivinnen van het hok genomen en begon het weduwschap. Met de jonge duivinnen werd er in 2015 praktisch niet gespeeld. De jonge duiven werden niet verduisterd en ook niet bijgelicht. Wanneer er gestopt werd in augustus was dat ook niet nodig
Half april werd er gestart met opleren en vooraleer de jongen ingekorfd werden voor de eerste wedstrijd werden ze toch 8 à 10 keer met de wagen weggevoerd tot 15 à 20 km. Hun parcours liep dan over Mettet... Chimay... Vervins... Laon... tot Reims. Reims is de verste afstand die gespeeld werd. De jongen die best presteerden op de zuivere snelheid bleven deze wedstrijden vliegen. Degene die niet goed presteerden op de vitesse gingen verder door.
Bij de inkorving kwamen de duivinnen rond de middag op het hok. Er kwam een nestschotel in de woonbak en voor de laatste wedstrijden kwam er ook stro aan te pas. Tegen 17 u werden de jonge doffers in de mand gezet. In het begin van het seizoen vlogen de jongen tijdens de week nog een paar opleervluchten.
De jongen trainden tweemaal daags. ‘s Morgens om 7 u (in de zomer) gingen ze reeds de lucht in. Mark, die om 7.45 u ging werken, vond de morgentraining zeer belangrijk want de jongen lieten dan hun conditie kijken. Maar Mark kon zijn duiven niet zelf binnenroepen en de jongen wipten binnen wanneer het hen paste. Al bij al vond hij dit toch niet zo’n groot probleem want jonge doffers op het weduwschap kwamen vrij makkelijk binnen. ‘s Avonds om 16.30 u stond de tweede training gepland en dan werd er 1 à 1,50 u getraind.

Eén maal per dag voederen

Zowel jaarse als jonge duiven worden op dezelfde manier gevoederd. Zondag bij thuiskomst en maandag en dinsdag wordt er 50 % sportmengeling + 50 % zuivering gevoederd. Op zondag en maandag gaat er “groene thee” in de drinkpot.
Op woensdag, donderdag en vrijdag wordt het 100 % sportmengeling. Op zaterdag wordt er niet meer gevoederd... behalve 4 pinda’s voor elke duif. Vanaf dinsdag tot zaterdag is er looksap in het drinkwater... op donderdag en vrijdag gaan er vitamines samen met looksap in de drinkpot. Ook kan er op zondag een kruidenmix in het water gaan i.p.v. de groene thee.
Er wordt slechts één maal per dag gevoederd. ‘s Avonds krijgen de duiven “volle bak” en wanneer het donker is wordt de voederbak van het hok genomen. ‘s Morgens wordt er niet gevoederd.

Medisch

Voor de verplichte inentingen wordt er beroep gedaan op dierenarts Raf Herbots. De jongen krijgen bij het spenen 1/3 pilletje Flagyl opgestoken en de jaarse duiven krijgen in januari hun eerste 1/4 pilletje Flagyl. In de loop van het seizoen wordt dat om de 4 à 5 weken herhaald bij jaarse en jonge duiven. Tegen luchtwegeninfecties werd er niet behandeld maar de kruidenmix is effectief tegen deze kwaal.
Om de twee dagen krijgen de vliegduiven een blauwe “Forma Druppel” in ieder oog. Wanneer deze druppel meteen verdwijnt dan is het kopje in orde.

Hygiëne

Mark vindt dat hij niet echt de propere melker is. In de loop van de week worden alleen de woonbakken gereinigd.
Tijdens het weekend, wanneer de duiven in de mand zitten, wordt het hok grondig gekuist. Iedere dag krijgen de duiven een verse drinkpot terwijl de andere staat te drogen. Een jaarlijkse grote kuis staat niet op het programma.

UITSLAGEN JONGE DUIVEN 2015
Mettet     211 d. : 1, 2, 3, 63 (4/6)
Mettet     182 d. : 1, 2, 15, 26 (4/5)
Chimay   204 d. : 1, 3, 7, 13, 15, 57 (6/8)
Mettet     226 d. : 2, 3, 26, 55 (4/6)
Chimay   185 d. : 2, 3, 13, 17 (4/5)
Mettet     246 d. : 1, 5, 19, 37, 58 (5/5)
Chimay   162 d. : 3, 8, 11, 12, 22, 23 (6/8)
Chimay   177 d. : 5, 6, 8 (3/4)

Beenharde selectie

Van de 6 jaarlingen van bij de aanvang van het seizoen blijven er aan het einde van rit nog twee over... omdat het broers zijn van de “018” (11e nat. asduif/1e prov. asduif). Wanneer de duiven in orde zijn en 6 van de 10 vliegen prijs en 4 niet... dan is het toch logisch dat die 4 verdwijnen... aldus Mark. De mand beslist alles... en drie keer geen prijs is een ticket voor de eeuwige jachtvelden.
Kopvliegers worden gekoesterd en één keer missen is geen probleem wanneer hij de volgende week maar opnieuw present is. In 2016 wordt er met een ploeg van 8 jaarse gespeeld.

Kweekhok

Welgeteld 8 koppels kwekers krijgen onderdak op het kweekhok. Twee topkoppels zijn :
* B10/5114010 “De 10” x B07/5042754 (Gressens-Raeymaeckers). Zij werden de ouders van de “018” of de 11e nat. asduif snelheid jonge 2012; 1e prov. asduif snelheid jonge 2012
 Zij werden de grootouders van
 - “013” of de 2e nat. asduif snelheid jonge duiven 2014, 1e prov. asduif jonge duiven 2014
 - “020” of de 3e nat. asduif snelheid jonge duiven 2013; 1e prov. asduif snelheid jonge
 duiven 2013.
* B11/2141553 (Vandyck-Debeule) x B08/5038795. Zij werden de ouders van :
- “King of Sprint” B14/2065003 of 1e nat. asduif snelheid jaarse 2015; 2e prov. asduif snelheid 2015; 2e prov. asduif snelheid jonge duiven 2014; 12e nat. asduif snelheid jonge duiven 2014
- B11/5031012 of 1e prov. asduif snelheid jonge duiven 2011; 2e prov. asduif snelheid
 jaarlingen 2012; 11e nat. asduif snelheid jaarlingen 2012.
Zij werden de grootouders van :
- “003” of 10e nat. asduif snelheid 2011;
3e prov. asduif snelheid 2011.
Vriend Stefan Steenbergen won met “Zhao Qiang” B14/2065070 de 1e nationaal Bourges tegen 21.522 d. Dit is een duivin direct van asduifspecialist Mark Janssens. Zij is een dochter van stamduif “De Rappen”.

Klein hok

Het hok komt nog van de schoonvader van Mark Janssens. Het is 7 m lang en 2,5 diep en is bedekt met golfplaten. Het telt 1 compartiment voor de jaarse duiven en 2 compartimenten voor de jonge duiven. Er is een verluchting onderaan de achterzijde van het hok.
In het plafond boven de duiven is er een verluchting van 2 m breed. Het is een droog en een goed hok met een volière voor het compartiment van de jaarse duiven. Tijdens het vliegseizoen lopen de duiven binnen via een spoetnik boven de volière.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.