Liefhebber:
Onderwerp:
Bodegraven – 2020 Werd een uniek jaar voor de 35-jarige Mario de Vogel. Je kunt hem rustig scharen onder de kleine liefhebbers want hij startte het seizoen met 20 koppels vliegduiven en 6 kweekkoppels. Dat is zeker voor de discipline waarin hij uitblinkt een echte minikolonie. Bovendien ondergebracht in een behuizing die je zonder overdrijven ook gerust mini mag noemen. In twee hokjes, opgesteld in L-vorm en in totaal amper 8 meter lang worden ‘alle’ duiven, oud en jong, kwekers en vliegers ondergebracht. Het belette hem niet om alles en iedereen de loef af te steken en als eerste te eindigen op een prachtig podium, voor Frank Zwiers (1e opvolger) en Arjan ‘resoluut op de weg terug’ Beens (2e opvolger).
Ook op nationaal niveau baarden zijn prestaties al het nodige opzien met prachtige uitslagen en het 1e Aangewezen Marathon kampioenschap middaglossing van Nederland.
1e get. | 1e gekl. (2e t/m 6e get.) |
||
17-07 St. Vincent (1039 km) | 2169 d. | 5 | 91 |
24-07 Bordeaux (891 km) | 3838 d. | 57 | 51 |
07-08 Bergerac (863 km) | 8450 d. | 116 | 3 |
Werk en hobby
Mario is een rustige dertiger en de bescheidenheid zelve. Hij heeft z’n handen vol aan zijn werk en hij neemt aan het einde van de dag ook nog een deel van de zorg voor twee jonge kinderen voor z’n rekening. Prachtig om te zien en het geeft hem bovendien ook erg veel voldoening. De kinderen spelen een hoofdrol in zijn duivensportbeleving en ze zijn veel op de hokken en bij de duiven te vinden. Daarover later meer. Voor Mario begint de dag erg vroeg. Hij start meestal al om 6 uur ’s ochtends. Maar nog vaker is hij al eerder in touw waarbij beginnen om 4 uur geen uitzondering is. Per dag worden minimaal 10 uren gemaakt oplopend naar 12 uur als monteur verkeerstechniek. Zodoende komt er ’s ochtends niet veel van duiven verzorgen terecht en meestal ziet hij ze dan zelfs niet eens. Werkweken van 50-60 uur zijn de gewoonste zaak van de wereld, en na die lange werkdagen is het genieten geblazen van zijn gezin en z’n duiven. Voor hem de perfecte ontspanning als hij aan het einde van de middag eindelijk weer thuis is.
En als dan zoals in 2020 alles op rolletjes loopt, smaakt alles natuurlijk nog veel beter. De duiven waren vorig jaar heel goed in orde, trainden enorm en de uitslagen waren buitengewoon. Zo goed dat hij op nationaal niveau al flink in de spotlights stond. Mario besefte zelf natuurlijk maar al te goed dat hij enorm goed gevlogen had, maar het was clubgenoot Bas Verkerk die hem de tip gaf zijn resultaten in te sturen voor de Internat. Gouden Duif-competitie Zware Fond. Omdat hij daar wel eens hoog zou kunnen eindigen. Zo zie je maar.
Klein behuisd
Wanneer je op het kleine erf achter het rijtjeshuis staat, is de eerste indruk niet meteen dat hier mogelijk een echte topper op de zware fond woont. Schijn bedriegt echter, want ook al is er niet veel ruimte en zijn er weinig duiven, is er toch heel veel mogelijk. Zo blijkt tenminste uit de feiten. Er staat een Dumohok van 5 meter met pannendak dat noordoost gericht is en dat om ruimte te besparen pal tegen het fietsenschuurtje is aangezet. In dat fietsenschuurtje is een stuk uit de muur gehaald om langs daar het duivenhok binnen te kunnen. Haaks op dit geheel, gericht op het zuidoosten, en in feite geplaatst voor het rechter deel van de eerstgenoemde hok, een zelfgemaakt hokje van 4 meter voorzien van een zadeldak gedekt met golfplaten. Van dat zelfgemaakte hokje is 3 meter duivenhok en de rest wordt gebruikt als opslag. Jongleren op de vierkante meter derhalve en woekeren met de ruimte die het achterplaatsje biedt. Zodanig dat er ook nog ruimte overblijft om als gezin met jonge kinderen fijn te kunnen leven.
17-07 St. Vincent Afd. 5 | 2169 d. | 9, 91, 439, 529 (8/4) |
24-07 Bordeaux Afd. 5 | 3838 d. | 51, 57, 170, 185, 246, 555, 653, 812 (22/8) |
07-08 Bergerac Nationaal | 8450 d. | 3, 6, 116, 810, 887, 937, 1456, 1606, 1653 |
15-08 Bergerac Afd. 5 | 4587 d. | 26, 464, 495, 627, 684, 709, 723, 753, 834, 1051 (27/10) |
Agen ZLU oude | 6844 d. | 49, 1572 (4/2) |
Agen ZLU jrl. | 5480 d. | 249, 274, 1080, 1147 (11/4) |
Voor de hokken waren in 2020 nog een tweetal kleine rennetjes en een flinke spoetnik aanwezig maar die heeft Mario de afgelopen winterperiode vervangen door aangebouwde, zeer bescheiden stukjes hok in hout waarvan een deel van de voorkant open is (gaas). De duiven kunnen altijd in de rennen en nu dan in de aanbouw, en zitten steeds in de frisse lucht omdat de ramen tussen de volières en de eigenlijke hokken altijd openstaan. Boven de koppen is er op wat kieren na geen verluchting, wel verlichting door glazen pannen. Een systeem waar hij uiteindelijk, na heel wat geëxperimenteer, op uit is gekomen. De kwekers en de jonge duiven – en in het voorseizoen ook de duivinnen – zitten in het Dumohok. En de oude vliegduiven, als in het seizoen alles op nest zit, hebben onderdak in het zelfgebouwde hokje van 3 meter.
Duiven
Wanneer je de prestaties bekijkt rijst meteen de vraag met wat voor duiven die behaald zijn. Daar is geen kort of eenduidig antwoord op te geven. Maar de rode draad is dat ze afstammen van prestatieduiven en geen bakken met geld gekost hebben. Een van de beste duiven werd gekocht op een bon en kostte 60 euro. De duivin in kwestie werd gehaald bij Combinatie Niks, Westerhaar. Het was meteen na aanschaf wel schrikken voor Mario. Omdat hij zich niet had beseft waar naartoe hij dan af moest reizen. Achteraf bleek het de moeite – ruim twee uur enkele reis – meer dan waard want ze won o.a. een 5e St. Vincent 2923 d. en een 12e Dax 2.171 d. Ze zorgde als eerst getekende van St. Vincent dit jaar voor belangrijke punten en is bovendien een prima kweekduivin. De combinatie gaf dan ook wel wat van hun allerbeste mee want de vader van dit superduifje bleek in een lange carrière zelf een echte crack met o.a. 3e NU Bergerac 1508 d., 25e Périgueux ’18 2745 d., 27e Cahors 2635 d. 38e Périgueux ’19 2654 d. en nog een pet vol prijzen op de overnacht. Super bediend heet dat! Veel van Mario’s duiven kwamen door bescheiden aankopen en ook door onderling ruilen in zijn bezit. De pedigrees verraden echter dat ze wel degelijk van edele afkomst zijn. Er kwamen duiven van Comb. Niks, Frank Hage, Martin Wijtman, Henk Gerritsen, Andre van Boxtel, Comb. Baas-Berg, Bernard Hanno, Marcel van der Helm en Comb. Verweij-De Haan.
Onmisbare hulp
Mario’s vrouw Deborah laat ’s middags om 4 uur de oude duiven los en die trainen vervolgens een uurtje om dan door Mario zelf, die ondertussen thuis is gekomen, weer binnengeroepen te worden. Daarna gaan de jonge duiven naar buiten en als die binnen zijn worden de nestduiven om acht uur ’s avonds opnieuw losgelaten. Alles moet dan naar buiten en de duiven trainen dan minimaal gemakkelijk een uur. Vrijwillig wel te verstaan. En dat trainen gaat dan echt op snelheid. Ze trokken er dusdanig hard aan dat zijn collega duivenliefhebbers in de buurt al eens kwamen vragen hoe Mario dat voor elkaar kreeg. Maar die deed volgens eigen zeggen niets anders dan andere jaren. Een echte verklaring is door hem dan ook niet direct te geven. En dat maakt duivensport tegelijk mooi maar op onderdelen ook ongrijpbaar.
Geen glorie zonder vrouw en vrienden
Zonder echtgenote Deborah zou het al een stuk lastiger worden in de dagelijkse verzorging. Daar komt bij dat het soms gewoon niet lukt om op tijd thuis te zijn voor het inkorven. De duiven worden dan gepakt en ingemand door duivenmaatje en huisvriend Pieter Vreeling, zelf ook fervent overnachtliefhebber en al jarenlang graag bereid een handje toe te steken als dat nodig is. Er is dan door Mario al bepaald welke duiven meegaan en Pieter kent de weg in de hokken en de duiven zo goed dat een en ander moeiteloos verloopt. Er worden dan potjes met voer in de manden gezet en onderweg naar het lokaal eten de duiven meestal nog redelijk wat voer. Zo lukt het dus ook en kan Mario toch optimaal meedoen. Ooit tekende ik iets soortgelijks op uit de mond van Jaap Mazee, Ens. Ook veel van huis en ook veel hulp van vrienden. Hier geldt: ‘waar een wil is, is een weg’, waar vriendschap en ‘voor wat hoort wat’ onlosmakelijk aan vast zitten.
Veel weerstand
Mario is er van overtuigd dat het met zo weinig mogelijk medicijnen moet. Zeker voor de overnachtfond waarbij veel van de duiven wordt gevraagd. Wat zelfredzaamheid betreft is dat al zo, maar ook tegen het dagenlange verblijf in de manden moeten ze bestand zijn. Waarbij ze bovendien na extra dagen mand meteen na lossing en vaak onder zware omstandigheden direct alles moeten geven wat ze hebben. Dan bereik je niks met kasplantjes en wordt er heel wat gevraagd van de natuurlijke weerstand en hardheid van de duiven. Dat krijg je voor elkaar door ze optimaal te verzorgen en alle voeding en bijproducten aan te bieden die ze nodig hebben, maar niet door veel te kuren. Met duiven voor dit soort vluchten is een dergelijke aanpak noodzaak, denkt Mario. Hij laat zijn duiven wel controleren door een gespecialiseerde dierenarts (Stephan Göbel) en grijpt zeker in als dat nodig mocht zijn. Maar er zoveel mogelijk van afblijven is en blijft het credo, dan krijgen ze die weerstand, als het goede zijn, vanzelf.
Jonge duiven
Er wordt meestal een 40-tal jonge duiven gekweekt. De kweekduiven en de beste vliegers zorgen daarvoor. Meer dan dat aantal passen er eigenlijk ook niet in het hokje van 2 meter dat bestemd is voor de jonge garde. Mario verduistert niet maar laat ze wel het hele programma vliegen. Die ondervinding hebben ze nodig om het als jaarling goed te doen is zijn ervaring. Het geeft bovendien al heel wat info voor de selectie en dat is natuurlijk heel welkom bij een kolonie waar de plaatsen bij de oude duiven schaars zijn.
Lola en Bjorn
En dan de kinderen die zo’n belangrijke rol spelen in de sportbeleving van het gezin. Ze lopen eigenlijk altijd bij en in de hokken en de duiven zijn daar zo aan gewend dat ze amper voor hun baasjes opzij gaan. Ze worden opgepakt, geaaid, geknuffeld zelfs en zijn zo mak als een lammetje. Mens en dier in echte harmonie, je moet het zelf gezien hebben. Dat laatste kunt u trouwens doen door op de Facebookpagina te kijken van de familie (Mario) de Vogel. Ze delen filmpjes waarin kinderen en duiven de hoofdrol spelen en daar krijgen ze erg veel leuke reacties op. Duivensport wordt hier echt uitgedragen als gezinsbeleving en dat is voor het imago van onze sport natuurlijk hartstikke positief.
Lola gaat ook altijd mee naar het lokaal. Papa helpen met inkorven is een van haar favoriete bezigheden. Ze geeft dan ook nog zelfstandig de duiven aan. Bijzonder. Al met al is het een verademing om een gezin zo met duiven bezig te zien.
“Ze moeten het echt naar hun zin hebben, dat is het belangrijkste,” geeft Mario aan. Zonder stress gaat alles veel beter, en dat geldt zeker ook voor duiven. Een duif komt naar huis voor zijn eigen plekje maar bij de familie De Vogel zeker en vast ook voor de liefhebber.
Komeet
Als je zo jong en nog redelijk onbekend een steile opgang kent en grote competities wint, levert dat niet allemaal positieve reacties op. Mario moest daar wel even aan wennen, maar geniet ook vooral van de vele mooie reacties. En hij is zelfverzekerd over zijn toekomst in de liefhebberij en hoe hij die wil beleven: duivensport blijft voor hem vooral een hobby waarbij hij veel belang hecht aan onderlinge vriendschap en waarin elkaar helpen centraal staat. Elkaar iets gunnen ook, bijvoorbeeld door van de beste duiven onderling te ruilen. En het antwoord op de vraag of je daar resultaat mee kunt boeken bevestigt hij dit jaar voor de volle 100% procent. Zonder luxe installatie en zonder ooit zwaar geïnvesteerd te hebben. Of waarin ‘kleintjes’ heel groot kunnen zijn...!!
Kwekers worden gekoppeld rond kerst/begin januari al naar gelang er tijd is en brengen zelf de eerste jongen groot. De vliegers worden gekoppeld eind januari. Van de beste worden eieren verlegd onder de jaarlingen en alle vliegers brengen jongen groot. De vliegers worden als de jongen klaar zijn weer gescheiden en gaan vanaf het begin alle vluchten mee om in te vliegen. Ze zitten dan gescheiden. Mario probeert om ze op de eerste belangrijke vlucht op aantal dagen broeden te hebben en daarna wordt het hele seizoen doorgespeeld op nest. Er worden geen nesten afgebroken, het gaat zoals het gaat. En meestal komt het goed uit. Hoofdzaak is dat ze het naar hun zin hebben. De oude duiven worden in het najaar gekuurd tegen paratyfus en ook ingeënt. Drie weken voor de vluchten zijn ze in 2020 opnieuw ingeënt tegen paratyfus en nu met levende entstof. Uiteraard ook de verplichte enting tegen paramyxo. De jonge duiven krijgen een enting tegen paramyxo, paratyfus en pokken. Mario laat zijn duiven voor het seizoen controleren door Stephan Göbel en gebruikt indien nodig derhalve producten van praktijk V.d. Sluis-Göbel. De duiven krijgen soms op eieren wel een geelkuur van twee dagen, maar als daar geen tijd voor is wordt het overgeslagen. Vlak voor belangrijke vluchten wordt dit wel gedaan. Verder gebruikt Mario ter ondersteuning producten van de firma Travipharma (Forte Vita, Setrachol, Provibac, en Turbo-Desinfect-Oral). Gedurende de stille tijd wordt het goedkoopste vliegvoer van Beyers gebruikt. Twee weken voor de vluchten die er voor Mario toe doen wordt overgeschakeld op Beyers Victory, een mengeling met bijna 50% mais, en een energierijke mengeling van Versela-Laga. Daarvan mogen ze in het seizoen zo veel eten als ze willen. |
Auteur: