Liefhebber:
Kalken - Met Kalken ... een deelgemeente van Laarne... zijn we aanbeland in het centrum van Oost-Vlaanderen. En is Laarne nu net niet het dorp van de "Leeuw van Laarne" ? Voor lezers zonder grijze haardos of kale knikker is het ook net iets moeilijker om zich "Berten" Van Damme te herinneren. De eeuwige concurrent van Eric De Vlaeminck die maar liefst 6 nationa le en één wereldtitel veldrijden op zijn naam bracht. Hij wordt binnenkort 72 jaar ...
We bellen aan bij Marc Van den Eeckhout (52)... hij kent ons niet ... wij hem wel ! En nog geen klein beetje want afgelopen seizoen haalde hij met veel bravoure de titel van 1e Algemeen Kampioen Oost-Vlaanderen binnen. Wie dat kan in de grootste duivenprovincie van ons land is geen duivenmelker van dertien in een dozijn ! En dat is hij ook niet...
Eigenlijk hebben we te maken met het duo Diane en Marc Van den Eeckhout... ze hebben meer dan de handen vol met een goeddraaiende beenhouwerij... ze beleven ook samen de duivensport met de aanpak van een hobbyist maar met een inzet en gedrevenheid om bergen te verzetten. En dan "kan" het niet lukken... dan "moet" het lukken !
Bij al deze is uiteraard een woord van dank verschuldigd aan echtgenote Diane die ondanks de vele werkuren in de beenhouwerij (de haan kraait om 4.45 u) ook nog paraat staat bij de verzorging van de duiven. Verder ook voor Etienne Sens die instaat voor het vervoer van de duiven ... opleren... inkorven ... en die de klokken naar het lokaal brengt. En Koen Bauwens die de papierwinkel voor de kampioenschappen voor zijn rekening neemt... want zonder hem was Marc nooit Algemeen Oost-Vlaams kampioen geworden. Drie mensen zonder wie de duivensport voor hem gewoon onmogelijk zou zijn.
En wat de inzet voor de duivenliefhebberij betreft nog dit ! Tijdens de maanden juli en augustus wordt de beenhouwerij in de namiddag gesloten... gewoon om wat meer tijd te hebben voor de duiven.
De "Superprins" !
Cesar Clauwaert, grootvader langs moederskant, was duivenmelker en het was daar dat Marc voor het eerst in contact kwam met duiven en duivensport. Op zijn dertiende... en aangemoedigd door grootvader... werd achter de ouderlijke woning het eerste duivenhokje uit de Oost-Vlaamse klei getrokken. Er werd gestart met duiven van opa... en er werd vitesse gespeeld ... maar het was meer vallen dan opstaan.
Marc trouwde op zijn 22e met zijn Diane... de duivenhokken stonden er eerder dan de woonst ... en in 1985 gingen ze van start op hun huidig adres. Er werd verder gespeeld met de basis van vroeger... aangevuld met een duifje van links en eentje van rechts... maar de echte doorbraak kwam er in 1995. Het was ook het jaar dat de dopingcontrole van start ging... enkele grote namen moesten noodgedwongen inbinden... en de duivenliefhebberij van Marc en Diane begon te lopen als een trein.
De eerste versterking kwam van Honoré Props, Serskamp... de "Oude Blauwe" werd de eerste stamvader... hij leeft nog en telt momenteel twintig lentes. Hij vormde een uitstekend kweekpaar met de "Dochter Prins" van Etienne Devos en ze zetten samen meerdere goede duiven op de wereld.
Het "Prinsesje" won op Bourges '99 de 1e Nat. Zone A en werd datzelfde jaar 2e Prov. Asduif Oost-Vlaanderen ! Dit "Prinsesje" werd gekoppeld met een doffer van William Secelle en uit dit getalenteerd kweekpaar werd de actuele stamvader of de "Superprins" geboren. Uit de koppeling van het "Prinsesje" x "Broer Prinsesje" werd de "Inteelt Prins" geboren.
Gepaard met een duivin van Jef De Ridder, St. Ulriks-Kapelle werd hij vader van de "104/08" met 1e zone A La Chatre 2011 5481 o.d. Gekoppeld aan een duivin van Eddy Noel werd hij vader van de 773/10 met 1e Zone A La Chatre 7487 jl. Van een dominante vererver gesproken !
Het huidig stamkoppel wordt gevormd door de "Superprins" 261/04 x een duivin van André De Coene, Moortsele. Zo'n 25 à 30 afstammelingen van dit superpaar bevolken het kweekhok. Alle nieuwe aanwinsten worden eerst met deze duiven gekoppeld die gemakkelijk vererven. Wanneer het daarmee lukt worden ze in de stam ingekruist.
Andere inbreng in de stamopbouw komt van Herman Pappaert, Schellebelle... Van Gysel-Smet, De Klinge (2 duivinnen)... Tom Van Gaever... Gebr. Scheele, Terneuzen (8 zomerjongen) ... en Mario Doornebal-Jonker, Didam die het beste van Koopman... Eijerkamp... en Verkerk onder de pannen heeft.
1. De goeie duif is natuurlijk het begin van alles ! De eerste indruk is bepalend... je kunt best je kansen verwedden op een alerte duif. Niemand kent het... maar een "domme" duif laat het wel merken. 2. Het oriëntatievermogen maakt het onderscheid tussen een slimme en een domme duif. Die eigenschap kun je alleen maar ontdekken door je duiven veel mee te geven op leervluchten en wedstrijden. 3. De inzet van de melker is rechtevenredig met het behaalde resultaat tijdens het vliegseizoen. Marc en Diane woekeren met vrije tijd om hun duiven perfect te verzorgen. 4. Medische begeleiding is een noodzaak geworden. De "superkampioenen" die niks geven zijn leugenaars ! 5. Duiven hebben nood aan een uitgebalanceerde voeding ! Liever 3 à 4 euro meer betalen voor een goede zak voeder... want goedkoop is niet altijd de "beste koop" ! 6. Uiteraard draagt het hok ook bij tot het gezond houden van onze gevleugelde atleten. Een hok moet droog en goed verlucht zijn... maar zeker geen verwarming. De maxiplaten worden alleen aangeknipt wanneer het vriest ... om de drinkpotten ijsvrij te houden. 7. Het model van een duif is niet doorslaggevend. Goede duiven zijn niet altijd de mooiste... maar het palmares kan ze op slag veel mooier maken ! 8. Inteelt is wel belangrijk bij de stamopbouw ! Met de beste duiven van je kolonie aan inteelt doen... ze niet spelen maar ze wel meteen op het kweekhok zetten ! 9. Verse grit ... eenvoudig maar toch wel zeer belangrijk voor een duif ! Veel variatie en geen te grove mengeling genieten de voorkeur. 10. Veel jongen fokken en streng selecteren ! Hoe meer jongen er gefokt worden hoe meer kans we hebben op enkele goeie duiven. De echte kampioenen zijn zeldzaam ! |
Alleen met duivinnen
Het seizoen 2011 werd aangevat met 24 oude en 30 jaarse duivinnen... maar we zitten een beetje op een keerpunt in de liefhebberij van Marc Van den Eeckhout. In 2012 komt daar verandering in want Marc is er van overtuigd dat om 7 à 800 km te spelen je met weduwnaars aan de start moet komen. Duivinnen moeten in principe iedere week gespeeld worden... maar ze iedere week 7 à 800 km laten vliegen is in feite een beetje van het goede te veel. Er zit dus een ploeg van 24 jaarse weduwnaars en 24 oude duivinnen klaar die op totaal weduwschap zullen gespeeld worden.
De laatste wedstrijd van de duivinnenploeg was Guéret... ze werden op een nestje ingekorfd en konden na thuiskomst dat nestje verder afwerken... en mochten aansluitend nog eens "vuil broeden".
De vliegploeg komt niet meer los van 1 oktober tot 15 maart van het volgend jaar. De duivinnen gaan naar de volière waar er geruid wordt met een prima ruimengeling in de voederbak ("Exclusif" - Van Robaeys)... 2 à 3 keer per week olie over het voeder... zelfgemaakte kruidenthee of Naturaline... en ook met regelmaat Sedochol. Deze doenwijze staat garant voor een prachtige rui... trouwens teveel bijproducten over het voeder is niet goed... alleen komt daarbij nog vitamineral... piksteen... en fijngemalen grit.
Op 25 november wordt er voor de eerste maal gekoppeld ... er wordt een koppel jongen groot getrokken... vanaf 15 à 16 dagen zorgen de doffers alleen voor de kroost ... en de duivinnen gaan opnieuw naar de volière. Er komt geen tweede koppeling... op 15 maart worden de dagelijkse trainingen hervat... en na vier weken trainen (15/4) wordt er bij goed weer gestart met opleren.
Het opleren gebeurt vrij snel... tweemaal daags met de wagen op stap... in een 6-tal etappes tot 20 km... en op enkele dagen is de klus geklaard. Vervolgens 2x Quiévrain... 2x Noyon ... 1x Angerville... Blois... en de nationale en provinciale vluchten tot Chateauroux. De hoofdzaak is de zware halve fond ofschoon de komende jaren ook de grotere afstanden zullen aangepakt worden. Ook gaan er een paar duiven naar Narbonne / Barcelona... want voor het Algemeen Oost-Vlaamse Kampioenschap moeten alle disciplines gespeeld worden.
Het gros van de duivinnen wordt dus iedere week gespeeld op wedstrijden van 4 à 500 km. Bij de inkorving komen ze een half uur tot een vol uur samen met hun doffer... maar veel hangt af van de beschikbare vrije tijd. De duur van de training wordt systematisch opgebouwd tot een vol uur... en dat is het maximum. Maar het is geen verplichte training.
Na thuiskomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen samen tot 's avonds. Er wordt eenmaal daags getraind... 's avonds om 19 u... tweemaal daags zou beter zijn maar er moet nu al gewoekerd met de vrije tijd. Na een slechte wedstrijd worden de duivinnen midweeks een zeldzame keer op een 40-tal km gelost.
De duivinnen, die ieder weekend gespeeld worden, krijgen van thuiskomst tot inkorving sportmengeling. Op zaterdag en zondag gaan er electrolyten in het drinkwater... op maadag kruidenthee... op dinsdag Naturaline... op woensdag vitamines... en op donderdag is het opnieuw inkorving.
Medisch is een must
"Trichomonas is de moeder van alle kwalen"... een duivenmelkerstatement dat Marc ten volle onderschrijft. Wie deze plaag van zijn hok kan bannen heeft gegarandeerd een stuk minder problemen met alle andere duivenplagen. Het andere principe is 8 maanden de natuurmethode tijdens de stille periode... en 4 maanden medische begeleiding omdat het moet tijdens het vliegseizoen
Tijdens de broedperiode na Guéret wordt er gedurende 5 dagen behandeld met ridsol tegen trichomonas. Nooit korte behandelingen van 2 à 3 dagen om resistentie tegen bepaalde geneesmiddelen te vermijden. Via appelazijn in het water wordt de zuurtegraad van het drinkwater op peil gehouden en wordt er niet meer behandeld tegen tricho voor de vroege koppeling. In de loop van de maand februari wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus gevolgd door een inenting. In de aanloop naar het vliegseizoen wordt er 7 dagen behandeld tegen trichomonas ... en 7 dagen tegen de luchtwegeninfecties (Soludox).
In de loop van het seizoen wordt er na koude en natte vluchten behandeld tegen trichomonas en luchtwegeninfecties. In 2011 was dat drie keer tegen tricho (pilletje) en 2 keer tegen luchtwegeninfecties (3 dagen). Belangrijk bij medische begeleiding is dat de duiven voor aanvang van het seizoen 100 % zuiver zijn van kwalen... en dat kan alleen door "kuren" met normale duurtijd. De 10% kiemen die bij kortere kuren over het hoofd gezien worden zorgen nadien voor de klassieke problemen.
Een goed hok en een degelijke hygiëne kunnen de medische begeleiding binnen de perken houden. Roosters op de bodem en automatische mesttransportbanden zorgen er voor dat het gebrek aan vrije tijd voor het poetsen van de hokken gecompenseerd wordt.
De verluchting gebeurt onderaan in de voorzijde van de hokken (lamellen) en met schuiven (20 cm open) vooraan en boven de duiven. Marc is van het principe dat er beter minder dan meer verluchting is... en de gestuurde verluchting werkt al lang niet meer. Er is weinig glas in het dak... en bij zomers weer van 30 graden gaan vensters en deuren wijd open.
Jonge duiven
Er worden jaarlijks 150 jongen gekweekt die aan de ouderdom van 23 dagen... samen met enkele duivinnen... op het hok voor de jonge duiven gezet worden. De geslachten blijven aanvankelijk samen tot de piepers een paar opleervluchten in de vleugels hebben. Daarna gaan doffers en duivinnen afzonderlijk en worden tot aan het einde van het seizoen op de schuifdeur gespeeld. Er worden geen oude partners ten tonele gevoerd ofschoon Marc dat een onbetwistbaar voordeel vindt... maar ook hier weer gebrek aan tijd.
De jonge bende wordt verduisterd van 15 maart tot 31 mei... van 16 u in de namiddag tot ze 's morgens ontwaken met het daglicht. Er wordt bijgelicht van 10 juli tot einde seizoen...van 5 tot 9 en van 20 u tot 23 u. Wanneer het weer een beetje meezit wordt er begin mei gestart met opleren... in een tiental etappes tot 40 km (Lessen). Daarna 4x Quiévrain... 3x Noyon... 3x Angerville... Blois... en vervolgens het klassieke programma tot Guéret.
Bij de inkorving gaat de schuifdeur open ... komen jonge doffers en duivinnen enkele uren samen... en er kan gestoeid worden in wegkruipbakjes en afgeschermde hoekjes. Probleem is dat de jongen bij Marc laat paarrijp zijn en dat er slechts vrij laat paartjes gevormd worden. Motivatie is zeker belangrijk... maar het allerbelangrijkste is ongetwijfeld gezondheid... ongeacht of de piepers dan voor een nestje of voor hun schabje naar huis moeten komen. In de loop van het seizoen 2011 werd de jonge bende nog eenmaal midweeks gelost op 30 km. De voeding van de jongen is uiteraard iets lichter dan bij de duivinnen. Belangrijk is dat de jonge duiven leren drinken in de mand... zeker bij warm weer. Marc leert zijn jongen op het hok drinken uit dezelfde drinkbakjes als degene die aan de verzendingsmanden gehangen worden.
04.6 Chateauroux | 360 o | 1, 3, 7, 10, 23, 30, 32 (14/16) |
11.6 Chateauroux | 254 o | 1, 4, 16 (7/8) |
270 jl | 2, 3, 19 (7/8) | |
Prov. | 3172 o | 6, 21 (7/8) |
Prov. | 4612 jl | 27, 44 (7/8) |
18.6 La Chatre | 305 o | 1, 6, 7, 25, 26, 29 (12/20) |
426 jl | 1, 9, 12, 24, 25, 26, 40 (14/28) | |
Prov. | 3544 o | 2, 41 (11/28) |
Prov. | 4675 jl | 2, 48 (14/28) |
Zone A | 5481 o | 1, 23, 31 |
Zone A | 7487 jl | 1, 32, 55, 186, 190, 191 |
25.6 Montrichard | 230 o | 2, 4, 9, 24, 28 (10/12) |
Prov. | 3047 o | 13, 25 (9/12) |
02.7 Argenton | 139 o | 3, 5, 9, 15, 16 (8/12) |
08.7 Barcelona | 219 o | 10 (1/2) |
09.7 Blois | 269 jo | 1, 2, 23, 26 (7/12) |
Prov. | 2311 jo | 4, 7 (7/12) |
30.7 Bourges | 529 jo | 1, 3, 11, 12, 14, 18, 22, 28, 34, 35, 38, 42, 51 (26/48) |
30.7 Narbonne | 141 o | 9 (1/2) |
Auteur: