LEVI VAN DER WEIJDEN - 1e Nat. Narbonne 5338 d., 1e Int. jaarse + duivinnen, snelste Int. 19.182 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Hoogkarspel – Door het slechte weer in het noorden van Frankrijk werd de lossing van Narbonne uitgesteld naar zaterdag. Op zaterdag waren de omstandigheden op de losplaats zeer goed met een goed zicht. Om 8 uur werd gelost met een stevige noordwesten- tot westenwind.
Voor Narbonne is het een eerste decennium waarbij de ZLU in samenwerking met Indépendante Liège en Cureghem Centre, deze wedvlucht organiseert. Jammer genoeg waren er dit jaar minder duiven ingemand dan verleden jaar. Nu waren het er 5.338. Internationaal 19.182 duiven.
De uiteindelijk snelste duif kwam uit Hoogkarspel, in de kop van Noord-Holland. Hier had de 10-jarige Levi Van der Weijden een jaarling geklokt om 5.57.48 en dit op een afstand van 1074.512 km. Dit zou een winnende snelheid opleveren van 1183.64 m/min. Grote klasse !

Lady Impossible

Even voor zessen het bed uit en toen zagen ze tot hun schrik dat er een duif was gearriveerd. Snel de duif binnengelaten, geklokt en gemeld. Het was de eerste melding. Ze kreeg later de toepasselijke naam van “Lady Impossible”. Ze had het haast onmogelijke waar gemaakt.
Haar vader is de donker Kras, Nl08-1358145 en dit is een zoon van het beroemde “Betuwe Koppel” van Gerrit Veerman uit Volendam.
Haar moeder is het Blauwke “535”, NL09-1036535 en is afkomstig van hun vriend Nico Volkens uit Bergen.

Duiven, spel en verzorging

De basis van hun fondkolonie wordt gevormd door de duiven van hun vriend en leermeester Nico Volkens uit Bergen (Sam de Jong en Jan Theelen). Daarnaast duiven van Kees Droog uit Andijk. (Wim Muller).
Sinds 2012 komen er jaarlijks jongen van Dirk Pals uit Bovenkerk de vlieghokken versterken. (Sam de Jong, Theelen en van der Wegen), dit jaar kwamen de 1e, 2e en 4e aankomende duif van Barcelona rechtstreeks uit Bovenkerk.
Verder het soort van Jan Theelen via Wiel Cramers uit Grevenbricht. Ook van Geert Veerman uit Volendam uit het Betuwe Koppel. De laatste aanwinsten komen van Peet en Paloma Solleveld uit Maasdijk en Cees van der Laan uit Castricum.
Hieruit vormen ze de 30 kweekkoppels welke het hele jaar door zorgen voor nieuwe kroost.
Eigenlijk komt alle eer van deze nationale en internationale overwinning toe aan een viermanschap waarbij wordt gevlogen onder de naam van de 10 jarige kleinzoon Levi van der Weijden. Dan is er vader Ewout, de manager. Grootvader Jaap is het derde familielid en eveneens  geboeid door de duivensport. Daarnaast hebben ze de hulp in de verzorging van steun en toeverlaat Con van Eikeren.

Er zijn twee hokken waarvan op een hok de 20 koppels oude duiven wonen welke alleen Barcelona vliegen. Daarnaast een hok met twee afdelingen waar in een afdeling 40 jaarlingen zijn gehuisvest en op de andere afdeling een 40 tal jonge duiven. Dan is er het bovenhok bestaande uit 4 afdelingen voor de vliegploeg van ca. 40 koppels overjarige duiven welke worden ingezet op de overige ZLU vluchten. Beneden voor dit bovenhok drie open rennen voor 75 koppels jaarlingen en de ca. 150 jonge.
Alle vliegduiven worden op nest gespeeld. De oude duiven vliegen hoofdzakelijk twee ZLU vluchten. Ze worden half april gekoppeld en hun nestje wordt een maand voor het grote werk afgebroken en dan mogen ze een nieuw nest maken om ze op die vlucht op een neststand te krijgen tussen 10 dagen broeden en jonkies van ca. 4 dagen. Volgens Ewout de beste stand om te presteren. Als ze dan van de vlucht thuiskomen is het nest weg en begint een nieuwe nestcyclus voor hun volgende vlucht.
Trainen doen de nestduiven elke morgen en avond en ze worden per afdeling gelost. Maar van vliegen komt niet veel terecht. Als oplossing is ervoor gekozen om elke woensdag een of meerdere groepen weg te brengen naar Hank, zo’n 125 km. Ook in het weekend tussen de vluchten gaan ze mee naar Hank, georganiseerd door NIC Edam.

Als voer krijgen ze het hele vliegseizoen volle bak van een mix van Variamax van Mariman en Turbo van Matador (vetrijk) en van elk de helft. Daarbij nog een zelfde hoeveelheid van een zelfgemaakt mengsel van snoepzaad, onkruid zaad, hennep, pinda’s, scharrelmeel (kippen), Tovo, grit, Vitalith en rode en gele piksteen.
Jonge duiven krijgen geen enkele medicatie. Als jaarling krijgen ze een week voor het inmanden van hun eerste grote vlucht drie dagen BS in het water. De duiven welke naar Barcelona gaan, worden twee weken voor het inmanden door dierenarts van der Sluis individueel onderzocht. Afhankelijk van de uitkomst wordt per duif niets of iets gegeven. Dan een week voor het inmanden nog eens drie dagen BS en de laatste twee dagen voor het inmanden twee dagen iets voor de luchtwegen.
Levi, vader Ewout, grootvader Jaap en Con zijn allen heel enthousiaste duivenmelkers. Als je dan met z’n allen zo’n geweldige prestatie kunt neerzetten dan is dat vierdubbel genieten. Levi, Ewout, Jaap en Con nogmaals van harte gefeliciteerd !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.