KRIS CLEIRBAUT - 1e Nat. Chateauroux IV 12.846 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Putte – Op de afsluitende Chateauroux haalde de provincie Antwerpen de nationale overwinning in beide categorieën binnen. Voor de nationale overwinning jonge duiven moesten we naar Kris Cleirbaut, Putte die op zijn nieuwe locatie een rentree via de grote poort maakte.

Met een duif om 14.43.51 u en aan 1386,60 m voor een afstand van 518,379 km wint hij niet alleen de 1e nationaal tegen 12.846 jonge duiven maar is bovendien de snelste van alle Chateauroux-vliegers. Hij had 41 duiven in concours en het is zijn 5e getekende die de nationale overwinning op zijn naam schrijft.

Kris bouwde zijn kolonie op met zijn oude stam en verder met duiven van Danny Van Dyck, Zandhoven; Rudi Van Reeth, Herenthout en Gerry den Abt, Wiekevorst die hoofdzakelijk duiven van Danny Van Dyck onder de pannen heeft. Eerder al won Kris Cleirbaut ook de 1e nationaal Argenton.

 binnenzicht hokken.Hij kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 120 jonge duiven. Zij werden verduisterd van einde maart tot 21 juni en daarna werd er bijgelicht. Bij het opleren werden de duiven 3 x per week weggevoerd. Tussen de nationale wedstrijden werden ze daarna nog tweemaal per week weggebracht voor een opleervluchtje. 
Drie weken voor Bourges werd de schuifdeur ingevoerd. Bij de inkorving voor Chateauroux kwamen jonge doffers en duivinnen een volledige dag samen. Na thuiskomst van een wedstrijd bleven ze dan doorgaans tot zondagmorgen bij elkaar.

De nationale winnaar is de “Achiel” B18/6206367. Hij werd gekweekt door Gerry den Abt en genoemd naar de overleden vader van Kris. Het is een geschelpte witpen doffer die al een aardig palmares bijeen vleugelde waarmee hij hoog zal scoren in de nationale asduif-competitie (vermoedelijk 4e). Het is een mooie duif uit de middelmaat met zachte pluim en een mooi oog. Het is ook een tamme duif die nestelde in een kartonnen doos op de bodem van het hok waar hij zijn territorium met hand en tand verdedigde. In de aanloop naar deze magnifieke nationale zege had “Achiel” de nationaals Chateauroux III en Argenton III in de vleugels. Zijn nestzuster won de 19e Nationaal na eerder al geschitterd te hebben met 18e Nat. Argenton en 1e Melun 1529 d. Voorts werd de 15e Nat. gewonnen door een duif uit een doffer van Denis Dillen x een dochter van het “Kanon” van Danny. Ook vermeld mag worden dat Kris zijn eerste vijf duiven op deze Chateauroux alle vijf gekweekt werden door Gerry den Abt evenals vier van zijn vijf eerste van Argenton.

 binnenzicht hokken.Bij aankomst van een wedstrijd worden de jonge duiven “volle bak” sportmengeling gevoederd en er is Belgasol en Recovery in het drinkwater. Daarna wordt er de volgende dagen verder sportmengeling gevoederd maar de portie wordt afgemeten met de lepel. Naar de inkorving toe wordt er dan opgevoederd met “volle bak” sportmengeling. De duiven krijgen als vitamines “Belga Biovit” in het drinkwater.
De medische begeleiding is in Putte een belangrijk item. In de loop van het seizoen werd er twee keer behandeld met Belga Thai. Tegen trichomonas werd er na Argenton 5 dagen behandeld met B.S. De befaamde “gele druppels” worden op zondagavond toegediend. De jonge duiven krijgen bij aankomst van een wedstrijd oogdruppels toegediend en dat kan in de loop van de week nog eens herhaald worden. Bij deze ook een woord van dank aan vriend Henk de Weerd op wie Kris nooit tevergeefs beroep doet.
Van dierenarts Ferdi Van der Sanden worden Vigoramine en Puravital gebruikt. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt dit 4 x per week en tijdens het vliegseizoen wordt dat 2x per week verstrekt.

De selectie van de jonge duiven is zeer streng en er wordt van hen verwacht dat ze zich tweemaal op de nationaals laten zien. Van de 120 jonge duiven van bij start blijven er aan het einde van de rit slechts een 20-tal jongen over.

Al bij al een knappe prestatie op Chateauroux van Kris Cleirbaut. Het is een nationale overwinning en die hem ook in de nationale kampioenschappen geen windeieren zal leggen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.