KELLY VAN DEN BLOCK - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jonge duiven

Liefhebber: 

Koningslo – Koningslo is een gehucht van de stad Vilvoorde en is gelegen binnen de Brussele Ring. Een van de belangrijkste inwoners van Koningslo was ongetwijfeld Jean-Luc Dehaene die van 1992 tot 1999 premier van België was. Van 2000 tot 2007 was hij burgemeester van Vilvoorde. 

Herwig Van Den Block (58), die zijn vlieghokken heeft staan bij zijn dochter Kelly in Koningslo en op haar naam speelt, is echter woonachtig in Neder-over-Heembeek waar hij zijn kweekduiven nog onderdak geeft. Dit is een plaats in het Brussels Gewest en het behoort tot de stad Brussel.
Neder-over-Heembeek is vooral bekend door het Militair Hospitaal Koningin Astrid waar het brandwondencentrum gevestigd is en waar de slachtoffers van brandwonden gespecialiseerde hulp krijgen.
Herwig Van Den Block speelde een knap seizoen 2017 wat hem de titel van 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jonge Duiven KBDB opleverde.

Kwaliteit uit de kofferbak

Vader Van Den Block was geen duivenmelker maar grootvader Karel Hemmerechts had op zijn boerderij wat “slachtduiven” vliegen. Dat was voor Herwig de eerste kennismaking met duiven. Er was ergens op het hok een jong uit het nest gevallen (1965) en Herwig had dat grootgebracht in een eigen piepklein hokje. Hij mocht van moeder niet met duiven spelen maar het hokje werd groter en sierduiven en postduiven kregen er samen onderdak. In 1973 mocht hij van moeder toch “een coördinaat steken”, zoals dat toen heette, en dat heeft hij dan ook gedaan. Hij speelde in 1974 zijn eerste seizoen en tijdens dat jaar won hij zelfs een 1e prijs uit Quiévrain met duiven van op de schuur van grootvader.
In het najaar van 1974 kwam hij in contact met Roger Timmermans (duivenmakelaar). Tijdens de vakantie ging hij er als jobstudent, samen met verzorger Jean Hemmerechts, Strombeek, werken op de hokken. Herwig geeft toe dat hij daar echt de knepen van het vak leerde.
Er gebeurde daar uiteraard ook een selectie van de duiven en een 10-tal duiven die er uitgeselecteerd werden waren vergeten in de kofferbak van de wagen. Herwig moest die opruimen maar hij vroeg of hij daarvan geen koppel duiven mocht bijhouden voor eigen gebruik. De doffer was een kleinzoon van de “Barcelona” (Van De Weghe, Olsene) x dochter van de “Merckx” (Jerome Kellens, St-Denijs-Boekel) en deze twee duiven ontpopten zich tot een meer dan degelijk kweekkoppel en zij zorgden voor de betere duiven van de jaren zeventig. 

In de tachtiger jaren werd er overgeschakeld op de duiven van Jos Deno, Leefdaal en werd er meer Dourdan en andere kleine halve fond gespeeld.
In 1981 trouwde Herwig met zijn Maria en toen werd er gedurende enkele jaren de riem afgelegd. Maar in 1985 werd het opnieuw volle gas vooruit maar dan werd er vooral Noyon gespeeld. In 2010 werd Herwig Van Den Block Gouden Duif-winnaar België Snelheid. In 2012 werd er overgeschakeld op de kleine halve fond en in 2014 had hij reeds de 3e Provinciale Asduif Kleine Halve Fond op de kooi. In 2015 zette hij de 1e Provinciale Asduif Jaarse en de 8e Nationale Asduif Kleine halve fond KBDB op zijn palmares. In 2016 werd hij 1e Provinciaal Kampioen 1e + 2e getekende Vlaams-Brabant... maar was te laat om in te sturen voor de nationale kampioenschappen anders stond hij daar ook op nummer 1. 
In 2016 kregen de jonge duiven onderdak op het hok achter de woonst van dochter Kelly. Dat jaar werd er in Neder-over-Heembeek nog met de oude duiven gespeeld. In 2017 werd er gestopt met de oude duiven in Neder-over-Heembeek en gestart met jaarlingen in Koningslo. En in 2017 schoot Herwig de oppergaai af met de 1e Nationale Asduif Kleine halve fond jonge duiven.

Herwig Van Den Block met "De Raket"Twee topkoppels

In de loop der jaren werd er natuurlijk uitgekeken naar de nodige versterking. In de periode 1987-1990 werden er 2 x 2 duiven gehaald op de markt van Lier. Deze duiven waren zeer succesvol en eentje schreef zelfs 16 eerste prijzen op haar palmares. 
De “Dochter Blauwe Bliksem” (Gaby Vandenabeele) via Deno-Herbots werd de stammoeder van de kolonie. Gekoppeld met een doffer van Jef & Jo Claeskens, Zonhoven was dat een schot in de roos.
Een ander goed kweekkoppel werd gevormd met “Zoon Diamant” (A. De Gelas, Brakel) x een duivin van Albert Jolie, Sint-Lievens-Houtem. Deze twee kweekkoppels zetten heel wat goede duiven op de wereld en de combinatie van deze twee bloedlijnen gaf uiteindelijk de fameuze “Raket” of de 1e Nationale Asduif Kleine halve fond jonge duiven. Ook werden er nog goede duiven gehaald bij Roger Lismont, Geetbets.
Chaos op het weduwnaarshok
Herwig Van Den Block kwam aan de start van het seizoen 2017 met 12 weduwnaars, 50 jonge duiven en 15 kweekkoppels + 5 onderlegkoppels op de zolder in Neder-over-Heembeek.
De weduwnaars werden gekoppeld begin februari en hebben 7 dagen gebroed. Daarna volgde er geen tweede koppeling meer. Eind maart werd er gestart met opleren en in een drietal etappes ging het naar Quiévrain. In het begin van het seizoen wordt er 1x een vol uur getraind om 13 u. Later tijdens het seizoen wordt er tweemaal 45 minuten getraind. De weduwnaars moeten zonder dwang trainen want anders zit er wel iets fout.
In het begin van het seizoen komen doffer en duivin een paar keer samen bij de inkorving en later niet meer. De weduwduivinnen zitten ook op de hokken in Neder-over-Heembeek en worden telkens mee genomen naar Koningslo wanneer de weduwnaars thuiskomen van een wedstrijd.
Door plaatsgebrek hebben de weduwnaars maar een “jonge duivenbak” waarin de duivin niet kan opgesloten worden. Bij aankomst van een wedstrijd zitten de duivinnen los op het hok en dat is telkens de perfecte “chaos”.

Verduisteren maar niet bijlichten

De 50 jonge duiven worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen. Er wordt verduisterd vanaf begin maart tot begin mei. Daarna wordt er niet meer bijgelicht. Doffers en duivinnen blijven samen tot er gestart wordt met opleren en daarna worden ze op de schuifdeur gespeeld. Bij de start van het opleren wordt ook het verduisteren gestopt.
Bij het opleren worden de jongen een vijftal keren weggevoerd met Quiévrain als grootste afstand (73 km). Eens opgeleerd worden de jongen nog eens tussendoor weggevoerd (30 km) wanneer ze op het einde van het seizoen op een nestje gespeeld worden op de najaarsvluchten.
De jongen trainen één maal daags. In het begin na de middag en later op het seizoen wordt er ‘s morgens getraind. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een half uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s avonds.
Om wat motivatie onder de jonge bende te brengen komen er wegkruipbakjes met nestschotels op het hok. De jonge duiven worden elke week gespeeld op de kleine halve fond en enkele duivinnetjes van de tweede ronde vlogen Bourges, Vierzon en Blois. Maar de plannen liggen klaar om de jonge duiven volgend jaar te spelen op de grote halve fond.

“De Raket” B17/2005504

“De Raket” B17/2005504 was in 2017 natuurlijk de blikvanger van de kolonie Kelly Van Den Block. Het is een geschelpte doffer uit de middelmaat. Het is een atletisch gebouwde witoger met een goeie rug. Hij is goed gespierd met een mooie vleugel en hij is goed gesloten. Het is bovendien een kalme maar alerte duif die zijn woonbak heeft op de bovenste verdieping. Zijn territorium is hem heilig ! Herwig pakt zijn duiven heel veel in de hand waardoor ze behoorlijk tam zijn.
“De Raket” is geen baasmaker op het hok en voor een robbertje vuist vechten heeft hij weinig zin.
Wat hij wel heeft is een schitterend palmares. Hij vloog slechts 4 keer Chevrainvilliers (322 km) en won 1e Pajot 2322 d. (1e reg. 273 d.), 1e Pajot 2562 d. (1e reg. 191 d.), 1e reg 170 d. (116e Pajot 2147 d.), 5e Pajot 3106 d. (1e reg. 221 d.) waarmee hij een coëfficiënt totaliseerde van 0,8313. 

Kruidenthee van eigen fabricaat

Herwig Van Den Block verwedt zijn kansen op het kwaliteitsvoeder van Matador en Beyers. De duiven worden iedere week gespeeld en bij aankomst op zaterdag wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op zondag en maandag wordt het 50% Zoontjensmengeling + 50% Vandenabeele. Op dinsdag wordt er overgeschakeld op 100% Vandenabeele. Op woensdag wordt er 50% sportmengeling + 50% Vandenabeele verstrekt. Op donderdag en vrijdag tot aan de inkorving wordt het dan 100% sportmengeling. Er wordt altijd “volle bak” gevoederd in een gezamenlijke voederbak en op zondag en maandag is er kruidenthee in het drinkwater.
De kruidenthee wordt door Herwig zelf samengesteld en de ingrediënten zijn gedroogde boerenwormkruid, paardenbloem, dovenetel, vlierbloemen, berkenbladeren en salie. Er wordt dan kokend water over de kruiden gegoten en men laat alles zo’n 15 minuten trekken. Nadien wordt er look aan toegevoegd. Deze kruidenthee wordt op zondag en maandag verstrekt.
Verder krijgen de duiven aan het einde van de week wat snoepzaad. Ook wordt er iedere dag verse grit + mineralen grit verstrekt... en op donderdag gaan er vitamines over het voeder.

Spartaans regime

Herwig Van Den Block gaat met zijn duiven op controle bij de dierenarts (Raf Herbots) voor aanvang van het seizoen en na afloop van het seizoen. Er wordt dan uiteraard gehandeld volgens zijn advies.
Tijdens het vliegseizoen krijgen de vliegduiven iedere week “gele druppels” in de neus om trichomonas de baas te blijven.
Ook wat betreft de luchtweginfecties wordt het advies van de dierenarts opgevolgd. In 2017 werden de oude duiven helemaal niet behandeld. De jonge duiven kregen één keer een medicijn tegen luchtweginfecties.
Herwig legt er de nadruk op dat zijn duiven een Spartaans regime opgelegd krijgen. Oude en jonge duiven zitten in een open volière in weer en wind en blinken in hun vel. Tijdens het vliegseizoen verblijven de weduwnaars wel op het hok.

Een heel seizoen selecteren

De eerste selectie gebeurt reeds bij het spenen van de jonge duiven. Wat niet goed is in de hand moet meteen vertrekken. Bij het inenten van jong en oud worden alle duiven nog eens door de fijne kam gehaald. Slechts 40 jongen komen aan de start van het nieuwe seizoen. Per week wordt er steeds verder geselecteerd. Aan het einde van de rit bleven er nog 22 jonge duiven over.
De oude duiven (jaarse) moeten minstens één eerste prijs winnen en 70% prijs per tiental vliegen. Van de 12 weduwnaars waren er 5 overblijvers in 2017.

Een oud hok

In Koningslo wordt er gespeeld op 8 m hok met pannendak (30 jaar oud) dat aan de buitenkant wat opgekalefaterd is. Het is een dubbelwandig hok dat niet geïsoleerd is en dat 50 cm boven de grond gebouwd is.
De verluchting gebeurt via roosters in de voorzijde van het hok. Het hok heeft een zadeldak met vooraan en achteraan een in- en uitstroom van zuurstof. Boven en voor de duiven is er een verluchtingspleet van 80 cm die regelbaar is met schuiven.
De hokken worden tijdens de zomer tweemaal daags gereinigd, tijdens de winter éénmaal. De drinkpot wordt dagelijks gereinigd maar niet ontsmet.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.