JULIEN & TOM AERTS - 1e Nat. Montelimar 2836 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Mol – Tom Aerts (39) is wellicht meer bekend in de brede duivenmiddens dan zijn vader Julien (71). Hij is vaste gast op duivenbeurzen met antieke zaken over de duivensport en veel melkers zijn geïnteresseerd hoe het er vroeger aan toeging. Maar hij is ook een rasechte duivenmelker en samen met zijn vader trekken ze behoorlijk hun streng op de wedvluchten.

Hun kolonie werd opgebouwd met duiven van Jean en Gerry Conaert, Dilsen-Stokkem, Kristof Mortelmans, Ranst; Jos Thoné, As; Annemie Vanhee, Wervik en Johny Van Lerberghe, Vleteren.

Op provinciaal vlak stonden ze hun mannetje en wonnen al de 2e prov. Limoges 1992, 1e prov. Le Mans 2005 en 1e en 2e prov. Montélimar. Met een duif om 18.41.46 u en aan 1094,41 m winnen ze nu de 1e nationaal Montélimar tegen 2.836 jaarlingen. Deze zege stelt alle voorgaande in de schaduw en wordt met gouden letters bovenaan hun palmares bijgeschreven. Julien en Tom hadden 8 jaarse en 3 oude in de mand voor Montélimar en het is hun 1e getekende jaarling die dit huzarenstukje voor mekaar bracht.

Ze komen aan de start van het seizoen met 32 weduwnaars en 120 jonge duiven. De doffers worden op het klassiek weduwschap gespeeld en hebben in het vroeg jongen gekweekt. In maart werden ze nog een tweede keer gekoppeld en hebben toen nog een week gebroed.

De nationale winnaar is de “Snelle Rik” B19/6045372. Het is een doffer uit de middelmaat die momenteel twee pennen gestoten heeft. Het is een duif die op het hok niet opvalt maar bij aankomst van Montélimar schoot hij als een weerlicht naar de spoetnik. Zo snel dat vader noch zoon hem gezien hadden. Het is een doffer die tot voor zijn nationaal exploot een beperkt palmares had. Als jonge duif worden ze niet gespeeld en met de Corona-perikelen was de voorbereiding niet optimaal. Als jaarling had hij dus weinig ervaring maar dat weerhield hem niet om te excelleren op Montélimar. Als voorbereidende wedstrijden werd er 4x Momignies, Soissons, Sermaises, Vierzon en Chateauroux gevlogen. De vliegploeg traint tweemaal daags.

Bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling en snoep gevoederd. Daarna volgen er drie dagen met een lichte mengeling en daarna wordt er opgevoederd met sportmengeling tot aan de volgende opdracht. Bij thuiskomst is er druivensuiker in het drinkwater.

Driemaal per seizoen gaan Julien en Tom naar de dierenarts en alleen op zijn advies wordt er behandeld. Tot op heden werd er nog niet behandeld tegen trichomonas en luchtweginfecties. De vliegploeg krijgt wel de befaamde gele druppels over het voeder. De vitamines en de kuurolie van Comed worden verstrekt.
Bij de inkorving voor Montélimar kwamen doffers en duivinnen een half uur samen vooraleer ze in de mand gezet werden. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners samen tot de volgende morgen.

Als norm bij de selectie wordt er van de vliegduiven verwacht dat ze 1x kopvliegen en ook de standvastigheid op de wedstrijden is zeer belangrijk.
In ieder geval een knappe prestatie van deze vader-zoontandem en met een nationale overwinning op Montélimar staan ze tussen de grote jongens.


B19-6045372 “Snelle Rik”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.