JOS & JAN LOOBUYCK - Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding 2022

Liefhebber: 

Aalter – Aalter is een gemeente in het Meetjesland in Oost-Vlaanderen en vormt een fusiegemeente met Ursel en Knesselare. Pieter De Crem is er de bekende burgemeester en in andere tijden is hij o.a. nog minister van Landsverdediging geweest. Het is een streek met veel bos en natuur en de “Kraenepoel” is beschermd natuurgebied. 

De tandem Jos en Jan Loobuyck speelde een sterk seizoen 2022 en werd met brio Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding.

Het “Superkoppel”

De kolonie Loobuyck wordt gerund door vader Jos (88) en zoon Jan (60). Bij Jos thuis waren er geen duivenmelkers maar nonkel Julien was een goede duivenmelker. Hij bezorgde Jos een koppel jongen en de eerste start vond plaats in het West-Vlaamse Merkem. De “echte” start vond plaats in 1960 in Otegem.
Jos was tewerkgesteld bij de firma Bekaert in Zwevegem, en toen Bekaert een afdeling oprichtte in Aalter is Jos in 1966 mee verhuisd naar Aalter. In 1968 is hij daar met de duiven begonnen. Er werd vooral Dourdan gespeeld, met name met duiven van Jacques Catteeuw, Deerlijk en duiven van nonkel Julien. Behoorlijk succesvol mag gezegd worden. Daarna werd het Poitiers en meer naar de fond. En Jan zat toen hij zes jaar oud was al op de duivenhokken.
In de jaren tachtig werden er duiven bijgehaald van het ras Raoul Verstraete, Oostakker. De combinatie van de Verstraete-duiven met het eigen soort zorgde voor vuurwerk. Het “Superkoppel” werd geboren en zette o.a. de 2e Nat. Bourges en de 1e Interprov. Angoulême op de wereld. De nakweek van het “Superkoppel” werd de basis van de volledige kolonie Loobuyck.
De Dereeredoffer x dochter Stamkoppel werden de ouders van de 1e Nat. Périgueux. Die werd vader van de Bordeaux-lijn (5e Nat. Bordeaux). De “Périgueux” 407/96 werd de nieuwe stamvader van de kolonie. De broer van de “Périgueux” won de 2e Internat. Marseille. De “Bordeauxlijn” werd daarna gekruist met de Hebberecht-duiven en ook deze combinatie was zeer succesvol.
Dan hadden we nog de “Fonne” 032/05, die won de 1e regionaal Nabonne. Het was soort van Gaby Vandenabeele (“Senna”) x een duivin van Norbert Sierens. In 2020 werden er duiven bijgehaald van Dirk Martens, Meigem.
De actuele basis wordt gevormd door drie basislijnen: de Périgueux-Bordeauxsoort, de “Fonne”-soort en vader van 1e en 3e Nat. Montauban en de Hebberechtduiven.

SEIZOEN 2022
8 x de 1e prijs in Fondclub Eeklo
1e Provinciaal Tulle jl
1e Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding
1e Prov. Kampioen zware fond Oost-Vlaanderen
1e Fondkampioen oude in Fondclub Eeklo
1e Fondkampioen jl in Fondclub Eeklo
1e Beker van het Meetjesland fond 
1e Puntenkampioenschap fond Meetjesland
1e Belgische jaarduif fond 2 wedstrijden (pipa ranking)
2e Zware fondkampioen in Fondclub Eeklo
9e Nat. Asduif fond jaarse KBDB
4e Prov. Asduif fond jaarse KBDB
5e Prov. Asduif fond oude KBDB
6e Prov. Asduif zware fond oude KBDB

Liefst bij warm weer

Er wordt het klassiek weduwschap gespeeld met 30 oude en 40 jaarse weduwnaars. De weduwnaars werden einde maart gekoppeld en na tien dagen broeden werden de nestjes opgeruimd.
In mei trainen de weduwnaars 1 x rond de middag en wanneer de fondvluchten er aan komen wordt er 2 x daags getraind. De weduwnaars worden ingezet op fond en grote fond. Tijdens de 10-daagse broedperiode worden de doffers in 4 etappes opgeleerd tot 15 km en daarna gaan ze naar Arras.
Bij de inkorving krijgen de doffers de nestschotel in de woonbak maar krijgen geen duivin te zien. De duiven extra motiveren door een woonbak open te zetten en kapellekes op te hangen gebeurt in aanloop naar een bepaalde wedstrijd en meer naar het einde van het seizoen toe. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners een uur samen en bij thuiskomst van fondwedstrijden blijven ze samen tot ’s avonds of de volgende morgen.
Het trainen van de duiven is het begin van de conditie. Het jaar 2022 was een jaar met de superconditie en de duiven hebben het liefst warm weer. Er wordt gespeeld op stenen hokken en het is er iets te koud in het begin van het seizoen. Bij warm weer zijn de Loobuyck-duiven in hun element. 
Na afloop van het seizoen wordt er geen late ronde jongen gefokt maar van de toppers wordt er soms wel een ei verlegd.

Een kijkje in de hokken bij Jos en Jan Loobuyck.Jongen moeten ervaring opdoen

De ploeg van 120 jonge duiven wordt gekweekt uit de kwekers en de jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. De jongen worden niet verduisterd en niet bijgelicht. Van de jongen worden geen spectaculaire prestaties verwacht en het is alleen de bedoeling dat ze ervaring opdoen.
In een zestal etappes worden ze weggevoerd tot 25 km. De schuifdeur wordt ingevoerd na 2 x Clermont. 
De motivatie wordt niet aangezwengeld door kartonnen dozen en wegkruipbakjes. Bij de inkorving komen de jongen soms maar tien minuten samen. Bij aankomst van een wedstrijd blijven de partners een paar uur samen. 
Zoals gezegd moeten de jongen ervaring opdoen en zij gaan de mand in tot Orléans. De selectie gebeurt niet op prestaties maar op afstamming en model.

De goede duif

Jan Loobuyck houdt van een goed gespierde duif. Hij verkiest een duif met een grote vleugel maar met een korte achtervleugel. Verder verwedt hij zijn kansen op een duif die achteraan goed gesloten is.
Onder alle kleuren van ogen zijn er goede duiven maar Jan heeft een voorkeur voor een witoog als kweker. De duiven moeten bovendien alert zijn op het hok en moeten een grote natuurlijke weerstand hebben.

AIDI-granen

De vliegduiven krijgen de AIDI-granen gevoederd. Bij aankomst van een wedstrijd wordt het Mix 3 (eiwitrijk) en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op zondag wordt het Mix 1 + Mix 2 en er is B.S. in het drinken. Op maandag is het Mix 1 + Mix 2. Op dinsdag is het Mix 2. Op woensdag wordt het dan Mix 3 met de lepel.
Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het Mix 3. Op zondag, maandag en dinsdag wordt het Mix 3 + Long Distance. Op woensdag wordt het 100% Long Distance. Bij het binnenlopen krijgen de duiven pindanoten en snoep. De duiven krijgen een excellente grit- en mineralenmengeling voorgezet.
Verder is er nog 1 x per week probiotica en 1 x per week “Top Protein” met olie over het voeder.

NATIONALE TOPUITSLAGEN
1e Nationaal Asduif Fond KBDB 2016
1e Nationaal Jarnac 2017
1e Nationaal Montauban 2016
1e Nationaal Périgueux 1998
5e Nationaal Bordeaux 2011
2e Internationaal Marseille 2001
2e Internationaal Agen 2020
2e Nationaal Marseille 2001
2e Nationaal Bourges 1993
2e Nationaal Agen 2020
3e Nationaal Montauban 2015
3e Nationaal Sint-Vincent 2018

Medische begeleiding

Ruben Lanckriet is de vaste dierenarts bij Jos en Jan Loobuyck. Tegen trichomonas wordt Belgamagix of Flagyl gebruikt 2 x per seizoen. De gele druppels worden niet meer gebruikt. Wanneer de duiven niet op niveau presteren dan krijgen ze een pilletje tegen coccidiose. Tegen de luchtweginfecties werd voor aanvang van het seizoen vijf dagen behandeld met Soludox. Eenmaal in de loop van het seizoen werd er ook behandeld met een pilletje Ronaxan. Met adeno waren er geen problemen zowel bij de jonge als de oude duiven.
De oude duiven werden ingeënt met het klassieke vaccin tegen paramyxo. De jonge duiven werden tweemaal ingeënt met een tussenperiode van een maand met het rotavaccin. Eind maart werd er ingeënt zonder medicijnbehandeling tegen paratyfus. Eind oktober werd er na een medicijnbehandeling (Enroshort) ingeënt tegen paratyfus.

Geen stro meer

Er wordt gespeeld op 30 meter hokken. Er is een ventilatieopening onder de spoetnikken. In het plafond van het hok is er een ventilatieopening van 80 cm met schuiven. De schuiven worden nooit gebruikt maar staan wel open. Er staan geen volières voor de hokken en de hokken zijn niet geïsoleerd.
Tijdens het seizoen worden de hokken tweemaal daags gereinigd en eenmaal daags tijdens de winter. Er wordt geen grote kuis gehouden. Het glas in het hok is beperkt tot de ramen en er zit geen glas in het dak. De duiven zitten op een plankenvloer. Vroeger lag er stro op de hokken maar dit wordt nu niet meer gedaan wegens het stof.

Familiekweek voor het kweekhok

De kwekers worden op 25 november gekoppeld. De meeste duiven krijgen ieder jaar een andere partner. Er wordt aan familiekweek gedaan vader x dochter en moeder x zoon. De kinderen worden voorbestemd voor de kweek.
De bewezen vliegers kunnen kweker worden of ook broers of zusters van een topper. Er worden in principe geen duiven meer bijgehaald maar recent werden er duiven gewisseld met Youri Deblanc. Er wordt niet aan compensatiekoppelen gedaan.
Er is licht op het kweekhok vanaf veertien dagen voor het koppelen van 7 u tot 19 u. Doorgaans wordt er goed x goed gekoppeld. Het is een probleem dat er weinig informatie is over de prestaties van de duivinnen omdat die slechts als jonge duif gespeeld worden. Deze worden geselecteerd op de afstamming. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Een kijkje in de hokken bij Jos en Jan Loobuyck.Selectie

De jaarlingen moeten 1 x top gevlogen hebben. De oude duiven moeten 2 x per 10-tal gevlogen hebben op de fond. Kopprijzen worden zeker gewaardeerd en Jan heeft liever een duif die 1 x een kopprijs gewonnen heeft dan 3 x halfweg de prijzen.
Er wordt ook geselecteerd op het model. Van de jonge duiven wordt niet zo veel verwacht maar de oude duiven moeten presteren.

Merci Jens

Bij deze moeten we zeker zoon Jens vermelden. Hij helpt met het verzorgen van de duiven en onderhoudt de website van Jos en Jan.

Toppers

  • “Florian” B17-4058201 met 11e nat. Tulle 5326 d., 62e nat. Agen 6938 d., 57e nat. Périgueux 3783 d., 179e nat. Tulle 6206 d., 191e nat. Limoges 7236 d., 447e nat. Agen 6657 d., 668e nat. Bourges 19.133 d.
  • “Matchbox” B18-4204370 met 7e nat. Souillac 6668 d., 13e nat. Aurillac 3584 d., 145e nat. Limoges 10.319 d., 661e nat. Chateauroux 13.569 d., 310e nat. Tulle 7155 d., 425e nat. Souillac 4476 d., 531e nat. Brive 6117 d., 920 nat. Limoges 15.547 d.
  • “New Bordeaux” B16-4118523 met 2e nat. Agen 5151 d. / 2e internat. 15.271 d., 89e nat. Montauban 5408 d., 168e nat. Limoges 13.659 d., 776e nat. Limoges 15.789 d. Werd vader van “Goldfinger” en “Special”.
  • Dirk Deroose wint dit jaar 1 Nat. Souillac 4476 d met “Ferry Porsche”. De moeder is de B17-4058275 en komt van het kweekhok van Jos en Jan Loobuyck.

Topkwekers

“Ace-Spirit Fideelke” NL16-1872626. Zij is een uitstekende kweekduivin met drie verschillende doffers. Ze gaf twee toppers met de “Bunga Bordeaux” B12-4153467 en een absolute topper met “Speedy Fonne” B14-4198013.

  • “Wout” B16/499 met 11e prov. Vierzon 7838 d., 49e Nat. Brive 3755 d., 82e Nat. Souillac 4056 d., 90e Nat. Souillac 6668 d.
  • “Yasri” B19/055 met 12e Nat. Souillac 4476 d., 67e Nat. Libourne 3317 d., 208e Nat. Tulle 9763 d. 
  • “Remco” B18/369 met 115e Nat. Tulle 7155 d., 272e Nat. Aurillac 3584 d.
  • “Adonis” B20/450 met 91e Prov. Chateauroux 2618 d., 90e Nat. Périgueux 4779 d., 145e Nat. Libourne 3317 d., 153e Nat. Brive 6117 d.

“Axl-Ike” B14-4263950. Hij gaf de beste duiven met een zus van de “Bordeaux” B13-4156901

  • “New Bordeaux” met 1e prov. Agen 1375 d. / 2e nat. 5151 d. / 2e internat. 15271 d., 89e nat. Montauban 5408 d.
  • “Florian” met 11e nat. Tulle 5326 d., 62e nat. Agen 6938 d., 57e nat. Périgueux 3783 d., 179e nat. Tulle 6206 d.
  • “Michael” met 50e nat. Brive 9132 d., 84e nat. Brive 5929 d., 102e nat. Agen 4477 d.
  • “Hero” met 51e nat. Souillac 4056 d., 73e nat. Souillac 6668 d. Werd 16e Asduif.
  • “Axlike Junior” met 119e nat. Angoulême 4525 d., 201e nat. Argenton 11.823 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.