Liefhebber:
Onderwerp:
Click here to read this article in English. |
De stad Salford, gevangen in een bocht van de rivier de Irwell, is onderdeel van Greater Manchester - de stad die wereldberoemd is om de twee Premier League voetbalclubs City en United. Er is nu na het winnen van de Gouden Duif UK & Ireland in 2018 een derde Premier League Team in Manchester, dat van Crehan & O'Connor!
Hoewel gespeeld wordt onder de partnernaam van Crehan & O’Connor, beheert slechts één man de hokken en de duiven, John Crehan (42). Zijn voormalige partner Andy O’Connor heeft het team ongeveer tien jaar geleden verlaten, maar de naam staat er nog altijd bij. John en Lisa (zijn grootste supporter) hebben twee dochters, Lily en Lois, en alle drie helpen ze indien nodig.
1e Central Lancashire Combine Tweksbury | 1943 d. | 100 mijl | 12 mee |
1e Central Lancashire Combine Hullavington | 5633 d. | 140 mijl | 20 mee |
1e Open NFC Ancenis | 5160 d. | 424 mijl | 1 mee |
5e Section Tarbes | 216 d. | 715 mijl | 1 mee |
1e Fed. Worcester | 797 d. | 86 mijl | 25 jongen mee |
Vroeger
Als jonge gast vloog John met zijn overleden vader Tommy, en tot op de dag van vandaag koestert John zijn eerste kleine trofee als een souvenir van zijn eerste seizoen, maar nog belangrijker, om de herinnering levend te houden aan zijn vader die helaas een paar jaar geleden is overleden.
John is in 2003 opnieuw begonnen in de sport en volgde het advies van de lokale legendes Wall, Lunt en Green. Hij investeerde in directe import van Peter van de Merwe die onmiddellijk impact had, het Golden Pair kweekte 10 winnaars, waaronder 4x 1e federatie in hun eerste seizoen.
Deze werden aangevuld met introducties direct van het beste van Alwin Petrie, Gerard Koopman, Syndicate Lofts (Peter Fox), de Eijerkamp-familie (uit Ché, Jackpot enz.), Danny Van Dyck (kinderen Kanon, Den 11 etc.), Leo Heremans (uit de Jan, Nieuwe Olympiade, Nieuwe Rossi x Eenoogske, enz.) en “Olympic Wolverine”, een op de Kannibaal (Dirk Van Dyck) gebaseerde duivin die de 1e Engelse olympiadeduif jaarlingen Poznan 2011 was en 4e beste van de wereld !
De grote sprong voorwaarts
Een van de introducties van Peter Fox, Syndicate Lofts, was een geschelpte duivin die in het raceteam werd geplaatst. Een super vliegster en vervolgens een nog betere kweekster zodra ze op het kweekhok geplaatst werd. We mogen stellen dat deze ene duivin de naam Crehan & O’Connor internationaal erkenning bracht, maar nog belangrijker, ze tilde het hok naar een hoger niveau. Deze superduivin die de naam “Mystique” kreeg, won zelf 7x 1e tegen 4316 d., 3801 d., 1558 d., 570 d., 318 d., 117 d. en 45 d. en dat tussen 147 en 322 km. zonder dubbelingen !
Ze bleek een superkweker te zijn, zowel voor John als anderen. Op Johns eigen hok in combinatie met “Clean Slate” kweekte ze de nestmaten “Vitali”, 1e RPRA Noord-West Regio All Round Asduif (1.800 hokken), 1e Nationale Asduif All Round (28.000 hokken) 2013 en 2e RPRA North West Region Asduifsprint (1.800 leden) achter zijn nestgenoot “Vladimir”, de 1e RPRA Noord-Westregio (1.800 leden) Sprint en 3e RPRA Nationale Asduif sprint (28.000 hokken) 2013.
Ze is ook moeder van Combine-winnaars tegen 3046 d., 2947 d. en diverse winnaars van de 1e prijs op federatie- en clubniveau. Daarnaast vlogen directe kinderen 6x eerste Engelse duif in de One Loft Races in Zuid-Afrika (Million Dollar Race) en Portugal (Golden Algarve).
Een nieuwe start, een nieuwe samenwerking
Het was tijdens de Zuid-Afrikaanse Million Dollar Pigeon Race in januari 2014 dat Thomas Gyselbrecht John Crehan introduceerde bij Jan Hooymans en vermeldde dat John zijn totale kolonie eind 2014 in veiling zou brengen, inclusief de uitzonderlijke duivin “Mystique” en haar kinderen die 1e en 3e Nat. Asduif werden.
Het klikte tussen John en Jan en na de nodige “duivenpraat” gepaard gaand met een fles wijn (of twee) werd aan het einde van de avond een voorlopige afspraak gemaakt om “Mystique” naar Kerkdriel te brengen om te paren met “Harry” en “James Bond”. Jan zou haar dan nadien samen met enkele kinderen terug naar Salford brengen, samen met een nieuw “kweekteam” en een aantal jonge duiven om te spelen op Johns hok in 2014.
Dit resulteerde in overwinningen in de club, Federation en Combine vanaf het eerste seizoen en er werd afgesproken dat de duiven ook als jaarlingen in Salford zouden vliegen, en dat er weer een ploeg jonge duiven 2015 uit Kerkdriel zouden worden geleverd. Opnieuw was dit een succes, en nu wordt het hele raceteam door Jan gefokt en gespeeld door John.
Het huidige team van Crehan en O’Connor bestaat uit hun eigen “Mystique”-lijn toen ze werd gekoppeld aan “Harry” en “James Bond”, aangevuld met het beste dat Jan elk jaar kan sturen.
Prestaties
John legt zich met de oude duiven toe op de vluchten tot 400 mijl (640 km) en met de jongen op de vluchten tot 200 mijn (320 km). Maar omdat voor de Gouden Duif ook een uitslag op een vlucht boven 425 mijl (680 km) verplicht is, moest John enkele duiven hiervoor inschakelen.
Sinds 2004 worden jaarlijks minstens 20 eerste prijzen gewonnen tegen een deelname oplopend tot 6000 duiven op Combine-
niveau. De resultaten worden behaald in twee locale clubs, één federatie en één combine en voor de nationale vluchten via de Midlands National Flying Club, de British International Championship Club en de National Flying Club.
De huidige vliegploeg won tot nu toe 5 RPRA North West Region Asduiven, 2 Olympiadeduiven (Brussel 2017), 2e Nat. Asduif RPRA Fond 2018 en talrijke 1e asduiftitels in de club, federatie en combine.
Tijdens het seizoen 2018 won John 33 1e prijzen, waaronder de 1e prijs Carentan 4406 d. (537 hokken), een zeer prestigieuze wedstrijd van de RPRA North West-regio om de wapenstilstand van W.O. I te herdenken.
Daarnaast won hij ook de ongelooflijke
1e Open National Flying Club Ancennis 5160 d. met 1 duif mee ! Dit tegen 629 hokken op een afstand van 424,1571 mijl.
Voor de Gouden Duif was dit 189 yards te kort voor de verste categorie, maar niet getreurd... Er stonden nog twee echte fondvluchten op de kalender en om een zo goed mogelijk coëfficiënt te halen, stuurde John 2 duiven naar Poitiers (500 mijl, 800 km) en won 3e sectie / 54e nationaal. Die duif ging later weer mee naar Tarbes (715 mijl / 1144 km), en daarop won John 5e sectie / 93e Open, telkens met “Blue Rose” die daarmee de 1e Noord-West regio RPRA Asduif, maar ook de 2e Nat. Asduif Fond RPRA 2018 werd!
Hokken
De hokken waarop altijd werd gespeeld zijn recent gesloopt en momenteel “under construction” om vervangen te worden door een nieuw L-vormig hok.
Het oude hok voor oude duiven had een afmeting van 9,6 x 1,8 meter en was onderverdeeld in 3 compartimenten met een volière over de hele lengte. Het kweekhok was 3x 1,8 meter met 2 afdelingen en een smalle half hoge volière voor beide afdelingen.
Spelsysteem
Het oude duiventeam bestaat uit 30 koppels op totaal weduwschap. Deze worden wekelijks verdeeld over de twee clubs en naarmate de afstanden toenemen worden bepaalde duiven ingehouden voor bepaalde vluchten. Duiven die goed presteren op 400 km zullen die afstanden blijven vliegen, duiven die goed presteren op 600 km worden naar die vluchten gestuurd.
Zo’n 80 jonge duiven arriveren omstreeks maart uit Kerkdriel en worden vanaf aankomst verduisterd tot 21 juni. Ze worden vervolgens wekelijks op vluchten van 201 mijl (323 km) gespeeld en worden verdeeld tussen de twee clubs.
Voeding en bijproducten
John gebruikt sinds enkele jaren de mengelingen van Vanrobaeys. Ze zijn in de buurt verkrijgbaar en van constante topkwaliteit. Er worden drie mengelingen gebruikt, namelijk “Dieet”, “Depurative” en “Super Weduwschap”. Hoe deze dagelijks worden gemengd hangt af van het weer, de dag van de week, de moeilijkheidsgraad van de voorafgaande vlucht en de weersverwachtingen voor de komende vlucht. Deze mengelingen worden voor zowel oude als jonge duiven gebruikt, en aangevuld met grit, “gemthepax” en enkele andere supplementen van het Engelse bedrijf GEM.
Op medisch vlak krijgen de duiven hun jaarlijkse paramyxo-enting. Als John merkt dat er problemen met de gezondheid zijn dan grijpt hij zo snel mogelijk in om te voorkomen dat de problemen verergeren en de prestaties negatief beïnvloeden. Voornaamste zaken om op te letten zijn tricho en kopziekten, en als John iets zelf niet kan oplossen wordt de Belgica Kliniek in Engeland van dr. Henk de Weerd geraadpleegd. De seizoenen waarin de minste medicatie nodig is, zijn steevast de beste seizoenen. John is van mening dat teveel liefhebbers te weinig rendement uit hun duiven halen door onnodige toediening van medicijnen die week na week de conditie van de duiven naar beneden halen.
Dat de aanpak van John de juiste is bewijst hij jaarlijks met zijn uitslagen. Gefeliciteerd met de prestaties van 2018 en het winnen van de Gouden Duif, en veel succes op de nieuwe hokken in 2019!
Auteur: