Liefhebber:
Onderwerp:
Ossendrecht – Op zaterdag 3 juli werd de Grand Prix Issoudun vervlogen, de enige nationale dagfondvlucht die Nederland rijk is. Om 6.45 uur klonk het startschot voor de bijna 34.000 duiven.
Gezien de matige weersomstandigheden ter plekke en het nodige nat wat de duiven onderweg te trotseren hadden, zijn er vraagtekens te stellen bij de lossing. Dit blijkt ook wel gezien de grote verschillen in aankomst en de lange concoursduur. Maar zoals altijd kent iedere vlucht zijn meer dan terechte overwinnaars. Opvallend om te zien is dat op best veel plekken de meer ervaren echt goede duiven knalvroeg zitten of juist flink missen.
De nationale overwinnaar is de 77-jarige Jan van Oosterbosch uit Ossendrecht. Het is zijn weduwnaar 18-3806173 die meteen de goede weg gepakt moet hebben en met een snelheid van 1561 meter per minuut al zijn concurrenten voorbleef. Bij thuiskomst schoot hij over het hok heen, waardoor zijn baasje dacht dat het een vreemde was. Maar na een paar ererondes en flink wat rondklapperen viel hij op de klep.
De 173 heeft vanaf zijn geboorte laten zien een beloftevolle duif te zijn. Als jong vloog hij in de regio al aan de kop en vorig jaar was het de beste van het hok. Dit jaar werd hij, net als zijn hokgenoten, voor het eerst ingekorfd op een dagfondvlucht met dit geweldige resultaat. Zijn vader is een doffer van het hok Stabel en zoon Goirle. Daar werd hij als eitje aangeschaft in 2016. Hij stamt uit de Champ 157, zoon Reus 2e nat. Asduif midfond Europacup, maal t Versluiske 49 welke een zeer goede vlieger en kweekster was in huize Stabel. De moeder van de 173 is van het oude soort van Ludo Claessens maar hier is geen stamboom van. Zoals gezegd is de doffer gespeeld op traditioneel weduwschap. Ze worden goed verzorgd maar zeker niet al te veel poespas. Op het hok huizen slecht 18 weduwnaars, waarvan er 5 verspeeld zijn, en een 35 jonge duiven. Gezien de leeftijd, maar vooral de problemen met de longen is dit meer dan voldoende.
Iedere dag gaan de weduwnaars tweemaal het luchtruim in. Dagelijks krijgen ze een mengeling van verschillende voeders van Vanrobaeys en Beyers. Het belangrijkste is ze aan het eten te houden, anders heb je verkeerd gevoerd. Medicamenten krijgen de duiven nauwelijks, wel wordt er veel Aerosol van dr. Brockamp gebruikt. Sinds hij dit gebruikt heeft hij zowel bij de jonge als bij de oude nauwelijks nog last van oogproblemen.
Zo daags na de overwinning kon je duidelijk merken dat deze ervaren liefhebber nog echt flink onder de indruk was van de overwinning en de vele aandacht van vrienden en media. Het duurde lang voordat hij kon geloven een nationale overwinnaar te zijn. Zeker toen het een uur duurde voordat zijn tweede duif arriveerde. “De duif zou toch niet ontsnapt zijn.” Toen de overwinning echter een feit bleek te zijn, heeft hij er met een aantal van zijn duivenvrienden een heerlijk borreltje op gedronken. Duivensport is steeds meer topsport, maar gelukkig kan een overwinning als deze ook nog op een klein hokje vallen.
Auteur: