HENRI MENTEN - 1e Nationaal Kampioen Snelheid jonge duiven 2021

Liefhebber: 

Het plotse overlijden van Henri Menten op zaterdag 4 december 2021 klonk in de duivenwereld als een donderslag bij heldere hemel. Na een knap seizoen 2021 waarin hij 1e Nationaal Kampioen Snelheid jonge duiven werd zou hij op vrijdag 3 december tijdens de Nationale Dagen als Nationaal Kampioen gehuldigd worden. Door het uitstel van de Nationale Dagen wegens de coronaperikelen vond dat niet plaats.
Met het overlijden van Henri Menten ging een van de beste snelheidsspelers van België van ons heen. Wij wensen zijn echtgenote en de ganse familie veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Herselt – Regen en wind waren onze metgezel op onze tocht naar Herselt. Maar ten huize Henri Menten (82) scheen de zon ! Dit seizoen werd hij tijdens een glansrijke carrière voor de vierde maal Nationaal Kampioen en had hij eenmaal 1e Nationale Asduif. Een carrière die bovendien een massa vermeldingen in de nationale kampioenschappen en Olympiadeduiven omvat. Dit jaar was de titel van 1e Nationaal Kampioen Snelheid jonge duiven voorbehouden aan een kleine melker die verduiveld hard speelt.

Henri Menten was in een vroeger leven kasseilegger. Hij is een man van weinig woorden maar een duivensjapper die de duivenstiel perfect in de vingers heeft. Hij dankt zijn magnifieke loopbaan aan zijn goede duiven, een keiharde selectie en zijn gedreven vakmanschap.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
vlucht a.d. 1e get. 2e get.
13-06 Quievrain 1128 d. 19 7
20-06 Quievrain 1097 d. 26 7
27-06 Quievrain 1214 d. 67 60
18-07 Quievrain 1248 d.  3 45
01-08 Noyon 436 d. 1 11
05-09 Noyon 559 d. 11 1

Nonkel Louis Dekkers

Vader was geen duivenmelker en het noodlot sloeg toe toen hij verongelukte toen Henri amper 7 jaar oud was. Thuis hadden ze dus geen duiven maar nonkel Louis Dekkers, een broer van zijn moeder, was een van de beste snelheidsspelers uit de streek en die leerde Henri de knepen van het vak. Henri heeft 10 jaar samengespeeld met nonkel Louis. Hij wist dus best waar Abraham de mosterd haalde toen hij in 1973 voor eigen rekening begon. In die tijd speelde Louis met de duiven en Henri kweekte de duiven. In 1973 bouwde Henri een nieuwe woonst aan de Provinciebaan in Herselt. Ten slotte mocht hij van nonkel Louis de kwekers houden (zes koppels). De nieuwe kolonie had de wind in de zeilen want in 1974 werd Henri Menten reeds 1e Kampioen Noyon in duivenbond Herselt.
De hokken in Herselt.In 1993 trok Henri richting Theo Yskout en kocht er in eerste instantie drie duiven. Naderhand werden er nog enkele duiven gehaald waarmee goed gelukt werd. De tandem Van Leest-Peeters verkocht in 1999 alle bevlogen jongen. Henri kocht er in het begin maar één duif en heeft er later nog vier bijgehaald waaronder een van de “Jonge Bobby”. Met Jos Van den Brande, Zoerle-Parwijs, werden er duiven uitgewisseld en Henri is daar zeer goed mee gevaren. Bij Laenen-Mariën, Olen werd een bon gekocht die later B17/6237521 “Jorin” werd en die werd 12e Nationale Asduif.
Vanaf 2011 werd er alleen nog met jonge duiven gespeeld. Henri kon niet goed tegen duivenmest en de dokter adviseerde om alle duiven weg te doen. Maar Henri heeft dat niet gedaan en heeft vanaf dan alleen nog met jonge duiven gespeeld.
Er werd ook nog een bon gekocht van Willy Van Herck, Retie en de duif die hij kreeg werd in 2014 de 1e Nationale Asduif Snelheid. Tevens met de duiven van Koen Dockx, Herselt was Henri succesvol en hij heeft er in 2021 nog een kweker bijgehaald.
Wanneer er duiven bijgehaald werden (jongen) werden de duiven eerst op de rooster gelegd op de wedstrijden en daarna konden ze pas verhuizen naar het kweekhok.
Maar het noodlot sloeg de laatste jaren een paar keer toe. In april 2018 werden er 20 duiven gestolen op het hok. De dieven namen willekeurig 12 duiven mee. In juni 2019 werden alle doffers gestolen (16 stuks).
Na de diefstal werden er geen duiven bijgehaald en er werd gekweekt uit de jonge doffers met de duivinnen die niet gestolen werden. De jongen van 2019 waren een bende supers en dat zorgde voor een geweldige comeback.
In 2021 had Henri 10 koppels kwekers en 30 jonge duiven waarmee kon gespeeld worden. Vier jonge duiven gingen naar het kweekhok ter vervanging van de oude duiven die niet voldeden voor de kweek. In 2021 waren er nog 14 jonge duiven waarmee uiteindelijk kon gespeeld worden. Er waren veel verliezen en de klamper deed ook nog zijn deel. Maar met die beperkte ploeg jonge duiven kon hij toch nog de nationale titel binnenhalen.

DE TIEN GEBODEN VAN EEN SNELHEIDSSPELER
1. Het hok moet droog en goed geventileerd zijn.
2. Ge moet de duiven niet te zwaar voederen.
3. De keuring van een duif in de hand moet meevallen.
4. De pedigree is niet zo geweldig belangrijk.
5. Het palmares is dat zeker wel.
6. De melker moet de feeling voor duiven in de vingers hebben.
7. Kritisch zijn bij de geleverde uitleg. Het zijn niet allemaal goede duiven.
8. De duiven kunnen gezond houden. Zien wanneer de duiven in orde zijn.
9. Het gespeelde systeem moet passen bij melker en duif.
10. Probeer de zaak te runnen zonder overdaad aan medicamenten.

14 jonge duiven

Deze jonge duiven werden gekweekt uit de 10 koppels kwekers en werden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. Ze werden verduisterd van 1 maart tot eind mei van 17 u tot 8 u ’s morgens. Ze werden daarna niet meer bijgelicht.
In vijf etappes werden ze opgeleerd met de wagen tot 26 km en vervolgens gingen ze met de vereniging op stap. De doffers werden tussendoor nog weggevoerd. Gezien de leeftijd van de melker werden de jonge doffers ook niet dikwijls weggevoerd.
In 2021 werd er alleen Quiévrain en Noyon gespeeld. Wanneer er meer jongen zijn wordt er soms ook op de halve fond gespeeld.
Van bij het spenen werden jonge doffers en duivinnen op een afzonderlijk hok gezet en kwamen nooit meer samen. Bij de inkorving kwamen 5 oude doffers bij de jonge duivinnen en 5 oude duivinnen bij de jonge doffers met ook de nestschotel en bleven 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd bleven doffers en duivinnen samen tot 16 u.
De jonge doffers en duivinnen kwamen tijdens de week ook nooit samen los. De jonge doffers werden gespeeld op Quiévrain en Noyon. De jonge duivinnen worden in normale omstandigheden gespeeld op Noyon en op de halve fond. In 2021 werden geen doffers gespeeld op Quiévrain en Noyon want die gingen allemaal verloren.

Steeds dezelfde mengeling

Er worden steeds granen van Versele-Laga gevoederd. Voor de jonge duiven wordt er zeven dagen op zeven 1/3 Sport Subliem + 1/3 Plus IC+ Champion + 1/3 Plus IC+ Gerry gevoederd. Er wordt volle bak gevoederd maar de duiven moeten alles opeten. Bij het binnenlopen krijgen de duiven enkele pindanoten toegestoken.
Tot ongeveer 1 mei gaat er Avidress in het drinken. Die verzuurt het drinken en dat is goed tegen het adenovirus. Vanaf de wedstrijden gaat er op vrijdag Dextrotonic in het drinkwater en bij aankomst van een wedstrijd is er BT Amino Forte in het drinken.

Beperkt medisch

Henri gaat in normale omstandigheden 1x per jaar naar de dierenarts. Duikt er een ernstig probleem op dan gaat hij direct naar de dierenarts.
In oktober worden alle duiven zeven dagen behandeld tegen trichomonas. Tijdens het vliegseizoen wordt er niet meer behandeld tegen tricho. Tegen de luchtweginfecties werd er in 2021 niet behandeld. Een goede verluchting is hierbij zeer belangrijk.
Tegen adeno heeft Henri een flesje klaar staan van Dr. Mariën voor het geval dat dit de kop opsteekt. Verder wordt de Conditiepoeder, de Vitamineral en de Siroop van Dr. Mariën gebruikt.
Tegen de pokken wordt er ingeënt met het borsteltje. Tegen paramyxo wordt er nog ingeënt met het klassiek vaccin. Maar het Rota-vaccin staat op het verlanglijstje. Tegen paratyfus wordt er niet behandeld en niet ingeënt.

Het kweekhok.Veel hokken, weinig duiven

Er zijn 20 m hokken voorzien voor de vliegduiven maar van de zeven compartimenten zijn er slechts twee bevolkt door jonge doffers en jonge duivinnen. De kwekers zitten in het vroegere hondenhok dat voorzien is van een alarmsysteem.
Aan de achterkant van de hokken van de jonge duiven staan er volières. Het zijn geïsoleerde hokken met Ytongblokken.
Tweemaal per dag krijgen de hokken een “snelle” reinigingsbeurt en 1x per jaar staat de “grote kuis” gepland. Er zit weinig glas in de hokken en de duiven zitten niet op roosters maar op een  plankenvloer. Er is een ventilatieruimte van 50 cm in het plafond voor en boven de duiven.

B17-6237521 “Jorin”

Het kweekhok geeft onderdak aan 10 koppels kwekers die op 25 november gekoppeld worden. Van de 10 koppels zijn er 7 herkoppeld. Er wordt aan verwijderde familiekweek gedaan.
De kwekers krijgen twee jaar de tijd om zichzelf te bewijzen. De jongen moeten “kop” vliegen. Er wordt wel aan compensatiekoppelen gedaan. Er worden nog heel weinig duiven bijgehaald. Tijdens het broeden krijgen de duiven licht vanaf 16 u.
De stam van de kolonie wordt gevormd door B17-6237521 “Jorin”. De duivin zelf zit op het kweekhok en er zitten 5 kinderen en 5 kleinkinderen van haar op het kweekhok. Familiekweek is hier dus moeilijk te vermijden.
Hier wordt goed x goed gekoppeld. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

Per 100-tal winnen

Henri Menten: “Duiven die willen blijven moeten een paar keer per 100-tal gevlogen hebben.
Wat het model betreft verkies ik een duif die goed in de hand ligt. Het oog is belangrijk en de vleugel is zeer zeker belangrijk. Ik hou van een duif met een zachte pluim en die achteraan goed gesloten is. De eerste 10 seconden dat je een duif in de hand hebt zijn zeer belangrijk bij de beoordeling. Het belangrijkste van een duif zijn het palmares en de kopprijzen die ze achter hun naam hebben staan.”

Het seizoen 2021

“Wij hebben een goed seizoen gespeeld in 2021 maar alles kan beter op een duivenhok. Wij werden de 1e Nationaal Kampioen Snelheid jonge duiven en dat is toch al een mooie referentie.”

NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN
1998    
5e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid halve fond
1999    
1e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid halve fond
2000    
3e Nationaal Kampioen jaarlingen
2001    
Olympiadeduif Zuid-Afrika met Guylian 6422538-99
2002    
1e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid halve fond
1e Provinciaal Kampioen snelheid jonge duiven
1e Provinciaal Kampioen halve fond jonge duiven
2e Gouden Duif
2003    
3e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid + halve fond
3e Gouden Duif
2004    
11e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid en halve fond
2005    
5e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid en halve fond
2008    
5e Nationaal Kampioen jonge duiven halve fond
2009    
6e Nationaal Kampioen jonge duiven halve fond
2010    
6e Nationaal Kampioen jonge duiven halve fond
2011    
Olympiadeduif in Poznan met Cavendish 6028035-10
2012    
6e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
10e Nationaal Asduif jonge duiven snelheid
2013    
6e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
2014    
3e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
1e Nationaal Asduif jonge duiven snelheid met Vettel 6196645-14
2015    
1e Olympiadeduif – Cat. F met Vettel
3e Olympiadeduif – Cat. F met Vooruit
14e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
2016    
7e Nationaal Asduif kleine halve fond jonge duiven
13e Nationaal Asduif snelheid jonge duiven
16e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
2017    
2e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
12e Nationaal Asduif snelheid jonge duiven
2018    
9e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
2019    
1e Nationaal Kampioen jonge duiven snelheid
3e Nationaal Asduif snelheid jonge duiven met 6143004-19
4e Nationaal Kampioen jonge duiven kleine halve fond
1e Provinciaal Asduif met 004-19
1e Provinciaal Kampioen 1e en 2e get.
2020    
5e Nationale Asduif jonge duiven snelheid met 031-20
2021    
1e Nationaal Kampioen snelheid jonge duiven
9e Nationale Asduif jonge duiven snelheid met 6215021-21

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.