FREDDY & JACQUES VANDENHEEDE - 1e Nat. Bourges 21.075 oude en 1e Nat. Bourges 18.729 jaarse

Onderwerp: 

Amper twee maanden geleden verscheen in deze krant een uitgebreid interview met Freddy en Jacques Vandenheede. De broers uit Zingem hadden de titel Algemeen Kampioen KBDB 2022 mogen bijschrijven op hun reeds indrukwekkend palmares. Op onze vraag wat ze voor dit seizoen als doelstelling hadden was het antwoord tweeledig, een nationale winnen en nog beter doen dan hun 3e plaats in onze Gouden Duif-competitie.

Hun concurrenten voor deze competitie kunnen maar beter hun kuiten goed insmeren, want de broers kunnen zich nu volop daarop gaan focussen, hun eerste doelstelling van het seizen hebben ze immers al binnen. En hoe! Ze hebben niet de arrogantie van een Frank Vandenbroucke die voorspelde dat hij de rest er op La Redoute ging afrijden. Qua daden komen ze echter dicht bij wat het godenkind van de fiets allemaal presteerde.

Freddy en Jacques wonnen op de eerste nationale vlucht van het seizoen 1e bij de 21.075 oude (snelste van 39.804 d.), en 1e bij de 18.729 jaarse, en die jaarling was ook nog eens hun 1e getekende. Op die manier het nationale seizoen aanvatten en direct een dubbele scalp op Bourges (gelost in Vierzon), beter kan eigenlijk niet. 
De enige reden dat de oude duif pas hun 5e getekende was, is omdat de heren een vast systeem van tekenen hebben bij de oude, en daar stappen ze niet van af. Regelmaat, weet u wel! Freddy wist dat die duif super bezig was, maar zijn plaats was nu eenmaal 5e getekende.

Freddy en Jacques VandenheedeZoals veel massa-inkorvers krijgen ook Freddy en Jacques wel eens het verwijt dat ze winnen omdat ze zoveel duiven mee hebben. Wel, laat dit nu naar het rijk der fabelen verwezen zijn. Ze winnen met hun 1e en 5e getekende, m.a.w. als ze hun 10 beste duiven hadden meegegeven, waren ze nog gewonnen. De Vandenheedes zijn gewoon steengoede duivenmelkers met steengoede duiven. Eerder vergeleek ik ze met Bayern Muchen, Manchester City en Barcelona, u zal ondertussen wel weten wie de landskampioenen zijn van Duitsland, Engeland en Spanje. Met andere woorden, de broers Vandenheede stonden er op de openingsklassieker, en het strafste is dat ze deze stunt zelfs al eens hebben geflikt. In 2009 wonnen ze op Bourges 1e Nat. 27.506 oude en 1e Nat. 22.499 jaarse en zo hadden ze de twee snelste van 50.005 d. Ongelofelijk? Het kan nog straffer. In 2019 was eenmalig Vierzon, een week voor Bourges, de opener van het seizoen. Freddy en Jacques hadden toen maar liefst de 5 snelste van 32.530 d., ze wonnen toen 1-2-3e Nat. 20.956 oude en 1-2e Nat. 11.574 jaarse.

Momenteel bestaat hun vliegploeg uit 30 oude en 170 jaarse duiven. De verhouding doffers/duivinnen is 55/45. De twee winnaars zijn beide doffers gespeeld op klassiek weduwschap. Het verwonderde Freddy en Jacques niet dat de winnaars doffers zijn, want de heren waren de laatste weken beter op dreef dan de dames. Al zegt Freddy er wel gelijk bij dat de duivinnen deze vlucht eindelijk ook op het gewenste niveau zijn gekomen. 
Freddy: “Ik hoor overal dat de duivinnen beter komen dan de doffers, en dit zou komen door het koude voorjaar. Bij ons was het dus helemaal omgekeerd. De oude duivinnen waren in orde, maar de jaarse hadden het moeilijk. Maar de dames pieken nu wel wanneer het moet, dus daar zijn we ook dik tevreden mee. Ze zitten momenteel op een groot jong, dat geeft een hoop werk, maar het heeft dus geloond.”

“Primus Mattheo” (B21-4007333) kwam om 13.48.40u. als eerste thuis. Hij legde de 423 km van het hartje van Frankrijk naar de Vlaamse Ardennen af met een gemiddelde van 1214 m/m. Freddy zag de duif reeds van ver afkomen. “Van waar ik sta te letten zie ik de duiven als ze perfect uit de juiste richting komen, en dat deed hij. Ik zag hem dus komen van ver en hij kwam direct knal binnen.” 

“Special One” (B22-4137224) kwam 2,5 minuut later thuis, om 13.51.13u dook hij op de plank, en met een gemiddelde van 1205 m/m werd hun eerste getekende zo de snelste jaarling. “Hij kwam dan ook iets meer oostelijk en dus niet volledig perfect. Het is een speciale kleur duif, een schalie zoals van de gebr. Janssen. De gehele voorbereiding vloog hij al kop, vandaar ook was hij onze eerste getekende.”

“Om een Nationaal te winnen moeten je duiven top zijn en moet alles meezitten. Ik ben ervan overtuigd, vijf verkeerde windstoten onderweg en je kan het vergeten. Om te winnen moet alles perfect zijn en ieder puzzelstukje moet op zijn plaats vallen”, aldus Freddy. Wijze woorden, al dwing je geluk natuurlijk ook deels zelf af. De omstandigheden moeten meezitten, maar dan moeten je duiven er ook nog eens staan, je bent nooit de enige voor wie de wind meezit.
Freddy: “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Onze duiven waren in bloedvorm, dat wist ik, de prestaties zaten al weken in stijgende lijn. Heel eerlijk, ik verwachtte dat de winnaar in West-Vlaanderen zou zitten, maar niet dus. De wind was ons blijkbaar gunstig gezind.”

Voor het seizoen werden de duiven een 5-6 maal weggevoerd tot max. een 25 km. Daarna gingen ze de mand in voor Niergnies (90 km), Maseny (120 km), Pont-Ste.-Maxence (190 km), Toury (330 km) en Orléans (360 km). Vorige week werd de ploeg dan opgesplitst, de jaarlingen gingen weer naar Toury en de oude mochten de mand in voor Vierzon (423 km.).
Tijdens het seizoen wordt er niet gereden met de duiven, alleen maar van thuis uit getraind. Tot nu toe is dit tweemaal per dag, later op het seizoen verandert dit naar eenmaal per dag. Freddy: “Niet omdat de vluchten dan zwaarder zijn. Ideaal zou zijn dat ze heel het seizoen tweemaal per dag kunnen uitvliegen, dit lukt later op het seizoen echter niet meer om praktische redenen. Ze worden dan vroeger op de week ingekorfd, de jongen komen erbij en tweemaal per dag lukt dan niet altijd. Daarom kies ik dan voor eenmaal per dag. Je kent mijn motto: regelmaat, regelmaat, regelmaat. De ene dag eenmaal trainen, de andere dag tweemaal, daar houd ik niet van, een vast regime!
Naast de verplichte vaccinaties is er voor het seizoen enkel gekuurd tegen tricho en de broers geven nog altijd de gele druppels. Voor het seizoen werd er ter controle naar de dierenarts gegaan en ze waren in orde. Freddy: “We zagen dan ook geen enkele reden om in te grijpen. Als ze goed bezig zijn, gewoon afblijven!”

De winnaars hebben het niet van vreemden. De nestzus van de snelste oude won vorig seizoen lokaal 1e Châteauroux en de grootmoeder van de winnaar bij de jaarse presteerde ooit krak hetzelfde als haar kleinzoon. In 2019 won zij (“Wild Heart” B18-4097035) als jaarling ook 1e Nat. Vierzon. (11.574 d.) Beide doffers zijn ook kleinkinderen van “Matteo” (B05-4045392) de topkweker op het hok in Zingem.
“Primus Mattheo” vloog eerder 3e Nat. Souillac 4.637 d., Toury 8e 3.322, lokaal won hij reeds 1e op Vierzon en werd 8e tegen 3.322 d. 
“Special One”, de schalie dus, vloog dit seizoen eerder 9e Toury 2.364 d., 8e Pont-Ste.-Maxence 1.143 d., 204e Orléans 16.471 d. en Toury 43e 3.222 d.

En nu op naar de volgende vluchten. Freddy: “Iedereen die mij aanspreekt zegt dat het volgende week weer voor ons kan zijn. Zo simpel is het echter niet. Iedere vlucht is weer even moeilijk om te winnen. Dit schitterend resultaat is geen enkele garantie voor de toekomst. Er zijn zoveel factoren die invloed kunnen hebben, de omstandigheden zijn nooit identiek. We zullen wel zien, wij zullen er alleszins alles aan doen. De toekomst zal het uitwijzen.”
Bis vincit qui se vincit. (Latijnse spreuk) Wie zichzelf overwint, heeft een dubbele overwinning behaald. De gebroeders Vandenheede hebben vorig weekend dus zichzelf overwonnen en daar is op deze Bourges niemand anders in geslaagd.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.