DOC. TEAM DELHOVE-PAESMANS-BOUFFA - 1e Internat. Barcelona 16.897 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Elke overwinning in de duivensport is mooi en iedere trofee schittert, maar in duivenland er is toch één trofee, één overwinning die net meer glans heeft dan de andere... Het summum in de duivensport blijft winnen op Barcelona! 

Dit jaar was deze eer weggelegd voor een hok uit het centrum van het land. Daar waar Namen, Henegouwen en Waals-Brabant samenkomen, in Villers-la-Ville. Primus Inter Pares van Barcelona werd dr. Alain Delhove. Zijn naam gaat de globe rond, van Peking tot Washington kennen ze nu de Waalse dokter. Roem is niet eeuwig, maar wie Barcelona wint komt toch vrij kort in de buurt van de eeuwigheid. Mensen verdwijnen en vergaan, maar de uitslag blijft voor eeuwig in de annalen staan.
De duiven werden in Catalonië gelost om 8:00 en minder dan 24 uur later arriveerde de snelste internationale Spanjevlieger op zijn hok, om 7:10:36u om precies te zijn. “Blue Night” B19-1067685 arriveerde nog fris na de vlucht van 1015 km en behaalde een gemiddelde snelheid van 998,39 m/m. Hiermee heeft de blauwe driejaarse duivin zichzelf de geschiedenisboeken in gevlogen.

Team DelhoveAlain is van jong af aan gepassioneerd door duiven, en dan vooral het zwaardere werk. Duiven zien arriveren na een lange vlucht is zijn lust en zijn leven. De duivencarrière van dr. Delhove heeft nochtans aan een zijden draadje gehangen. De dokter heeft longproblemen en mag niet meer in contact komen met duiven. Hij had naam gemaakt als marathonman met o.a. een 1e Nat. St.-Vincent 8383 d, 4e Nat. Irun, 4e Nat. Marseille, 6e Nat. Tarbes en verschillende (nationale) asduiven in deze discipline.
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, duiven zijn een verslaving, en waar een wil is, is een weg. Tegen het duivenvirus bestaat nog geen vaccin, en in overleg met echtgenote Sigrid werd dan ook enkele jaren geleden beslist om opnieuw met de duiven te gaan spelen. Tijdens ons gesprek benadrukt de zeer aimabele, vrolijke arts dat hij er niet alleen voor staat. De termen “ensemble” en “team” vielen meermaals, en daar is hij duidelijk ook zeer trots op. Het team bestaat naast Alain en Sigrid uit kleindochter Maxima Paesmaens en peetzoon Diego Bouffa die allen meehelpen met de duiven.
Het waren Sigrid, Maxima en Diego die ons verwelkomden ten huize Delhove, want Barcelona gewonnen of niet, de dag erna moet er ook gewoon gewerkt worden. Alain was nog druk met de verzorging van de duiven. Wegens ziekte mag hij echter niet meer op het hok komen. Wij waren er getuige van hoe hij in overall en met zuurstofmasker op, druk aanwijzingen stond te geven aan verzorger François. Als een ware dirigent stuurt hij de jongeman aan, François’ handen zijn de instrumenten van de dokter.
Deze “herstart” was niet zonder succes. In 2020 wonnen ze reeds 4e en 14e nationaal op Barcelona. Vorig jaar was niet super, maar vlogen ze nog steeds prijzen waar velen enkel van kunnen dromen en dit jaar was dan het hoogst haalbare hun deel. Naast de winnaar pakten ze nog twee duiven in de top 100, 80e en 93e. Het team had 14 duiven mee, 7 doffers en 7 duivinnen en op vier uur tijd pakten ze er tien, de vier resterende zijn nog achter. “Als die niet dood zijn, zijn ze met vakantie,” grapte de dokter, om dan ernstig verder te gaan: “Die kunnen nog komen, de wedstrijd staat tenslotte nog open.”

Cor de Heijde, meer dan de basis van het hok

De kolonie van Delhove-Paesmans-Bouffa bestaat uit duiven die enkel uit het beste van het beste komen. De zwarefondduiven zijn, dixit Alain, 70% Cor de Heijde, 25% Nico Volkens, 5% Jelle Jellema en nog twee duiven van Verweij-De Haan. De aangeschafte duiven zijn ook directe kinderen van de toppers en ze moeten allemaal aan de door de dokter gestelde criteria voldoen.
Allemaal duiven van marathonspecialisten, een specialisatie waarvan volgens de dokter de besten in Nederland zitten, die hebben gewoon meer ervaring in dit soort werk. Het zijn speciale duiven die je daarvoor nodig hebt, en die hebben ze in “Holland”. Cor de Heijde is oververtegenwoordigd op het hok Delhove, maar Cor is meer dan hofleverancier, Cor is ook de man naar wie Alain luistert wanneer het op duivenmelken aankomt.
Alain: “Ik ben Cor zeer dankbaar, niet alleen omwille van de fantastische duiven die ik van hem heb, maar vooral voor al de goede raad en adviezen die hij mij geeft. Ik speel volledig volgens zijn systeem, en dit heeft me geen windeieren gelegd. Zo vliegen de duiven ieder weekend, desnoods een hafo of zelfs snelheidsvlucht, maar ze moeten iedere week de mand in.”
De (dag)fondduiven komen dan weer zo goed als allemaal van duivenvriend Noël Peiren (Zedelgem), maar ook de winnares van Barcelona is het gevolg van een samenkweek met Noël. 

Dr. Alain Delhove met zijn zuurstofmasker.Nestspel en oude Gouda

Ieder jaar worden er een 150-200 jonge duiven gekweekt. Na een zeer strenge selectie blijven er zo een 75 jongen over waarmee gevlogen wordt. Voor het “echte” werk hebben ze in Villers-la-Ville een ploeg van 25 ervaren vliegers. Voor “Blue Night” was deze editie haar tweede Spanjevlucht, vorig jaar vloog ze de 581e nat. tegen 6913 duiven.
Dit jaar werd er voor het eerst afgestapt van het klassiek weduwschap, de duiven voor Barcelona gingen de mand in met een jong van vijf dagen. Verder zijn er weinig geheimen te onthullen: goede duiven, en hard werken. De zware fond is een werk van lange adem, veel inspanningen voor enkele vluchten.
Om 6 uur begint de verzorging en training van de atleetjes. Dr. Delhove heeft nog steeds een bloeiende praktijk met twaalf andere artsen. Als ouderdomsdeken draait hij echter de minste uren, die tijd is gepasseerd, de rest laat hij over aan de jongeren. Tijdens het duivenseizoen is hij geen arts, maar melker. Hij spendeert dan ook veel energie aan het trainen van zijn vliegers, er wordt veel gereden met de duiven. Opbouwend van 10 tot 60 km, met als enige beperking de Franse grens, en niet alleen de jonge, ook de oude moeten mee.
Dokters zijn slechte patiënten, zegt een volkswijsheid. Dit blijkt ook wel te kloppen voor Delhove. Het kabinet van de dierenarts ziet hij niet vaak. Dit jaar werd er nog geen enkele maal naar de veterinair gereden. Voor het seizoen werd er nog behandeld tegen tricho, maar eens het vliegen bezig is, geen medicijnen meer! Alain: “En als je er toch moet geven, niet in het water doen, de duiven ruiken dit en ze drinken er niet meer van, zo krijgen ze de medicijnen niet binnen.”
Ook qua voeding vindt dr. Delhove dat hij niets bijzonders doet. Hij heeft geen voorkeur voor een bepaald merk. De duiven krijgen tot viermaal per dag voer. Omdat ze uit de mengelingen liefst de kleinere granen eten krijgen ze de eerste keren alleen maïs, pas later op de dag krijgen ze de mengelingen te eten. “Maïs is belangrijk voor een vlucht, want zeer veel energie.” Niet alleen duiven haalt Delhove uit Nederland, ook zijn “voedingsgeheim” komt van boven de Moerdijk. “Voor een zware vlucht krijgen de duiven “vieux Gouda”, oude kaas vinden ze heerlijk en het zit bomvol energie.”

Een droom die uitkomt!

Vanzelfsprekend zijn Alain, Diego en Maxima in de wolken met deze overwinning. Zelden heb ik een winnaar zo zien stralen. Alain: “Barcelona is toch het hoogst haalbare in de duivensport, en die vlucht kunnen winnen is een droom die uitkomt. Je droomt daarvan, je hoopt daar op maar aan winnen durf je eigenlijk amper denken.”
De winnende duif vliegt vanzelfsprekend niet meer verder en verhuist naar het kweekhok. Op onze vraag of de duif te koop is, was Alain kordaat: “Nee. Wat moet ik met een berg geld? Natuurlijk is het een risico en kan ze morgen dood liggen, maar dat hoort er allemaal bij. Ik kan morgen ook dood zijn, dat is nu eenmaal het leven. Laat ze zich nu maar eens bewijzen als kweekster.”
Zo, Barcelona zit er weer op. Ook dit jaar heeft de koningin der vluchten een mooie winnaar gebaard. Alain Delhove, sympathiek en bescheiden, maar ook daadkrachtig en gedreven. Niet bang om risico’s te nemen. Als een fiere opa leidt hij zijn team, als een loodskapitein leidt hij François bij het verzorgen van de duiven. Alain investeert tijd en geld in zijn passie en laat gezondheidsproblemen geen eten in het roet gooien.
Respect Monsieur le docteur. Hopelijk kunnen we snel nog eens langskomen!


B19-1067685 “Blue Night”
(Klik op de afbeelding voor een vergroting.)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.