Dhr. Koen Minderhoud overleden

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Met droefheid vernemen wij het overlijden van de heer Koen Minderhoud, geboren op 12 juli 1944 en overleden op 9 oktober 2022.
Langs deze weg biedt Sportblad De Duif haar oprechte deelneming aan in de rouw die de familie treft.

In Memoriam 

Westkapelle. Na een periode van kort op elkaar volgende aandoeningen en een val in huis is Koen Minderhoud op zondag 9 oktober op 78-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis te Goes. Iedere duivenliefhebber in binnen- en buitenland, die serieus met zijn sport bezig is en dientengevolge de duivensport volgt, kende Koen Minderhoud in zijn hoedanigheid van topspeler, horende bij de allerbesten van Nederland.

Geboren en getogen in Westkapelle kwam Koen als vijfjarig jongetje in contact met de duivensport. De duivenvereniging aldaar had haar clublokaal in een bunker van de Duitsers aan de Zeedijk. De kleine Koen liep daar regelmatig binnen en de liefhebbers vonden het prachtig. Koen heeft toen al voor altijd de duif in zijn hart gesloten. Hij kreeg natuurlijk een paar duifjes maar daarmee was de start nog niet gemaakt. Vader Minderhoud, met een eigen zaak en in de opbouwperiode na de oorlog, zag dat duiven houden van Koen toen niet zo zitten. Na wat aandringen mocht Koen toch de duifjes houden en werd er een hokje geplaatst op een paal. En om ze toch te mogen inkorven mocht Koen voor enkele centen donateur worden van de club. Later kwam er een wat beter hokje en ons doorzettertje Koen leerde zo het wel en wee van de omgang met en het gedrag van de duiven kennen.

In 1963 als 19-jarige jongen werd Koen zelfstandig lid van de PV De Zwaluw te Westkapelle en naast fanatiek voetballer werd hij ook een fanatiek duivenliefhebber. Zoals velen had hij op het moment dat hij begon ook duiven uit goedbedoelde schenkingen van liefhebbers uit de buurt. Koen had al snel in de gaten dat al die verschillende duiven niet de snelste weg naar succes zouden zijn. En reeds korte tijd later reed hij op zijn brommertje naar Simon Kodde in Veere, een van de beste liefhebbers uit die tijd. Met wat extra centjes, verdiend met overuren in de zaak van zijn vader, werd dan van het beste aangeschaft. Maar Koen wilde steeds beter en vond dat o.a. bij zijn plaatsgenoot Willem Minderhoud. Maar ook bij landbouwer Toon Dalebout te Nieuwerkerk kon hij jaren aan de bron putten van een kolonie waar het beste van Zeeland uit die tijd was vertegenwoordigd. Met deze duiven en de inzichten van Koen erbij was toen al een succesperiode aangebroken en speelde hij enkele eerste provinciaal. Hij had toen al de echte winnaarsmentaliteit. Toon Dalebout had dat al snel gezien en beleefde er veel plezier aan om deze jonge liefhebber aan goede duiven te helpen.

Ondanks dat hij het inmiddels steeds drukker kreeg met zijn eigen metaalbewerkingsbedrijf bleef hij toch goed met de duiven spelen. Halverwege de jaren ’80 werd er weer wat aangeschaft, o.a. bij Jo Melis en bij Tiny van Herpen met zijn Janssenduiven. Koen kweekte er gelijk enkele kampioenen uit, zoals “De Blinde”, het “Chateaurouxduifje” moeder van de “Spirit” enz. Eind jaren ’80 koos hij ervoor om te gaan sportvissen op zee, maar bleef wel met de duiven spelen. Ja, Westkappelaars zijn gevormd door de zee, soms als hun bondgenoot, soms als hun vijand.

Echter na enkele jaren stelde Koen de duivensport weer voorop. Hij was de sport uiteraard goed blijven volgen. Hij stelde hoge eisen aan zichzelf en wilde alleen van het beste. In 1991 viel zijn oog op de prestaties van Gaby Vandenabeele en haalde hij er de eerste duiven. Nog vele zouden volgen en dat bleek een gouden greep. Met deze duiven en het beste uit wat hiervoor werd genoemd en later met aanvulling van topduiven van diverse andere liefhebbers smeedde hij een ijzersterke kolonie programmaduiven. In 2001 werd er verhuisd naar Koudekerke en op die prachtige locatie speelde Koen in ware kampioenstijl verder. Enkele bekende duiven uit die periode zijn de “Inteelt Wittenbuik”, De “Blauwe 522” en natuurlijk de wonderduif “Geeloger” (3x 1e NPO), maar ook de “Blauwe 170”, de stamvader van wat hij noemde zijn “Turbo’s”. Met de steeds toenemende successen op landelijk niveau ging ook de vraag naar zijn duiven daar parallel in mee. Samen met zijn vrouw Elly werden de zeer vele collega-liefhebbers hartelijk ontvangen en tallozen daarvan slaagden uitstekend, tot op de dag van vandaag, met de duiven van Koen.

Sinds enkele jaren waren Koen en Elly weer verhuisd naar Westkapelle. Gelukkig heeft hij daar tot op het laatst nog met hulp van zijn beste vriend Willem kunnen genieten van de duivensport. Met zijn overlijden verliest Zeeland een echte sportman en een icoon in de hele duivensport. Sterkte gewenst aan zijn echtgenote Elly, zoon Jackie met zijn vrouw Sabine en hun kinderen.

Marcel Buijsse

Overlijden Koen Minderhoud

Overlijden Koen Minderhoud

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.