DAVID VERMASSEN - Algemeen Nationaal Kampioen

Liefhebber: 

Gavere – Is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen. Gavere ligt aan de Schelde, tussen de steden Gent en Oudenaarde en telt ruim 12.000 inwoners.
In Semmerzake, een deelgemeente van Gavere, bevindt zich het “militaire luchtvaartcontrolecentrum” dat voor de NAVO een belangrijke rol speelt. De omwonenden steken echter hun ongenoegen niet onder stoelen of banken over de “bolvormige” radarinstallatie die een negatieve invloed zou hebben op de gezondheid van mens en dier.

BIJZONDERSTE KAMPIOENSCHAPPEN
2005
4e Nationaal Kampioen jaarlingen
4e Nationale Asduif grote halve fond
2008
3e Nationaal Kampioen grote halve fond
10e Nationaal Kampioen jaarlingen
3e Algemeen Kampioen Oost-Vlaanderen
2009
3e Nationaal Kampioen grote halve fond
2010
5e Nationale Asduif zware halve fond
2e Provinciale Asduif halve fond
5e Provinciale Asduif fond
1e Olympiadeduif categorie H Poznan
2012
3e Algemeen Kampioen Oost-Vlaanderen
2e Provinciale Asduif fond
6e Provinciaal Fondkampioen
7e Provincaal Kampioen fond jonge duiven
2013
Algemeen Kampioen K.B.D.B
3e Algemeen Kampioen Cureghem Centre
2e Kampioen Cureghem Centre oude duiven

In Gavere hebben ze ook het jonge “supertalent” David Vermassen... zoals de lokale krant hem noemde... een jonge melker waar de bomen tot in de hemel groeien ! Blikvangers van zijn jonge carrière zijn ondermeer 4e Nat. Asduif Grote Halve Fond 2005... 4e Nat. Kampioen Jaarlingen 2005... 2e Olympiadeduif Halve Fond Oostende 2007... 3e Nat. Kampioen Grote Halve Fond 2008... 3e Nat. Kampioen Grote Halve Fond 2009... 1e Nat. Guéret oude duiven 2010... 5e Nat. Asduif Grote Halve Fond 2010... 1e Olympiadeduif Cat. H Poznan 2011... 3e Algemeen Kampioen Oost-Vlaanderen 2012... Algemeen Kampioen KBDB 2013... 3e Algemeen Kampioen Cureghem Centre 2013... 1e nat. Brive 2013.
De laatste jaren grossierde hij ook in provinciale palmen met 5 provinciale overwinningen in 2010... 2 provinciale zeges in 2011... 4 provinciale zeges is in 2012... en eentje in 2013.
Jong en ambitieus... en hij slaat nagels met koppen op provinciaal en nationaal vlak !

De doorbraak in 2000 !

David (38) is metser van beroep... weinig duivenmelkers in de familie... en ook thuis hadden ze meer oog voor voetbal dan voor duiven. Maar werkmakker Alfons Dossche zou zorgen voor de ommekeer... hij kweekte een 2e ronde (12)... en David kon van start gaan... toen nog in Asper.
De twaalf jongen werden gespeeld en aan het einde van de rit bleven er nog vier over. David kreeg ook nog een koppel jongen van Johan De Vroe, Merelbeke en Freddy Vandenheede, Zingem deed ook zijn duit in het zakje met een koppel jongen van zijn “Zombie”.
Vader bekeerde zich ook stilaan tot de duivensport... en om te “supporteren” met zijn zoon kocht hij een volledige ronde jongen bij De Ruy uit Meilegem. In die dagen werd er voornamelijk halve fond gespeeld.
Er werd geduldig verder aan de weg getimmerd en het soort van Johan De Vroe bevestigde met de “Iron Lady” die o.a. asduif in het lokaal Gent... en Provinciale asduif Oost-Vlaamse Jeugdclub werd... en die ook 1e nationaal zone Argenton (1999) op haar naam schreef.
Er werd verder uitgekeken naar versterking... en gevonden bij Freddy Vandenheede (uit “Krijt” x “Antigoon” en “Frans” - De Rauw-Sablon)...
André en Patrick De Smet, Semmerzake (1999)... en twee duiven rechtstreeks van Marc Helleputte, Merelbeke. Meer recent werd er aan samenkweek gedaan met Freddy Vandenheede, Zingem.
In de tweede helft van de negentiger jaren werd er matig gepresteerd... met af en toe een uitschieter... maar een jonge melker met ambitie moest beslist beter kunnen. De kentering kwam er na de eeuwwisseling toen David van Asper naar Gavere verhuisde en er een versnelling hoger geschakeld werd met o.a. 1e provinciaal Guéret (2002)... 1e prov. Chateauroux (2004)... 1e prov. Orleans (2004)... 1e Chateauroux Union Waasland (2004)... 1e Tours Union Waasland (2004)... 1e Chateauroux Union Waasland (2006)... 1e Bourges Union Waasland (2006)... 2e Olympiadeduif Halve Fond Oostende 2007...

Weduwschap met doffers en duivinnen

In 2009 werd er ook terug met doffers gespeeld na een stop van ongeveer 4 jaar. In 2013 trad David in het strijdperk met 44 weduwnaars en 28 duivinnen gespeeld op het klassiek weduwschap... dus de partners bleven thuis.
Het poetsen van de hokken... de weduwnaars en duivinnen op weduwschap die tweemaal daags trainen... het soigneren van de jonge duiven... het is een “full time job” voor moeder Nadine, bijgestaan door David en Denis !
Straffer nog... recent werden er nog twee hokken bijgebouwd... eentje voor weduwnaars en eentje voor jonge duiven. En daar bleef het niet bij... want de plannen voor nog een hok voor de jonge duiven werden ondertussen realiteit ! Waar vroeger de jonge duiven zaten is nu een hok voor de weduwnaars.
De laatste nationale wedstrijd voor jonge duiven is ook de laatste vlucht voor de duivinnen... want die worden gespeeld tot het einde van de rit ! De duivinnen werden tegen Bourges gekoppeld... gingen de mand in voor Guéret op een jong van 10 dagen... en na thuiskomst brachten ze hun jongen verder groot tot bij het spenen. De piepers van de beste duivinnen worden ook nog geringd. De doffers vliegen hun laatste wedstrijd op nationaal Tulle en trekken daarna eveneens een late ronde groot.
Na het spenen van de late jongen verhuizen alle duivinnen naar het hok van de jonge duiven waar ze overwinteren op schabjes… de doffers gaan naar de volière. Pas bij het spenen van de jongen van de eerste ronde van de kwekers verhuizen de dametjes ook naar de volière. Tijdens die “rustperiode” wordt er ruimengeling gevoederd... met wat kleinzaad... en Belgasol.
De duiven komen gans de winter niet los... van oktober tot februari kunnen ze de vleugels niet strekken... maar toch zijn er geen problemen om opnieuw in het vliegritme te komen.
De jaarlingen werden “voorgepaard” op 31 januari... bleven 6 dagen samen en hebben toen niet gebroed. De tweede koppeling van de jaarlingen en de eerste van de oude duiven vond plaats op 1 april en na 5 à 6 dagen broeden begon het weduwschap.
De duivinnen werden in februari gekoppeld... op de korte wedstrijden werden ze op een nestpositie gespeeld... en boven Parijs werd er op weduwschap overgeschakeld. Na Bourges werden ze opnieuw gekoppeld en op een nestje verder gespeeld. Voor de vliegduiven dus geen winterkweek omdat ze een heel lang vliegseizoen achter de rug hebben en ook omdat ze in het laat nog gekweekt hebben.
Tijdens het vliegseizoen worden de duivinnen in hun woonbak opgesloten... de doffers verblijven los op het hok. De duivinnen worden iedere week gespeeld op de grote halve fond. De doffers worden om de 14 dagen / drie weken gespeeld op de dagfond en de grote fond. In 2013 werd voor de eerste keer ingekorfd op de grote fond met de bedoeling om Algemeen nationaal kampioen te worden. “De Langen”, die gespeeld werd op Agen en Narbonne, heeft de meubelen gered ! Op Bordeaux won hij de 68e nat. van 5507 d... op Narbonne versierde hij de 102e nat. tegen 5214 d.
In het begin van het seizoen wordt er één maal daags gedurende 1 uur getraind... vanaf juni (warmer) wordt dat tweemaal daags. In 4 etappes wordt er opgeleerd tot Doornik (40 km)... vervolgens Epéhy... Noyon... Dourdan... Bourges... Chateauroux... enz.
Bij de inkorving komen de duivinnen in het begin van het seizoen zo’n 5 minuten samen met hun partner... en dat kan naar het einde van het seizoen oplopen tot wel 30 à 40 minuten. Ze komen wel bij elkaar... maar er wordt streng op toegezien dat de doffers de duivinnen niet treden. Bij thuiskomst blijven beide partners wel 1uur samen.
De weduwnaars krijgen geen duivin te zien bij de inkorving... enkel een nestschotel. Bij thuiskomst komen ze wel samen met hun duivin. Het weekend dat ze thuis blijven krijgen ze ook hun duivin, net zoals de andere weduwnaars die dan van de vlucht thuiskomen.
Met het onderling paren van de duivinnen zijn er weinig problemen omdat de duivinnen in hun nestvak opgesloten blijven. Zit er toch een driftige tante tussen dan moet die van het hok verwijderd worden. Doorgaans verkopen oude meer last dan jaarse duivinnen wanneer het op onderling paren aankomt.
Zaterdag bij thuiskomst wordt er dieetmengeling gevoederd... op zondag dieet met een beetje sportmengeling... maandag en dinsdag 1/2 dieet + 1/2 sport... op dinsdagavond en woensdagmorgen wordt er wat extra maïs aan de mengeling toegevoegd... vanaf woensdagavond wordt het 100 % sport met een supplement maïs. Vanaf Bourges wordt er wat “straffer” gevoederd in het begin van week... 2 delen dieet + 4 delen sport + 1 deel mais.

Jonge duiven

De kweekduiven worden op 24 november gekoppeld... en brengen dan een eerste ronde (110 jongen) groot. Daarna volgt nog een tweede ronde (90 jonen) die op een ander hok ondergebracht wordt... maar de geslachten blijven samen tot 2 à 3 weken voor Bourges. De jongen worden dan op de schuifdeur gespeeld... met nestschotels en afgeschermde hoekje om de piepers extra motivatie te bezorgen. De tweede ronde jongen wordt op een nestje gespeeld.
De eerste ronde wordt verduisterd van begin februari tot einde juni... de tweede ronde van bij het spenen tot einde juni... van 17.30 u tot 8 u. Via zo’n 7 etappes met de wagen gaan de jonge duiven naar 50 km vooraleer ze met de grote mand op stap gaan. Eens opgeleerd worden de jongen tussendoor niet meer weggevoerd... daar ontbreekt jammer genoeg de tijd voor. In het voorjaar wordt er één maal per dag getraind... vanaf juni komen de jongen tweemaal daags los. De jonge duiven volgen bijna het identieke voederschema als de weduwnaars en de duivinnen op weduwschap.
Zowel oude als jonge duiven krijgen onderdak op een zelfgebouwd hok dat zijn kwaliteiten bewezen heeft... David zit trouwens in de branche. Het is een diep hok (3 m)... met een hoge nok (1,8 m) en volledig uit hout opgetrokken met een spatie onder het hok van 30 cm tussen grond en bodem. De hokken kunnen verduisterd worden met schuiven voor de ramen zodat er aan de verluchting niet moet gesleuteld worden om de hokken donker te zetten. Klasse duiven moeten op een prima hok ondergebracht willen ze volgens hun mogelijkheden presteren... en daar heeft men in Gavere zeker oren naar gehad !

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
   aantal duiven   Prijs 1e get. coëff.
28.6 Nat. Agen-Bordeaux 5507 d. 68 1,2348
26.7 Nat. Narbonne     5215 d. 102 1,9559
15.6 Zone Cahors      2801 d. 2 0,0714
06.7 Nat. Libourne   6658 d. 176 2,6434
20.7 Nat. Souillac  5282 d. 43 0,8141
13.7 Nat. Brive 6842 d. 28 0,4092
20.7 Nat. Souillac       3641 d. 82 2,2521
29.6 Zone Argenton   3455 d. 40 1,1577
27.7 Nat. Bourges 9639 d. 279 2,8945
15.6 Zone Montlucon 4766 d. 2 0,0420
27.7 Nat. Bourges    11883 d. 83 0,6985
03.8 Zone Chateauroux 2797 d. 13 0,4648
10.8 Zone Argenton      4379 d. 73 1,6670
21.4 Noyon   644 d. 12 1,8634
04.5 Angerville   365 d. 1 0,2740
31.8 Angerville    376 d. 3 0,7979
07.7 Ecouen    217 d. 20  9,2166
    TOTAAL  28,4573

Medisch

Na thuiskomst van Guéret volgt er een controle van de dierenarts... en doorgaans een behandeling tegen trichomonas. Tijdens de winterstop worden er geen medicijnen verstrekt... alleen gaan er tweemaal per week vitamines in het drinkwater. Voor de eerste koppeling wordt er normaal 7 dagen behandeld tegen paratyfus met Parastop en ingeënt. In 2013 was dat niet het geval. Er werd niet ingeënt omdat het een lange en zware winter was en er werd alleen behandeld met medicijnen.
Tijdens het broeden na de eerste koppeling wordt er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. In de loop van het vliegseizoen wordt er om de 3 weken gedurende 2 dagen behandeld tegen trichomonas (B.S.)... en ook om de 3 weken gedurende 2 dagen tegen de kopziekten (Soludox).
Bij de jonge duiven worden er regelmatig dierenarts-oogdruppels toegediend. Bij thuiskomst oogdruppels van dierenarts Vercruysse... en bij inkorving die van dierenarts de Weerd. Tweemaal per week gaan er vitamines (Belgasol) in het drinkwater... en tijdens het vliegseizoen wordt er Energycorn onder het voeder gemengd.

UITSLAGEN 2013

01.6 Limoges   Prov.  3610 o. 11, 66, 75, 93, 355, 444, 608 (13/7)
Nat. 14.271 o. 41, 199, 222, 279, 1187, 1534, 2165 (13/7)
14.6 Montlucon Prov.  4830 jl. 9, 48, 49, 62, 104, 141, 196, 249, 321, enz. (20/15)
Zone 4766 jl.  2, 14, 15, 25, 46, 77, 115, 159, 226, 416, enz. (20/16)
30.6 Argenton  Zone  4800 jl. 2, 3, 45, 163, 460 (10/5)
   3455 o. 13, 40, 101, 398, 475 (11/5)
13.7 Bourges   Prov. 2675 jl. 32, 58, 67, 92, 104, 199, 231, 341, 412, 517 (12/10)
  1791 o. 27, 154, 210, 264, 361, 364, 445 (8/7)
13.7 Brive     Nat.   6842 jl. 1, 28, 199, 247, 1497 (9/5)
20.7 Dourdan     442 jo 2, 3, 5, 11, 18, 20, 36, 45, 55, 64, 64, 70, 74, 77, enz.
20.7 Souillac  Nat.  3641 jl. 78, 81, 100, 170, 218, 294, 907 (8/7)
  5282 o. 43, 208 (3/2)
26.7 Narbonne  Int. 11.448 o. 123 (2/1)
28.7 Bourges   Zone 1751 jl. 10, 21, 67, 88, 154, 288 (10/6)
  1295 o. 24, 54, 101, 157, 219, 324 (9/6)
03.8 Angerville  441 jo.  2, 4, 6, 11, 12, 13, 17, 17, 19, 19, 21, 24, 25, 25, enz.
17.8 Issoudun   Zone  671 o. 1, 10, 15, 22, 44, 95 (6/6)
07.9 Gueret     Nat.   2656 o. 16, 21, 21, 30, 37, 502, 590 (8/7)

Kweekhok de ruggengraat van de kolonie !

De 40 kweekkoppels... waarvan er 18 kweekkoppels meer dan twee ronden groot brengen... vormen de achterban van de kolonie Vermassen. Wie gaat er naar het kweekhok ? In eerste instantie duiven die goed gevlogen hebben van 5 à 6 jaar oud.
In principe wordt er voor het vliegseizoen niet gekweekt uit de vliegduiven. Om toch een beetje een zicht te hebben op de kweekwaarde van de vliegploeg worden de eieren van de beste vliegduiven in het voorjaar verlegd onder andere koppels. Na het vliegseizoen trekken de weduwnaars een ronde late jongen groot. De duivinnen worden na Bourges gekoppeld... worden op een nestje gespeeld... en ook zij brengen dus jongen groot. Ook de beste kwekers trekken nog een derde ronde jongen groot. Uit al deze jongen wordt het beste geselecteerd en die krijgen ook een plaatsje op het kweekhok.
De drie basiskoppels op het kweekhok zijn :
1/ “Bonte Crack” B00/4352645 x “Sayenne” B03/4012908... en zij werden de ouders van “Superieurke” B04/4052618 en “Olympic Dreamgirl” B08/4091331.
2/ “Malibu” B06/4003606 x “Zora” B04/4301780... en zij werden de ouders van “Wendy” B09/4030679 of de 1e nat. Guéret !
3/ “Marcus” B04/4276413 (won zelf 1e prov. Chateauroux 4854 d) x “Solange” B06/4003652... en zij werden de ouders van “Amber”.

Een beter hok !

Vooraan in het plafond van het hok van de duivinnen was een ventilatieruimte van 1,4 m voorzien. In de volle overtuiging een verbetering aan te brengen werd de helft ervan dicht gelegd met plexiglas (zonlicht doorlatend). Maar al vrij snel bleek dit niet de goede oplossing te zijn en de duivinnen presteerden ondermaats. Nadat men het plafond in zijn oorspronkelijke staat herstelde verbeterden de prestaties van de duivinnen vrij vlug met een uitschieter op Guéret waar ze nationaal 16, 21, 21, 30, 37, 502, 590 wonnen tegen 2656 oude duiven.
 Andere recente ingreep was het aanbrengen van stralingsplaten met hygrometer op alle hokken. Deze platen werden opgehangen aan het plafond... voor de woonbakken. Ideaal om de vochtigheid op de hokken in toom te houden bij regenachtig weer. Zeker aangewezen om de duiven na een lastige vlucht te laten recupereren.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.