COMB. VERBREE - Gouden Duif-Winnaar Nederland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Putten – De Gouden Duif-competitie geldt in duivenmelkersland als een van de allerzwaarste en allermooiste competities die je kunt winnen. Hiervoor als winnaar op het podium staan, staat bij veel liefhebbers hoog op het wensenlijstje. Het tweemaal winnen van deze prestigieuze prijs en dan ook nog eens op rij is een droom. Deze droom is uitgekomen voor Co en Piet Verbree uit het Gelderse Putten, dat ligt op de grens van de prachtige natuurgebieden de Veluwe en de Gelderse Vallei. 

Hiermee scharen ze zich in een illuster rijtje van topliefhebbers die deze absolute ereprijs twee of nog meer keer hebben gewonnen. Daarnaast werden ze ook nog eens 2e superstar dagfond en 5e midfond. En hier zijn ze niet zomaar trots op. De heren Verbree hebben ongeveer al alles gewonnen wat er in onze sport maar mogelijk is. Denk hierbij o.a. aan meerdere olympiade duiven, de beste doffer en duivin van Nederland en talloze 1e kampioenschappen. In 2017 werden ze o.a. 1e kampioen dagfond aan- en onaangewezen van de afdeling 7 en 1e onaangewezen kampioen van de Noordelijke Unie. Het winnen van de Gouden Duif in 2016 wordt door Co toch echt gezien als het absolute hoogtepunt in hun carrière. Dat was een huldiging en feest om nooit te vergeten. Het smaakte blijkbaar naar meer. 

ZO WERDEN ZIJ GOUDEN DUIF-WINNAAR
Mei snelheid 15-4 Duffel  7366 d. 34, 52, 53
Juni/juli hafo 04-6 Pont St. Max 3374 d. 27, 1, 83
Aug/sept hafo 02-9 Niergnies 3666 d. 25, 18, 45
Juli fond 08-7 Bourges 6639 d. 11, 94
Juni fond 10-6 Vierzon 5053 d. 14, 7

Nil Volentibus Arduum

Niets is moeilijk voor hen die willen. Aan dit motto van een met name Amsterdams  gezelschap intellectuelen uit de 17e eeuw moest ik denken, toen ik in gesprek was met Co. Dit motto past mijns inziens ook perfect bij de heren Verbree. Ze zeggen niet dat duivensport gemakkelijk is, zeker niet. Ze zijn echter wel van mening dat je intrinsieke motivatie om je doelen te bereiken ontzettend hoog moet zijn. En als je er 100% voor gaat, dan is het ook mogelijk om deze doelen te bereiken op ieders niveau en volgens ieders mogelijkheden. Co en Piet vormen hierin een zeer complementair duo. Co noemt zichzelf de driftige van de twee en kan absoluut niet tegen zijn verlies, zoon Piet is rustig, beredeneert en overdenkt alles goed en kan wat beter relativeren. Wat ze beiden gemeen hebben, is de drang om de beste te willen zijn in wat ze doen en daar alles voor opzij zetten. Hierin blijven ze zich ontwikkelen. Dat is de reden waarom je in reportages uit het verleden wellicht een andere handelswijze te lezen kreeg. Ze volgen alle ontwikkelingen in de sport nauwlettend, overleggen samen of het bij hen past, proberen het op eigen hok en passen dit aan naar wat bij hen past. Denk hierbij aan de ontwikkeling van het dubbelweduwschap, het spel met de duivinnen, het verduisteren en belichten etc. Ze leggen hun oor ook vaak te luister bij andere grote kampioenen als Willem de Bruijn, Bas Verkerk, Jan van de Pasch en Ad Schaerlaeckens. Dit toont hun gedrevenheid. 

Goede basis

Aan de basis van al hun successen liggen de super duiven die ze hebben bekomen van Gebr. De Wit uit Koudekerk aan de Rijn. Dit waren van oorsprong Janssen en Klakduiven. Het Ultra koppel van Co en Piet met hun kinderen als Orlando, Tonia en Zigo zijn wereldberoemd. Co kwam er al als 8-jarig manneke over de vloer en in opdracht van moeder De Wit is hij altijd zeer goed geholpen door de gebroeders. Via hen heeft hij ook Willem en Bas leren kennen. Deze basis zorgt nog steeds voor de grote successen in Putten en wordt in ere gehouden. Helaas hebben ze de laatste jaren last gehad van ongenode gasten, waardoor hun oude basis wat klein werd. Gelukkig kunnen ze voldoende van hun oude soort terugkrijgen via o.a. Edwin Hoogland, de familie La Grouw of Bas en Willem. 
Hun basisduiven worden met regelmaat gekruist met goede duiven van andere hokken. 
Zo zijn ze zeer geslaagd met Geralda, dochter Kleine Dirk Gerard Koopman, en Caprina, dochter Di Caprio Dirk van Dijck. Ook met een enkele duif van Gerard & Bas Verkerk, Wim de Troy Berlaar en Dolf en Ruud Bakker Veenendaal en Rik Hermans zijn ze zeer geslaagd. Zeker mag de inbreng van de duiven van Ad Schaerlaeckens niet vergeten worden met als absolute sterkweker Limo, vader Marchino en Anita, beste doffer en duivin van Nederland 2011.

KAMPIOENSCHAPPEN 2017
1e onaangewezen dagfond Afd. 7 + Noordelijke Unie
1e aangewezen dagdfond Afd. 7
1e Asduif dagfond Samenspel A + Noordelijke Unie
1e Keizer Generaal Kampioen oude dagfond Fondclub Gooi & Eemland
3e Nat. Asduif Eendaagse Fondspiegel 
3e Nat. Asduif midfond WHZB-TBOTB
4e Nat. Asduif Midfond NPO 
5e Nat. Asduif Eendaagse Fondspiegel 2016-2017
9e Nat. Kampioen aangewezen midfond NPO
14e Na. Asduif Dagfond NPO
17e Nat. Kampioen aangewezen midfond NPO

Toppers en een gokker

Voor het winnen van de Gouden Duif is het wezenlijk om super goede en constante duiven te hebben die in het snuitje van de uitslag kunnen spelen. Een keer de bovenste drie of twee van de lijst vroeg draaien wil nog wel eens lukken, maar Piet en Co is dit vijfmaal gelukt. Ze spelen hier bewust op volgens het systeem twee vaste duiven en een gokker. Dit zijn dus twee duiven waarvan ze eigenlijk zo goed als zeker zijn, dat ze deze vroeg pakken en daarbij kiezen ze een duif die voor een verrassing kan zorgen. Dit is dan vaak een duif die de week ervoor heeft laten zien meer aan de kop te vliegen dan in de weken ervoor. Bij deze duif is de vorm flink stijgende, is hierbij de gedachte.

De hokken in Putten.Duivinnen aan de macht

De successen van 2017 zijn voor het grootste gedeelte te danken aan de duivinnen en enkele die ik u zo voorstel in het bijzonder. Dit wil niet zeggen dat de doffers niet van zich hebben laten horen. Met Serero 16-409 hebben ze immers de 1e asduif midfond afdeling 7, 3e nationale asduif midfond WHZB en 4e nationaal kampioen midfond De allerbeste van Nederland op hun hok huizen. Zijn vader is Basso rechtstreeks Verkerk, zijn moeder Dimara met Olympic Zigo als voorouder en Hilde,rechstreeks A&H Reynaert, als moeder. 
De absolute topper in 2017 was de duivin Valita 14-354. Bij alle vijf de vermeldingen wist zij zich te klasseren. Met een 52e 7366 Duffel, 25e Niergnies 3966, 1e 3374 Pont. St. Max, 14e 5053 Vierzon en 94e 6639 Bourges heeft ze heel duidelijk haar steentje bijgedragen. Zij stamt uit Ruco x Utopia. Ruco is een zoon van topkweker Valitas van Ruud en Dolf Bakker. Utopia komt uit de kruising Napoleon x Fyra, waarbij in Fyra weer volledig hun eigen oude bloed stroomt. Speciaal voor de Gouden Duif-viering schenken ze een dochter van haar. 
Deze Napoleon en Fyra zien we ook terug in de tweede absolute topduif op het hok Verbree Youliya 14-340. Zij had driemaal een bijdrage me een 18e op Niergnies, 7e Vierzon en 11e Bourges. Zij komt uit Fortuna x Fyra. Fortuna stamt uit Napoleon x Olympic Fortune van de comb. Pol/Vedder, waarbij Napoleon de vader is van Olympic Fortune 1e olympiade duif midfond Nederland 2009. 

Ook Allissa 15-002 is een topper die niet onvermeld mag blijven. In 2016 werd ze al 2e beste midfondduif in de Pipa-ranking en ze had ook een ruim aandeel in het winnen van de Gouden Duif in 2016 en 2017. Zij komt uit Astro rechtstreeks Wim de Troy x Gelana welke komt uit Rico x Geralda. Rico is een zoon uit Psycho x Gold Piece van Jan en Rik Hermans en dus een volle broer van “Beautifly”. Geralda is de genoemde dochter van Kleine Dirk van Gerard Koopman.
Zo zie je duidelijk de kweekstrategie van de heren Verbree terug. De eigen basis gekoppeld met het beste van een ander hok. Dit pakt zeer goed. Co benadrukt nog dat ze niet geïnteresseerd zijn in een modeduif, maar altijd op zoek zijn naar de goede duif.

Spelsysteem

In huize Verbree wordt er niet met veel duiven gespeeld. Zo’n goede 50 vliegduiven is toch wel echt het maximum om optimaal te kunnen begeleiden en hierbij wordt heel snel en streng geselecteerd. Duiven die in het seizoen niet presteren worden verwijderd of als thuisblijver gebruikt. Tot 2016 werd er altijd totaal weduwschap gespeeld. Voordeel hiervan is, dat je de kwaliteiten van al je duiven leert kennen, wat een groot voordeel is bij de selectie en de keuze welke duiven naar je kweekhok gaan. Piet wist niet anders dan dat dit systeem wordt gehanteerd. De laatste jaren viel hen op dat de duivinnen toch duidelijk beter en constanter presteerden dan de doffers. Die leverden te veel in was hier het idee. Daarom is er in 2017 voor gekozen om met 16 doffers op enkel weduwschap te spelen. Dit met groot succes gezien de resultaten van Serero. Piet kende dit systeem totaal niet en heeft zich hier ook niet echt mee bemoeid. Co vindt zichzelf een echte doffer man, Piet is een echte specialist met duivinnen. 

Daarnaast speelden ze 8 duivinnen op enkel weduwschap en 24 duivinnen gekoppeld aan 12 doffers. Opvallend was dat de duivinnen op enkel weduwschap beter afkwamen dan de dubbel gepaarde. Dit heeft hen weer aan het denken gezet. Ze weten uit ervaring dat duivinnen vaak met de liefhebber gekoppeld zijn, maar dit mag niet te hevig zijn. Vanaf het moment dat ze te fel op de liefhebber worden, roepend en staartslepend in het hok zitten en klapperend trainen als doffers, is het vaak gedaan met de prestaties. De duivinnen die met twee gekoppeld zaten aan 1 doffer hadden daar eerder en meer last van. Het zou wel eens kunnen zijn dat ze te weinig aandacht van hun doffer krijgen en ze daardoor te fel worden. In 2018 beginnen ze met hetzelfde systeem, maar zal er snel gekozen worden welke duivin het beste komt van de dubbel gepaarde duivinnen en zal de andere hoogstwaarschijnlijk niet meer gespeeld worden. Regeren is vooruitzien.
Tijdens de kerstperiode wordt alles gekoppeld en worden er een honderdtal jongen gekweekt voor eigen gebruik in verschillende rondes. Afgelopen jaar hadden ze voor zichzelf wat te weinig jongen gekweekt, omdat ze de derde ronde verkocht hadden. En als er dan van je eerste ronde jonge duiven ongeveer de helft opgepeuzeld wordt of verloren gaat door de roofvogel, dunt het goed uit. Gelukkig hebben ze nog voldoende kunnen aanvullen.
Voor aanvang van het seizoen worden de vliegers zo herkoppeld, dat ze een week voor de eerste vlucht op weduwschap gaan. Tijdens deze periode worden ze intensief opgeleerd. De training start voordat ze herkoppeld zijn. In het voorseizoen is dit absoluut niet intensief om te voorkomen dat ze energie verspillen. Tijdens het seizoen wordt er trapsgewijs getraind. Er wordt eerst opgebouwd tot ongeveer 45 minuten training. Dit wordt later in het seizoen uitgebouwd tot anderhalf uur per dag om ze tenslotte vrij te laten in hun training. Dit net als in de atletiek. De conditie is dan voldoende opgebouwd en duiven hebben de nodige vliegkilometers in de vleugels. Dit systeem geldt met name voor de duivinnen. De doffers mogen altijd vrij trainen net als heel vroeger. Vooral Piet moest hier erg aan wennen en gelooft in tweemaal daags goed trainen. De resultaten overtuigen hem er wellicht van, dat het ook anders kan. 

De doffers en duivinnen gaan in principe iedere week de mand in, waarbij de doffers heel af toe thuisblijven. Dan worden ze dat weekend wel gelapt in St. Job. In het begin van het seizoen wordt er nooit getoond, in de tweede helft van het seizoen wel. Dit ter motivatie. In de week van een dagfondvlucht wordt er op woensdag niet getraind aan huis, maar worden alle duiven gelapt op 50 kilometer. Bij thuiskomst mogen de duiven dan een tijd bij elkaar blijven. Op donderdag wordt er dan niet meer getoond voor inkorving, zodat ze zich die hele dag goed vol kunnen eten en rustig de mand in gaan.

ENKELE UITSLAGEN 2017
NPO Pont St. Max 8485 d. 1-2-3-16-57-62-64-78-81-94... (29/37)
NPO Bourges I 6639 d. 5-11-12-33-41-88-94-95... (15/26)
  1635 d. 1-6-8-15-17...
Bourges II Regio A 1314 d. 3-6-9-10-13-14-20-25... (14/24)
Chateauroux N.Unie 4435 d. 13-14-31-33-44-45-97... (10/20)
Issoudun N.Unie 1726 d. 1-13-24-41-43-52... (10/20)
Pont St. Max 2208 j.d. 4-5-15-31-37... (12/16)
Minderhout 2233 d. 10-12-13-14-15-16-25-51-54... (18/20)

Natoer op nest

Co en Piet weten ook spectaculaire uitslagen neer te zetten op de natoer. Dit doen ze met een soort van verkapt weduwschap. De duiven worden gespeeld op nest, maar de doffer en duivin worden gescheiden van elkaar gespeeld. Dit hebben ze overgenomen van de Gebr. Schlechtriem uit Kerkrade. De doffer verblijft in de nacht op het nest, de duivin overdag. Dit is eigenlijk tegen de natuur in en maakt de duiven nog feller. De duivinnen krijgen op vrijdagmorgen een lapvluchtje van 25 km en de doffers gaan zo de mand in. Bij thuiskomst stormen ze naar binnen als de roofvogel dit tenminste toestaat.

Door ondervinding rijker

Co en Piet behoren tot de groep liefhebbers die als een van de eersten gingen experimenteren met het belichten van de duiven om ze beter te laten presteren. Ze hebben van alles getest en geprobeerd met hun duivenvrienden Willem en Bas en zijn tot de conclusie gekomen dat belichten voor lange tijd niet veel zin heeft. Daarom wordt er nu bijgelicht vanaf drie weken na de langste dag tot het einde van het seizoen. In het begin van 6 uur tot 22 uur om dit uit te bouwen van 5 uur tot 23.00 uur. Meer en langer bijlichten schaadt de gezondheid van de duiven op den duur enorm. Ook met verduisteren waren ze een van de eersten. Dit hebben ze overgenomen van Jan van de Pasch. Ze verduisteren echter alleen de duivinnen. De prestaties lijden er bij de dames niet onder en ze krijgen zelfs een boost als ze drie weken voor de eerste dagfondvlucht in het licht komen te zitten. Bij de doffers werkt het eerder nefast. Door het verduisteren komen deze duiven niet in vorm en blijven de prestaties achter.
Ook op medisch gebied hebben ze jarenlang gezocht naar de juiste werkwijze. Ze hebben jarenlang zeer kort op de bal gespeeld, waarbij paratyfus hun grootste angst was. Iedere week kregen ze bijvoorbeeld wel iets voor het geel. Daarbij waren ze ook altijd een groot voorstander van het gebruik van allerlei bijproducten al was het maar voor de eigen gemoedsrust. Sinds dat de heren een zeer goed contact hebben met dierenarts Marien en hij hen volledig begeleidt, weten ze ook dat het totaal anders kan. Voor trichomonaise wordt er al vier jaar niet meer gekuurd en ook voor de luchtwegen wordt bijkans niets gedaan. Dit jaar eenmaal bij de oude duiven, nadat de duiven twee weken op rij in de regen thuis waren gekomen. Of het nodig was of geholpen heeft betwijfelen ze. Ze grijpen alleen in als dat het advies is van dokter Marien. Ze hebben zoveel vertrouwen in dierenarts Marien dat er zelfs de laatste twee jaar niets meer tegen paratyfus gedaan is. Als enige bijproducten gebruiken ze zijn mineraal- en vitaminepoeder welke ze aan het voer doen kleven met Oregano-olie van dr Brockamp. Piet wil nog wel eens wat citroen in het drinkwater doen, dit schijnt goed te zijn tegen de dorst. Wel hebben de heren alles in huis om medisch in te kunnen grijpen als dit nodig is. Dit zijn de producten van dr De Weerd, welke hen ook altijd met raad bijstaat, wanneer ze daarom vragen. 

Het voersysteem van de heren is ook vrij eenvoudig. In de ochtend altijd superdieet om het metabolimse op gang te helpen, echter zeer weing. Tussen de middag schotelt Co een mengeling van kaas, pinda’s en nutripower voor om in de avond volop vliegmengeling te geven. Dat is de maaltijd waar de duiven het echt uit moeten halen. Op de dag van inkorving krijgen de duiven wel 4 of 5 keer voornamelijk vetrijkvoer voorgeschoteld. Hij heeft het liefst dat ze met een goed gevulde krop de mand ingaan bij een inkorving van twee nachten mand. De duiven eten en drinken echt wel op vrijdag, allemaal extra energie is hier de ervaring.

Duiven, liefhebber, hok

Op mijn vraag aan welke van de drie ze het meeste waarde hechten, gaat het bij hen om goede duiven en een topverzorging. Het hok vinden ze totaal niet belangrijk, dat zit tussen de oren van de meeste mensen. Zeker als je met regelmaat wel goed speelt op een hok, kan het geen slecht hok zijn. Ze geven echter wel toe dat ze waarschijnlijk ook veel geluk hebben met hun hok. Dr Venema zei altijd, dat ze wel over een superhok moesten beschikken. Het staat namelijk onder de bomen in een best vochtige omgeving en de duiven zien er toch altijd piekfijn uit. Het zijn inderdaad zeer luchtige hokken, waarbij de vloerverwarming zijn werk goed doet tegen het vocht.

Co en Piet Verbree.Een zestal jaren geleden hebben ze zeer kleine rennetjes voor de hokken gemaakt, waarin de duivinnen overdag verblijven. Alleen de voorkant van de ren is open. Groot voordeel van deze rennen is, dat de dames niet gemakkelijk aanparen en ze wat actief blijven, omdat Co er telkens voorlangs loopt en dan een praatje met ze maakt. Doordat ze kort op elkaar zitten, blijven ze lekker fel en jaloers naar elkaar toe. Ze hebben wel ondervonden dat te felle zon niet goed is voor de dames. Dat neemt te veel zuurstof weg. Vandaar dat ze een gedeelte hebben afgeschermd met windbreekgaas. Het dakje bestaat uit licht doorlatende isolatieplaat.
Dat de heren goede duiven als zeer belangrijk noemen zal niemand verbazen. En daar ontbreekt het in Putten niet aan. De rol van de liefhebbers is volgens hen ook zeer bepalend. Alles staat en valt bij de motivatie en inzet en de wil om te verbeteren en te presteren. Hoe kun je topprestaties van je duiven verwachten, als je er zelf niet alles aan doet is hier de gedachte. Dit tekent vader en zoon Verbree. Co is zeker 7 1/2 uur per dag met de duiven bezig en Piet zeker ook 3 tot 4 uur naast zijn drukke baan als loodgieter. Zonder Piet zou Co het ook allemaal niet meer bolwerken en stoppen met de sport. En daar wil hij absoluut niet aan denken. Het leven bij de familie Verbree staat al jarenlang volledig in het teken van de duivensport en dat bevalt hen uitstekend. 

En dat de Verbree-duiven het ook elders fantastisch doen, werd in 2017 nog maar eens bevestigd. Zo wonnen Comb. Schell & Zoon de 1e NPO Vierzon 6532 d. met een 50% Verbree en Comb. Doppenberg-Hop de 1e NPO Bourges 4118 d. (41 m/m voorsprong) eveneens met een 50% Verbree. En Gerard & Bas Verkerk hadden de 1e en 22e beste jaarling van Nederland Pipa-ranking met 2 kinderen van “Basso” (direct Verbee en aangekocht op de Golden 10 veiling).
De Gouden Duif 2017 is in successie gewonnen door twee mannen die zeer veel gevoel hebben voor de duivensport en altijd innoveren om hun prestaties minimaal op gelijk niveau te houden en waar mogelijk te verbeteren. Dit siert ze en zal ze mijns inziens nog lang aan de top houden.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.