COMB. VERBREE - 1e BESTE DOFFER en 1e BESTE DUIVIN WHZB 2011 !

Liefhebber: 

Putten - Is een gemeente op de grens van de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland, en de Gelderse Vallei in de Nederlandse provincie Gelderland. Leuk om weten is dat er elke avond om 21u traditiegetrouw de "papklok" luidt. Dit was in vroeger tijden het teken voor de landarbeiders dat hun werkdag erop zat, en dat ze naar huis konden om een bord warme pap te eten en vervolgens naar bed te gaan.
Co (68) en zoon Piet Verbree (33) hebben er daar al een formidabele carrière op zitten die ondermeer gesierd is met 4 Olympiadetitels...meerdere teletekstduiven... NPO-overwinningen ... en vermeldingen in kampioenschappen op alle niveaus !
Ook het seizoen 2011 was van een zeldzaam hoog niveau. Uitschieters van hun formidabel jaarpalmares zijn de titels van 1e Beste Duivin van Nederland WHZB 2011 / Beste Duif van Nederland Algemeen W.H.Z.B. (meeste punten) met "Anita"... en 1e Beste Doffer van Nederland WHZB 2011 met "Marchino" !

Twee topkoppels !

Co begon met duiven in 1956 en werd met de duivenmicrobe besmet door de vader van een vriend. Zoon Piet kwam vader in 1987 vervoegen aan het roer van de kolonie en speelde zich driemaal tussen de eerste drie nationale jeugdkampioenen. Het noodlot sloeg eerder al toe in 1984 toen er een 40-tal kweekduiven gestolen werden en de echte motivatie eigenlijk een tijdje zoek was. Maar met nog meer inzet en overtuiging werd daarna de rode loper uitgerold voor een machtige carrière ! Overigens sloegen dieven nog 3 x hun slag, de laatste keer amper 2 jaar geleden.
Reeds van in het begin haalde Co Verbree duiven bij Gebr. de Wit en dat bleef zo tot hun totale verkoop in 1993. Het "Ultrakoppel" en "Vak 9 Koppel" ontpopten zich tot de twee basiskoppels. Het waren twee kweekparen gevormd met een doffer van Mees Doornekamp x een duivin van Gebr. de Wit ... waarvan eentje via Willem de Bruijn.
Verder kwam er versterking van Ad Schaerlaeckens... Gerard & Bas Verkerk... Steven van Breemen... Gerard Koopman... Cor Leijtens... en Louis Van Loon. De laatste jaren wordt er aan samenkweek gedaan met Koen Minderhoud.

Totaal weduwschap

Co en Piet Verbree vatten het seizoen 2011 aan met 30 koppels op totaal weduwschap... 112 jonge duiven... en 26 koppels kwekers. De oude doffers en duivinnen hebben lk drie afdelingen.
Het seizoen 2011 eindigde op 14 september... doffers en duivinnen werden gescheiden ... kregen onderdak op het hok van de jonge duiven... en kwamen de ganse winter niet meer los. Barneveld, in de buurt van Putten, is het centrum van de Nederlandse kippenwereld en hanteert een gouden regel die ook Co Verbree respecteert. De hokken staan drie maanden leeg vooraleer een nieuwe lading kuikens er onderdak krijgt. De hokken van de vliegduiven worden gereinigd... ontsmet met halamid... geschroeid met de vlam... en nog eens opgepoetst met de borstel met chloor. Resultaat van dit alles... nooit grote problemen met de gezondheid.
Tijdens de ruiperiode krijgen de duiven een goede ruimengeling geserveerd en om de twee dagen gaan 2 dopjes appelazijn in het drinkwater (halve dosering). Verder wordt er dagelijks per duif een theelepel van een mengeling van snoepzaad... lijnzaad... en Nutripower verstrekt. Ook krijgen de duiven iedere week een bad.
Na de laatste wedstrijd worden er ook geen medicamenten meer verstrekt. Vanaf 15 november wordt er gedurende 21 dagen met medicijnen (poeder) behandeld tegen paratyfus. Vier weken voor de eerste wedstrijd wordt er dan ingeënt tegen paratyfus.
De eerste koppeling gebeurde op 25 december... liever een maand vroeger maar Piet had toen geen tijd. De eieren van de kwekers werden onder de weduwnaars geschoven en er werden twee jongen groot getrokken. Wanneer de piepers 15 à 17 dagen oud zijn gaan de duivinnen van het hok en moeten de doffers de kroost alleen groot brengen. De duivinnen gaan dan naar de volière en komen nog niet los ... de doffers blijven op het hok met de horren dag en nacht in de ramen (problemen met de roofvogels).
De tweede koppeling heeft op 15 maart plaats ... de duiven broeden 5 dagen... en komen dan ook voor de eerste keer los. Op vier weken tijd moeten ze dan klaar gestoomd worden voor het nieuwe seizoen. Door het feit dat ze meerdere maanden opgesloten bleven zijn er jaarlijks toch enkele duiven die vleugelblessures oplopen in de aanloop naar de wedstrijden.
Bij goed weer worden de duiven opgeleerd... dagelijks als het kan (tijdens drijven en op het nestje) ... en voor de eerste wedstrijd hebben ze dan doorgaans een tiental trainingsvluchtjes in de vleugels. Met de eerste wedstrijd gaat het naar Duffel (1 april)... vervolgens Strombeek... en zo tot het einde van de rit (700 km).
Doffers en duivinnen worden in principe iedere week gespeeld (21 wedstrijden waarvan de beste 18 tellen voor WHZB). De duivinnen hebben geen probleem met wekelijks ingekorfd te worden... de doffers wel. Ze blijven op een volledig seizoen 3 weekends thuis... en dit vanaf het moment dat de dagfond op het programma staat. Tijdens dit rustweekend worden ze gelost op 115 km.
De eerste 4 à 5 weken van het vliegseizoen wordt de vliegploeg wekelijks nog eens gelost op 75 km... dit in vervanging van de training aan huis. Alleen wanneer de duiven een hele slechte wedstrijd achter de rug hebben worden ze dan nog eens tussendoor weggevoerd (25 km) om ze terug meer zelfvertrouwen te geven.
Doffers en duivinnen zien elkaar bij de inkorving niet tot wanneer de wedstrijden (400 km) met twee dagen mand op het programma staan. Dan komen ze zo'n 15 minuten samen... en na aankomst van een wedstrijd blijven ze een hele dag samen.
De hele beschikbare vliegploeg wordt op dezelfde wedstrijd gespeeld omdat er tot aan de dagfond maar op één vlucht kan ingekorfd worden. Vanaf de dagfond kan er op halve fond en dagfond gespeeld worden.

10 geboden van Co Verbree !
 1. Alles draait om goeie duiven en de begeleiding door een goede liefhebber. Het is zeer moeilijk om die twee eigenschappen samen te krijgen.
 2. De selectie op gezondheid en natuurlijke weerstand zijn zeer belangrijk. Een heel jaar lang presteren op hoger niveau is mogelijk omdat de duiven niet om de haverklap met gezondheidsproblemen af te rekenen krijgen.
 3. Trainen doet eten... en eten doet trainen ! Vooral in het begin van het seizoen belangrijk. Als de trainingsbasis er is kun je, wanneer nodig, wat gas terugnemen.
 4. Per jaar worden in Nederland slechts 5 superduiven geboren ... en die naam wordt heel dikwijls ten onrechte gebruikt. Veel van die superduiven verdienen zelfs nog niet de quotatie "goed" maar worden toch als kweekduif gebruikt.
 5. Duiven moeten zich aanpassen aan de liefhebber en niet andersom ! Wanneer de melker kan genieten van zijn duiven dan kan hij ook net iets meer !
 6. De actuele duivensport is moeilijk... steek daarom uw energie in hoofdzaken en niet in bijzaken. Aan wind en ligging kun je toch niets veranderen... en probeer vooral je eigen falen niet te verdoezelen.
 7. Duiven moet je aanschaffen bij een liefhebber die dat jaar sterk gepresteerd heeft. Het betekent vooral dat de duiven dat jaar super gezond grootgebracht werden. Onze grote fout ... wij hebben in 2000 geen jong uit de "Kannibaal" gekocht bij Dirk Van Dyck.
 8. Stambomen zijn belangrijk ! De ouders zijn zeer belangrijk wanneer ze super gepresteerd hebben... hoe meer prestatieduiven in de vorige generaties hoe beter ! Een goede familie is goud waard.
 9. Medisch worden er de laatste 4 jaar minder medicijnen verstrekt dan voorheen... vooral in het stille seizoen. Tijdens het vliegseizoen gelden er andere regels ! Wanneer je iets merkt... anticiperen en ingrijpen is de boodschap !
 10. Als longpatiënt weet ik dat stof slecht is voor mens en dier. Op de hokken zijn er "stofruimtes" onder de broedbakken die wekelijks met de stofzuiger onder handen genomen worden.

 

Trainen + eten = succes !

Voor Co en Piet Verbree is de voeding een zeer belangrijk item in een succesvolle duivensport. Zaterdag na aankomst van een wedstrijd wordt het volle bak sportmengeling met Belgasol (elektrolyten) in het drinkwater... zondag dieetmengeling... maandag en dinsdag 1/2 dieet + 1/2 sportmengeling en Forte Vita en appelazijn + kruiden (gedurende 3 voederbeurten) ... woensdag en donderdag 100 % sportmengeling... vrijdag 100 % sportmengeling + Belgasol.
Wanneer de dagfond aan de orde is wordt het op zaterdag volle bak sportmengeling + Belgasol ... zondag dieetmengeling + oregano + biergist... maandag 1/2 dieet + 1/2 sport met Fort Vita + appelazijn + kruiden... dinsdag, woensdag en donderdag (inkorving) 100 % sportmengeling. Op woensdag gaat er ook Lecithineolie over het voeder.Naast hun twee porties voeder per dag krijgen de duiven dagelijks op de middag een theelepel van een mengeling van gemalen kaas + pinda's + Nutripower. De duiven worden, behoudens onmiddellijk na aankomst van een wedstrijd, nooit volle bak gevoederd. Na het verstrekken van de portie voeder wordt er gedurende 15 minuten gepikt en daarna wordt de dis afgeruimd. Dit laatste is belangrijk om de eetlust onder de duiven te behouden en ze uiteindelijk meer te laten eten dan anders.
Op de dag van de inkorving voor de dagfond ziet het voederschema er uit als volgt ... 's morgens sportmengeling... om 12 u Nutripower met pinda's... om 14 u sportmengeling ... om 15 u snoepzaad + Tovo... om 17 u Nutripower met pinda's. Kwestie van de duiven zo lang en zoveel mogelijk te laten eten.
De vliegploeg komt een eerste keer los rond half maart en na een week wordt er dan gestart met trainen. Vanaf 10 minuten in het begin wordt de training opgedreven tot anderhalf uur... één maal daags en met de vlag ! Doffers en duivinnen trainen afzonderlijk en er wordt een rotatiesysteem gehanteerd. De duivinnen zitten opgesloten in een "duivinnenkast" en komen los vanuit het duivinnenhok. De doffers verhuizen ondertussen binnendoor naar het duivinnenhok en de duivinnen lopen binnen op het hok waar er gebroed werd en waar ze binnenlopen na aankomst van de wedstrijden. De woonbakken werden ondertussen gesloten en voor iedere duivin is er een schabje voorzien naast haar woonbak. De doffers komen los... de duivinnen verhuizen ondertussen binnendoor naar hun eigen hok... en na afloop van hun training lopen de doffers op hun eigen hok binnen.
Tien dagen voor de eerste dagfondvlucht wordt er overgeschakeld op twee trainingsbeurten per dag. 's Morgens vrije training... 's avonds verplichte training (1 u)... zowel voor doffers als duivinnen. Co houdt dan zijn flyers nauwgezet in de gaten ! Goed trainen is goed presteren ! Duiven die keihard trainen... regelmatig van vliegritme wisselen... en die in kleine groepjes trainen ziet hij graag.

De meest belangrijke kampioenschappen :
Club 35 l. :
 1e Generaal totaal (2 vl. voorsprong)
 1e Generaal Aangew. totaal (2 vl. voorsprong)

Regio 200 l. :
 1e Generaal Snelheid
 1e Generaal Snelheid Aangew.
 1e Generaal totaal (1 vl. voorsprong)
 1e Generaal Aangew. (1 1/2 vl. voorsprong)
 1e Super Generaal totaal
 1e Asduif totaal NL10-1326498 "Anita"
 2e Asduif totaal NL08-1158499 "Marchino"
 4e Asduif totaal NL09-1889485 "Frieda"
 7e Asduif totaal NL09-1889525 "Elana"

Midden Nederland 2000 l. :
 8e Kamp. Vitesse
 6e Kamp. Vitesse aangew.
 8e Kamp. Midfond
 3e Kamp. Midfond aangew.
 9e kamp. Dagfond
 4e Asduif dagfond NL10-1326498 "Anita"
 1e Kamp. Jonge duiven
 10e Asduif Jong NL11-1394220 "Benito"
 8e Kamp. Natour
 4e Kamp. Natour aangew.
 1e Generaal Snelheid
 1e Generaal Snelheid aangew.
 1e Super Generaal Snelheid
 9e Generaal totaal (incl. overnachtfond) *
 2e Generaal totaal aangew. (incl. overnachtfond) *
 1e Asduif totaal NL10-1326498 "Anita"
 3e Asduif totaal NL08-1158499 "Marchino"
 13e Asduif totaal NL09-1889485 "Frieda"
 * op de overnacht fond is niet ingekorfd

Fondclub Gooi + Eemland 400 l. :
 2e Generaal oud
 6e Generaal oud aangew.
 2e Asduif oud NL10-1326498 "Anita"
 2e Generaal Jong
 1e Asduif Jong NL11-1394159 "Yania"

2 Super vluchten boven de 500 km. :
 28.5 NPO. Salbris (596 km.) 8890 d.
 1-5-9-11-16-26-27-38-57-59-66-82-102-111-120-128-133-206- etc.
 28/38 1:5
 26.6 Nat. Blois (605 km.) Sector 3 25.597 d.
 10-19-20-29-69-75-160-174-230-574-697-etc. 30/16
 Winnaar van serie 2 – 3 – 4

In totaal werd er 11 maal de 1e gespeeld tegen gemiddeld 1851 d.
 In 2010 + 2011 : 13 verschillende teletekst duiven !

Jonge duiven

Bij Co en Piet Verbree geniet het spel met de oude duiven algehele prioriteit ofschoon het spel met de jonge duiven ook belangrijk is. Tot 2010 waren ze maar matige spelers met de jonge duiven (eigen woorden) maar na enkele aanbevelingen van Albert Derwa ging het in 2011 al een heel stuk beter.
Vroeger hanteerde men in Putten de droge mestmethode bij de jonge duiven... nu worden de hokken dagelijks gereinigd. De roosters in de volière voor de hokken van de jongen werden vervangen door een dichte houten vloer. Ook de open ruimte vooraan / onderaan de volière werd volledig afgeschermd... dit allemaal om tocht te voorkomen.
Wanneer de jongen in het voorjaar niet vliegen moet je ze opjagen tot wanneer ze uit zichzelf gaan vliegen orakelde Derwa. De verluchtinginstroom via de ruimte tussen wand en dak werd afgeschermd met een verticale plaat zodat de koude lucht niet meer rechtstreeks in contact kwam met de duiven. Het bleek een succesmethode te zijn !
Er wordt een ronde vroege jongen gefokt (kwekers + weduwnaars) en nog een 2e ronde van de kwekers alleen. De twee rondes worden op afzonderlijke hokken ondergebracht en trainen ook afzonderlijk. Na de derde vlucht voor jonge duiven worden de geslachten gescheiden en wordt de jonge ploeg op de schuifdeur gespeeld. De jongen worden verduisterd vanaf 1 maart tot 1 juni... goed donker en gedurende 14 uren per dag. Vanaf 15 juli tot 14 september wordt er bijgelicht ... van 5u tot 23 u.
Het hok van de jonge duiven bestaat uit 3 compartimenten... twee grote afdelingen met in het midden een hok van 1,60 m breed. Op het middelste hok zitten er in de week geen duiven ... maar naast de nestvakken kunnen de jongen er stoeien in wegkruipbakjes en kartonnen dozen. Een uur voor de inkorving gaan de twee schuifdeuren open... doffers en duivinnen komen samen... en worden daarna in de mand gezet. Naarmate het seizoen vordert wordt ook de periode van samenzijn langer. Er worden geen oude partners ingezet op het hok van de jonge duiven.
Het opleren van de jongen start eind april... en in 20 etappes gaan ze tot 50 km. Van het opleren wordt er wel degelijk werk gemaakt... het geeft de jonge beloften vertrouwen en er zijn weinig verliezen.
Eens in volle zwier worden de jongen nog wekelijks een maal gelost op 50 km... ze komen samen thuis... en na aankomst worden ze meteen weer gescheiden. Er wordt eenmaal daags verplicht aan huis getraind ('s avonds) gedurende 1 u à 1,5 u. De jongen worden ook maar eenmaal daags gevoederd... een lichte ruimengeling tot 300 km... daarna een klassieke sportmengeling. 's Morgens krijgen ze wel een handvol snoepzaad geserveerd.

Een superhok !

Een hok waarop er sinds 1964 sterk gespeeld wordt mag dus wel een "superhok" genoemd worden. Er wordt gespeeld onder de Boomse pannen... er is geen verluchting in de voorgevel ... de verluchtingspleet vooraan in het plafond is 60 cm breed (in de zomer slechts 20 cm wegens minder duiven op de hokken). Je ruikt de duiven helemaal niet op het hok.
De nokpannen zijn niet aangesmeerd en de tussenschotten tussen de verschillende compartimenten zijn tot in de nok doorgetrokken om tocht boven de duiven te vermijden.
Er is ook een brede band van plastiek platen aangebracht in de voorkant van het dak. Het hok handhaaft een behoorlijk constante temperatuur en in de zomer is het helemaal niet te warm mede omdat het omgeven is door veel bomen. Co durft geen spijker aan zijn hokken veranderen ... want een superhok moet je koesteren

Medisch

Na afloop van het vliegseizoen gaat ook de medicijnkast... behoudens de behandeling tegen paratyfus... op slot. Ook voor of tijdens de eerste vijf vluchten van het seizoen komen er helemaal geen medicamenten aan te pas. Er wordt gewacht tot de dagfond er aankomt... en drie weken voor de eerste dagfondvlucht wordt er drie dagen behandeld met B.S. (de Weerd) tegen trichomonas. Twee weken voor de eerste dagfondvlucht wordt er drie dagen behandeld tegen de luchtwegeninfecties met een combinatie van Ornisol + Belgatai (de Weerd).
Verder in de loop van het seizoen wordt er om de drie weken gedurende vijf voederbeurten behandeld tegen trichomonas. Er wordt behandeld tegen luchtwegeninfecties wanneer de conditie er op achteruit gaat... in 2011 was dat 3x drie dagen. Bij aankomst van een wedstrijd is er altijd Belgasol in het drinkwater. Bij heel warm weer krijgen de duiven een pil B.S. opgestoken... er gaan regelmatig oliën over het voeder... en er wordt ook Forte Vita verstrekt. De jonge duiven krijgen om de twee dagen appelazijn in het drinkwater.

Het kweekhok

De twee stamvaders van de kolonie Verbree zijn "Doffer van Vak 9"... en de "Ultradoffer". De "Ultradoffer" werd vader van topdoffer "Zigo" die samen met "Geralda", een dochter van "Kleine Dirk" van Gerard Koopman, een echt wonderkoppel vormt. Zeg maar dat 50 procent van de kolonie de lijn "Ultradoffer" en "Zigo" in zijn pedigree heeft. Andere belangrijke pionnen op het kweekhok zijn een dochter van de "Lammert" (Cor Leijtens)... en een zoon uit "Broer 144/145" van Ad Schaerlaeckens. Zoveel mogelijk kruisen... goed x goed... en groot x klein (compensatiekweek) is de politiek die er gevoerd wordt .
"Niemand heeft verstand van duiven... ook niet degenen die het hardst roepen ! Mijn enige gave bestaat er in dat ik al dagen op voorhand voel wanneer er iets hapert met mijn duiven. Anticiperen op wat komen gaat op een duivenhok is zeer belangrijk !".

Resultaten en hoogtepunten 2011

TBOTB
 NATIONALE COMPETITIE THE BEST OF THE BEST 2011
 7e Asduif Allround over 12 vluchten NL10-1326498 “Anita”
19e Asduif Allround over 12 vluchten NL08-1158499 “Marchino”
In de Allround klasse 6 duiven bij de eerste 40
 15e Asduif jong over 6 vluchten NL11-1394159 “Yania”
5e BESTE HOK VAN NEDERLAND

In de prestigieuze NATIONALE WHZB competitie 2011 over 18 vluchten werden de volgende titels behaald :
 1e BESTE DUIVIN VAN NEDERLAND “ANITA”
1e BESTE DOFFER VAN NEDERLAND “MARCHINO”
1e EN 5e BESTE DUIF TOTAAL VAN NEDERLAND
 Over 18 vluchten ! totaal 8 duiven bij de eerst 200
 23e beste jonge duif van Nederland
 9e beste liefhebber van Nederland

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.