Liefhebber:
Onderwerp:
Geffen – Eindelijk was het dan zover, de vier zuidelijke afdelingen Zeeland, Brabant 2000, Oost- Brabant en jawel dit keer ook Limburg durfden het aan de degens met elkaar te kruisen, op de nationale sectorvlucht Orleans jonge duiven. Zaterdagmorgen 15-9 werd om 8.30 uur het lossingssignaal gegeven voor de 10.853 samengebracht jonge duiven.
Hoewel door vele in de voorgaande dagen anders verwacht bleek opnieuw dat de snelste duiven vooral in het westen van Oost-Brabant vielen.
De combinatie Van Wanrooij, al vaak winnaar in afdelings- en sectoraal verband en niet om een stunt verlegen, baarde opnieuw opzien door de nationale sectorzege voor zich op te eisen.
Op het afdelingsconcours van uit Gien (493 km) van 14 dagen geleden toonde de kolonie tegen 2405 j.d. met 13-10-21-23-34-30 enz. al aan dat de vorm stijgende was. Voor Orleans zetten de verzorgers Henri en John de jonge garde nog eens extra op scherp en tegen 2485 jonge duiven van het afdelingsconcours werd uitgehaald met 1-10-12-13 enz. en 4 duiven rats aan de kop. Maar ook in sector 1 tegen 10.853 jonge gaan ze met de prijzen 1-10-12-13 enz. aan de haal.
John van Wanrooij: Natuurlijk waren de verwachtingen met deze wind en omstandigheden van dien aard dat ik Oost-Brabant, en ook onze eigen combinatie, goede kansen toedichtte. Gedurende de week werd er stevig over nagedacht en besloten om de 80 latere jongen die nog niet verder geweest waren dan Vervins ook aan de Orleans-vliegploeg toe te voegen. Het vizier kon daardoor volledig op Orleans gericht worden. Gedurende de week trainde de jonge garde, die in het voorbije weekend als volledige vliegploeg naar Vervins geweest was, prima. Aan het systeem van Mariën werd evenals in voorgaande weken niets veranderd en op dinsdag werd er gelapt. Het enige verschil ten opzichte van Gien was dat de duiven op de dag van inkorving niet meer losgelaten werden.
Gezien de berichten van kortere afstanden en de constateertijd van verzorger Henri van Doorn-Van Wanrooij in den Dungen (die thuis nog altijd met jonge duiven speelt), waren de beide John’s het er over eens dat ze rond de klok van 14.00 uur moesten klokken om kans te maken voor een topklassering. Rond dit tijdstip kwam vanaf het dorp (eigenlijk al te ver) een duif aanstormen. Als een kogel ging hij op het hok af en zonder ook maar een seconde te verspelen liet hij als tijd afdrukken 14.00.45. Het was de NL18-941 een doffer die als 57e getekende de mand in ging en op een afstand van 495 km een snelheid behaalde van 1497,449 m.p.m. en daarmee, voor zowel de afdelings- als sectorale overwinning, juist Cor Hanegraaf uit Nuland wist te kloppen, wiens 10e getekende tot een snelheid van 1497, 236 m.p.m. kwam. In een rap tempo volgden in Geffen de aankomsten zich op met 14-02-43 (10e), 14-03-43 (12e), 14-03-43 (13e) enz. Tussen de eerste 10 aankomende duiven zaten zelfs zes latere jongen die na Vervins op Orleans ingekorfd werden.
Winnaar NL18-5181941 “Max”
De winnaar is een doffer met de ring NL18-5181941. Hij werd inmiddels omgedoopt tot “Max” (Verstappen). Evenals de overige jongen werd ook hij gespeeld op de deur. Waarbij het volgens John van Wanrooij gezien het groot aantal duiven wat samen losgaat wel eens voorkomt dat ze van hok wisselen en dan nieuwe inspiratie vinden. Zover bekend verbleef “Max” steeds op hetzelfde hok. Hij liet zich eerder ook al goed zien op Nanteuil en Melun.
Het jongeduivenseizoen dat in Geffen misschien wat minder vlot op gang kwam dan andere jaren, kwam de laatste weken toch nog echt op toeren. De vorm nam toe en na een goede Gien groeide Orleans uit tot een nieuwe stunt. Eentje die John van Wanrooij, Henri van Doorn en John Vos niet makkelijk zullen vergeten. Ze maakten hun favorietenrol die ze ieder jaar maar weer opgedrongen krijgen volledig waar. Veel respect daarvoor en een hele dikke proficiat!
Auteur: