CHRIS HEBBERECHT – Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding

Liefhebber: 

Evergem – We souperen met heel veel appetijt ons nazomertje op terwijl de mannen en de vrouwen met groene vingers de hemel bidden en smeken om meer hemelwater ! We zijn nog de kletsnatte augustus niet vergeten die week na week de duivenlossingen de gort in joeg en men vraagt terug al om regen.

Wat we ook niet vergeten zijn is het fictief weerbericht van Kerstmis 2050 van weervrouw Jill Peeters. Ze zei letterlijk “We krijgen op kerstdag temperaturen van 8 tot 9 graden. Het wordt een grillige dag met regen, hagel, stormwinden en onweer.” De opwarming van de aarde zou er alles mee te maken hebben en een witte Kerst zou alleen nog voor Lapland voorbehouden zijn.
Maar ook hier worden we niet blij van ! We stevenen regelrecht op een “deflatie” of het omgekeerde van een “inflatie” af. De prijzen in de winkels en grootwarenhuizen zouden dalen en dat moet de consument toch ten goede komen. Je dacht het maar want dat “happy-gevoel” wordt gecounterd door het feit dat ook de lonen naar beneden gaan. Niet goed voor de economie want het geld moet rollen !
We leggen de onheilsprofeten het zwijgen op en snorren over de E 34 richting Evergem met de zon hoog in top ! De eerste kampioenen 2014 zijn gekend en Chris Hebberecht is daar doorgaans een vaste klant. Hij wordt dit jaar voor de derde keer Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding... een titel die in duivenmiddens zeker gegeerd is.

Het seizoen 2014

We treffen Chris Hebberecht in een splinternieuwe woonst en ook de duivenhokken kregen een “face lift”. Voor de weduwnaarshokken van vroeger werd dezelfde “façade steen” gemetst als voor de nieuwe woning en deze hokken kregen ook een nieuw dak. Voor de jonge duiven werd een totaal nieuw hok gebouwd. Dit is allemaal het bewijs dat een Chris Hebberecht met pensioen nog ambitie te over heeft !
Vader Octaaf Hebberecht was in zijn tijd een getalenteerde duivenmelker en bij hem heeft Chris de stiel geleerd. Ze hadden niet altijd dezelfde mening maar ze konden het toch uitstekend met elkaar vinden.
Hoe is het seizoen 2014 dan verlopen ?
“Het seizoen 2014 was niet slecht al moet ik er bij vermelden dat ik minder toppers gespeeld heb dan andere jaren. Heeft de verhuis... de nieuwe aanleg van de tuin... de renovatie van de hokken, die allemaal in de winter plaats vonden, gezorgd voor minder rust voor de duiven ? Ik zou het niet weten. Ik had veel regelmatige duiven in plaats van echte toppers en die heb je nodig om een kampioenschap te winnen.”

Klassiek weduwschap

Chris kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 40 jaarlingen en 52 oude duiven. Het spel met duivinnen is misschien iets voor volgend jaar. Daarnaast werd nog een ploeg van 100 jongen gefokt die tijdens hun geboortejaar zachtjes aan voorbereid worden op een fondcarrière. Van de jaarlingen moet gezegd dat ze in 2013 als jonge duif geen nationale wedstrijden gevlogen hebben en het gebrek aan ervaring liet zich in 2014 dan ook duidelijk merken.
De weduwnaars werden begin januari gekoppeld en hebben allemaal een jong opgetrokken. De tweede koppeling vond einde maart plaats en toen werd er nog 5 dagen gebroed. In 4 à 5 etappes werd er opgeleerd tot Moeskroen (50 km). Daarna volgde Arras... 2x Clermont... Fontenay... Vierzon en vervolgens werd de ploeg opgesplitst over Bourges en Limoges... en dan volgde het nationaal fondprogramma.
Bij de inkorving voor de eerste vluchten komen er alleen enkele duivinnen voor de hele ploeg weduwnaars op het hok. Iedere doffer mag eens “goeie dag” zeggen tegen een duivin en wordt dan meteen in de mand gezet. Wanneer er een kleiner aantal duiven ingekorfd wordt krijgt iedere doffer individueel zijn duivin in zijn woonbak terwijl de andere weduwnaars buiten trainen.
Een belangrijk onderdeel van een goed draaiend hok weduwnaars is uiteraard de conditie onder de duiven. Zelfs een goede duif zonder conditie kan het niet waar maken op de vluchten. Het weer... de temperatuur... de rust op het hok... de verzorging... en de dagelijkse doorgedreven trainingen zijn allemaal elementen die de conditie bevorderen. Een duif die niet met enthousiasme tweemaal daags traint kan onmogelijk de “forme” krijgen !

Er wordt fond gespeeld tot en met Barcelona en wat de voeding van de fondters betreft wordt er met volle vertrouwen de mengelingen van Versele en Mariman gevoederd. Tussen twee fondklassiekers wordt er een rustperiode van veertien dagen of drie weken voorzien. Duiven die twee of drie weken thuis blijven worden niet tussendoor opgeleerd of op een kortere wedstrijd gespeeld.
Van bij de aankomst van een wedstrijd tot 4 à 5 dagen voor de inkorving wordt er 1/2 Superdieet + 1/2 Champion Plus / Super Start gevoederd. Op de dag van aankomst is er Belgasol (elektrolyten) in het drinkwater. De laatste acht of tien voederbeurten wordt het dan 80 % Champion Plus / Super Start + een supplement maïs + 20 % Energy Plus + een handvol snoepzaad. De duiven worden dan individueel gevoederd en kunnen een half uur pikken. De dag van de inkorving blijft de mengeling staan tot wanneer de duiven in de mand gezet worden.
Na de laatste training wordt er nog wat extra snoepzaad gevoederd.
Ook worden er meerdere voedingssupplementen verstrekt zoals o.a. Sedochol... dierlijke eiwitten... en Probac 1000 van Dr. Brockamp. Verder gaan er nog driemaal per week “Engelendrank” en “Luchtwegen” van Blubke over het voeder.

De carrière van een duif staat hier volledig in het teken van succes op de fond. Als jonge duif moeten ze in de eerste plaats ervaring opdoen terwijl prijs vliegen pas op de tweede plaats komt. De selectie gebeurt op bouw en op afstamming. De jonge duiven hebben afgelopen seizoen één nationale wedstrijd gevlogen. Ze zijn voor de eerste keer gelost met de grote massa en hebben daarmee toch wel ervaring opgedaan. Vroeger gebeurde dat niet en als jaarling betekende dat toch een behoorlijke handicap.
Als jaarling gaat de fondduif naar Brive... Tulle... St. Vincent... enz. De prestaties worden hier wel in aanmerking genomen maar een duif met mindere prestaties kan overleven op model en afstamming. Maar een goede jaarling moet wel degelijk iets laten zien !
En als oude duif komt het moment van de waarheid. De meeste duiven in Evergem vliegen tot ze 5 à 6 jaar oud zijn. Jaarlijks staan er vier... of soms vijf klassiekers op het programma. Een tweejaarse fondduif die zichzelf respecteert moet zich minstens 2 à 3 keer in de kijker vliegen. Wie als jaarling zich niet bij de favorieten kon scharen en zich als tweejaarse niet kon doorzetten gaat er sowieso uit. Van de 92 weduwnaars die aan de start van het seizoen kwamen bleven er aan het einde van de rit nog 48 over.

Kalm met jonge duiven

De jonge duiven worden gekweekt uit vliegers en kwekers. Begin januari wordt er gekoppeld en aan de ouderdom van 24 dagen worden de jongen gespeend. Ze gaan naar het hok van de jonge duiven... en 1e en 2e ronde gaan op een afzonderlijk hok. In 2014 werden de eerste eieren van de kwekers bij de jaarduiven ondergeschoven zodat er tussen eerste en tweede ronde maar veertien dagen verschil was. Er werd verduisterd van einde maart tot begin juni... of niet echt “hard” verduisterd. Doffers en duivinnen blijven samen... er wordt niet op de schuifdeur gespeeld... en slechts 5 koppels kwamen met een nestje. De meeste jonge duiven werden gespeeld op hun schabje. Zoals hoger gezegd is het resultaat van de jonge duiven niet van groot belang.
In zo’n 8 etappes werd het jonge volkje opgeleerd en daarna gingen ze op stap met de grote mand. Ze vlogen daarna 2x Arras... 2x Clermont... Fontenay... Bourges en vervolgens werden er slechts een handvol duiven ingekorfd op de nationale vluchten. Voor de nationale wedstrijd uit Tours werden omzeggens alle jonge duiven ingekorfd. Tussendoor werden de jonge duiven niet meer opgeleerd.

Medisch met mate

Voor aanvang van het vliegseizoen werd er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. In de loop van het seizoen wordt er na iedere vlucht ( 2 dagen mand) behandeld met 1/6 pilletje Flagyl. Voor het vliegseizoen werd er ook vier dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties met Soludox. Toen werd er ook behandeld tegen coccidiose en in de loop van het seizoen nog eens herhaald met Vecosan.
Bij de jonge duiven werd er medisch heel weinig ondernomen. Er werd alleen driemaal twee dagen behandeld tegen trichomonas.

Wij vroegen aan Chris...

Hoe zie je het huidig nationaal programma ?

“Het nationaal programma is momenteel overladen en dat laat zich vooral zien aan het lager aantal duiven in vergelijking met voorgaande jaren... zeker bij de jaarlingen. Het programma was vroeger beter... zowel voor melker als voor de duif. Het weekend van Barcelona is een schoolvoorbeeld van hoe het niet kan. Op zondag inkorven voor Barcelona... op maandag St. Vincent... op woensdag Limoges... op donderdag Argenton... op vrijdag Fontenay... en op zaterdag Arras/Clermont. En dan moeten al die duiven nog naar huis komen ook. Dat is niet te belopen voor de melker... en ook de duiven kunnen zo’n programma niet bijbenen.
Om aan al deze wedstrijden te kunnen deelnemen moet de melker bovendien veel meer duiven hebben. Ik ga hier niet alle wedstrijden voor jaarlingen opsommen maar deze reeks is beslist van het goede te veel !”

Wat is je mening over de verdeling in 6 zones ?

“Het is geen goed systeem zoals het nu werkt en de zones zijn niet goed ingedeeld. Ik zou eerder voorstander zijn om op de huidige nationale vluchten van de grote halve fond niet meer nationaal te spelen maar gewoon te spelen in 3 of 4 zones en telkens met een kwartier verschil te lossen. Het zou in ieder geval veel rechtvaardiger zijn. Met de wind in het nadeel kom je er nu gewoon niet aan te pas want de afstand is te kort in verhouding met de breedte van ons land.”

Draagt het huidig dopingreglement je goedkeuring weg ?

“Voor de goede orde wil ik stellen dat ik een fervente tegenstander van doping ben. Anderzijds wordt van de K.B.D.B. meer duidelijkheid verwacht i.v.m. de producten die toegelaten/verboden zijn. Momenteel twijfelt de duivenmelker aan alles. Maar ik denk als u naar de dierenarts gaat en enkel zijn producten geeft en eventueel de producten die in dierenspeciaalzaken door verschillende firma’s te koop aangeboden worden de kans nihil is op een positieve uitslag. Dat hoop ik althans toch. Ik denk dat deze mensen het zich zeker niet kunnen permitteren dat daar iets fout zou zijn. Ter goeder trouw “doping” geven aan je duiven is het ergste wat een duivenmelker kan overkomen.”

Kunnen de eindejaarsvluchten met een handvol oude duiven je bekoren ?

“Ik speel die wedstrijden niet. Het seizoen wordt hier afgesloten met internationaal Perpignan. De melkers die deze wedstrijden spelen hebben in principe gelijk dat ze deze kans te baat nemen. Maar door het groter aantal nationale en zonale winnaars daalt de nationale zege in waarde.”

Deelde je in de brokken op nationaal Tours en Guéret ?

“We kwamen per toeval via het filmpje van een melker ter plekke te weten hoe het er in feite echt aan toeging in Tours. Duiven in dergelijke omstandigheden lossen kan gewoonweg niet en daar zijn geen excuses voor. Ik had 70 jonge duiven mee op Tours... ik ben er slechts twee kwijt... en er kwamen er drie gekwetst thuis. Voor mij bleven de verliezen nog binnen de perken.
Op nationaal Guéret had ik 15 duiven in de korven en ondanks de vele slechte verhalen die ik gehoord heb was het hier nog een meevaller. Op maandag om 16 u, toen ik mijn “bakje” binnenbracht, had ik reeds 12 duiven geconstateerd. Dat was in de gegeven omstandigheden niet slecht te noemen.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.