CHRIS DEBACKER - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond oude en jaarse 2023

Liefhebber: 

‘Een grand cru-jaar!’ Dat zijn de woorden van onze gastheer wanneer we over 2023 spreken. Chris Debacker beleefde vorig jaar als een sprookje. De topuitslagen volgden elkaar te Beveren-Leie op aan een stevig tempo. Van kleine halve fond tot en met de fond, Chris was alomtegenwoordig. 

Enkele orgelpunten vinden we terug in de vijf provinciale overwinningen:
1ste Provinciaal Argenton 4.396 jaarlingen
1ste Provinciaal Aurillac 867 oude duiven
1ste Provinciaal Orleans 7.138 jonge duiven
1ste, 2de, 3de, 4de Provinciaal Chateaudun 5.280 jonge duiven
1ste, 2de Provinciaal Pontoise 5.321 jongen 
Vijf keer op een jaar triomferen in een duivenprovincie als West-Vlaanderen, het is weinigen gegeven. Het verwonderde ons niet dat Chris Debacker één van de grote kampioenen was op de nationale podia in 2023:
1e Nat. kampioen grote halve fond oude en jaarlingen 
2e Nat. asduif grote halve fond oude duiven 
4e Nat. asduif fond oude duiven 
4e Nat. asduif grote halve fond jonge duiven 
5e Nat. asduif kleine halve fond jonge duiven 
6e Nat. asduif grote halve fond jaarse duiven 

De architecten

Winnen lijkt zo een fluitje van een cent. Maar schijn bedriegt. Dat is niet anders ten huize Chris Debacker. Achter de verschillende topnoteringen zit heel wat arbeid. Te Beveren-Leie zijn vier mensen verantwoordelijk voor de successen. Vooreerst hebben we Chris. Hij ontfermt zich na zijn dagtaak als schooldirecteur over de weduwnaars. Daarnaast hebben Roger Simoens, die de jonge duiven voor zijn rekening neemt. Derde in het rijtje is Wim De Witte. Na zijn dagtaak zakt hij af naar de hokken van Chris om zich te ontfermen over de duivinnen. Als laatste benoemen we Piet Vanwonterghem. Hij neemt naast het logistieke ook de technische aanpassingen aan de hokken voor zijn rekening. De kracht van deze vier toppers zit hem niet louter in wat ze elk individueel te bieden hebben. Ze stuwen mekaar op een positieve manier vooruit om telkens die lat een beetje hoger te leggen. 

Het hok van de jonge duiven en links dubbel weduwschap.Klassiek weduwschap

Het duivenspel kent vele facetten en vele spelsystemen. Bij het viertal wordt hierbij niet op één paard gewed. Maar ieder systeem wordt ten huize De Backer wel tot in puntjes verzorgd. Graag belichten we de systemen een voor een. 
Beginnen doen we met het klassiek weduwschap. Hierbij speelt Chris 36 doffers. De duiven worden begin april gekoppeld en gaan op deze manier in de mand voor hun eerste wedstrijd. Er wordt naar getracht om de duivinnen niet te laten leggen. Bij thuiskomst van hun eerste wedstrijd wordt het klassiek weduwschap gestart. De duiven gaan wekelijks in de mand, behalve voor de fond. Hier wordt geopteerd om ze om de twee weken te laten vliegen.

Het voederen is een van Chris zijn stokpaardjes. Bij de doffers op weduwschap gebeurt dit met de lepel. Chris zweert hierbij voor het ‘Revolution’-gamma van Vanrobaeys. De toegevoegde Pro Immune-korrel zorgt voor een goede vertering en de probiotica erin voor een betere immuunreactie. Tijdens het speelseizoen krijgen de duiven op maandag Sport Light. Health Balance wordt in het begin van de week toegevoegd aan het water. Vanaf dinsdag kan in functie van de vlucht die op het programma staat de samenstelling veranderen. Standaard krijgen de duiven voor kleine halve fond de laatste drie maaltijden Sport Ultra. Op de grote halve fond gaat dit naar de laatste vier maaltijden. 
Voor de fond spreken we over de laatste 6 maaltijden. Op woensdag en donderdag verrijkt naturaline het drinkwater. Bij zeer warm weer verdwijnt op donderdag HYP 100 in de drinkpot. Bij thuiskomst krijgen de duiven onmiddellijk zwaardere kost onder de vorm van Sport Ultra. Er wordt op dat moment op geen graantje gekeken. De duiven laden op deze manier snel hun batterijen op. Het drinkwater krijgt een upgrade met elektrolyten, Avidress en Usnegano. Zondagavond schakelt Chris terug om naar lichtere voeding. 

Dubbel weduwschap

Het tweede korps oude en jaarse duiven vliegen op dubbel weduwschap. Zij worden gekoppeld begin april. Allé, gekoppeld is niet het juist woord. We spreken hier over vrije liefde. Dat betekent dat iedereen zijn partner vrij kan kiezen. Toch is hier een belangrijke nuance bij. Er zitten 24 doffers op het hok en 33 duivinnen. 9 duivinnen blijven met andere woorden ‘single’. De geslachten blijven samen tot de tweede week van mei. De duiven mogen met andere woorden broeden tot het einde. De duivinnen zonder partner blijven er gewoon tussen zitten. Daarna worden de geslachten gescheiden. Qua voeding krijgen de doffers hetzelfde stramien voorgeschoteld als de doffers op klassiek weduwschap. De duivinnen krijgen eveneens een gelijkaardig schema, maar bij hen wordt ‘Lady Mix’ gevoederd in plaats van ‘Sport Light’. 

De jonge garde

Te Beveren-Leie wil men niet alleen schitteren met de oude duiven en de jaarlingen. De jonge duiven dienen in hun geboortejaar de nodige adelbrieven voor te leggen. Hierbij kiest Chris bij de eerste ronde resoluut voor de doffers. De geslachten worden meteen gescheiden en doffertjes komen onmiddellijk terecht op een hok met nestbakken. Zij vliegen op klassiek weduwschap met een oude duivin als partner. Na de derde snelheidsvlucht komen de oude duivinnen op het hok. Bij vertrek wordt de duivin nooit getoond. Bij thuiskomst kan er geflikflooid worden tot ’s anderdaags. Na een aantal weken kennen de jonge doffertjes dit systeem zeer goed. De tweede ronde vliegt op de schuifdeur. Wanneer we Chris vragen welk systeem nu het beste rendeert, moet hij even nadenken. Uiteindelijk tonen beide bovenstaande systemen kampioenen af te leveren tussen de jonge duiven. Qua voeding krijgen de jonge duiven Junior voorgeschoteld uit het Revolution-gamma. Vanaf de kleine halve fond worden de laatste twee maaltijden vervangen door Sport Ultra. Het drinkwater volgt het stramien van de oude duiven. 

Enten

Een laatste belangrijke pijler in het systeem van de kolonie Chris Debacker is het enten. Daar is Chris een aantal jaren terug mee gestart in de overtuiging dat voorkomen beter is dan genezen. Wanneer de duiven de antistoffen al in hun lichaam hebben, kunnen ze de virussen veel beter de baas. Ondertussen bouwde Chris een vast stramien uit:
Eind september: alle duiven enting paramixo-rota
Eind oktober: alle duiven enting paratyfus (dood vaccin), in regel zonder bijkomende kuur 
Eind januari: oude en jaarse duiven: enting paramixo-pokken
Bij de jonge duiven:
- Bij spenen: enting parmixo-rota
- 3 weken na laatst gespeende: 2de maal enting paramixo-rota
- 3 weken later: enting circovirus
- 3 weken later: enting pokken
- 3 weken later: enting e-coli of paratyfus
Bovenstaand schema zorgt dat de medische problemen tijdens het seizoen beperkt blijven. Zo had Chris de laatste drie jaar geen last van de befaamde ‘jongeduivenziekte’ op de hokken. Wanneer er toch eens een probleempje opduikt contacteren ze te Beveren-Leie dierenarts Pascal Lanneau, die hen met raad en daad bij staat. 

Het hok van de weduwnaars.‘Gilles’ B21-3062790

Het systeem en de structuur zijn één aspect in de duivensport. Het belangrijkste blijft natuurlijk de duif zelf. Te Beveren-Leie zitten daar alleszins een aantal exceptionele exemplaren tussen. De eerste in het rijtje is ‘Gilles’. Deze geschelpte doffer komt uit het hart van de kolonie. De vader is ‘Don Pietro’, een zoon van stamkoppel ‘Salomez’ x ‘Zaninne’. De toppers uit deze lijn zijn niet meer op 1 hand te tellen. In de voorouders zien we de betere lijnen van Chris zelf, evenals deze van goede vriend Rik Cools. Als absolute vaandeldrager mag ‘Nick’ niet vergeten worden. Deze doffer, afstammend uit twee duiven Rik Cools, drukte meer dan zijn stempel op de kolonie Debacker. De moeder ‘Eleonora’ is dan weer een dochter van een tweede stampkoppel ‘Georges’ x ‘Mieke’. Naast een topdoffer van Georges Soenens zien we opnieuw dezelfde lijnen van Chris zelf en Rik Cools opduiken. Meer nog dan zijn afstamming excelleerde Gilles met zijn prestaties in 2023. 
Bourges nationaal : 34e/21.075 oude 
Argenton provinciaal: 4e/2454 oude 
Chateauroux provinciaal: 4e/1174 oude 
Argenton zonaal: 6e/1288 oude 
Argenton nationaal 387e/13.103 oude 
Bovenstaande topnoteringen piloteerden ‘Gilles’ naar de provinciale en nationale podia:
1ste Prov. asduif grote halve fond oude duiven KBDB West-Vlaanderen 2023
2de Nat. asduif grote halve fond oude duiven KBDB 2023
2de Beste duif 5 vluchen grote halve fond oude duiven KBDB 2023
Je leest het goed, we spreken hier over één van de beste duiven van België op de grote halve fond. Daarnaast toont hij over de juiste kweekgenen te beschikken. Hij is namelijk vader van de 15de Nat. asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB. 

‘Gerik’ B21-3062501

De volgende in het rijtje virtuozen kreeg de naam ‘Gerik’. Hij is een zoon van ‘Dietje’, de 1ste nationaal Souillac bij Erik Denys. In zijn aderen zien we de bloedlijnen van Erik en Dirk Tibergien en Noël Lippens. Hij zat gekoppeld op een zus van de beste fondvlieger 4 vluchten KBDB van Wilfried Vandemaele. In haar aderen stroomt het edele ‘Contador’-bloed van Joël Verschoot evenals de toplijnen van Chris Hebberecht. ‘Gerik’ kreeg van bij zijn geboorte echte fondgenen mee. Zijn resultaten bewijzen dat des te meer. 
Cahors nationaal: 5de / 4.155 duiven
Limoges provinciaal: 5de / 1.456 duiven
Aurillac provinciaal: 1ste / 867 duiven
Souillac provinciaal: 5de / 864 duiven
Limoges nationaal: 290ste / 10.381 duiven
Onderweg vloog hij als jaarling ook al naar verschillende topnoteringen op de grote halve fond, met onder andere een 3de provinciaal Bourges van 3.696 duiven. Een droomduif voor elke liefhebber. Dat bovenstaande resultaten ook wat titels met zich mee brachten, dat zal niemand verbazen.
1ste Prov. asduif fond oude duiven KBDB West-Vlaanderen 2023
1ste Beste duif fond oude duiven 5 vluchten KBDB 2023
2de Bbeste duif fond oude duiven 4 vluchten KBDB 2023
4de Nat. asduif fond oude duiven KBDB 2023

‘Hein’ B22-3026489

Je las het al in de inleiding. Chris Debacker grossierde in 2023 in topnoteringen tussen de nationale asduiven. De derde topper in het rijtje luistert naar ‘Hein’. Deze doffer stamt opnieuw uit de lijn ‘Salomez’, een zoon van stamdoffer ‘Nick’. Als vader heeft ‘Hein’ namelijk ‘Last Salomez’. De moeder van ‘Hein’ kreeg de naam ‘Limo Clicq’. Dit verwijst naar haar afstamming waarbij Gino Clicque de rode draad vormt. En ‘Hein’, dat is gene gewonen. Op een keiharde Argenton monsterde hij de provinciale overwinning naar Beveren-Leie. Nationaal betekende dat helaas de poulidorplaats. Maar ‘Hein’ had in 2023 nog veel meer in zijn mars.
Bourges nationaal: 179ste/18.729 duiven
Argenton nationaal: 2de/17.120 duiven
Argenton nationaal: 118de/14.174 duiven
Bourges provinciaal: 4de/1.276 duiven
Chateauroux provinciaal: 21ste/ 1.963 duiven
De resem topuitslagen resulteerde opnieuw in een aantal asduiftitels. 
1ste Prov. asduif grote halve fond jaarlingen KBDB West-Vlaanderen 2023
2de Beste duif grote halve fond jaarlingen 5 vluchten KBDB 2023
6de Nat. asduif grote halve fond jaarlingen KBDB 2023

Het hok van de jonge duiven.‘Ivo’ B23-3074916

De eindeloze oplijsting aan asduiven lijkt maar niet stoppen. Want ook bij de jonge duiven lieten Chris, Roger, Wim en Piet zich niet onbetuigd. ‘Ivo’ snelde namelijk naar de titel van 5de Nat. asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB 2023. Is dit verrassend? Zeker niet wanneer we naar zijn afstamming kijken. Hij is namelijk een volle broer van ‘Hein’. ‘Ivo’ heeft het van geen vreemden en haalde dan ook enkele malen verschroeiend uit.
Orleans provinciaal: 5de/ 5.561 duiven
Chateaudun provinciaal: 4de/ 5.280 duiven
Chateaudun provinciaal: 44ste/ 2.889 duiven
Montoire provinciaal: 39ste/ 4.105 duiven

‘Icarus’ B23-3074930

Met ‘Icarus’ belanden we bij de laatste topper in dit artikel. Zouden we er nog een aantal aan kunnen toevoegen? Zeer zeker. Kiezen is altijd een beetje verliezen. Maar met ‘Icarus’ hebben we nog wel een absolute uitblinker. Hij is namelijk de beste jonge duif op de 4 nationale vluchten in 2023. 
Bourges provinciaal: 6de/ 2.657 duiven
Bourges provinciaal: 23ste/ 3.977 duiven
Argenton provinciaal: 112de/ 4.149 duiven
Chateauroux nationaal: 59ste/ 13.852 duiven
Voor we zijn afstamming belichten, zetten we nog even zijn binnengehaalde titels op een rijtje. 
1ste Beste duif grote halve fond jonge duiven 4 nationale vluchten KBDB 2023
1ste Prov. asduif fond jonge duiven KBDB West-Vlaanderen 2023
4de Nat. asduif grote halve fond jonge duiven KBDB 2023
We spreken met ‘Icarus’ duidelijk niet over de eerste de beste. Hij komt dan ook uit een familie aan eersteprijsvliegers. Zijn vader ‘Dario’ lukte de 1ste prov. Poitiers. ‘Valbert’ en ‘Ubert’, ofwel de grootvader en de overgrootvader haalden eveneens een aantal 1ste prijzen naar Beveren-Leie. Wat vinden we nog terug in de afstamming van ‘Icarus’, behalve de gebruikelijke toplijnen van Chris zelf? Wel er zit ook nog een portie Vandenabeele in en een portie PEC. 

Seizoen 2024

Het team Chris Debacker beleefde heel veel hoogtepunten in 2023. Chris, Roger, Wim en Piet surften dan ook op een roze wolk door de winter. Overal waar ze kwamen werden ze gevierd. Overal mochten ze op één van de hoogste schavotjes. Maar met 2023 werd de ambitie Chris en zijn trouwe luitenanten niet gefnuikt. Er is nog heel veel goesting om er ook in 2024 vol tegenaan te gaan. Dat ze te Beveren-Leie niet stil gezeten hebben bewijzen alvast de eerste vluchten van het jaar.
Arras 505 oude duiven: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 13, 15, 16... (43/58)
Arras 317 jaarlingen: 1, 3, 4, 5, 7, 8, 18, 20, 21... (26/35)
Arras 266 jaarlingen: 2, 10, 13, 14, 16, 17... (9/12)
Clermont 461 oude duiven: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 16, 19, 20, 21... (26/34)
Clermont 235 jaarlingen: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 15, 16... (17/21)

Daar waar in 2023 de lat werd neergelegd, daar startte 2024. We kijken dan ook uit naar de eerste nationale vluchten van 2024. 1 naam durven we al bij de favorieten plaatsen. Veel succes Chris, Roger, Wim en Piet!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.