BENNY STEVENINCK - 2e Algemeen Nationaal Kampioen 2022

Liefhebber: 

Hamme – Hamme ligt aan de monding van de Durme in de Schelde. De “Mirabrug”, een gerenoveerde draaibrug, kreeg haar naam via de film “Mira”. Deze film van Fons Rademakers was gebaseerd op het boek “De teleurgang van de Waterhoek” van Stijn Streuvels.

Recent kreeg Hamme met de “Durmedroom” een nieuw duivenlokaal. Het telt nog zo’n 30 à 35 hoklijsten. Blikvanger in de Oost-Vlaamse regio is Benny Steveninck die een knap seizoen bekroonde met de titel van 2e Nat. Algemeen Kampioen KBDB 2022 en 3e Nat. Kampioen grote halve fond oude/jaarse, naast o.a. 9e en 15e Nat. Asduif grote hafo jaarse etc. en beste jaarling van België Grote halve fond (KBDB-ranking over 6 nat. vluchten) 2022.

NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN 2022
2e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB
3e Nat. Kampioen Grote halve fond oude en jaarse 
9e Nat. Asduif Grote halve fond jaarse
15e Nat. Asduif Grote halve fond jaarse 
17e Nat. Kampioen Fond oude
17e Nat. Asduif Grote halve fond oude
18e Allround oude en jaarse KBDB
24e Allround oude en jaarse KBDB

De Chipo-lijn

Vader Raymond Steveninck was duivenmelker op de snelheid en Benny heeft de duivenmicrobe van hem geërfd. Via de dierenarts leerde Benny in 1998 Willy Vanhoutte, Wevelgem, kennen en haalde er zijn eerste duiven.
Hij begon zoals de meesten op de snelheid maar in 2001 werd er overgeschakeld met de duivinnen naar de halve fond. In 2002 haalde hij drie duivinnen en de helft van een ronde van de vliegploeg bij Michel Houtekiet, Ruddervoorde die duiven had voor de eendaagse fond. In 2003 werd de “Chipo” geboren uit een doffer van Sylvain Verstraete x een duivin van Eddy Leutenez en die werd meteen 1e Prov. Asduif halve fond jonge duiven.
Een doffer en een duivin van Michel Hautekiet vormden het “Hautekietpaar”. “Chipo” en al zijn broers werden gekoppeld met duiven van het Hautekietpaar. Uit die koppeling werd de 1e nat. Limoges 2009 geboren (Broer “Chipo” x duivin Hautekietpaar). Uit de koppeling “Chipo” x “Hautekietduivin” werd in 2006 de 4e nat. Asduif KHF geboren, in 2007 de 3e nat. Asduif KHF en in 2008 de 3e nat. Asduif KHF. Deze duiven vormen de oerbasis van de Steveninck-kolonie.
Benny formeerde veel inteeltkoppelingen met de Hautekietduiven. Hij speelde ook met deze inteeltduiven en won o.a. 1e nat. Tours jonge duiven 2014 met “Fantasia”. Met “Sun” had hij de 1e nat. Asduif Fond 2013 uit een koppeling kleinkind “Chipo” x dochter “Chipo”.
Benny haalde duiven van goede melkers bij zoals o.a. uit de “Sagan” van Patrick Boeckx, Vorselaar.
Hij haalde ook een goede doffer bij Gerard Koopman en koppelde die met een dochter “Chipo” en dat koppel gaf “Pepchi” en die won de 1e nat. Chateauroux 2017, 1e Pipa Ranking 6 prijzen op de nationale wedstrijden 2016 en 7e Nat. Asduif Grote halve fond 2016.
Uit de koppeling van inteeltzoon “Chipo” x een duivin van Dirk Van Dyck werd de “Limo” geboren met op zijn palmares 2e nat. Limoges 2020 en 13e nat. Limoges 2020. De duivin van Dirk Van Dyck gaf ook de 2e nat. Argenton.
Een zoon van “Miss Magic” van Bart Geerinckx, Wommelgem x inteelt dochter “Chipo” gaf de “Magic Girl” of de 2e Olympiadeduif cat. H (oude duiven) Roemenië 2022.

Een kijkje in de hokken bij Benny Steveninck.Weduwnaars niet bijgelicht

Er wordt gespeeld met 50 weduwnaars met thuisblijvende partner. Uit de beste weduwnaars wordt er gekweekt maar de meeste trekken geen jongen groot. De weduwnaars trainen in het begin van het seizoen alleen maar ’s avonds. Vanaf 1 mei wordt er tweemaal daags getraind. Deze doffers vliegen wedstrijden tot 750 km.
Bij de inkorving komen de partners niet meer samen. Vroeger gebeurde dat wel maar corona heeft dat veranderd.
Bij het opleren worden de doffers 6 à 7 keer weggevoerd tot 40 km en gaan dan verder met de maatschappij. Vervolgens wordt het halve fond en fond. De doffers worden verduisterd van eind februari tot half april. Nadien wordt er niet meer bijgelicht. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners samen tot ’s avonds. Wanneer de duivinnen terug in de volière zitten krijgt elke doffer een warm bad en worden er oogdruppels toegediend. Na afloop van het vliegseizoen wordt er een ronde late jongen gekweekt.

Duivinnen op weduwschap wel bijgelicht

De 32 duivinnen worden op weduwschap gespeeld met thuisblijvende partner. Uit de beste duivinnen worden er ook jongen gekweekt. De duivinnen trainen na de weduwnaars ’s morgens en maar eenmaal per dag. Zij worden gespeeld op de grote halve fond.
Doffers en duivinnen komen samen bij de inkorving met de doffer die half bak zit. De duivinnen durven ook in een verkeerde woonbak springen en dat zorgt voor leven in de brouwerij. De duivinnen worden eigenlijk op jaloezie gespeeld en motiveren elkaar.
De duivinnen worden verduisterd van eind februari tot half april en worden ook bijgelicht. Bij het opleren worden ze ook 6 à 7 keer weggevoerd tot 40 km. 
Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners twee uur samen maar veel hangt af van de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd. De duivinnen worden eerst samen gevoederd met hun partner en krijgen dan vier verschillende soorten grit wat zowel bij doffers als duivinnen in de smaak valt. Wanneer de partner van het hok is krijgen ook de duivinnen een warm bad. De duivinnen worden niet tussendoor weggevoerd. Uit de beste duivinnen worden er ook late jongen gekweekt.

“Yun 820”

“Yun 820” B21-4074820 is de 1e KBDB Ranking Grote halve fond jaarse 6 vluchten 2022, 9e Nat. Asduif Grote halve fond jaarse KBDB 2022 en 6e Provinciale Asduif Fond jonge duiven KBDB 2021. Zij won 25e nat. Chateauroux 5720 d., 36e nat. La Souterraine 14.315 d., 62e nat. La Souterraine 6761 d., 118e nat. Guéret 12.208 d., 131e nat. Bourges 10.366 d., 272e nat. Argenton 12.938 d., 2e Chateauroux 230 d., 4e Ecouen 722 d., 5e Orléans 1204 d., 19e Sermaises 746 d., 36e Chateauroux 4164 d., 126e Vierzon 7422 d. etc.
Het is een middelgrote blauwe duivin met een mooie vleugel. Het is een attente, tamme duif die zelf de pinda’s aanpakt uit de hand. Trouwens, alle duiven moeten dat doen! Het is een rustige duif die gespeeld werd op het klassiek weduwschap en verduisterd en bijgelicht werd. Ze werd gespeeld tot einde van de kampioenschappen.

Jonge duiven met oude partners

De ploeg van 140 jonge duiven wordt gekweekt uit de kwekers en de beste vliegers. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. Ze worden verduisterd van eind februari tot 1 juni en bijgelicht van 21 juni tot einde seizoen. In 6 à 7 etappes worden ze opgeleerd tot 40 km.
Van de eerste ronde worden 40 doffers en 40 duivinnen geselecteerd en die worden aan oude partners gekoppeld. In het begin komen die doffers en duivinnen niet samen bij de inkorving. Later tijdens het seizoen komen ze wel samen. Bij rugwind krijgen ze ook hun partner niet te zien.
De tweede ronde wordt na drie wedstrijden gespeeld met de schuifdeur en bij de inkorving komen de partners dan anderhalf uur samen.

Een kijkje in de hokken bij Benny Steveninck.Voeding en medische begeleiding

Benny Steveninck stelt zijn vertrouwen in het duivenvoeder van de firma Beyers. Hij voedert drie soorten mengelingen. Het wordt twee tot drie voederbeurten “Recup” na thuiskomst van een wedstrijd, vervolgens twee tot drie voederbeurten “Opbouw” en dan “Energy” tot aan de inkorving. Bij een zware wedstrijd wordt er wat meer “Energy” gevoederd.
Voedingssupplementen zijn “Recovery” bij twee à drie voederbeurten over het voeder en “Wonder Pigeon”, goed voor de spijsvertering en energie. Er gaat ook “Energie” van Piet Blancke over het voeder. Mineralen en vitamines worden verstrekt via “Aminovit”. Er gaat alle dagen “Herba Zyma” in het drinkwater. De hardheid van het water moet eerst gemeten worden om te weten welke hoeveelheid in het water moet.

De medische begeleiding is volledig in handen van dierenarts Piet Blancke. De duiven worden voor het seizoen zuiver gezet van trichomonas. Er wordt zeven dagen mest verzameld en die wordt in het labo onderzocht op coccidiose en paratyfus.
Oude en jonge duiven worden vijf dagen met medicijnen behandeld en daarna ingeënt tegen paratyfus. Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven behandeld tegen luchtweginfecties.
In 2022 ging Benny Steveninck om de twee weken naar de dierenarts op consultatie. Na thuiskomst van een wedstrijd met drie dagen mand krijgen de doffers een trichopil. De duivinnen op wedstrijden met twee dagen mand krijgen om de 14 dagen een trichopil. De jonge duiven werden tweemaal ingeënt met paramyxo-rota, de oude duiven werden maar 1x ingeënt tegen paramyxo. Ter voorkoming van het pokkenvaccin wordt ingeënt met het borsteltje.

Boomse pannen

Er wordt gespeeld op 15 meter vlieghokken. Op alle hokken is er een gang vooraan het hok om de duiven rustig te houden. De hokken hebben overal Boomse pannen wat zorgt voor een natuurlijke ventilatie. In het plafond van de hokken is er een ventilatiestrook van een meter breed met schuiven die altijd open staan. Er is vloerverwarming op de hokken die de vochtigheid moet verdrijven en die staat altijd ingesteld op 65 procent.
Er zijn geen volières voor de hokken en alle hokken zijn geïsoleerd. De hokken worden tweemaal daags gereinigd en gestofzuigd. Er is ook een grote kuis op de hokken. Het ganse hok wordt dan gedemonteerd en alles wordt onder handen genomen met de hogedrukreiniger. Er zitten ook lichtpannen in het dak. De duiven zitten allemaal op een plankenvloer.

Het kweekhok

Het kweekhok geeft 20 kweekkoppels onderdak en er zijn nog 6 boxen voor de kweek. Het herkoppelen van duiven gebeurt via de kweekboxen. De doffers krijgen 3 x een andere duivin per seizoen.
Er wordt aan familiekweek gedaan met halfbroer x halfzus, vader x beste dochter en moeder x beste zoon.
Goede vliegduiven gaan naar het kweekhok na 3 jaar vliegen. Een kweker krijgt 3 jaar krediet om goede nakweek op de wereld te zetten anders mag hij vertrekken.
Ieder jaar wordt geprobeerd om iets goed bij te halen. Met de Engels-duiven lijkt het te lukken.
Bij de kweek is er licht op de hokken van 6 tot 9 en van 17 u tot 21 u. De stam van de kolonie wordt uiteraard gevormd door de “Chipolijn”. Er wordt goed x goed gekoppeld maar een goede afstamming is ook belangrijk. Eigenlijk wordt hier lijnenteelt toegepast. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan.

De hokken van de jonge duiven.Selectie

De mand is de enige keurmeester. Prijzen per 10-tal zijn hier al niet meer voldoende maar kopprijzen worden des te meer gewaardeerd. Wel heeft men graag een mooie duif in de hand. Maar de duiven veel meegeven zodat ze zichzelf selecteren is hier de boodschap. De pedigree is wel belangrijk voor de lijnenteelt en de jonge duiven krijgen meer krediet.

Enkele toppers

  1. B20-4129985 “Son Limo” met 2e zone B 1 Limoges 5108 d. / 20e nat. 17.356 d.; 8e zone B1 Tulle 2625 d. / 245e nat. 9763 d., 24e zone B1 Chateauroux 3376 d. / 279 nat. 22.196 d., 58e zone B1 Bourges 4401 d. / 432e nat. 33.410 d., 70e zone B1 Limoges 2883 d. / 262e nat. 9218 d., 5e prov. Vierzon 7433 d., 10e Chateauroux 621 d., 20e Orléans 762 d., 47e Orléans 1204 d.
  2. B20-4129928 “Inbred Chipo” met 1e prov. Chateauroux 886 d. / 7e nat. 4003 d., 12e zone B1 La Souterraine 723 d. / 57e nat. 4907 d., 25e prov. Chateauroux 3525 d. / 418e nat. 15.322 d., 30e zone B1 Bourges 4401 d. / 354e nat. 33.410 d., 44e prov. Argenton 5225 d. / 687e nat. 23.280 d., 65e prov. Guéret 1970 d. / 323e nat. 8375 d., 98e prov. Argenton 5443 d. / 439e nat. 21.282 d., 1e Sermaises 715 d., 5e Orléans 737 d., 14e Argenton 284 d., 33e Ecouen 722 d.
  3. B20-4129821 “Son Sun” met 18e zone B1 Limoges 5108 d. / 115e nat. 17.356 d., 15e zone B1 Brive 1759 d. / 116e nat. 6117 d., 63e nat. zone B1 Tulle 2232 d. / 263e nat. 7267 d., 24e zone B1 Chateauroux 3376 d. / 279e nat. 22.196 d., 69e zone B1 Bourges 4401 d. / 849e nat. 33.410 d., 6e Sermaises 364 d., 7e Sermaises 749 d., 16e Orléans 762 d., 22e Noyon 1473 d., 173e Vierzon 7433 d.

Topkkoppel “Crash 99” x “Inbred Sagan”

“Crash” B15-4167899 x “Inbred Sagan” B14-6211143 werden de ouders van 8e nat. Argenton 4907 d., 9e nat. Guéret 8375 d., 10e nat. Vierzon 11.574 d., 10e nat. Chateauroux 5720 d., 11e nat. Bourges 10.366 d., 25e nat. Argenton 9851 d., 26e nat. Chateauroux 4006 d., 39e nat. Issoudun 11.465 d., 41e nat. Argenton 21.282 d., 46e nat. Bourges 24.496 d., 47e nat. Chateauroux 18.499 d., 102e nat. La Souterraine 3118 d., 119e nat. Chateauroux 12.846 d., 120e nat. La Souterraine 14.037 d., 204e nat. Bourges 24.055 d.
“Crash” werd nog vader van 21e nat. Limoges 15.547 d., 44e nat. Tulle 4185 d., 68e nat. Montlucon 9857 d., 104e nat. Brive 4238 d., 119 nat. Souillac 6668 d., 124e nat. Limoges 6986 d., 125e nat. Limoges 6986 d., 130e nat. Brive 8807 d., 148e nat. Brive 4238 d., 168e nat. Limoges 6986 d.

38x 1e prijs in 2022
30.4 Ecouen: 1e tegen 339 jl., 1e tegen 722 o.
07.5 Sermaises: 1e tegen 362 jl., 1e tegen 749 o.
14.5 Orleans: 1e tegen 467 jl.
21.5 Vierzon: 1e tegen 562 o., 1e Prov. 7433 o.
04.6 Sermaises: 1e tegen 346 jl., 1e tegen 540 o.
12.6 Noyon: 1e tegen 548 jo., 1e Prov. 1860 jo.
11.6 Chateauroux: 1e tegen 432 jl.
02.7 Chateauroux: 1e tegen 91 o.
10.7 Noyon: 1e tegen 631 jo.
24.7 Noyon: 1e tegen 108 o.
30.7 Ecouen: 1e tegen 543 jo.
06.8 Toury: 1e tegen 486 jo.
27.8 Sermaises: 1e tegen 346 jo., 1e Prov. 1178 jo.
28.5 Bourges: 1e tegen 481 jl., 1e Prov. 3869 jl.
11.6 Limoges: 1e tegen 150 o.
18.6 Argenton: 1e tegen 129 jl.
09.7 Brive: 1e tegen 71 jl.
09.7 Gueret: 1e tegen 100 o., 1e Prov. 1971 o., 1e Zone 1144 o.
15.7 La Souterraine: 1e tegen 159 jl., 1e tegen 44 o., 1e Zone 723 jl.
23.7 Souillac: 1e tegen 94 jl.
06.8 Chateauroux: 1e tegen 76 jl., 1e tegen 44 o., 1e Prov. 886 o., 1e Zone 546 o., 
1e Zone 723 jl.
27.8 Argenton: 1e tegen 168 jo.
04.9 Montoire: 1e tegen 396 jo.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.