BENNY STEVENINCK – 1e Nat. Tours 24.097 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Hamme – Benny Steveninck uit Hamme bekroonde afgelopen weekeinde zijn imposante carrière met een tweede nationale overwinning. Zijn jonge duivin “Fantasia” werd met 1377,02 m de nationale winnares tegen 23.833 jonge duiven en was tevens de snelste van het totale aantal van 27.872 Tours-vliegers.

Eerder al won Benny de 1e nat. Limoges tegen 16.893 jaarlingen in 2009 en had hij de 1e nat. asduif grote halve fond jonge duiven met “Sun” in 2013.
Benny Steveninck is duivenmelker van huis uit en speelde vele jaren met vader Raymond samen. In 1997 ging hij op de huidige locatie van start voor eigen rekening.

De twee basispijlers van zijn succesvolle kolonie zijn duiven van Willy Vanhoutte, Wevelgem en later duiven van Michel Hautekiet, Ruddervoorde. Vooral deze laatste zorgde voor de “sterke” duiven die nu furore maken.
En natuurlijk mogen we “Chipo” niet vergeten. Langs vaderskant hebben we Sylvain Verstraete x Eddy Leutenez... langs moederskant Johan Van Damme. “Chipo” gekoppeld aan de Hautekiet-duivinnen gaf de nationale asduiven. Broers van “Chipo” x Hautekiet-duivinnen zorgden o.a. voor de 1e nat. Limoges 2009.
In 2014 plukt Benny met 1e prov. Bourges jl... 1e prov. Chateauroux jl... 1e prov. Tours jonge duiven... 1e Zone B1 Montlucon oude... 1e Zone B1 Chateauroux jaarse... 1e Zone B1 Tours jonge duiven de vruchten van een doordachte kweekmethode.

BE14-4059884 "Fantasia"“Fantasia” is een jonge duivin van de 2e ronde. Ze heeft tweemaal Souppes-sur-Loing en tweemaal Pont-St-Maxence gevlogen vooraleer ze ingekorfd werd voor nationaal Tours of de eerste nationale vlucht uit haar carrière. Ze werd geboren uit de vliegploeg, en vliegers en kwekers zetten 75 vroege jongen en 55 jongen van de tweede ronde op de wereld. Na de derde Quiévrain werden doffers en duivinnen van de 2e ronde gescheiden en daarna gekoppeld aan een oude doffer, maar er werd niet gelegd. De jonge duivinnen worden doorgaans op woensdag weggevoerd tot 40 km., komen na aankomst 1 u samen met hun doffer, krijgen op donderdag alleen de schotel in hun nestvak en gaan de mand in zonder hun partner nog te zien. De liefde voor deze oude doffer heeft “Fantasia” een uitstekende motivatie gegeven die haar tot grootse dingen in staat stelde.

De jonge duiven worden op dezelfde manier gevoederd als de oude duiven. Beide volgen het “3 zakken systeem” van Beyers. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er twee voederbeurten “Recup” verstrekt. Daarna wordt er 1/2 “Opbouw” + 1/2 “Wal Zoontjes” gevoederd. De laatste 5 à 6 voederbeurten komt er “Energy” in het voederbakje. Bij het binnenlopen komt er een snuifje snoepzaad en enkele pinda’s aan te pas.

Er wordt doorgaans één maal per dag getraind en voor de morgentraining worden de duiven eerst gevoederd en komen dan twee uur later los. Vooral de pinda’s zorgen er voor dat oud en jong toch vlot binnenlopen. Verder komt er nog “vliegolie” over de mengeling Recup x Wal Zoontjens samen met glucose. Er gaat tweemaal per week Gervit-W en één maal Energetica (Piet Blancke) over het voeder.
Het medisch luik omvat de klassieke inentingen tegen paramixo en pokken maar ook een behandeling tegen paratyfus. Eerst wordt er behandeld via het drinkwater en daarna worden de duiven ingeënt. Voor iedere behandeling wordt er een mestcontrole uitgevoerd aan de Universiteit van Gent. Na controle werd er voor aanvang van het vliegseizoen 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Daarna wordt er voor alle vluchten met twee nachten mand een trichopilletje van Piet Blancke opgestoken. Benny verkiest in de loop van het seizoen altijd een individuele behandeling. Ook tegen luchtwegeninfecties werd er zo’n twee maand geleden behandeld met Soludox en Linco Spectin. Bij vertrek en bij thuiskomst krijgen alle duiven oogzalf Clinagel in beide ogen. Belangrijk is uiteraard de recuperatie van een duif. Via een pilletje wordt binnen het uur na thuiskomst een recuperatiemiddel toegediend.
“Fantasia” B14/4059884 is een blauw witpen duivin. Zij is middelmatig van bouw, heeft een oog met veel pigment en een kleine pupil, heeft een perfecte vleugel en 1 pen gestoten en heeft vooral een slim kopje.
Via internet had Benny uitgerekend dat om vroeg te staan men om 13.50 u moest klokken. Maar “Fantasia” deed beter en was reeds om 13.48 u op het appel... en dat leverde haar een schitterende nationale overwinning op !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.