ALBERT ABSPOEL - 1e NAT. ASDUIF SNELHEID KBDB

Liefhebber: 

Kapellen - Een gemeente in het noorden van de provincie Antwerpen met een groen en residentieel karakter. Het is een van de rijkste gemeenten van Vlaanderen waar villaparken, exclusieve landhuizen en verschillende kastelen de status hoog houden. Greet Rouffaer... Sarah Bettens... en Thomas Vermaelen werden er geboren. Belangrijke inwoners zijn o.a. Jan Janssen ... Michael Boogerd... Rocco Granata... Tante Terry ... en journalist Boudewijn Van Spilbeek.
Ook op duivensportgebied heeft Kapellen in het verleden steeds haar mannetje weten te staan. Naast fond en halve fond werd er ook met overtuiging "vitesse" gespeeld. En ofschoon de gelederen, zoals overal trouwens, al sterk uitgedund zijn, werd er na afloop van het seizoen 2012 nog eens de nationale driekleur bovengehaald. Inderdaad... "De Super" van Albert Abspoel, Kapellen haalde verschroeiend uit en werd 1e Nationale Asduif Snelheid K.B.D.B. 2012 !

Albert... Louis... Albert

Albert Abspoel stamt uit een echt duivenmelkergeslacht. Grootvader Albert Van Dingenen ... vader Louis Van Dingenen... het waren allemaal duivenmelkers die naar best vermogen de duivensport beoefenden. Albert heeft meerdere jaren samengespeeld met vader in de toen vermaarde Adamclub.
Hij begon in 1970 voor eigen rekening... met duiven van de Markt van Lier ... van vader ... en van de vrienden. Duiven en melker toonden veel goede wil maar het echte succes was voor hen niet weggelegd.
Of toch ? Via de aanschaf van enkele duiven op Lier Markt leerde hij Gust Goossens kennen ... de vader van ex-duifmedewerker Louis Goossens. Na deze eerste kennismaking ging hij nadien bij hem thuis nog meerdere duiven kopen die het dan wel deden op de wedstrijden.
Maar toen zoon Patrick Abspoel begon te koersen werd de duivenliefhebberij op een laag pitje gezet en ging Albert er voor een tiental jaren tussenuit.
Maar in 1988 kon hij niet meer weerstaan aan de lokroep van de duivensport en omgordde opnieuw de duivenmelkerkiel. Hij deed een fantastisch goede zaak op de publieke verkoping van Jos Brands, Berendrecht waar hij 12 duiven kocht waarmee hij bijzonder goed lukte. Hij speelde toen voornamelijk Quiévrain en Noyon maar ook op de halve fond.
Later kwamen daar nog duiven bij van Adrien Daems, Kapellen ... Remi Antonissen, Kapellen ... Hubert Van den Broeck, Kapellen ... en Gebr. Soetewey, Kapellen. Bij de broers Soetewey mocht Albert 6 kwekers komen halen en langs deze weg bekwam hij ook de "Blauwe Baeck" die een belangrijke rol speelde op het kweekhok. Nu wordt alleen nog maar Quiévrain en Noyon gespeeld.
Een passie voor weduwschap
Albert Abspoel komt aan de start van het nieuwe seizoen met een ploeg van 20 weduwnaars (10 oude + 10 jaarse)... kweekt 75 jonge duiven... en heeft 20 koppels kwekers op de kweekzolder. Eind augustus 2011 vlogen de weduwnaars hun laatste wedstrijd van het seizoen. Dan gaat er gewoon de blok op ... er wordt geen late ronde jongen gefokt... er wordt niet meer behandeld tegen deze of gene kwaal... maar de weduwnaars komen bijna dagelijks los. Ze gaan door de rui met 50 % zuiveringsmengeling + 50 % Standaardmengeling... en verder wordt er niets speciaal gedaan tijdens de rui.
De eerste koppeling vindt plaats tijdens het weekeinde voor Sint Niklaas (6 december). De doffers trekken een koppel jongen groot tot ze speenklaar zijn... en daarna volgt er geen tweede koppeling meer. Bij de start van het nieuwe seizoen krijgen de doffers bij de inkorving hun duivin te zien en we zijn vertrokken. Vermits er in het vroeg in de maatschappij Boom (30 km) ... en Merchtem (46 km) gespeeld wordt gaan alle weduwnaars de mand in voor deze twee wedstrijden en zijn ze meteen opgeleerd. Eens opgeleerd worden ze tussendoor niet meer weggevoerd.
Iedere week worden er 4 oude en 4 jaarse gespeeld op Quiévrain en 4 oude en 4 jaarse op Noyon. De vier andere duiven worden gehouden als reserve in geval van nood. Bij het inkorven wordt altijd de duivin getoond.
Belangrijk item in de duivensport van Albert Abspoel is zonder meer de verluchting van de hokken. De verluchting boven de duiven is eerder miniem maar tijdens de zomer blijven de ramen dag en nacht open.
Bij aankomst van een wedstrijd vinden de doffers een portie zuivering in hun voederbakje. Op maandag en dinsdagmorgen wordt het 50 % zuivering + 50 % sportmengeling... op dinsdagavond 100 % sport + "formepoeder" van dierenarts Mariën ... op woensdag wordt het opnieuw 50 % zuivering + 50 % sportmengeling + vitamineral van dierenarts Mariën ... op donderdagmorgen 50 % zuivering + 50% sportmengeling... donderdagavond 100 % sportmengeling + formepoeder Dr. Mariën... op vrijdag en zaterdagmorgen 50 % zuivering + 50 % sport... en zaterdagmiddag nog een beetje dieetmengeling voor de inkorving.

"De Super"

"De Super" B11/6180823 is een mooie blauwe doffer die als jaarling een schitterend parcours aflegde. Het is een duif met een perfecte vleugel... goed gespierd... zachte pluim... en een duif die regelmatig met de bloemen zwaaide en zelden de goede trein miste ! Hij werd uit een familie van kampioenen geboren en haalde de titel van 1e Nationale Asduif Snelheid K.B.D.B. binnen met 1e, 1e, 1e, 1e, 2e, 3e op Noyon. Indien... ja indien... Albert deze resultaten ingestuurd had dan was "De Super" met een coëfficiënt van 61,22 ook 1e Olympiadeduif Snelheid geworden ! Zijn nestbroer schopte het in 2012 tot de 4e Asduif Quiévrain in het samenspel Noord Antwerps Verbond.
Het werd verder een uitstekend seizoen met o.a. 2e Koning in het samenspel Noord Antwerps Verbond ... en 1e en 4e Asduif. In het Noyonverbond Antwerpen Noord werd Albert 1e Algemeen Kampioen Jaarse.
Albert is er de man niet naar om zich in de publieke belangstelling te werken. Het was slechts na aansporing van vrienden en collega's dat hij zich liet pramen om de resultaten van "De Super" in te sturen. Uiteindelijk bracht Charles De Ketelaere voor hem de papierwinkel in orde en Albert zocht een "stand in" om in Oostende op het podium te klauteren. Maar de man die daar voor zou zorgen was op het laatste moment verhinderd en Albert moest toch zelf naar de Nationale Dagen in Oostende. Nu alles voorbij is zegt hijzelf..."het was een van de mooiste momenten uit mijn hele duivencarrière !"

Weinig medisch

Na afloop van het vliegseizoen wordt er niets meer ondernomen op medisch vlak. Vier weken voor de eerste koppeling staat een "blinde kuur" van 3 dagen gepland tegen trichomonas. Eind februari... begin maart staat een bezoek aan dierenarts Mariën op de agenda. Dan worden de duiven ingeënt tegen paramyxo... en tevens gebeurt een onderzoek voor trichomonas ... coccidiose ... en wormen. En al jaren aan een stuk is alles in orde !
Verder in de loop van het seizoen... wanneer de dierenarts de jongen komt inenten tegen paramixo... gebeurt er bij oud en jong nog een onderzoek op de klassieke kwalen... en ook dan zijn er doorgaans weinig of geen problemen. Tegen de luchtwegeninfecties werd nog nooit iets ondernomen

Jonge duiven

De ploeg vroege jonge duiven wordt gefokt uit kwekers en weduwnaars. Uit de beste kwekers wordt nog een tweede ronde gekweekt... maar de vroege ronde is uiteraard de belangrijkste voor de wedstrijden.
De piepers worden gespeend aan de ouderdom van 23 à 24 dagen. Ze gaan samen op hetzelfde hok en worden na de eerste Quiévrain gescheiden. De jongen worden niet verduisterd.
Er wordt eind april gestart met het opleren. Met de wagen gaat het 1x Hoboken ... 1x Boom ... Merchtem met de vereniging... vervolgens Quiévrain... en we zijn vertrokken voor een volledig seizoen. Eens opgeleerd worden de jongen tussendoor niet meer weggevoerd. Ook komen er geen oude partners op de hokken van de jonge duiven.
De jonge bende wordt gespeeld op de schuifdeur tot eind augustus. Daarna blijven ze samen en worden ze gespeeld op een nestje. Een kwartier voor het inkorven gaat de schuifdeur open en komen jonge doffers en duivinnen samen. Ze moeten het stellen met de klassieke bakken voor jonge duiven want naar extra motivatie via wegkruipbakjes en kartonnen dozen wordt er niet gezocht.
Albert spendeert heel wat tijd aan zowel oude als jonge duiven. De eerste ronde jongen is iets minder tam dan de tweede ronde. De tweede ronde jongen woont een verdieping lager dan de eerste ronde en zonder speciale zorgen durven die nogal wat tijd verkwanselen bij de aankomst van de wedstrijden. Daarom heeft Albert ze handtam gemaakt met pinda's en zo lopen ze heel vlot binnen. Maar bij aankomst van de wedstrijden haalt hij nog een tweede konijn uit zijn toverhoed. Hij heeft zich een stel Figurita meeuwtje aangeschaft bij een goochelaar uit Limburg. Deze witte duifjes hebben hem al minuten... en in al die jaren wel vele uren... laten winnen. Telkens wanneer een jonge duif aanlegt naar de spoetnik gaat een meeuwtje voor en lokt de jonge duif vlot mee door de spoetnik.
De jonge duiven kunnen terugvallen op dezelfde summiere medische begeleiding als de oude duiven. Alleen op de eerste maandag van de maand krijgen ze "formesiroop" van dierenarts Mariën over het voeder.

Het kweekhok

Het kweekhok biedt onderdak aan 20 koppels kwekers... de samenstelling van de kweekkoppels staat op voorhand op papier maar meestal komen de voornaamste koppels samen... en mogen de andere vrij hun partner kiezen. Er wordt niet aan inteelt gedaan ... behoudens een vergissing van de melker.
Twee excellente kweekkoppels vormen zo wat de ruggengraat van het kweekhok. "Daems" B00/6467492 x "Brands" B04/6415303 gaf al goede duiven op halve fond en vitesse ... de nakweek kweekt makkelijk verder... en we vinden ze terug in 30 à 40 procent van de kolonie.
Ander goed kweekkoppel is de "Baeck" B04/6201659 x "Lijn Superduivin" B07/6236009 met eveneens een succesvol nageslacht !

Een greep uit het palmares
Noyon  294 jl. 1, 56 (2/4)
Noyon  935 jl. 3, 26, 38 (3/4)
Noyon  414 jl. 1, 19, 33, 111 (4/4)
Noyon  730 jl. 1, 228 (2/4)
Noyon  630 jl . 2, 110, 122, 151 (4/4)
Noyon  461 jl. 1, 104 (2/4)
Quiévrain 144 jo. 1, 3, 9, 13, 18, 22, 23, 29, 34, 38, 43 (22)
Quiévrain 1105 jo. 1, 93, 76, 188, 222, 224, 366
Quiévrain 1363 jo. 2, 92, 93, 211, 240, 284, 376, 378
Quiévrain 403 o. 20, 35, 71, 73, 118, 132, 133
Quiévrain 556 o. 18, 34, 140, 150
  702 jl. 53, 53, 83, 94, 111, 183, 201
Quiévrain 638 o. 24, 34, 90, 119
  818 jl. 12, 48, 181, 199, 271
Quiévrain 422 o. 7, 13, 53
  594 jl. 4, 122
Noyon 294 jl. 1, 56 

B11-6180823 “Alberto”

1e Nat. Asduif snelheid KBDB 2012  
1e Noyon 340 d.
1e Noyon 730 d.
1e Noyon 461 d.
1e Noyon 415 d.
1e Noyon  294 d.
2e Noyon 173 d.
2e Noyon 630 d.
3e Noyon 435 d.
6e Noyon 625 d.
6e Noyon 339 d.

VADER : 10-6019134
G.V. : 09-6328030
G.M. : 09-6328042
 Soetewij-Daems
MOEDER : 08-6290236
 Baeck-Brands
G.V. : 04-6201659
 John en Jan Baeck
G.M. : 07-6236009
 V.D.B.H.-Brands


B12-6290909
1e Quievrain   1105 d.
2e Quievrain   1363 d.
7e Quievrain   1364 d.
19e Quievrain  1404 d.

12-909

VADER : 04-6201659
 John en Jan Baeck
G.V. : 03-6423328 “Rappe”
John en Jan Baeck
 1e Dourdan 1260 d. (snelste van 9366 d.)
 2e Toury 984 d.
 2e Dourdan 650 d.
 3e Noyon 426 d.
G.M. : 02-6041369 “Plechtig”
John en Jan Baeck
 Dochter “Gepetto” 818-95
MOEDER : 07-6236009
 V.D.B. H.-Brands
G.V. : 01-6481867 “Bereke”
V.D.B. Hubert
G.M. : 01-6479152 “Goede Duivin”
Brands


 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.