SIMONE MÜLLER & DIRK DE BEER – Gouden Duif-winnaar Duitsland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Norden – Het was voor Dirk de Beer en zijn levensgezellin Simone Müller een complete verrassing dat zij dit jaar Gouden Duif-winnaar Duitsland werden. Bij ons bezoek aan de Duitse Noordzeekust waren zij dan ook zeer gelukkig. Zoals reeds zo vaak komt de Gouden Duif-winnaar ook deze keer uit het noorden van Duitsland. Dirk de Beer is eigenlijk afkomstig uit Greetsiel, maar sinds een jaar of drie woont hij met Simone in Norden, een stad in Oostfriesland (Nedersaksen). We zijn hier dichtbij de Noordzeekust en Norden is de meest noordwestelijk gelegen stad op het Duitse vasteland.

Dirk de Beer, de ondernemer

Dirk de Beer is zakenman, of eigenlijk : was zakenman, want hij is inmiddels 65 jaar oud en heeft daarmee de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het bedrijf heeft hij aan zijn zoon overgedragen, ofschoon hij nog wel een beetje betrokken blijft. Dirk runde een garnalenhandel in Greetsiel. Het betreft de grootste garnalenhandel aan de hele Noordzeekust. Dertig garnalenkotters varen voor zijn bedrijf en voeren dagelijks verse garnalen aan.

Dirk de Beer, de duivenliefhebber

Dirk de Beer is echter ook met hart en ziel duivenliefhebber en waarachtig een echte. Sedert vele jaren speelt hij op topniveau. Geen wonder als je ziet wat voor klassemateriaal hij aangeschaft heeft. Echt het beste van het beste. We gaan hier niet te veel in op het verleden, want dat is “Schnee von gestern” – zoals men in Duitsland zegt – hoe groot de successen ook waren. Ons interesseert het meer hoe alles verliep na de verhuizing en met name het afgelopen seizoen.
In de zomer van 2012 heeft Dirk de Beer in de buurgemeente Leybuchtpolder een oude boerderij gekocht. Het huis werd helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Ook de schuur werd totaal gerenoveerd en daarin werden de kweekhokken ondergebracht. Plaats genoeg dus voor de kweekduiven. In de tuin werden door de Duitse hokkenbouwer Friedhelm Cox in eerste instantie 2 tuinhokken geplaatst. Het eerste hok heeft een lengte van 15,20 m en is verdeeld in 3 afdelingen voor weduwnaars en 1 afdeling voor duivinnen. Haaks daarop 2 jonge duivenhokken met een lengte van in totaal 8 m. De hokken zijn maar 2 m diep. Zo is het op de nieuwe locatie begonnen. Ondertussen is er tegenover het grote hok nog een hok bijgekomen. Plaats genoeg op het perceel ter grootte van 7300 m2. Met de realisatie van de nieuwe hokinstallatie ging voor Dirk een lang gekoesterde droom in vervulling.
Doordat Dirk nog steeds in beperkte mate bij het bedrijf betrokken is, zet ook Simone zich in voor de verzorging van de duiven. Zij poetst de hokken en bekommert zich om de jonge duiven. En dat doet ze perfect. Daarbij zij vermeld, dat ze wist waar ze aan begon, want haar vader is ook duivenliefhebber.
Nog iets over de vlieghokken. Cox heeft zijn job uitstekend gedaan, want er hoefde nadien helemaal niets veranderd te worden. Ik geloof zelfs dat vooraf ook gecontroleerd werd op de aanwezigheid van wateraders. Samengevat : een perfecte hokinstallatie.
De hele installatie is heel ruim bemeten met de mogelijkheid om veel duiven onder te brengen. Dat is ook nodig want Dirk beschikt over een groot aantal kweek- en vliegduiven.

Een paar cijfers : hij speelt met zowat 140 duiven en heeft ca. 60 kweekkoppels. Hij speelt weliswaar met veel duiven, doch scoort ook hoge prijspercentages van meestal meer dan 50 %.
Voor wat de kwekers betreft is Dirk steeds op zoek geweest naar het allerbeste. Meestal haalt hij ze in België en Nederland. Ik zal beginnen met de voorstelling van Dirks twee beste kweekduiven.

De hokken in Norden.

Sterkhouders op het kweekhok

Twee duiven hebben nadrukkelijk hun stempel gedrukt op de kolonie. Beide hebben zowel in eerste als verdere generaties ongelooflijke toppers voortgebracht. Het betreft enerzijds de licht geschelpte duivin NL02-2373105, een rechtstreekse van Gerard en Cornelis Koopman uit de “Kleine Dirk” en anderzijds de B03-6032858, genaamd “Gus”, van August Janssen uit Beerse. Beide duiven hebben formidabel gekweekt, zodat we ze graag even nader aan u voorstellen.

“Dochter Kleine Dirk”

Volgens Dirk is zij de beste kweekduivin die hij ooit gehad heeft. De “Dochter Kleine Dirk” NL02-2373105 is dus een dochter van “Kleine Dirk” NL98-5821416 van Gerard en Cornelis Koopman en daarmee een dochter van de mogelijk beste kweekdoffer die Koopman ooit bezat. En toch nog even : de “Kleine Dirk” stamt uit de “Gentil”, zoon van de “Eric”, met de B96-6286060 “Golden Lady” van Dirk Van Dyck. Deze “Golden Lady” kocht Gerard tijdens de Gouden Duif-verkoop begin 1987 en het werd voor Gerard een absolute voltreffer.
Moeder van “Dochter Kleine Dirk” is “Miss Ermerveen” NL99-5971353, die bij Gerard o.a. 1e Troyes 13.137 d. won. Ze kwam uit “Noble Blue” x “Lioba”. “Noble Blue” op zijn beurt kwam uit “Beatrixdoffer” x “Golden Lady”. Terloops zij nog vermeld dat ook de vermaarde “Harry” van Jan Hooijmans komt uit een dochter van “Kleine Dirk”.
Tot zover de herkomst van “Dochter Kleine Dirk”, die dus geweldig gekweekt heeft hij Dirk.
In 2008 schreef hij in zijn kweekcatalogus : “Mijn duivin 2373105, “Dochter Kleine Dirk”, geeft met alle doffers waarmee ik ze samenzet super nakweek. En dat is niet overdreven. Ik had in 2007 in de vliegploeg 2 kinderen van haar met 12 prijzen, met een andere doffer een kind met 11 prijzen, met een derde doffer een kind met 10 prijzen. Vele prijzen aan de kop en 3 van de 4 duiven klasseerden zich bij de beste 20 van de regio.”
Zij gaf dus toppers voor vlucht en kweek met heel wat verschillende doffers. Jammer dat haar tijd voorbij is en er geen rechtstreekse kinderen van haar meer te krijgen zijn.

"De Gus”

Deze doffer presteerde destijds geweldig bij Gust Janssen in het Belgische Beerse. In die tijd heette hij nog “Jaarling”. Zijn ringnr. is B03-6032858 en hij vererft momenteel zijn dominante genen op het kweekhok van Simone Müller en Dirk de Beer. De “Jaarling” vloog in 2004 en 2005 de volgende kopprijzen : 1e, 1e, 2e, 2e, 2e, 2e, 3e, 4e, 6e, 7e, 9e, 9e, 9e, 9e, 9e, 11e, 16e, 16e. Met deze prestaties werd hij in 2004 1e Asduif Quievrain en 8e Nationale Asduif Snelheid. Deze wonderbaarlijke doffer wist Dirk via Wolfgang Roeper bij Gust Janssen te bemachtigen. De inmiddels tot “Gus” omgedoopte crack stond in 2006 op de Matadorenshow in Dortmund.
Bij Dirk de Beer ontpopte de “Gus” zich tot een ongeëvenaard kweekwonder. Iedereen wil duiven uit de “Gus”. Hij bevrucht nog steeds maar de vraag is hoe lang nog.
In 2007 vliegt een jaarse dochter 10 prijzen, een andere jaarse 9 prijzen met een 1e. Twee jaar later werd zijn dochter “100” 1e Asduivin in de Regio met 12 op 12. Weer een jaar later, in 2010 dus, vliegen kinderen en kleinkinderen samen 10 1e prijzen ! Tot op vandaag is de verervingskracht van de “Gus” intact. Een wel haast ongelooflijke kweekdoffer.

“Olympic Blue”

Een prestatieduivin waar we niet omheen kunnen is ook de “Olympic Blue” 07107-09-147. Haar palmares van 2010 is fabelachtig. Zij vloog dat jaar 11 op 12 met 5 1e prijzen in het samenspel ! Daarbij nog 2 x de 3e prijs. Een droomduivin !
Zij komt uit de 07107-06-766 x de 07107-08-458. De “766” stamt van moederskant uit de B03-6192729, een Heremans-Ceusters duivin die zelf uitstekend gevlogen had met in 2005 12 prijzen en een 2e plaats als Asduivin in de Regio. De moeder van de “147”, de 07107-08-458, is een product uit de combinatie “Gus” met “Dochter Kleine Dirk”. Een betere koppeling is nauwelijks denkbaar !
De “Olympic Blue” vertegenwoordigde Duitsland in de Sportklasse op de Olympiade 2011 in Polen en eindigde daar als 1e. Daarenboven is “Olympic Blue” ook een superkweekster. Met haar broers en zusters vormt zij een ijzeren fundament onder de stam van Dirk de Beer.
Moeilijk waar te beginnen en te eindigen; de klasse aan kweekduiven lijkt onuitputtelijk. Vele topaankopen in België en Nederland en natuurlijk ook Duitsland zijn van invloed geweest bij de totstandkoming van het kweekhok. Daarbij ook diverse klasseduiven van Günter Prange, waaronder de topkweker 02098-02-346 uit “Zoon Vooruit” B96-2421336 van Louis Deleus x 02098-98-568, een dochter van de legendarische “Ringlose”. De verervingskracht van “Dochter Kleine Dirk” en “Gus” blijft evenwel een verhaal apart.

Sterk als vanouds

Na de verhuizing werd in 2013 voor het eerst op de nieuwe hokinstallatie gespeeld. Er rekening mee houdend dat met overgewende duiven gevlogen werd, waren de resultaten heel behoorlijk. Opvallende prestaties waren het behalen van de 5e Asdoffer Regionaal en de beste jaarse duivin in de club.
In 2014 verliep alles al weer normaal. Vele kampioenschappen werden behaald, 9 x werd begonnen met de 1e prijs en 80 top tien klasseringen werden hun deel. In de club hadden Müller-de Beer de 1e, 2e, 3e, 4e, 6e, 8e, 9e en 10e beste duivin. In het Regio-kampioenschap A en in het Regio-kampioenschap Jaarlingen werden ze 1e. Op nationaal niveau werden ze 14e kampioen jaarlingen.
Welke duiven waren voor dit alles verantwoordelijk ? Dirk schrijft daarover in zijn kweekcatalogus : bijna alle goede zijn kleinkinderen van de “Gus” of van de “346” van Günter Prange, maar 95 % van de goede zijn eveneens kleinkinderen van de stamduivin “Dochter Kleine Dirk” NL02-2373105. Een volle zuster van “Olympic Blue” vliegt 11 prijzen waarvan 9 per tiental. Uit “Olympic Blue” zelf werden amper 2 doffers gespeeld. En ofschoon de doffers bij totaal weduwschap over het algemeen iets minder presteren, wonnen ze beiden 10 prijzen.
Uit de “28”, een zuster van “Olympic Blue”, komt de 07107-13-687 die als beste duivin eindigde in de club met als enige 12 op 12. En dat als jaarling !
Het seizoen 2015 verliep opnieuw super. In de vereniging werden vrijwel alle kampioenschappen gewonnen en werden 6 1e prijzen behaald. In de Regio 259-Oostfriesland (680 leden) werd de Combinatie Müller-De Beer 4e Kampioen. Daarbij links en rechts nog heel wat topklasseringen. En tenslotte als uitsmijter de triomf in de “Gouden Duif”. En die overwinning is toch wel iets heel bijzonders.

Welke duiven voerden de boventoon in 2015 ? Op de 1e plaats opnieuw de 07107-13-687, die andermaal schitterde met 11 op 12. Zoals hiervoor beschreven komt zij uit een volle zuster van “Olympic Blue” en dus uit de onvolprezen lijnen “Gus” en “Dochter Kleine Dirk”.
Dan is er ook nog de 07107-13-615 die op 12 inzetten 11 prijzen wint met daarbij heel wat kopprijzen, goed voor in totaal 923 aspunten. Zij komt uit een broer van “Olympic Blue” !
De derde in dit rijtje toppers is de volle zuster van “Olympic Blue” 07107-13-685, die 11 op 12 noteerde.
Zijn er nog meer bewijzen nodig voor de verervingskracht van “Gus” en “Dochter Kleine Dirk” ?

Allerlei

Sinds 2011 geven Dirk en Simone bijna geen bijproducten meer aan hun duiven. De vliegduiven krijgen gedurende de hele week schoon water. Alleen de dag van aankomst krijgen ze ’s avonds BT-Amin. De medische begeleiding is in handen van de bekende Belgische dierenarts Fernand Mariën.
De resultaten zijn geweldig en dat leert ons, dat minder medicijnen en bijproducten beter is. Enkel als dierenarts Mariën het voorschrijft wordt er iets gegeven.
Zo, u hebt nu een indruk van het “duivenhuishouden” van Simone Müller en Dirk de Beer, de trotse winnaars van de Gouden Duif Duitsland 2015!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.