VEREYKEN-GOMMERS - 1e INTERPROV. VIERZON OUDE

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Schilde - Het duivenseizoen is amper echt gestart... de grote halve fond had zijn eerste wedstrijd op het programma... en de provincie Antwerpen domineerde en leverde reeds de eerste winnaars in beide reeksen van de openingsklassieker Vierzon. Bij de oude duiven ging de interprovinciale overwinning naar de tandem Marc en Maria Vereyken-Gommers uit Schilde.
 Marc Vereyken stamt uit een echt duivenmelkergeslacht want vader Louis en grootvader Eugeen waren fervente duivenmelkers. Eerder al werd er op een andere locatie met duiven gespeeld maar in 1988 werd er gestart op het huidig adres.
 De basis van de kolonie werd gevormd met duiven van Linda Baertsoen, Brasschaat... Eddy Janssens, Zandhoven ... Eddy Grootjans, Ranst... en Andreas Drappa, Königsberg-Stein (Dl).
 De vliegploeg 2012 telt 19 weduwnaars (4 oude + 15 jaarse)... 11 vliegduivinnen (4 oude + 7 jaarse)... 45 jonge duiven... en 18 koppels kwekers. De kweekdoffers springen in als partners van de vliegduivinnen ... de kweekduivinnen als partners van de weduwnaars. Het waren alleen de duivinnen die afgelopen weekend de mand in gingen voor Vierzon en "Yanina" B10/6213639 schreef met brio de zege tegen 6700 oude duiven op haar naam."
 De "vliegduivinnen" vlogen vorig seizoen op La Souterraine hun laatste wedstrijd. Na afloop van het seizoen werd er geen late ronde meer gefokt... de nieuwe jaarlingen kwamen de oude ploeg vervoegen... en met een goede ruimengeling en regelmatig wat Sedochol gingen ze door de rui. Tijdens de winter kwamen zowel doffers als duivinnen dagelijks los als het weer het toeliet. Ook werd er niet vroeg gekweekt... alleen voor aanvang van het vliegseizoen werden de duivinnen gekoppeld en werd er gedurende 3 dagen gebroed. Via 1x Duffel... 1x Vilvoorde ... 1e Quiévrain... 2x Noyon ... en Melun ging het naar Vierzon

De duivinnenploeg traint tweemaal daags en om de "schwung" nog meer onder de damesploeg te houden houdt Marc vooral de duivinnen van buurman Willy Van Berendonck goed in de gaten. Hij zorgt er voor dat zijn duivinnen een kwartier vroeger los komen... en wanneer die dan denken om er de riem af te leggen dan sluiten ze opnieuw aan bij de ploeg van Willy en doen er nog 10 minuten bij !
 Marc hecht heel veel belang aan de voeding en volgt nauwgezet het schema van Beyers Granen (zware halve fond). De dag van de aankomst van een wedstrijd wordt het volle bak 50 % Brilliant + 50 % Prange Grand Prix (zwaar voederen)... zondag en maandag (4 voederbeurten) 50 % Zoontjens Geel + 50 % Elite Recup ... Dinsdagmorgen 50 % Prange Grand Prix + 50 % Zoontjens Geel ... dinsdagavond en woensdagmorgen 100 % Prange Grand Prix... woensdagavond en donderdagmorgen (inkorvingsdag) 50 % Prange Grand Prix + 50 % Brilliant... in de namiddag Brilliant (volle bak) + gepelde zonnepitten.
 Medisch wordt getrouw het "maand schema" van dierenarts Schroeder gevolgd... waarmee voor de eerste keer een maand voor aanvang van het vliegseizoen gestart wordt. Dit schema omvat 4 onderdelen... 1e week luchtwegeninfecties... 2e week adenobehandeling ... 3e week behandeling tegen schimmels... 4e week trichobehandeling (pilletje)... met uitzondering van tricho telkens een behandeling van 2 dagen.
 Marc ondervindt weinig problemen met het onderling paren van de duivinnen. Tijdens de week zitten ze los op een schabje voor de gesloten woonbakken. In 2011 moest er slechts 1 duivin uit de vliegploeg verwijderd worden. Maar natuurlijk... iedere week de duivinnen spelen is een must. Wanneer ze echter niet kunnen gespeeld worden op de zware halve fond wordt er zelf een opleervlucht ingelast of ze worden op een snelheidswedstrijd ingekorfd. Bij de inkorving komt de duivin een kwartiertje bij haar doffer... na aankomst van een wedstrijd blijven ze zo'n 2 uur samen.
 Er moet in Schilde met de ruimte gewoekerd worden om alle duiven onderdak te geven maar dat stond meerdere knappe prestaties niet in de weg. In 2010 werden Marc en Maria Koning kleine fond in St. Job... in 2011 Algemeen Kampioen jaarse kleine fond St. Job... en 5e Prov. Kampioen kleine fond. Het seizoen 2012 kon zeker niet beter starten !
 Winnares is "Yanina"... een duivin uit de middelmaat met een prachtig model ... zachte pluim... en de rust zelve ! Zij gaf blijk van een uitstekende conditie... en ging als 1e getekende de mand in. Dat ze in goede doen was liet ze blijken met 39e Noyon 539 d ... en 33e Melun 1396 d die haar succes race voorafgingen. Met 1381,91 m zette ze dan de toren op de kerk op interprovinciaal Vierzon. Wat meer is ... twee zonen van haar wonnen op Melun (12/5/2012) de 3e en 30e prijs tegen 2131 jaarlingen !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.