VAN HERTEM-SCHUURMANS - 1e & 2e Olympiadeduif Fond

Liefhebber: 

Neerpelt - Is een gemeente in het noorden van Limburg... ze grenst aan Nederland... en is allerminst een "dorp zonder geschiedenis" ! De spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach, die Neerpelt en heel de Noorderkempen ontsloot, kreeg van de Duitsers de naam 'Baumwolle-Bahn' (1879) omdat er Amerikaans katoen werd aangevoerd voor de textielindustrie in Mönchengladbach en Krefeld. Met de bouw van de zinkfabriek in Overpelt (1888) begon einde van de negentiende eeuw de industrialisatie... en de vervuiling van de streek.

De Britse veldmaarschalk Montgomery hield er in 1944 een week pauze aan het Kempens Kanaal en lanceerde van daaruit de operatie "Market Garden" die heel Nederland had moeten bevrijden maar die jammer genoeg bij Arnhem zou vastlopen.
We trokken dus weer naar Limburg waar de tandem Van Hertem-Schuurmans al vele jaren het mooie weer maakt. Ieder jaar lukken ze een serie eerste prijzen... en schrijven een paar provinciale of gewestelijke overwinningen bij op hun palmares. Ook het seizoen 2012... met 41 zuivere eerste prijzen... een overwinning in Centrum & Oost... twee provinciale overwinningen... 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond K.B.D.B... en 1e & 2e Olympiadeduif Fond (categorie C) in Nitra was er eentje om in te kaderen.

Weinig slechte seizoenen !

Henri Van Hertem (57) heeft de duivenstiel zeker niet geleerd van vader... want die hield alleen maar duiven voor de soep. Een vriend overtuigde hem om ook met duiven te beginnen... en het werd in 1970 een start met een allegaartje. In 1977 leerde hij Jules Beyens uit Waregem kennen... en bekwam er niet alleen goede duiven... maar ook veel goede raad.
In 1980 werd er van start gegaan op het huidig adres en sindsdien werden er nog maar weinig slechte seizoenen gespeeld. In 1994 stond Henri op de stoep bij Gust Cristiaens... en het mag gezegd…de Cristiaens-duiven doen het voortreffelijk in Neerpelt !
Enkele jaren later werden er ook drie jonge duiven van Jan van Dam, Valkenswaard ingehaald... en ook duiven van Jef Henderikx, Lommel... Johny Janssens, Eksel... en Gebr. Scheele, Terneuzen. De Scheele-duiven betekenden absoluut een meerwaarde op het kweekhok van Van Hertem-Schuurmans. Meer recent kwamen er ook duiven bij van Alfons Vanhoudt, Neerpelt.
Vrouwtje Lisette Schuurmans werd... eens getrouwd met Henri... noodgedwongen duivenmelker. Zij kwam helemaal niet uit een duivenmelkerfamilie... maar manlief ging uit werken en had onregelmatige werktijden. Bijspringen waar het moest was toen de boodschap... maar na een paar jaar had ze echt de passie te pakken en nu is ze een even hartstochtelijke duivenmelker als haar man. Meer nog... zij draagt de broek op het duivenhok... ofschoon ze dat niet met zoveel woorden zegt.

Totaal weduwschap

Henri en Lisette hebben met 55 koppels die op het totaal weduwschap gespeeld worden... jaarlijks zo’n 180 jonge duiven... en 30 koppels kwekers aardig wat gevleugelde atleten onder de pannen. Alleen jaarse en tweejaarse duivinnen worden op het weduwschap gespeeld... de oudere duivinnen gaan daarna naar het kweekhok. De “snee” is er dan meestal ook al een beetje af... en er moet ook aan de kweek gedacht worden.
Het weduwschap stopt zo rond half augustus... doffers (3 hokken) en duivinnen (2 hokken) blijven gescheiden... en er wordt geen late ronde meer gekweekt. Op de eerste donderdag van december worden de kwekers gekoppeld. De weduwnaars komen samen begin januari... er wordt een ronde jongen opgetrokken... aan de ouderdom van 14 dagen gaat de duivin met één jong naar het hok van de duivinnen... en het andere jong blijft bij de doffer in de nestschotel. De van oorsprong snelheidsduiven zijn nogal driftig... en ze moeten in de gaten houden dat er zeker geen tweede keer gelegd wordt.
Eens de jongen gespeend gaan de woonbakken dicht met een schabje ervoor voor de doffers... de duivinnen gaan naar het duivinnenhok... en doffers en duivinnen blijven gescheiden tot aanvang vliegseizoen. Er is ook geen tweede koppeling voor aanvang van het vliegseizoen... een seizoen dat begint het laatste weekeinde van maart.
Wanneer de lente in de lucht komt... en er zijn 3 à 4 mooie dagen in het verschiet... dan wordt er aan opleren gedacht. Met een vriend wordt er samen duiven opgeleerd... 5 à 6 keer wegbrengen tot zo’n 45 km... en doffers en duivinnen vliegen afzonderlijk. Tijdens deze opleersessie blijven doffers en duivinnen zo’n 3 dagen samen... en dan begint voor hen het echte weduwschap.
Bij de inkorving voor een wedstrijd gaan op het hok van de doffers de woonbakken met nestschotels open (gemakkelijker te pakken)... en ze worden in de mand gezet zonder hun duivin te zien. Ook de duivinnen gaan zonder doffer de mand in...
Bij thuiskomst zorgen enkele duivinnen en enkele kweekdoffers die ooit ook op het hok zaten voor het ontvangstcomité ! In Neerpelt zijn het doorgaans driftige duiven die er geen probleem van maken om even met een andere duivin/doffer te stoeien. Zelfs wanneer beide partners thuis zijn blijft de woonbak open... gewoon om zoveel mogelijk leven in de brouwerij te krijgen. Op die manier kan er gerust gespeeld worden tot half augustus...
Henri en Lisette hebben gemerkt dat de duivinnen... die twee compartimenten hebben op het hok van de jonge duiven... en die op dezelfde manier verduisterd worden als de jonge duiven veel langer in de pluimen blijven. De duivinnen worden net als de jonge duiven bijgelicht.

Kampioenschappen 2012
Algemeen kampioen van de Grensduif, Hamont
 1e en 2e Olympiadeduif Cat. C met de 5120034-10 en de 5120168-10
 2e Nationale Asduif grote halve fond met de 5120168-10
 6e Nationaal kampioen snelheid
 7e Nationaal kampioen jaarlingen
 Bricon : 5e snelheid
 Gouden Veer : Nationale Asduif cat. oude 1e, 3e en 4e
 Superduif :
 1e Algemeen kampioen, 1e oude, 3e jaarse en 3e jonge
 3e Asduif snelheid jaarse 5140851-11
 2e Asduif fond oude 5120168-10
 3e Asduif fond oude 5120034-10

Iets zwaarder voederen...

Vermits de Grote Halve Fond meer en meer aan bod komt werd er vanaf 2012 iets zwaarder (vetrijker) gevoederd. We kunnen stellen dat 1/3 van de vliegploeg (jaarse en oude duivinnen + 10-tal oude doffers) op de grote halve fond gespeeld worden... 2/3 van de vliegploeg wordt op de kleine halve fond en ook op de snelheidswedstrijden ingekorfd.
Vermits al deze duiven op hetzelfde hok zitten en in een gezamenlijke etensbak gevoederd worden moet er wat ingeleverd worden op de snelheidswedstrijden. De vitesseduiven worden in principe iets te "straf" gevoederd... kijken niet op een ererondje meer of minder bij aankomst van een wedstrijd... en lopen niet meer zo vlot meer binnen.
Bij aankomst van de halve fondduiven op zaterdag wordt er "volle bak" sportmengeling (Mariman+ Beyers Vlucht + Premium weduwschap) gevoederd en 's avonds wordt er nogmaals sportmengeling geserveerd.
Op zondag krijgen de hafoduiven 's morgens een lichte mengeling (2/3 sportmengeling + 1/3 zuivering). Na aankomst van de snelheidsduiven wordt er volle bak sportmengeling en 's avonds nogmaals sportmengeling gevoederd... en ook de hafoduiven profiteren mee.
Op maandag en dinsdagmorgen worden alle duiven een lichte mengeling gevoederd... op dinsdagavond en woensdag wordt het 100 % sportmengeling + op woensdagavond een portie "Premium Brilliant" en gebroken okkernoten. Op donderdag (inkorvingsdag hafoduiven) 's morgens volle bak sportmengeling en op de middag wordt er nog "Premium Brilliant" mengeling gevoederd. Op vrijdagmorgen nog een lichte mengeling voor de snelheidsduiven... 's avonds 100 % sportmengeling... en op zaterdagmorgen nog een portie lichte mengeling. Op dinsdag of woensdag wordt er Jodaline en Sitrici (oregano) verstrekt.

Jonge duiven

“Wij fokken jaarlijks zo’n 180 jonge duiven... de 1e ronde is natuurlijk de belangrijkste... ook de tweede ronde wordt gespeeld... en ook de derde ronde (uit de beste koppels) moet nog de baan op ! Eerste en tweede ronde worden op een afzonderlijk hok geplaatst. Bij het spenen worden de geslachten niet gescheiden... dat gebeurt pas wanneer de piepers goed opgeleerd zijn (Laon).
Van het opleren van zowel oude als jonge duiven wordt er degelijk werk gemaakt. Wel 6 tot 10 keer gaan de jongen met de wagen (Alfons Vanhoudt) de baan op tot 45 km. Wij “rijden” liever een keer meer met de jongen... dan ze te lossen op grotere afstanden. Doffers en duivinnen worden samen gelost... en na thuiskomst blijven ze samen tot de middag. Eens ze Chimay in de vleugels hebben worden ze gans het seizoen op woensdag gelost op 35 km. Ook dan blijven ze enkele uren samen... maar bij de inkorving komen de jonge doffers en duivinnen niet meer samen. Na thuiskomst blijven ze tot zondagavond samen.
De jonge bende wordt verduisterd vanaf 1 maart tot begin juni... van 18 u tot 7 u ’s morgens. Dat is inderdaad vroeg... maar ik heb graag de jongen ’s morgens vroeg de lucht in. Om 6 u opstaan is hier de boodschap tijdens het seizoen !
Vanaf 21 juni worden de jongen “bijgelicht”... m.a.w. vanaf dan blijft het licht branden tot ongeveer 10.30 u. De jongen worden ingekorfd voor de nationaals Bourges... Argenton... en La Souterraine... en voor de laatste vlucht hadden de meeste 4 pennen gestoten. Maar de nationale wedstrijden genieten geen prioriteit omdat ze niet echt nodig zijn om de piepers later tot goeie weduwnaars te laten uitgroeien. Het grote voordeel van bijlichten is dat de slagpennenrui gewoon verder gaat... maar dat er geen dekveren geruid worden. Op het einde van het seizoen worden de jongen dan wel op een nestje gespeeld.
Wij hebben hokken met veel “kleine” compartimenten... met weinig glas in de voorwand... en met een goede verluchting. Maar een verluchting zonder tocht... en zeker geen aanvoer van verse lucht rechtstreeks op de duiven !
En dan ook nog het vakmanschap van de melker ! Wanneer een belangrijke wedstrijd er zit aan te komen durft Henri wel een dag verlof nemen op het werk... speciaal om zijn duiven te motiveren. Een eitje bij een paartje onderschuiven... een duivin verhinderen om op haar nestje te gaan broeden... een partner op het andere hok zetten. Het zijn allemaal kleine dingen die een grote invloed kunnen hebben... zeker op de prestaties van de jonge duiven.

Jonge duiven
22.7 Chimay  743 d. 3, 5, 7, 8, 25, 27, 28, 30,... (14/22)
29.7 Chimay 1172 d. 2, 4, 5, 15, 16, 18, 19, 20, 22, 24, 25, 27, 42,... (29/30)
05.8 Chimay 1375 d. 2, 8, 9, 11, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 22, 24, 26, 28, 29, 40, 42,... (27/30)
12.8 Chimay   333 d. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 16, 18,... (15/20)
02.9 Chimay 998 d. 4, 5, 7, 7, 9, 14, 15, 16, 18, 19, 24, 26, 28,... (44/56)
09.9 Chimay  422 d. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 20, 21, 23, 24,... (19/20)

Beperkt medisch

“Medisch worden de zaken hier zo beperkt mogelijk gehouden”, aldus Lisette. “Na afloop van het vliegseizoen worden er helemaal geen medicamenten verstrekt... en zelfs tijdens de voorbereiding op de koppeling van december 2012 werd er niet “gekuurd”. Wij zijn eind februari op consultatie gegaan bij dierenarts Karlo Van Rompaey... zijn advies wordt dan stipt opgevolgd maar we hoefden niet in te grijpen.
Het ging in 2012 excellent met de oude duiven... zo goed zelfs dat er bijna geen geneesmiddelen nodig waren. En een behandelingsschema om de duiven met regelmatige tussenpozen te “kuren” volgen we sowieso niet ! Vorig seizoen werd er tweemaal behandeld tegen trichomonas (ronidazole / 1/4 Flagyl)... en eenmaal tegen luchtwegeninfecties (Soludox).
Eén maal per week gaat er bij oud en jong Vior (appelazijn) in het drinkwater. Wij vervangen het klassieke melkpoeder door gewone yoghurt... en de “goede melkbacterie” ligt volgens ons aan de basis van de minder snelle uitbraak van Adeno. De jonge duiven krijgen het gewoonlijk drie keer per week. Anderhalve kilogram voeder wordt gemengd met een potje yoghurt... en als het geheel een beetje opgedroogd is wordt het op de voederplank gestrooid. Wanneer er slechte mest in het spel is kan het gebeuren dat er elke dag yoghurt over het voeder gaat ! Oregano wordt ook met regelmaat verstrekt en verder nog biergist... vitamineral... bijna altijd een teentje look in het drinkwater... meer omdat we van oordeel zijn... baat het niet... dan schaadt het niet !
Ondanks alle voorzorgen hebben we in 2012 toch serieuze problemen gehad met adeno bij de jonge duiven van de 2e ronde. Wanneer er enkele jongen slecht luisteren bij het binnenkomen... niet komen eten... en slechte mest produceren dan kun je er donder op zeggen dat het adenovirus een aanval plant. In principe kun je niets anders doen dan licht voederen... meer yoghurt geven... Vior in het drinkwater... en afwachten. Hier zijn er enkele gestorven en een 5-tal hebben we zelf opgeruimd. In principe geven we geen medicamenten maar toen hebben we toch een product van dierenarts Herbots gegeven. Na veertien dagen denk je dat alle gevaar geweken is en dat de kwaal de kop ingedrukt is... maar dan is het nog opletten geblazen. We hebben deze jongen dan beginnen opleren en abnormale verliezen genoteerd. Ik denk dat je best een maand wacht vooraleer deze jongen op te leren."

Op het kweekhok

"Ons beste kweekkoppel is altijd "Zoon Jelle" (Gebr. Scheele) x "Het 352" geweest. Maar in 2012 is "Het 352" gestorven en zijn we op zoek naar een nieuw kweekkoppel. Een ander goed kweekpaar is ongetwijfeld de "369/05" (oud soort) x "0093/06" (Jozef Henderickx). Zij werden de ouders van de 1e Olympiadeduif in Nitra 2012 en nog meerdere goede duiven.
De "411/06" (broer van "Het 352") x "137/10" ( "Zoon Jelle" x "Het 352") vormen eveneens een bijzonder goed kweekpaar.
En een melker kan soms iets te snel zijn met het elimineren van een bepaalde duif. De "521/07" was een laat jong... verkocht wat te veel problemen op het kweekhok... en werd opgeruimd. Maar... uit de "521/07" x "344/05" werd het B10/512168 geboren... en die vloog 2x 1e provinciaal... 1e Chateauroux Centrum & Oost tegen 8852 d... werd 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond... en op de koop toe ook 2e Olympiadeduif in Nitra achter de B10/5120034 !

Een schitterende carrière
1992 : 1e Nat. Limoges 306 duivinnen 5166156-91
1993 : 1e Prov. Orleans 5157097-91
1996 : 1e St. Denis 1289 oude, 38 eerste prijzen
1997 : 22 eerste prijzen
1998 : 39 eerste prijzen, 1e St. Witz 4242 jonge, 1e St. Witz 1504 jonge
1999 : 26 eerste prijzen, 1e Prov. Argenton 852 jaarse 5008078-98, 1e Solre 2535 jonge, 1e Laon 2331 jonge
2000 : 25 eerste prijzen
2001 : 26 eerste prijzen
2002 : 1e Prov. Orleans 2803 oude 
2003 : 32 eerste prijzen
2004 : 34 eerste prijzen, 1e Prov. La Ferte 1759 oude 5162602-02
2005 : 45 eerste prijzen, 1e Nanteuil 1681 oude gewest
2006 : 39 eerste prijzen, 1e Prov. Chateauroux 3674 oude 5071352-04
2007 : 57 eerste prijzen, 1e Gewest Vervins 2171 jl., 1e Gewest Koblenz 1182 oude,  1e Algemeen Kampioen Limburg – 1e Gouden Duif België
2008 : 36 eerste prijzen met 2 Gewestelijke – 2e Algem. Kampioen Limburg.
2009 : 36 eerste prijzen met 5 Gewestelijke
2010 : 43 eerste prijzen - 4e Nat. Kampioen Snelheid Jonge duiven- 2e Opvolger Gouden Duif - 1e Olympiadeduif Jonge Duiven Poznan (Pl) 
2011 : 41 eerste prijzen waaronder 3 Gewestelijke en 1 Intergewestelijk.
2012 : 41 eerste prijzen waaronder 1e Chateauroux Centrum & Oost.. 1e & 2e Olympiadeduif Grote Halve Fond Nitra... 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond K.B.D.B.

 

Uitslagen en kampioenschappen 2012
Chimay  459 d. 1, 5, 14, 29, 30, 32, 33, 64,... (17/27)
Chimay  510 d. 1, 6, 26, 37, 39, 40, 42, 43, 44,... (16/27)
Chimay  668 d. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 17, 18, 22, 23, 25, 26, 33... (41/52)
Chimay  467 d. 1, 2, 4, 5, 7, 10, 11, 12, 15, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 32, 35,... (32/35)
Chimay  649 d. 1, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 20, 21, 23, 26, 28, 30, 33, 36, 39, 41, 42, 43, 44, 46,... (46/51)
 
Chimay  543 d. 1, 2, 3, 4, 7, 10, 20,... (11/13)
Laon 558 d. 1, 2, 3, 4, 9, 10, 13, 14, 17, 18, 20,... (20/27)
Laon 847 d. 1, 3, 5, 7, 8, 9, 12, 14, 20, 21, 22, 25,... (29/45)

 

Provinciale en nationale vluchten :
26.5 Bourges, Prov 2914 d. 1, 96, 170 (3/6)
02.6 Chateauroux, Prov 1509 d. 2, 4, 55 (6/6)
09.6 Chateauroux, Prov. 2507 d. 1, 10, 35, 56,... (9/11)
C. Oost  8852 d. 1, 11, 55, 88,... (10/11)
16.6 Montlucon, Prov 1911 d. 5, 6, 20, 42, 49, 49,... (10/11)
Nat. 17.865 d. 12, 20, 166, 452, 452, 508,... (10/11)
23.6 Montlucon, Prov. 1390 d. 2, 12, 44, 59,... (9/11)
C. Oost 5491 d. 3, 31, 79,... (10/11)
23.6 Gien, Prov 2650 d. 7, 16, 50,...
30.6 Argenton, Prov. 1012 d. 2, 35, 49,... (10/14)
Nat. 12.384 d. 16, 61, 85,... (11/14)
30.6 Gien, Prov. 2373 d. 8, 10, 25,... (6/10)
07.7 Nevers, Prov 1312 d. 11, 17, 42, 49, 50,... (11/15)
28.7 Bourges, Prov 1205 d. 5, 19, 20, 21, 59,... (11/14)
Nat.  10.035 d. 7, 38, 39, 92,... (14/14)
11.8 Argenton, Prov. 620 d. 3, 5, 26,... (4/8)
Nat.  4782 d.  119, 166,... (4/8)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.