TEAM DE MEYER-BODDAERT - 3e Nationaal kampioen fond oude 2023

Liefhebber: 

Een uitstapje Hamme, iets om naar uit te kijken! Voor de vele bezienswaardigheden? Naar het schijnt ligt de Mirabrug daar ergens. Wat die juist moet voorstellen, dat zul je zelf in de geschiedenisboeken even moeten opzoeken. 

Bij mij wordt alles vertaald naar duiven. Een stad of gemeente wordt geassocieerd met topduivenliefhebbers. Mooie natuur betekent vooral ideale losplaatsen voor onze gevleugelde vrienden. Restaurants, bars en cafés, daar stappen we enkel binnen als die iets met duiven te maken hebben. Ik weet dat dit laatste mogelijks een discussie kan doen losbarsten. Onze creativiteit in het creëren van duivenaangelegenheden kent evenwel geen grenzen.
Hamme bracht een namiddagje duiven babbelen, Hamme bracht een bezoek bij team De Meyer-Boddaert. Twee duivenfamilies sloegen hierbij de handen in elkaar. Roel en vader Luc De Meyer kenden Wim en vader Marc Boddaert al jaren. In 2021 beslisten ze om de samenwerking een flink stuk te intensiveren. Het duivenkapitaal en de duivenkennis van beide families werden in één grote pot gegooid. 
De bedoeling was van bij aanvang zeer duidelijk, winnen! Hun debuutjaar zorgde onmiddellijk voor vuurwerk. Zo vloog ‘Black Devil’ naar de zonale overwinning op Cahors en lukte ‘Marietje’ een 17e Nationale Asduif Allround. In hun tweede jaar pronkten ze reeds op het nationale podium. ‘Juliens Ace’ en ‘Limoges Ace’ vlogen de 2e en 7e Nationale Asduif Fond jaarlingen richting Hamme. Hiermee was meteen de toon gezet. De verwachtingen voor 2023 waren dan ook hoog. Het werd een boeiend jaar te Hamme. Het werd een jaar met wisselende weersomstandigheden. Het werd een jaar waarin het kunnen van de duiven zwaar op de proef werd gesteld. Graag nemen we jullie mee in de fondrollercoaster die 2023 met zich meebracht bij de tandem De Meyer-Boddaert. 

De hokken van Team De Meyer-Boddaert in Hamme.De gladiatoren 2023

Roel en Wim trokken ten strijde met 14 oude duivers. Deze werden allen op klassiek weduwschap gespeeld. Dit betekent dat de partner thuisblijft. De jaarlingen daarentegen gingen op dubbel weduwschap met de ploeg duivinnen. Hiervoor waren er 30 jaarling doffers en 30 duivinnen (1 oude duivin + 29 jaarlingen). Deze 75 gladiatoren dienden tijdens het seizoen het beste van zichzelf te geven. Een strak verzorgingsschema was hier dan ook op zijn plaats. 
Tijdens de week kregen de duiven twee mengelingen, ‘Plus I.C + Black Label Gerry’ en ‘Premium Super Conditie’ van Versele-Laga. Dat laatste is trouwens het vroegere ‘Superdieet’, maar die naam mag niet meer gebruikt worden... Wanneer de fondwedstrijden op het programma stonden, werd overgeschakeld naar ‘Plus I.C. + Black Label Champion’ en ‘Plus I.C. + Black Label Superstar’. De laatste dag werd ‘Premium Black Label Master R Exclusiv’ toegevoegd aan de voeding. Topatleten verdienen goeie kost! Om dit door het lichaam verteerd te krijgen is een goeie werking van de darmen cruciaal. Hiervoor werd ‘Intestinal Top’ van Versele-Laga toegevoegd aan het drinkwater. Dit gebeurde zo goed als dagelijks. Voor vertrek kregen de duiven als extraatje ‘Dextrotonic’ en ‘Catosal’, bij thuiskomst stonden ‘Muscle Power Caps’ en elektrolyten op het menu. Uiteraard controleerde Wim als dierenarts de duiven regelmatig. Met deze mix aan ingrediënten werden hun gladiatoren wekelijks klaargestoomd. We zijn klaar om jullie mee te nemen doorheen een boeiend fondseizoen 2023.

Limoges I 

Limoges trapt traditiegetrouw het fondseizoen op gang. In 2023 werd het voor iedereen wat wringen. De voorbereiding was door de weersomstandigheden niet bepaald gemakkelijk. Maar de creativiteit van een duivenliefhebber kent geen grenzen. En zo stond het kruim van de Belgische duivensport aan de start van de eerste fondklassieker uit Limoges. Het beloofde een bijzonder harde editie te worden. Topconditie was met andere woorden zeer belangrijk. Team De Meyer-Boddaert trok met acht krijgers ten strijde. Met de oostelijke winden vonden we de winnaar in West-Vlaanderen bij Jan Nobus. Het was trouwens Wim Boddaert die deze duif voor Jan gekweekt had uit ‘Rainbow’, een topvlieger ten huize Boddaert en een kleinzoon van ‘Blauwe Raket’, die zelf ook de 1e nationaal Souillac vloog. Met veel spanning zaten de twee families in Hamme te wachten op de eerste aankomsten. Tien na vijf piepte het constateersysteem een eerste keer. Het werd de voorbode van een perfecte eerste vlucht:
- Limoges zonaal B1 (2.850 duiven): 18, 30, 44, 98, 125... (7/8)

Eerste op de plank werd ‘Louis’ (4138414/19). Deze kanjer heeft er al een mooie vliegcarrière op zitten. Hij blinkt vooral uit in regelmaat. Zo vliegt hij reeds tien maal per tiental in zijn carrière op de fond. Zijn afstamming is ook niet van de minste. Zijn vader vloog bij Luc De Meyer (die onder naam van echtgenote Chris Geernaert speelde) reeds een 55ste nationaal Limoges en stamt af uit de lijnen van Louis Lonneville. De moeder van ‘Louis’ is een dochter van ‘Geronimo’. Deze topper van Patrick en Dimitri Houfflijn ontpopte zich na een indrukwekkende vliegcarrière op het kweekhok tot een ware stamvader. ‘Louis’ zorgde als tweede getekende voor het eerste punt op het kampioenschap fond. 
Op de 98ste zonaal prijs dook ook ‘Mister Libourne’ (4177367/20) als 1ste afgegevene naar de spoetnik. Dat deze klepper als eerste afgegevene in de mand ging, hoeft zeker niet te verbazen. Zo vloog hij vorig jaar op een harde Libourne reeds naar de 1ste zonaal en de 43ste nationaal. Zijn afstamming is ook niet van de minste. Langs vaderszijde zien we als grootvader ‘Jantje’, die bij Wim de 2de nationaal Tulle lukte. Hij zat toen gekoppeld op een dochter van ‘De Tsunami-duivin’ van Freddy Dejaeger. Langs moederszijde zien we de ‘Raket’-lijn van Wim gekoppeld op een topvlieger van Filip Deprol. Goed x goed liegt niet vaak. Maar dat wisten we met zijn allen al.
Nog een leuk wistje-datje trouwens. De derde duif te Hamme is ‘Broer Limoges’ (4120336/21), een volle broer van de nationale winnaar bij Jan Nobus. We kunnen hier met andere woorden niet meer over toeval spreken. 

KAMPIOENSCHAPPEN
Winnaar Princess Cup FCI Pamok Thailand 2023
3e Nat. Kampioen Fond oude KBDB 2023
2e Nat. Asduif Fond jaarse KBDB 2022
7e Nat. Asduif Fond jaarse KBDB 2022
10e Nationaal Kampioen Fond jaarse KBDB 2022
1 Prov. Asduif Oost-Vlaanderen Fond jaarse KBDB 2022
4e Prov. Kampioen Oost-Vlaanderen Fond oude KBDB 2022
1e Nat. Zone B1 Libourne 965 jaarse 2022
1e Nat. Zone B1 Libourne 980 oude 2022
17e Nat. Asduif Allround oude & jaarse KBDB 2021
1e Nat. Zone B1 Cahors 1077 oude 2021
enz.

Cahors

De volgende krachtmeting op de fond stond 14 dagen na Limoges gepland. Tussendoor was er nog Valence. Dit resultaat te Hamme kon geklasseerd worden onder de noemer matig. Cahors moest een kleine revanche worden. Zes duiven werden aan de start gebracht, met als kopmannen opnieuw ‘Mister Libourne’ en ‘Louis’. Het beloofde op het eerste zicht een mooie vlucht te worden. Een klein onweersfront vlak voor België stuurde evenwel alles toch een beetje in de war. Mede hierdoor was vooral West-Vlaanderen aan het feest. In Hamme lieten ze zich evenwel niet kisten. 
- Cahors zonaal B1 (1.149 duiven): 18, 42, 53 (3/6)
Op de 42e en 53e zonaal tekenden de kopmannen voor de puntjes. Eerste op de plank was evenwel ‘Dark Devil’ (4120222/21). Hij is een volle broer van ‘Black Devil’ die in 2021 de zonale overwinning op Cahors behaalde. De vader van ‘Dark Devil’ is een zoon van Laval, de 2de nationale asduif zware fond van Joost De Smeyter. Die was toen gekoppeld op de ‘Zwarte Boddaert’. De moeder is een inteeltduivinnetje naar ‘Olympic Witstaartje’ (dochter Olympiade Luc Vanhoecke). Deze stammoeder bij Wim Boddaert had een resem toppers op de wereld gezet. Zij was toen gekoppeld op ‘Rainbow’, één van haar topzonen. Het beste van Melden gekruist op het beste van Oostkamp toont het perfecte recept voor topduiven te zijn!

Bergerac

Na de vlucht uit Cahors stond Valence op het programma. Gezien het beperkte aantal oude duiven, werd deze vlucht helaas overgeslagen. Het vizier te Hamme ging naar Limoges. Voor het eerst blies de wind westelijk. En het blazen was dat weekend nog vrij licht uitgedrukt. Een verandering van wind is nooit makkelijk een eerste keer voor de duiven. De krijgers van Roel en Wim weerden zich evenwel kranig, maar de 2de afgegevene liet zich toch kisten. 
- Limoges zonaal B1 (1.990 duiven): 67, 87, 194 (3/6)
Eerste op de plank was ‘Thunder II’ (4177376/20). Als zoon van ‘Thunder’ (uit topkweker ‘Rainbow’), die een 6de nationaal Limoges vloog naast een resem andere topprijzen, heeft hij grote schoenen te vullen. Op deze Limoges liet hij zich alvast stevig opmerken. 
Dat nationaal kampioenschap fond was toch wel een doel in 2023. Voor Bergerac werden dan ook de absolute kopmannen ‘Mister Libourne’ en ‘Louis’ opnieuw van stal gehaald. Bergerac werd gelost in goede omstandigheden met eerder zuidelijke wind. Dat zorgde dan ook voor een snelle en vlotte vlucht. Het was met andere woorden opletten geblazen voor onze gevleugelde vrienden. 
- Bergerac zonaal B1 (965 duiven): 18, 20, 67, 99 (4/5)
‘Mister Libourne’ was de eerste die zich meldde. Hij vloog hiermee naar de 68ste nationaal. Tien minuten later was ook ‘Louis’ op het appel. Een perfecte 1 en 2 met andere woorden. Wat is het toch leuk om met duiven te spelen die zo goed als nooit missen!

Team De Meyer-BoddaertAurillac

Op zoek naar die laatste twee punten werden op Aurillac vier duiven ingemand. De ploeg die twee weken terug Limoges te verwerken kreeg, was opnieuw aan de beurt. Gezien op Limoges de 2de afgegevene had gefaald, kozen Wim en Roel om ‘Thunder II’ een paar rijtjes naar voor te schuiven. Samen met ‘Brother Limoges’ moest hij de laatste twee punten naar Hamme vliegen. Het werd opnieuw een zeer winderige bedoening met strakke ZW-wind. Maar een duif moet van alle markten thuis zijn. Excuses doen in de duivensport niet ter zake. Het is de uitslag die telt. 
- Aurillac zonaal B1 (1.496 duiven): 85, 88, 164 (3/4)
Het voorafgaandelijke puzzelwerk te Hamme rendeerde. Het waren wel degelijk ‘Thunder II’ en ‘Brother Limoges’ die binnen het bestek van één minuut voor de laatste twee broodnodige punten zorgden. Een kleine vreugdekreet kon er bij Roel, Wim, Luc en Marc wel vanaf.

Libourne

Maar te Hamme bleef de boog gespannen. Als echte winnaars werd ook Libourne aangevallen. Het idee om het coëfficiënt nog te verscherpen, speelde zeker in hun hoofden. Hun twee toppers ‘Mister Libourne’ en ‘Louis’ maakten opnieuw de dienst uit. De verwachtingen waren hoog. Opnieuw kregen we veel wind, opnieuw was het opletten geblazen. 
- Libourne zonaal B1 (1.056 duiven): 3, 12, 211 (3/4)
Een topresultaat! ‘Dark Devil’ was de eerste die de thuishaven bereikte. Hiermee lukte hij een 26e nationaal. Ook ‘Mister Libourne’ zorgde met een 96e nationaal voor een supernotering. ‘Louis’ tekende voor de derde prijs van de dag. Helaas was dit iets minder vroeg dan we van hem gewoon zijn. Het coëfficiënt kon met andere woorden niet verscherpt worden. Te Hamme bleven Roel en Wim evenwel in de weer om hun topcoëfficiënt nog te verlagen. Vooral Tulle leverde in hun niet aflatende strijd nog een goed resultaat op. 
- Tulle zonaal B1 (1.281 duiven): 93, 154... (4/4)

3e Nat. Kampioen fond oude 

Na Tulle werd duidelijk dat Limoges I, Cahors, Bergerac en Aurillac de vluchten werden voor het nationaal kampioenschap fond. 
- Limoges I zonaal B1 (2.850 duiven): 18 en 98
- Cahors zonaal B1 (1.149 duiven): 42 en 53
- Bergerac zonaal B1 (965 duiven): 18 en 20
- Aurillac prov. (1.191 duiven): 42 en 45
En jawel, opnieuw viel dit team dik in de prijzen met een 3de plaats op het nationaal kampioenschap fond KBDB. Hoogstwaarschijnlijk zal dit niet de enige prijs worden . Ook op het provinciaal kampioenschap fond oude kan er gescoord worden. Met hun resultaten zijn ze kandidaat om de titel binnen te halen. Het wordt afwachten wie hen van de hoogste podiumplaats kan houden. 

Jaarlingen 2023

In de slipstream van de kleine, maar fantastische ploeg oude duiven kregen ook de jaarlingen de kans om ervaring op te doen op de nationale fondvluchten. Ze misten nog routine en dat speelde hen wel degelijk parten. De constant beukende westenwind zorgde ervoor dat top vliegen geen sinecure was. Toch brachten ze het er meer dan behoorlijk van af. Ze zijn met andere woorden klaar om volgend jaar hun huid duur te verkopen:
- Limoges II zonaal B1 (2.793 duiven): 7, 138, 138, 140, 162, 182, 227, 264... (22/41)
- Aurillac zonaal B1 (1.962 duiven): 136, 151, 172... (9/15)
- Libourne zonaal B1 (1.412 duiven): 27, 92, 111, 140, 141... (9/16)
- Souillac zonaal B1 (1.755 duiven): 13, 55, 64, 103, 132, 134, 169... (14/24)
- Tulle zonaal B1 (2.258 duiven): 194, 244... (6/6)

Winnaar Princess Cup Thailand

De oude duiven en de jaarlingen tonen dat er echt wel winnaars huizen onder de pannen bij deze samenwerking. Ze knokken zich in alle omstandigheden naar de top van de uitslag. Het zit in de soort, het zit in de genen. Dat bewijzen ze week na week. Maar dat bewijzen ze ook in andere omstandigheden. Zo werd voor het plezier deelgenomen aan de one loft race in Pamok (Thailand). In de finale vloog hun duifje naar de 2de plaats in een extreem harde race. Dit leverde hen de eerste plaats op en de Princess Cup. Een leuk extraatje op een zeer goed seizoen 2023. 

Op naar 2024

Zijn ze 100% tevreden in Hamme. Tja, daarvoor zijn het te grote perfectionisten en winnaars. Ze willen nog meer, ze willen nog beter. Maar ze zijn ook trots. Voor het tweede jaar op rij mogen ze het nationaal podium bestijgen. Een grote eer, maar vooral een resultaat van keihard werken. Het wordt met andere woorden een winter van genieten gecombineerd met optimaliseren richting 2024. Toch moet er niet al te veel veranderen. Dat bewijzen de resultaten, maar dat voel je ook wanneer je de duiven in de hand krijgt. Met de glimlach kon ik dan ook mijn namiddagje Hamme afronden. In de auto bedacht ik mij: ‘Hier komen we zeker nog terug, hier zal het in 2024 misschien wel opnieuw bingo zijn!’ 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.