Situatie rondom corona in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland

Onderwerp: 

De situatie op 13 mei is als volgt:

België

De KBDB wacht op officiële bevestiging van de bevoegde overheidsdiensten betreffende versoepelingen van de maatregelen voor de duivensport.
Lees hier de volledige mededeling.


De situatie op 12 mei is als volgt:

De Engelse duivenbond publiceerde dit bericht, dat ook aan alle andere West-Europese duivensportfederaties gestuurd is: 

"Onderwerp: Lossingen in Frankrijk en Covid 19
Zodra de duivensport weer is toegestaan in uw land, net als het transport tussen uw land en Frankrijk, zal het verlenen van lossingsvergunning door Frankrijk geen probleem vormen. U bent dan welkom om uw duiven in Frankrijk te lossen.
Jean Jacques Dupuis
President
Federation Colombophile Française"

Nederland

Wij vernamen uit goed ingelichte bron dat Frankrijk Nederlandse lossingen weer toelaat. Meer nog, voor alle landen waar men in mag korven van de overheid, zou het geen probleem zijn hun duiven te mogen lossen in Frankrijk.

Duitsland

Duitsland heeft toestemming gekregen om in Frankrijk te lossen. Lees het persbericht op de website van de Duitse bond.


De situatie op maandag 11 mei is als volgt:

België

Voor België verwijzen wij naar de wekelijkse mededeling van de KBDB. Individueel opleren tot 25 km. (in vogelvlucht) is toegestaan. Helaas zijn (leer)vluchten met de maatschappij nog niet toegelaten, maar op de veiligheidsraad van woensdag 13 mei zullen hobby’s en recreatieve sporten ter sprake komen.
Wij vernamen wel dat de KBDB hiermee druk bezig is en de nodige contacten met de diverse ministeries heeft gehad over het opstarten van het duivenseizoen. 

Nederland 

De Nederlandse sportvrienden kregen afgelopen vrijdag via “Op de Hoogte” van de NPO goed nieuws. Ook voor hen kan het seizoen, onder strikte voorwaarden, beginnen. Het volledige persbericht kunt u hier lezen.

Frankrijk

Uiteraard zal Frankrijk straks een doorslaggevende factor worden in de heropstart naar een normale competitie. Het land werd behoorlijk zwaar getroffen en tot op heden is het noord-noordoostelijk deel nog rood ingekleurd. Een gevarenzone die naar onze sport toe een onvermijdelijk stukje grond is.
Desondanks wist de Franse federatie een voorzichtige heropstart te realiseren, al is die nog zeer recent.

De feiten:
* Vanaf maandag 11 mei is individueel opleren toegestaan. Dit met een maximale afstand van 100km van het hok.
* Zaterdag 16 mei volgt reeds de eerste trainingsvlucht in clubverband. Voor de Nordisten wordt dit Roye, zo’n 120km ver. Iets wat de donderdag wordt overgedaan om zondag door te steken naar zo’n 160km.
* Deze trainingssessies zijn enkel voor oude duiven. Pas vanaf 27 mei komen de jongen aan de beurt.
* De eigenlijke competitie gaat van start vanaf 31 mei. Toury, Argenton en St-Junien als eerste lossingsplaatsen... vluchten tussen 200 en 450km verwijderd van het Franse hok. Hierna volgt een evaluatie met hopelijk een doorstart naar de gebruikelijke lossingsplaatsen tot gevolg.
Vanzelfsprekend is de versoepeling ook hier gekoppeld aan de nodige voorzorgsmaatregelen. Het protocol is tevens verplicht te onderschrijven door elke deelnemende liefhebber en omvat zowat dezelfde regels als voorgesteld door onze KBDB.

Allemaal interne Franse keuken uiteraard. Maar wat nu verder met “les Belges” en de broodnodige “permis de lâcher”? We vroegen het aan José de Sousa: “Van onze kant is het wachten op een wettelijke toelating tot het inkorven in België. Zolang die regeling er niet is, blijft de Franse federatie in de onbevoegdheid tot het uitschrijven van een lossingsvergunning op het grondgebied.”
Aan duidelijkheid dus geen gebrek!
Luc Sioen

Duitsland

Het bestuur van de Duitse bond heeft op 1 mei jl. besloten om het tot 3 mei geldende verbod om leer- en prijsvluchten te organiseren niet te verlengen.
Daardoor zijn leer- en prijsvluchten weer toegelaten, in ieder geval voor zover nu al door de autoriteiten toegestaan in de deelstaten Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen of door lokale instanties. Indien zulke toelating ontbreekt is inkorving niet mogelijk. 
Ook volgende deelstaten hebben inmiddels toestemming verleend: Baden-Württemberg, Bremen, Hessen, Beieren, Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Thüringen, Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren.
In volgende deelstaten wacht men nog op toestemming: Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Saarland en Sleeswijk-Holstein.
Er kan dus weer in grote delen van Duitsland met de duiven gespeeld worden.
Dirk Zoland

Verenigd Koninkrijk

Liefhebbers in Engeland mogen vanaf woensdag 13 mei hun duiven weer opleren. Vanwege ander overheidsbeleid geldt dit nog niet voor Wales, Schotland en Noord-Ierland. Lees hier het persbericht van de Britse duivenbond RPRA met verdere uitleg.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.