RAF & KURT PLATTEEUW - 1e Nat. Argenton 4774 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Rumbeke - Kurt Platteeuw, de zaakvoerder van het familiebedrijf schoenenspeciaalzaak Vanluechene, en zijn vader Raf Platteeuw spelen al het hele seizoen bijzonder sterk. De nationale overwinning oude duiven Argenton van afgelopen weekeinde mag dan ook gezien worden als de dikke kers op de hele grote taart die het topjaar 2012 voor hen ook was.

Grootvader Odiel Vanluechene was een fervente duivenmelker en toen opa stierf kreeg schoonzoon Raf Platteeuw het dringend verzoek van oma om verder te spelen met de duiven van haar man. Ofschoon Raf toen helemaal niets van duiven kende nam hij de kolonie over... 

samen met zoon Kurt op de hokken achter de winkel in het centrum van Rumbeke... en sinds een 14-tal jaren op het huidig adres. De basis van de kolonie wordt geschraagd door namen als Eric Vermander, Oekene... Gerard Labiau, Zegelsem...Etienne Devos, Deerlijk... Silvere Toye, Otegem... Erwin Samijn, Ichtegem... en enkele jaren geleden werden alle duiven overgenomen van Martin & Jane Mitchell, Hulste.

De ploeg voor het seizoen 2012 omvatte 40 duivinnen en 30 doffers op totaal weduwschap... 150 jonge duiven... en 24 koppels kwekers als achterban. Eind november werd er gekoppeld... er werd een koppel jongen groot getrokken... en zonder tweede koppeling werd er aan het seizoen begonnen. Doffers en duivinnen worden wekelijks gespeeld.

Winnares werd "Devil's Daughter" B10/3100528... zij heeft 2 pennen gestoten... en werd nog altijd op weduwschap gespeeld daar waar op veel plaatsen de meeste duivinnen nu al op een nestje gespeeld werden. Volgens Kurt doen de duivinnen het minder goed op een nestpositie en zijn ze veel makkelijker te motiveren op het weduwschap. De duivinnen verblijven bijna de hele dag op schabjes in een volière die zoveel mogelijk afgesloten is. Ze komen tweemaal los voor de klassieke trainingsbeurt... ze lopen vervolgens binnen op broedhok (rotatiesysteem met de doffers)... en krijgen ofwel eten op het broedhok of ook soms in de volière.

Er wordt een "eigen mengeling" gevoederd (lichte mengeling maar wel proteïnerijk) vanaf thuiskomst tot inkorving... en er is steeds zuiver water in de drinkpot. In 2012 werd er niet behandeld noch tegen trichomonas... noch tegen luchtwegeninfecties. Daarentegen krijgen de duiven veel oogdruppels (Formadruppels) en neusdruppels(soort Brux) toegediend. Men verwedt er zijn kaarten eerder op het ontsmetten dan het behandelen van de duiven.

Verder wordt het systeem van Dr. Brocamp toegepast wat inhoudt veel proteïnen... vetten... en oliën. Ook kaas... noten... en speciale grit worden aan de duiven verstrekt. Een zestal jaren geleden werd met het duivinnenspel begonnen en heel wat melkers in de streek stelden zich openlijk vragen over het hele opzet. Maar ondertussen werd door een strenge selectie een soort duivinnen gecreëerd die niet geneigd is om onderling te paren... en beter via het weduwschap dan door het nestspel kan gemotiveerd worden.

En het kon dit weekeinde niet op voor Raf Platteeuw ! Het hok in Limburg... dat speelt onder de naam Platteeuw-Noels in Ham... had daar ook een serieuze stunt in petto op nationaal Argenton. Een van de duiven van het trio Platteeuw... Noels... Thoné wint de 1e prov. Limburg tegen 2416 jonge duiven... met 35 mpm voorsprong op de tweede geklasseerde en drie duiven in de top 15 ! Knap werk dit weekeinde voor de familie Platteeuw !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.