POUSSART-SANTENS - 1e Nat. Tulle 7267 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Vaulx-lez-Chimay – Sinds we de duiven van de nationale vluchten online kunnen melden, kent zowat iedereen de naam van Olivier Poussart. Als je immers wil weten of er al duiven zijn aan “de voorkant”, kun je even goed vragen of Poussart al gepakt heeft. Je kunt er bijna vergif op innemen dat Olivier Poussart van de nationaals de eerste duif of duiven zal pakken. Vroeger was dat enkel op de grote halve fond, maar sinds vorig jaar is dat ook het geval op de dagfond.

Terwijl de rest van België dankzij Poussart meestal het comfort heeft van een eerste referentiesnelheid, is dat ten huize Poussart anders. Zij moeten immers alert en paraat zijn nog vóór er ergens duiven zijn. En als je dan de eerste duif hebt op de kortste afstand, is het bang afwachten of en hoe lang je nationaal aan de kop zal blijven staan. Wanneer je dan inderdaad een tijdje op plaats één blijft staan, verandert dat afwachten steeds meer in nagelbijten... Zo een nagelbijter was de nationale vlucht uit Tulle van 31 juli. De eerste duif viel inderdaad bij Olivier Poussart, 1406 meter. Maar zou dat wel goed genoeg zijn...? Ze weten daar immers dat “de achterkant” nog bijna 2 uur de tijd heeft om hen van de “hot seat” te stoten. En met die stevige west-zuidwester zou de achterkant en het oosten van het land wellicht in het voordeel zijn...
De tijd verstreek tergend traag en Poussart bleef staan op nr. 1, snelste van het gehele pak. Toen Bart Van Oeckel op zowat de verste afstand pakte om 15:33, goed voor 7 nationaal, wisten ze vrijwel zeker dat de buit binnen was.

B20-2020332 “Patrick”Daarmee waren ze in Chimay overigens niet aan hun proefstuk. Bijna dag op dag 1 jaar eerder (1 aug. 2020) speelde zich hetzelfde scenario af op de nationale vlucht uit Guéret. Helena won toen de eerste nationaal van 7175 oude en was ook snelste van het hele peloton van 20.063 duiven.
Een paar jaar daarvoor wapperde ook al de nationale vlag in Vaulx-lez-Chimay, uit Bourges deze keer. Lady Bourges won toen 1e nationaal van 19.885 duiven en ook dan was dat snelste van het hele pak van 39.602 duiven.

Overigens staat de naam Olivier Poussart voor het driemanschap Olivier en zoon Justin Poussart samen met Paul Santens uit Sint-Martens-Latem. Toen Paul Santens in 2014 om medische redenen besliste om niet langer zelf met duiven te spelen, vond hij in Olivier een uitstekende partner om samen tandem, ondertussen tridem te spelen.
Patrick, de blauwe jaarling B20-2020332 die de nationale palm van Tulle naar Chimay bracht, komt direct van Hok Bommerez uit Heverlee en draagt heel wat edele origine in zich: Gaby Vandenabeele, Annick Goeteyn, De Vroe-Van Gaver en Patrick Vervloesem. De Tulle-winnaar is een kleinzoon van de Route 66 van Hok Bommerez, de beste duif over 2 nationale vluchten Bourges in 2016-2017 met 10e en 16e nationaal Bourges.

Poussart-Santens hebben overigens nog van hun betere duiven gehaald bij Maarten en Michel. Zo kwam hun B18-2009022 ook uit Heverlee en werd 4e Nat. Asduif Halve Fond in 2019. En wie de nationale rankings wat volgt, weet dat Poussart-Santens een stevige concurrent voor Willy Daniels bezitten om Nationale Asduif GHF te worden in 2021. Hun B20-1104528 heeft na 4 vluchten een coëfficiënt van 0,36 met o.a. 10e nat. Chateauroux, 13e nat. La Souterraine en nu vorig weekend weer 38e nat. Bourges (Vierzon) van bijna 12.000 jaarse. En de vader is er ook eentje direct van Heverlee.
We zullen met spanning de eindstrijd voor de nationale asduif GHF volgen.


B20-2020332 “Patrick”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.