Nieuwe EU-regelgeving: bedreiging voor de duivensport?

Onderwerp: 

Op 21 april 2021 wordt nieuwe EU-regelgeving van kracht betreffende de gezondheidsvoorschriften voor verplaatsingen van dieren binnen de EU. Dit zou betekenen dat duiven voor aanvang van een vlucht uit een ander EU-land, eerst drie weken in quarantaine zouden moeten, waarna er een controle door een NVWA-dierenarts plaatsvindt uiterlijk 48 uur voor de inkorving. De NVWA-dierenarts geeft daarbij een gezondheidscertificaat af dat de vervoerder van de duiven tijdens het transport bij zich dient te hebben.

De NPO, de Nederlandse duivenbond, acht dit niet haalbaar en heeft een werkgroep opgericht die in gesprek is gegaan met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Gezien de regelgeving van toepassing is op alle landen, heeft de NPO ook contact gezocht met de FCI en de nationale bonden van omringende landen.

De Nederlandse werkgroep heeft inmiddels een eerste gesprek gehad met het ministerie van LNV, waarbij is toegezegd dat er duidelijkheid zal zijn voor de start van het vliegseizoen in 2021. De werkgroep houdt de nationale bonden van onze buurlanden en de FCI op de hoogte.

De KBDB is inmiddels ook in actie geschoten. Voorzitter Pascal Bodengien laat ons weten dat er contact is met de voorzitter van de NPO om te kijken hoe samen op deze problematiek gereageerd kan worden. Er zal ook contact met de bevoegde instanties opgenomen worden. Verder stelt de KBDB dat volgens enkele dierenartsen de nieuwe regelgeving onmogelijk zou zijn. De KBDB zal hier later nog over communiceren.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.