NECHELPUT-CORNET - 1e Nationaal Kampioen Snelheid oude en jaarse 2020

Liefhebber: 

Kester – Kester is een deelgemeente van Gooik en lag vele eeuwen geleden op een kruispunt van Romeinse wegen. “Castricum” betekende Romeinse legerplaats en is later uitgegroeid tot een nederzetting. Kester is ook het hoogste punt van het Pajottenland.

In Kester zijn er nog een tiental duivenmelkers, voornamelijk snelheidsspelers. Het voorbije seizoen gooide de tandem Nechelput-Cornet, dat staat voor Kristof Nechelput (43) en Frans Cornet (76), hoge ogen in de nationale kampioenschappen 2020. Ze werden niet alleen 1e Nationaal Kampioen Snelheid Oude en Jaarse maar hadden ook nog de 2e Nationale Asduif Snelheid Oude en de 6e Nationale Asduif Snelheid Jaarse op de kooi.

Jozef Nechelput

Grootvader Jozef Nechelput was een fondspeler met allure die o.a. de 1e Internat. Marseille op zijn palmares had. Toen hij op weg was met zijn constateur naar het duivenlokaal overkwam hem een dodelijk ongeval. Deze kolonie werd toen publiek verkocht door Stan Raeymakers.
Voor de verkoop werd een ronde eieren bij Frans Speliers ondergebracht. Hij speelde samen met vader Ernest Nechelput. Vader deed de “papieren” en de buurman was de duivenmelker. In die periode zat Kristof meer bij de buren dan thuis. In 1989 is hij beginnen samenspelen met vader onder de naam Nechelput en Zoon. Er werd toen voornamelijk grote halve fond gespeeld.
In 2002 is Kristof getrouwd en is in Halle gaan wonen. Het duivenhok was in Pepingen en hij kon ’s morgens en ’s avonds de baan op om de duiven te verzorgen. In 2008 is hij dan gestart op de huidige locatie en de duiven kwamen mee naar Kester. In 2013 is Kristof gaan samen spelen met Frans Cornet.

ZO WERDEN ZIJ NATIONAAL KAMPIOEN
  1e get. 2e get.
Noyon 621 d. 2 1
Quiévrain 446 d. 2 1
Quiévrain 356 d. 1 3
Quiévrain 282 d. 3 1
Quiévrain 281 d. 5 2

Van den Abbeel-Van Paesschen

De vroegere basis bestond uit duiven van grootvader en uit duiven van enkele lokale melkers. In 2012 kwam er een doffer (B11/8001143) bij van Thiery Defrene, Onoz die de 1e interprovinciaal Chateauroux op zijn palmares had. Hij werd later stamkweker bij de tandem Nechelput-Cornet. Hij was o.a. vader van “Milan” 551/14 die 11e nat. Asduif Snelheid Jongen en 2e Prov. Asduif Snelheid Jongen werd in 2014. In 2013 kwamen de beste duiven van Kristof Nechelput en Frans Cornet samen.
Er kwam ook een doffer bij (B14/2273606) van Geert Van Roy met op zijn palmares 1e Souppes 203 d/24e Pajot 1280 d, 3e Souppes 250 d/43e Pajot 3083 d, 3e Souppes 223 d/14e Pajot 1362 d, 4e Souppes 454 d/11e Pajot 3133 d, 5e Souppes 285 d/25e Pajot 1695 d, 5e Souppes 236 d/14e Pajot 1535 d, 7e Chateauroux 263 d/46e nat. zone 3653 d. Hij werd een belangrijke kweker en werd vader van o.a. 2e Nat. Asduif Snelheid oude 2020 en 2e Prov. Asduif Snelheid Jaarse 2018.
Er werd een bon gekocht van de tandem Van den Abbeel-Van Paesschen, Lebbeke en deze duivin werd de moeder van 10 eerste prijsvliegers. Nadien zijn Kristof en Patrick dikke vrienden gebleven en ieder jaar worden er duiven uitgewisseld. In 2020 kwamen 6 jongen van de 1e ronde van Van den Abbeel-Van Paesschen naar de tandem Nechelput-Cornet waaronder drie uitstekende jongen met o.a. 1e Noyon Pajot 5123 d. Een ander jonge duif won 1e Noyon Pajot 4207 d. De helft van de jonge duiven heeft het bloed van Van den Abbeel-Van Paesschen in de aderen. Het zijn duiven die gemakkelijk kopvliegen en eerste prijzen winnen.

De hokken in Kester.20 koppels op totaal weduwschap

Kristof en Frans kwamen afgelopen seizoen aan de start met 20 koppels op totaal weduwschap, waaronder 6 koppels met vaste partner thuis. Daarbij kwamen nog 50 jonge duiven en 20 jongen van de 2e ronde van de kwekers.
De duiven op totaal weduwschap werden rond Kerstmis gekoppeld en trokken jongen groot. Er werd gezorgd dat de duivinnen niet opnieuw legden en daarna werden doffers en duivinnen gescheiden. Doffers en duivinnen trainden 1x per dag ongeveer 45 minuten. De duiven werden verduisterd van 15 maart tot 15 juni toen het spel begon. Om de conditie wat te temperen kwamen doffers en duivinnen maar om de twee dagen los. Begin mei kwamen doffers en duivinnen 4 dagen samen.
Bij het opleren werden doffers en duivinnen weggevoerd tot 23 km. Bij de inkorving kregen de doffers een nestschotel in de woonbak, de duivinnen werden rechtstreeks van uit het duivinnenhok ingekorfd zonder nestschotel. Na aankomst van een wedstrijd bleven de partners 2 u samen. Naargelang het seizoen vorderde werd het samenzijn langer.
Eén paar duivinnen begon onderling te paren. Maar het probleem werd opgelost door tijdens de dag een duivin op het hok en de andere in de volière te zetten en tijdens de nacht werden de rollen omgedraaid. Bij aankomst van een wedstrijd waren er altijd 5 doffers en 1 duivin op het hok (de partners van de 6 vaste paren op het weduwschap). Er werden altijd 4 oude duiven op Quiévrain gespeeld en 30 duiven gingen de mand in voor Noyon. Maar al na een paar weken gebeurde de eerste selectie.
De vier duiven van Quiévrain die thuis kwamen werden opgesloten in hun nestvak. Daarna werden alle woonbakken open gezet voor de thuiskomst van de 30 Noyonvliegers en dan was er eventjes chaos. Na een half uur worden de koppels opgesloten in hun woonbak en zo komt er opnieuw rust op het hok. De partners worden na 2 u gescheiden. Bij de eindafrekening bleek dat de duivinnen beter presteerden dan de doffers.
Kristof: “Door het coronavirus werd er 3 à 4 keer Quiévrain gevlogen en provinciaal gelost. Daardoor kwamen de duiven mooi uit de lijn en dat is belangrijk. Anders kwamen ze te veel uit het westen. Duiven moeten vertrouwen hebben om te presteren”.

TOP 3 KAMPIOENSCHAPPEN
1e Prov. Kampioen snelheid jaarlingen KBDB 2018
1e Prov. Kampioen snelheid jaarlingen KBDB 2017
1e Prov. Kampioen snelheid jonge KBDB 2016
1e Prov. Kampioen snelheid jonge KBDB 2014
2e Prov. Kampioen snelheid jonge KBDB 2019
2e Algemeen Prov. Kampioen Vlaams-Brabant 2016
2e Algemeen Prov. Kampioen Vlaams-Brabant 2017
3e Algemeen Prov. Kampioen Vlaams-Brabant 2018

Opleren tot 23 km.

Er werden 50 jongen gekweekt uit vliegers en kwekers en ook nog 20 jongen uit de 2e ronde van de kwekers. Ze werden gespeend aan 25 dagen en doffers en duivinnen gingen samen op het hok van de jonge duiven. De jongen werden verduisterd van half maart tot 21 juni van 16.30 u om ’s morgens met de dag te ontwaken. Er werd bijgelicht vanaf 21 juni tot einde seizoen. De jongen trainen alleen ’s morgens zo’n 45 minuten. Het is trainen en meteen binnen want de  roofvogel ligt steeds op de loer.
Bij het opleren werden de jongen 10x weggevoerd tot 23 km. Op een grotere afstand lossen is geen oplossing zolang de jongen geen grote mand gedaan hebben zegt Kristof. Tijdens het seizoen worden de jongen 1 x per week weggevoerd (vader). De schuifdeur wordt ingevoerd vanaf de derde wedstrijd. Er komen geen kartonnen dozen of wegkruipbakjes op de hokken. Op het hok staan de woonbakken tijdens de week halfbak. Bij het inkorven staan de bakken volledig open en er komt een nestschotel in de woonbak. Bij de laatste twee vluchten komt er ook wat stro op de hokken. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo’n 20 minuten samen.

Uitgebalanceerd voedersysteem

De oude duiven krijgen bij aankomst van een wedstrijd op zondag “Gerry Plus I.C.” + “Champion I.C.” van Versele-Laga. Er is Belgasol in het drinkwater.
Op maandag wordt het 100% zuivering en er gaat Zell Oxygen en Optimix over het voeder. 
Op maandag komen oude doffers en duivinnen niet buiten. Op dinsdag en woensdag wordt het ’s morgens zuivering en ’s avonds Gerry Plus I.C. Er gaat darmconditioner van Backs + Herbo Elite over het voeder.
Op donderdagmorgen wordt het Gerry Plus I.C. en ’s avonds 100% Champion I.C. en er gaan vitamines in het drinkwater. Op vrijdag wordt het dan 100% Champion I.C. en bij warm weer gaat er Belgasol in het drinkwater. Op zaterdagmorgen wordt er nog wat snoep en superdieet verstrekt.
De jonge duiven kregen na het spenen Start Plus I.C. en daarna Dark Plus I.C. Van zodra de jongen goed meedraaien worden ze op dezelfde manier gevoederd als de oude duiven.

Medisch Bjorn Geeroms

Bjorn Geeroms, Roosdaal is de dierenarts van dienst en voor de kweek en voor het vliegseizoen wordt de man in het wit geconsulteerd. Ook wanneer er andere problemen zijn op het hok wordt hij gecontacteerd. Tegen trichomonas wordt er 5 dagen behandeld voor aanvang van het seizoen en deze behandeling werd in de loop van het seizoen niet meer herhaald. Op zondagavond krijgen de vliegduiven gele druppels in de bek toegediend.
Tegen luchtweginfecties werd er 1x vijf dagen behandeld met Soludox. Er waren in 2020 twee lichte uitbraken van adeno bij de jongen. Er werd zuivering gevoederd en Digestal verstrekt en de problemen waren rap opgelost. De oude duiven werden 1x ingeënt tegen paramixo en tegen de pokken met het borsteltje. De jongen werden ingeënt met een combinatie-vaccin paramixo-pokken en toch waren er eind augustus enkele duiven met pokken. Volgend jaar wordt het opnieuw inenten tegen pokken met het borsteltje. Er worden op vrijdagavond oogdruppels Linco Spectin toegediend. Bij de jongen gaat wat appelazijn in het drinkwater.

De hokken in Kester.Goede verluchting

De oude duiven zitten op 6 m hok, de jonge duiven op 4 m hok en de kwekers op 2 m hok. De voorbije winter zaten de kwekers bij Frans Cornet. Het zijn niet geïsoleerde hokken met een zadeldak. De hokken zijn op een heuvel gebouwd en staan aan de ene kant 20 cm en aan de andere kant 80 cm van de grond. De verluchting gebeurt vooraan het hok onder de eerste dakpan. Er is een verluchtingstrook van 80 cm voor en boven de duiven. De duiven zitten op een plankenvloer en onder de onderste woonbak staat een schuine plaat zodat de duiven niet onder de bakken kunnen met een spleet waar stof en pluimen verzameld worden. Doffers, duivinnen en jonge duiven hebben voor het hok een “aanhangvolière”. De hokken worden 2x daags gereinigd tijdens het vliegseizoen en 1x daags tijdens de stille periode. Er is 1x grote kuis en het stof wordt overal weggeblazen met een bladblazer. De duiven krijgen 1x per dag een verse drinkpot die ’s avonds leeg gemaakt wordt.

Alleen de allerbeste doffers

De kwekers worden rond 6 december gekoppeld en er wordt in principe niet herkoppeld. Er wordt wel aan familiekweek gedaan maar meestal niet dichter dan neef x nicht. Met de kwekers heeft Kristof twee jaar geduld. Naar het kweekhok gaan alleen de allerbeste doffers en die hebben tijdens hun vliegcarrière al bewijzen van hun kweekcapaciteiten geleverd. Er worden ieder jaar nog duiven bijgehaald van de tandem Van den Abbeel-Van Paesschen. Er wordt niet aan compensatiekoppelen gedaan maar twee witogers worden niet met elkaar gekoppeld. De stam van de kolonie wordt gevormd door de namen Van den Abbeel-Van Paesschen-Geert Van Roy-Thiery Defrene in combinatie met het soort van de “113” van 2008 met 13x 1e prijs op 3 jaar.

Selectie op de uitslag

Kristof: “Wij verlangen van onze duiven dat ze 6 à 7 keer per tiental vliegen en ze moeten ook eerste prijzen kunnen winnen. Iedere oude duif die hier op de hokken zit heeft minstens een 2e prijs gevlogen. Hier tellen alleen de prijzen en “broer van” telt niet. Ook de jonge duiven worden op de resultaten geselecteerd en de helft per tiental en kopvliegen is vereist. Hier telt alleen de uitslag en de plaatsjes zijn beperkt. De selectie begint hier bij het spenen.”

De ideale duif

“Wij hebben sprinters die de grotere afstand aan kunnen en we hebben vorig jaar 1x Etampes gespeeld, waarop de eerste drie prijzen werden behaald. De halve fond ligt binnen bereik met deze duiven. Wij houden vooral van duiven die bij echt duivenweer de kop vliegen. Het model is van ondergeschikt belang maar bij het kweken is het model wel belangrijk. Wij zijn winnaars en wij spelen voor de eerste prijs. Wij willen topuitslagen op de wedstrijden”.

“Ernest” B18/2119062

“Ernest” B18/2119062 werd 2e Nat. Asduif Snelheid oude 2020. Het is een redelijk grote duif maar is wel goed gebouwd. Hij heeft een sterke rug maar het is een nerveuze duif en het is een wringer in de hand. Het is een prachtige duif met zachte pluim die achteraan goed gesloten is en die zowel vitesse als halve fond aankan. Het is een doffer die van vuistvechten houdt. En vooral... hij heeft een schitterend palmares !

B19/2101145

Het “145/19” is de 6e Nat. Asduif Snelheid jaarse 2020. Het is een duif uit de middelmaat en ze heeft een mindere band met de melker. Het is een rustige duif die niet opvalt op het hok. Ze heeft een zachte pluim, is goed gesloten en heeft een soepele vleugel. Ook zij kan bogen op een schitterend palmares !

Een topkweekkoppel

Een topkweekkoppel is ongetwijfeld B14/2273606 (Geert Van Roy) (B09/2130341 “Inbred Kleine Dirk” x B11/2051310 “Zus 1e Olympiade Pigeon Nitra 2013”) x B13/2001336 (B11/8001143 1e interprov. Chateauroux (Thiery Defrene) x B12/2151007 (Cornet).
De B13/2001336 is tevens zus van de “Milan”, een andere topvlieger (11 nat. Asduif KBDB 14) en topkweker (o.a. vader 2e prov. Asduif 2017 en grootvader 6e nat. Asduif 2020) op het hok. Zij werden de ouders van:

  • B18/2119062 “Ernest” met 1e Noyon 437, 1e Quiévrain 446 d, 1e Quiévrain 356 d, 1e Noyon 245 d, 1e Quiévrain 223 d, 1e Quiévrain 233 d, 1e Quiévrain 187 d, 1e Quiévrain 73 d, 1e Quiévrain 68 d, 2e Etampes 157 d, 2e Quiévrain 184 d, 3e Quiévreain 282 d, enz. en werd 2e nat. Asduif Snelheid Oude KBDB 2020.
  • B17/2138194 met 1e Quiévrain 145 d, 1e Quiévrain 133 d, 1e Quiévrain 108 d, 2e Quiévrain 179 d, 3e Quiévrain 118 d, 4e Quiévrain 112 d, enz. Werd 2e Prov. Asduif Snelheid Jaarse 2018.
  • B17/2138193 met 1e Quiévrain 111 d, 2e Quiévrain 144 d, 2e Quiévrain 113 d, 2e Quiévrain 83 d, 3e Quiévrain 446 d, 3e Quiévrain 237 d, 3e Quiévrain 180 d, enz.
  • B18/2119034 met 1e Noyon  175 d, 1e Noyon 170 d, 1e Etampes 157 d, 1e Noyon 81 d, 1e Noyon 76 d, 2e Noyon 493 d, 2e Noyon 135 d, 2e Noyon 121 d, enz.
  • B19/2101107 met 3e Noyon 361 d, 4e Noyon 416 d, 5e Noyon 375 d, 7e Noyon 349 d, enz.
  • B19/2101198 met 1e Noyon 210 d, 6e Noyon 721 d, 6e Noyon 200 d. Dit was een laat jong dat in 2019 enkel 2 x Quiévrain vloog eind oktober.
  • B20/2113232 met 6e Noyon 451 d, 14e Noyon 708 d, 24e Noyon 550 d.
  • B18/2144871 met 6 eerste prijzen als jaarling bij Frans Cornet.

Enkele toppers

  • B14/4146535 met 1e Quiévrain 282 d, 1e Quiévrain 122 d, 1e Quiévrain 156 d, 1e Quiévrain 106 d, 1e Quiévrain 60 d, 2e Quiévrain 446 d, 2e Quiévrain 308 d, 2e Quiévrain 281 d, 2e Quiévrain 173 d, enz. Ze vloog 58 prijzen per 10-tal waarvan 35 per 20-tal.
  • B19/2101105 met 1e Noyon 686 d, 1e Noyon 658 d, 1e Noyon 189 d, 1e Noyon 270 d, 2e Noyon 247 d, 4e Noyon 216 d, 4e Noyon 170 d, 5e Noyon 437 d, 5e Noyon 292 d, enz. Vloog 21 prijzen op 22 wedstrijden waarvan 14 x per 20-tal.
  • B19/2101111 “Margo” met 1e Noyon 349 d, 1e Noyon 273d, 2e Noyon 198 d, 2e Noyon 106 d/11e vs 1392 d, 3e Noyon 111 d, 4e Noyon 452 d, 4e Noyon 247 d, 5e Noyon 110 d, 5e Noyon 248 d, 6e Noyon 554 d. Werd 3e prov. Asduif KBDB Jongen 2019.

Een woord van dank

Bij deze een woord van dank voor Patrick Van den Abbeel. Hij is een leverancier van goede duiven en is voor Kristof een raadsman in de duivensport en een hulp bij problemen. Tijdens het seizoen sturen Kristof en Patrick elkaar dagelijks berichtjes. 
Dan hebben we nog vader Ernest of de man die altijd klaar staat om te helpen. Hij is supporter nummer 1 en onmisbaar bij het opleren van de jonge duiven. Er is een heel hechte band tussen vader en zoon dankzij de duivensport.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.