MENSEN en DUIVEN: September 2016

Onderwerp: 

Ad SchaerlaeckensEen op zijn zachtst gezegd tumultueus duivenseizoen is afgesloten. Want tumultueus was het en daarvoor was vooral het weer verantwoordelijk. Of moeten we zeggen het veranderend klimaat? Vooral dat ene weekend sprong er uit. Nadat de KBDB besloot dat vanwege de hitte geen enkele vlucht doorgang mocht vinden (in Nederland mocht wel gevlogen worden maar niet verder dan 300 km en met een nacht mand) werd die maatregel bijgesteld en kon vitesse ineens wel. Het siert de KBDB dat die zich niet te groot voelde om op een eerder genomen besluit terug te komen.
Resultaat prachtige vluchten, maar hoe amateuristisch toch. 
Die dag dat alsnog gevlogen werd was overigens het zoveelste bewijs dat duiven hoge temperaturen best aan kunnen. 

Warmte

Omdat het er alle schijn van heeft dat we voorbereid moeten zijn op meer zomers met extreem warm weer past toch enige bezinning. 
‘Boven de 30 graden niet vliegen’ zoals de NPO voorschrijft vind ik wat te simplistisch. Omdat duiven zelf dus bewijzen dat die temperatuur geen probleem is. Hier niet en in (sub)tropische landen niet. Daar kennen ze amper anders. Daarmee bedoel ik wel de thuisreis, VLIEGEN dus! De heenreis (in snikhete trucks) is een ander verhaal. 
Als ik iets te vertellen had zou ik ook bij hoge temperaturen gewoon laten vliegen, maar wel op EEN voorwaarde: Een nacht mand. Als dat vanwege de afstand (verder dan 400 kilometer) niet kan dan de vlucht inkorten. Verder zou men kunnen overwegen de uren van inmanden naar zo laat mogelijk te verschuiven. 

Rui

Als U dit leest zijn de duiven begonnen met de rui. En van iemand die schrijft over mensen en hun duiven wordt geacht daar in deze tijd aandacht aan te besteden. 
Anderen, mensen die rui-bevorderende middelen in de aanbieding hebben, doen dat immers ook, maar dan in de vorm van advertenties. 
Welk van die ‘onontbeerlijke middelen voor een goede rui’ je best in huis haalt om duiven een handje toe te steken? Geen enkele! Allemaal weggegooid geld. 
En ‘ruimengeling’ dan? Ook vergeten. Dat is niet meer dan een woord dat men plakt op een goede zak voer. Er zijn talloze kampioenen die hun duiven het hele jaar door dezelfde mengeling geven. 
Geloof me, er bestaan geen mengelingen voor een betere rui. En het zijn die adverteerders zelf die aantonen dat hun propaganda bijna ludiek is. Want wanneer wordt op een duivenhok heviger geruid dan bij winterjongen in het voorjaar? Als ooit de behoefte zou zijn aan speciaal voer of rui-bevorderende middelen dan zou het dan zijn. Maar in februari, maart of april lees je die advertenties niet. Dat is immers niet de traditionele ruitijd ...

Het vervolg las u in de krant van 5 oktober. Hierin leest u wekelijks een aflevering van "Mensen en Duiven" van topauteur Ad Schaerlaeckens. Nieuwsgierig geworden? Neem hier een abonnement!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.