MARCEL GINCKELS - 1e Nat. Issoudun 11.972 jonge en snelste van 14.188 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Tienen – Marcel Ginckels (75) is een onderwijzer met pensioen maar hij is nog steeds een gewaardeerde hulp bij het inkorven van de duiven in zijn vereniging. In het begin speelde hij alleen snelheid maar in 2004 werd er overgeschakeld naar de grote halve fond. Zijn snelheidsduiven werden vervangen door duiven van Van Avondt & Zoon, Haacht... Lambrechts-Lismont, Kortenaken... en Eric Limbourg, Brussegem. Hij beleefde in 2006 een echt topjaar maar het behalen van de nationale overwinning uit Issoudun tegen 11.972 jonge duiven wordt meteen het uithangbord van zijn kleine maar fijne kolonie.

Marcel speelt al tien jaar alleen maar met jonge duiven. Hij had 19 jonge duiven in koers en lukte 12 prijzen.
 Marcel kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploegje van 35 jonge duiven. Deze werden gekweekt uit de 9 koppels oude kwekers die hij jaarlijks overwintert. De jonge duiven blijven samen tot 3 weken voor Bourges II. De jonge bende wordt verduisterd van 1 maart tot 15 juni en er wordt bijgelicht van ‘s morgens 5 u tot 8 u en ‘s avonds van 18 u tot 23 u. In een viertal beurten werd de jonge ploeg opgeleerd tot 20 km en eens opgeleerd werden de jongen tussendoor niet meer weggevoerd. Op het centraal hok krijgen de jonge doffers een woonbak toegewezen en bij de inkorving komen doffers en duivinnen 1 uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze dan wel samen tot de volgende dag. Verder wordt er niet aan de motivatie gesleuteld.

Winnares is “Witkopje 927” B15/2080927 een duivinnetje dat via de bonnenverkoop van de vereniging aangekocht werd bij het trio Vandenhove-Vandevelde-Mathues. Het is een duivin uit de middelmaat maar sterk gebouwd en met een zachte pluim. Ze had de topvorm te pakken want na thuiskomst kon ze meteen opnieuw ingekorfd worden.
 Maar haar pad liep niet steeds over rozen. Op Montargis waarop zij de eerste prijs won werd haar doffer verspeeld. Ze zat er hele dagen mistroostig bij en van goed presteren was er geen sprake meer. Maar tien dagen later kwam haar doffer toch opdagen en het was voor haar opnieuw kermis ! Ze ging met een dijk van een motivatie de mand in voor Issoudun - trouwens haar eerste nationale wedstrijd - en schudde een ongelooflijke prestatie uit haar vleugels. Met 1351,94 m werd zij niet alleen winnares bij de jonge duiven maar toonde zich ook de snelste van het totale contingent van 14.188 Issoudun-vliegers.
 Voor aanvang van het vliegseizoen werd er 7 dagen behandeld tegen tricho en tegen luchtwegeninfecties. Verder in de loop van het seizoen werd er om de 3 à 4 weken een tricho-pilletje opgestoken. Er gaat bij vertrek en aankomst van een wedstrijd een streepje Clinagel oogzalf in ieder oog en bij thuiskomst krijgen alle flyers een verplicht lauw tot warm bad.

Marcel heeft alle vertrouwen in de mengelingen van Versele-Laga. Bij thuiskomst wordt er 100 % “Champion Plus” gevoederd. Op zondag, maandag en dinsdag gaat er “Gerry Plus” in het voederbakje. Op woensdagmorgen wordt het 1/3 “Gerry Plus” + 1/3 “Champion Plus”+ 1/3 “Energy Plus”... en op woensdagavond en donderdagmorgen 1/2 “Champion Plus” + 1/2 “Energy Plus”. In de namiddag (inkorving) wordt er volop “Energy Plus” gevoederd met volle bak snoepzaad.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.