LUDO & JEROEN PANIS - 1e + 2e Nat. Bourges 11.952 jaarse en 2e Nat. 8410 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Diepenbeek – Met de nationale vlucht uit Bourges stond de klassieker der klassiekers op het programma. De vlucht die iedere duivenmelker graag op zijn palmares bijschrijft. Vooral in Limburg werd deze keer gedroomd van de oppergaai. Een strakke westzuidwestenwind moest hen helpen aan die felbegeerde overwinning. Vooraf was er nogal wat schrik voor het weer. Onterecht bleek achteraf, want op Bourges ging het ongelooflijk hard over heel het land!

Jeroen en Ludo stonden dan ook vol spanning de duiven van Bourges op te wachten. Het zou snel gaan en dat wisten ze. Maar met Laon hadden ze reeds een zeer geslaagde repetitie achter de rug die dag, met lokaal de 1ste en de 2de bij de jongen alsook de 2de bij de oude duiven. Daarnaast hadden de duiven ook getoond in bloedvorm te verkeren. Orleans, een weekje eerder, had hen dat geleerd. Toen werden er lokaal 8 in de eerste 10 geklokt, een reeksje dat ze graag nog eens hadden overgedaan.

Iets na 12u moest het gebeuren... iets na 12 zou het ook gebeuren! Om 12:11 doken er twee duivinnen als bezetenen naar de valplank. Hun 1ste afgegeven jaarling en hun 1ste afgegeven oude. Drie minuten later was ook de 2de afgegeven jaarling op het appel en de 2de afgegeven oude volgde vlotjes. Ook de andere duiven bereikten in een ijltempo de hokken te Diepenbeek. Maar daar hadden Ludo en Jeroen al iets minder oog voor, ze waren volledig van de kaart. En dat mag ook. Wat een prestatie! Bij de jaarlingen werd begonnen met de 1ste en de 2de van maar liefst 11.952 duiven. Bij de oude duiven lukten ze de 2de, de 32ste en de 74ste van 8.409 duiven. Hun meer dan goede prestatie op Tulle met ook daar de lokale primus een paar uurtjes later, raakte volledig ondergesneeuwd door de topprestatie van hun topduivinnen op Bourges. 

‘Saskia’ (5068287/20)

De nationale winnares ‘Saskia’ beet de spits af. Ze wrong zich nog net als eerste binnen en klopte het volledige peloton jaarlingen. ‘Saskia’ is afkomstig van bij goede vriend Ronny Smeers. De vader is een Peeters-Van Crombruggen. Zijn afstamming toont het edele ras van Willy Daniels, Leo Heremans, August Jansen en Maes-Stevens. De moeder van ‘Saskia’ is een prima kweekduivin. In deze bloedlijnen zien we afstamming vol top-Bourgesvliegers met daarin de superrassen Willy Daniels, Leo Heremans, Danny Van Dyck, De Leus-Vervoort, Wouters, Raymond De Haes en Peeters-Van Crombruggen. Goed bloed liegt niet! Dit laat duivinnetje werd geleidelijk gebracht, maar had de laatste weken haar kunnen getoond. Ludo had het dan ook met veel vertrouwen als 1ste afgegeven. 

‘Fina’ (5091338/18)

Enkele seconden na Saskia deed ook ‘Fina’ het elektronisch constateersysteem oplichten. ‘Fina’ ging als 1ste afgegeven oude in de mand en daar hadden ze in Diepenbeek hun redenen voor. ‘Fina’ is een echte topduivin met een resem aan 1ste prijzen:
1e Laon 474 d.
1e Laon 146 d.
1e Chateauroux 264 d.
1e La Souterraine 941 d. (Zone C)
1e Bourges 145 d.
Maar naast 1ste plaatsen belandde ‘Fina’ nog onnoemelijk veel keer op het podium of er net naast. Wat een fenomeen! ‘Fina’ heeft het van geen vreemden, want ook haar vader was een supergoede vlieger, alsook de grootvader, de grootmoeder, de overgrootvader en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Langs moeders zijde zien we terug Leo Heremans opduiken alsook Dirk Van Den Bulck en Paul Huls. ‘Fina’ kan dus terugvallen op een stamboom vol toppers! Maar bovenal bouwde ‘Fina’ zelf haar status op tot vaandeldrager van de kolonie. Met de 2de nationaal uit Bourges zet ze dan ook de kers op taart.

‘Panis 2’ (5071105/20)

Drie minuten na de eerste 2 duivinnen was er ‘Panis 2’ die de euforie nog wat groter maakte. Met haar prestatie zorgde ze ervoor dat Ludo en Jeroen de eerste twee plaatsen nationaal wegkaapten bij de jaarlingen. ‘Panis 2’ is een duivinnetje gekweekt door Joseph Claeskens. In haar afstamming vinden we Gunter Prange, Willy Van Houtte als hoofdaandeelhouders langs vaders zijde. De vader werd gekweekt door Deceuninck-Vanhoucke uit Nieuwpoort. Langs moederszijde koppelde Joseph het beste van zijn eigen soort (Rambo) tegen de toppers van Willem De Bruijn. ‘Panis 2’ is het resultaat van een mengelmoes aan toplijnen. Met haar 2de nationaal uit Bourges toont ze dat de vererving van deze toplijnen wonderwel gelukt is.

De kolonie

Jeroen en Ludo beleefden op 31 juli waarschijnlijk de mooiste dag uit hun duivencarrière. Of ze die ooit nog kunnen overtreffen, dat weten we niet. Maar we mogen ook niet zeggen dat we het niet zagen aankomen. Het spel met de duivinnen heeft hun spelniveau met een ruk de hoogte ingejaagd. Zo zorgden zij in 2020 al voor de kopprijzen bij de vader-zooncombinatie. De avant-première op deze wonderlijk Bourges werd geleverd op La Souterraine 2020. Toen werd de voorhamer een eerste keer echt boven gehaald met een 1ste en een 5de zonaal bij de oude en een 2de zonaal bij de jaarse. Maar pas op, dat was zeker niet het enige wapenfeit. Ondertussen passeerden tal van nationale topprijzen de revue. Wie een beetje de aanmeldingen volgt, heeft hen ongetwijfeld al vele malen gespot. 
Hoe komen die duivinnen aan de start? Heel simpel, zij hebben een thuiszittende partner die voor elke vliegbeurt 15 minuutjes wordt getoond. Bij thuiskomst krijgen zij hun partner uiteraard ook te zien. Meer zelfs, om de 3 à 4 weken blijven zij erbij overnachten. De duivinnen krijgen tijdens de week goed te eten. Geen zuivering, maar goeie kost. Ze gaan ook elke week de mand in. Op donderdagmorgen wordt beslist of er wordt ingekorfd op de nationale vlucht van het weekend. Ludo taxeert hierbij hun gedragingen tijdens de laatste training. In de aanloop naar Bourges trainden de duivinnen al een aantal weken fenomenaal. In die mate dat Ludo zelfs schrik had om ze nog buiten te laten. De duiven werden dan ook met veel vertrouwen ingekorfd. 
Hebben ze bij Ludo en Jeroen de duivers volledig naar het achterplan verwezen? Niet helemaal, deze worden nu eerder voorbehouden voor de lichte halve fond. Vrouwen aan de macht op de nationale vluchten in Diepenbeek! Een dikke proficiat alvast, hopelijk kunnen jullie van deze prestatie met volle teugen genieten...

B20-5068287 “Saskia”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.