Liefhebber:
Onderwerp:
Scherpenheuvel-Zichem – Scherpenheuvel is met de O.-L.-Vrouwebasiliek het drukst bezochte bedevaartsoord in België. Zichem is het meest bekend als de geboorteplaats van schrijver Ernest Claes, in wiens boeken (de Witte) het dorp veelvuldig voorkomt, en tevens van de televisieserie Wij, Heren van Zichem. Averbode heeft zijn Norbertijnenabdij.
De Witte gaat naar school maar is daar bepaald geen hoogvlieger. Zijn grappen en grollen bezorgen hem steevast een pak rammel van zijn strenge vader. Op een dag vindt zijn vader dat de maat vol is en de Witte moet in zijn vrije tijd gaan werken bij boer Coene. Ook bij boer Coene gaat de Witte verder met zijn kattenkwaad. Op een dag wordt hij weer gestraft en hij wordt op school opgesloten in de rommelkamer waar hij “De Leeuw van Vlaenderen of de Slag der Gulden Sporen” ontdekt en deze lectuur doet hem helemaal wegvluchten uit de realiteit. Het was aan de “Maagdentoren” op de oever van de Demer, zeer bekend in Zichem, dat de Witte in zijn blootje in de Demer ging zwemmen !
De streek herbergt ook heel wat bekende Vlamingen. De koerscommentatoren Michel Wuyts (Scherpenheuvel) en Karel Bertele (Averbode) en ook tv-kok Jeroen Meus (Schoonderbuken) hebben hun vaste stek gevonden in “Het Land van de Witte”.
De duivenbond van Scherpenheuvel telt nog dik 100 duivenmelkers en daar hebben ze weer een kampioen in hun rangen. Louis Verheyen werd afgelopen seizoen 1e Algemeen Kampioen Halve Fond Brabantse Unie, 1e Algemeen Kampioen Halve Fond Fleurus en hij werd voor de 7e keer na elkaar tot Algemeen Kampioen van duivenbond Scherpenheuvel gekroond.
Zo vader zo zoon
Vader Edmond Verheyen was mijnwerker en duivenmelker en Louis heeft nog meegeholpen op het hok van vader. In 1962 is hij zelfstandig begonnen met duiven maar nog op naam van vader. Hij kreeg een hokje boven het varkenshok maar de resultaten waren maar zus en zo. Alleen de duiven van René Geyskens, Molenstede vlogen toen een prijsje.
In 1977 is Louis “echt” van start gegaan met duiven op het huidig adres in Schoonderbuken maar het duurde nog wel eventjes vooraleer hij de finesses te pakken had. Via buurman August Janssens, Schoonderbuken kwamen de eerste duiven van Van Hove-Uytterhoeven, Putte op zijn hok en dat was meteen een voltreffer. De mannen van Schoonderbuken werden in de volksmond de “bezembinders” genoemd. Daar een lief vinden was niet zo simpel want de jonge mannen aldaar verdedigden hun vrouwelijk schoon met hand en tand. Dit even ter zijde...
De jonge kolonie werd in eerste instantie verder uitgebouwd met duiven van Van Hove-Uytterhoeven (1986) met vooral de nakweek van de “Oude Bange” in een voortrekkersrol. Daarna volgden nog duiven van Jef Vanwinkel, Tielt-Winge (2005)... Vereckt-Ariën, Tessenderlo (2005)... Swa Everaerts, Averbode (2006) met nakomelingen van de “Sterke Blauwe” en de “Schalie Crack”. Er kwamen ook duiven van de Gebroeders Geerts, Messelbroek (2013) die het soort van Remi De Mey, Booischot onder de pannen hadden... Frans Vrancken, Rillaar (2013)... Edwin Verstappen, Booischot ( 2014)... en Gommaar Verbruggen, Scherpenheuvel. De laatste aanwinsten komen van Willem de Bruijn, Reeuwijk en zij toonden zich direct op de wedstrijden en de verwachtingen zijn hoopvol.
Klassiek weduwschap
Louis Verheyen kwam aan de start van het seizoen 2016 met een ploeg van 25 weduwnaars ... 12 duivinnen die op het weduwschap gespeeld werden... 100 jonge duiven en 25 koppels kwekers.
De weduwnaars worden een eerste keer gekoppeld op 27 november en trekken een koppel jongen groot. Er volgt geen echte tweede koppeling meer en rond 10 maart komen doffers en duivinnen nog een 5-tal dagen samen en dan wordt er opgeleerd. De weduwnaars gaan met de wagen zo’n viertal keren tot 40 km en vervolgens wordt het Momignies, Soissons en de halve fond tot La Souterraine (585 km). De doffers trainen tweemaal daags met gesloten ramen maar niet met de vlag.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo’n 20 minuten samen. De duivinnen komen op het hok van de doffers en worden meteen samen met hun doffer in de woonbak opgesloten. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners tot ‘s anderendaags ‘s morgens samen. Dit seizoen was het de eerste keer dat de weduwnaars op de grote halve fond ingekorfd werden. Vroeger werden ze alleen op de kleine hafo gespeeld tot Sens.
Duivinnen op weduwschap
De duivinnen worden ook op 27 november voor de eerste keer gekoppeld en trekken ook een koppel jongen groot. Voor aanvang van het vliegseizoen komen ze nog een drietal dagen samen om hun doffer beter te leren kennen. Ook de duivinnen worden in 4 etappes opgeleerd tot 40 km. Bij het opleren krijgen de duivinnen geen doffer te zien wegens te veel werk. In het begin van het seizoen worden de duivinnen midweeks nog eens gelost op 40 km. Het “lappen” van de duivinnen wordt gestopt van zodra de grote halve fond begint. Bij de inkorving worden ook doffer en duivin samen in hun nestvak opgesloten. Ook de duivinnen worden gespeeld tot La Souterraine.
Het onderling paren van de duivinnen heeft nog maar zelden problemen opgeleverd. De woonbakken op het duivinnenhok gaan dicht en de duivinnen krijgen een zitje in een “loketkast” op hetzelfde hok. De deur van de loketkast gaat niet dicht en de duivinnen kunnen op het hok vrij rondvliegen. In het begin van de week worden de duivinnen wel krap gevoederd.
Jongen op de schuifdeur
Er wordt één vroege ronde gefokt uit kwekers, weduwnaars en duivinnen of zo’n 100 vroege jongen. Het spel met de jonge duiven is voor Louis zeker zo belangrijk als het spel met de oude duiven. De jonge duiven worden verduisterd van 1 maart tot 20 juni. Vanaf 26 juli wordt er bijgelicht van 4.30 u tot 11u en van 16 u tot 22.30 u. De jongen worden 6 à 7 keer met de wagen weggevoerd tot 40 km en worden steeds in groep gelost. Eens opgeleerd worden de jongen 1x per week weggevoerd tot 40 km tot wanneer de grote halve fond begint.
De jonge duiven worden eerst gespeeld met doffers en duivinnen samen op het hok. Er worden koppeltje gevormd en wanneer er eventueel gelegd wordt dan worden de eieren weggegooid. Vanaf een maand voor Bourges worden de jongen gespeeld op de schuifdeur. Bij de inkorving komen ze 2 u samen en worden daarna in de mand gezet.
De jonge duiven die 2x Momignies en 1x Soissons gevlogen hebben maar geen prijs gewonnen hebben worden al zonder pardon geëlimineerd. Verder op het seizoen wordt er nog een strenge selectie doorgevoerd. Jongen die na 6 wedstrijden geen 3 prijzen totaliseren worden eveneens naar de kookpot verwezen. Het betekent dat er na deze twee ziftingen nog maar 50 % van de jongen overblijft.
Bij de jongen wordt er niet speciaal aan de motivatie gesleuteld. Er komen geen kartonnen dozen en zelfs geen nestschotels op de hokken. De jongen moeten het stellen met gewone nestvakken en dat lijkt echter geen problemen op te leveren. Louis blijft de melker met de kleine mand en in 2016 werden er 10 jongen gespeeld op Bourges en de beste 6 jonge duiven hebben vier nationaals gevlogen.
Eén basismengeling
Het voedersysteem van Louis Verheyen blinkt uit door zijn eenvoud. Hij hanteert één mengeling voor oude duiven... duivinnen en jonge duiven. De duivinnen worden iedere week gespeeld en hun voederschema ziet er uit als volgt :
Bij thuiskomst op zaterdag vinden ze “Kweek + Sport zonder gerst” van Mariman in hun voederbakje en er is druivensuiker in het drinkwater. Op zondag wordt dezelfde mengeling verstrekt en er zijn elektrolyten in het drinken. Op maandag en dinsdag wordt de mengeling krap gevoederd, op woensdag en donderdag wordt er volle bak gevoederd en na een uur pikken wordt de voederbak weggenomen. Op donderdag (inkorvingsdag) om 14 u wordt er een portie snoepzaad verstrekt. Om 15.30 u worden er volop pinda’s gevoederd.
De weduwnaars vliegen twee weken na elkaar de grote halve fond en volgen dan hetzelfde voederschema als de duivinnen. Daarna wordt er een weekend “gerust” en die week wordt dezelfde mengeling gevoederd maar dan iedere dag een krappe portie.
De jonge duiven gaan ook iedere week de mand in en ook zij krijgen dezelfde mengeling. De eerste dagen van de week worden ze krap gevoederd en de laatste twee dagen volle bak met daarbij nog snoepzaad en pinda’s.
Medische begeleiding
Dierenarts Raf Herbots is verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de kolonie Louis Verheyen. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er 10 dagen behandeld tegen paratyfus maar daarna werd er niet ingeënt. Met een vijfdaagse behandeling tegen trichomonas en luchtweginfecties werden de duiven voor aanvang van het kweek- en vliegseizoen “zuiver” gezet. Halfweg het vliegseizoen werd nog eens 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Na een viertal vluchten en de week voor Bourges werd er nogmaals behandeld tegen de luchtweginfecties.
Bij thuiskomst van een wedstrijd is er druivensuiker in het drinken. Op zondag wordt er Avipharm verstrekt en op dinsdag en woensdag staat er Aminovit op het programma.
Tuinhokken
Louis Verheyen speelt op 25 m tuinhokken die 50 à 60 cm boven de grond gebouwd zijn. De hokken zijn heel droog en er is een verluchtingsstrook in het plafond van 60 cm breed voor de duiven. Er is ook een “oversteek” van het dak met 20 cm verluchting. Vooraan in de vloer van de hokken zijn er verluchtingstroken uitgezaagd waarop draad genageld is. In het dak van het hok is een doorschijnende plastieken golfplaat aangebracht om het zonlicht te vangen.
Tijdens het vliegseizoen worden de bodem en de woonbakken iedere dag gereinigd. De drinkpot wordt om de maand eens uitgewassen. Een jaarlijkse grote kuis staat evenmin gepland.
De goede duif
Louis Verheyen : “Ik hou van een duif uit de middelmaat met een zachte pluim. Ik heb een hekel aan duiven met een opgestoken staart wanneer je ze in de hand neemt. Ik hou verder van een goed gesloten oog en een sterke verspringing van de achtervleugel.
Voor zowel oude als voor jonge duiven geldt de norm van 50 % prijsvliegen met liefst nog een paar kopprijzen. Model en afstamming spelen bij de beoordeling geen rol... alleen de uitslag telt ! Hier wil ik ook vermelden dat Maurits Van de Velde jaarlijks mijn duiven komt selecteren. Na deze eerste selectie ga ik met mijn duiven ook naar Gust Van Hove die ze nog eens door de fijne kam haalt.”
Een machtig kweekkoppel
Een weduwnaarscarrière duurt hier ongeveer 5 jaar. De hokken worden bevolkt met broers... zusters en kinderen van de topvliegers. Kinderen uit de bijgehaalde basis zitten uiteraard ook in het kweekbasis verweven.
Een fantastisch kweekkoppel is o.a. “Broer van Provinciale Asduif” B08/2225955 x “Moeder van halfzus Schalie Crack” B08/2014766. Hun referenties zijn niet min en wel 10 kinderen van dit kweekpaar zitten op het kweekhok. Bovendien zitten er nog 4 nakomelingen op het weduwnaarshok en 2 duivinnen op het vlieghok van de duivinnen.
Een topduif uit bovenstaand koppel is ook de B11/2086028 met op zijn palmares 4e Prov. Blois 2156 d., 11e Semi-nat. Montlucon 4424 d., 3e Nanteuil 633 d., 1e Pithiviers 738 d., 51e Nat. Argenton 16325 d.,17e Nat. Argenton 5941 d.,12e Semi-nat. Vierzon 1156 d.,17e Prov. Salbris 1038 d., 45e Semi-nat. Bourges 3226 d.,135e Semi-nat. Chateauroux 8624 d., 80e Nat. Chateauroux 4797 d.
Ander belangrijk kweekkoppel is “Kleinzoon 5e nat. Argenton” B10/2202977 x “Dochter 1e Prov. Vierzon” B11/2191343. Zij werden de ouders van “1e Nat. La Souterraine 2014”. B12/2062143. Hij won o.a. 6e Nanteuil 633 d., 110e Nat. Bourges 13588 d., 79e Nat. Chateauroux 6005 d., 31e Semi-nat. Vierzon 3008 d., 579e Nat. Bourges 22663 d. en 1e Nat. La Souterraine 7245 d.
Téléchargement:
Auteur: