JULES LENS - 1e Nat. Issoudun 14.758 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Putte – Putte in de buurt van Mechelen is al vele decennia lang een duivennest bij uitstek. Afgelopen weekend was Jules Lens aan de eer op de nationale wedstrijd uit Issoudun. Hij telt al 84 lentes en binnenkort is hij jarig. Een mooier verjaardagsgeschenk kon hij niet krijgen en dit wordt voor hem ook de mooiste prestatie uit zijn duivenmelkerscarrière.

Met een duif om 14.41.56 u voor een afstand van 493,028 km en aan 1441,88 m werd hij de nationale winnaar tegen 14.755 jaarlingen en had tevens de snelste duif van 24.532 duiven.

Jules, daarbij gesteund door zijn zoon Ronny, bouwde zijn kolonie op met het “oude soort”. Vaandeldrager van deze oude basis, uit de combinatie Jos en Jules Engels, Putte x Flor Vervoort, Hallaar is de “24/98”. Hij is stamkweker en overgrootvader van de nationale winnaar. Deze basis werd aangevuld met duiven van Gaston Van de Wouwer, Berlaar (via Wim Storms), Leo Heremans, Vorselaar en Laenen-Mariën, Olen.
In een knappe carrière behaalde Jules provinciale overwinningen op 2x Bourges, Argenton, La Souterraine, Guéret, Nevers, Montluçon, Moulins en nu ook de provinciale zege op Issoudun. Hij werd ook nog 2e nat. kampioen jaarse grote hafo met 1+2e getekende in 2017 en Algemeen Kampioen Fondclub Antwerpen in 2016.

Op Issoudun had hij 3 jaarse en 3 oude in de korf en hij zal een mooie 4 op 6 behalen. Het is de 3e getekende die de nationale palm binnenhaalt.
Jules is een melker met de kleine korf. Hij kwam aan de start van 2021 met 18 weduwnaars en daarbij kwamen er nog 35 jonge duiven.
Er wordt het klassiek weduwschap gespeeld en de weduwnaars hebben in het vroeg een koppel jongen groot getrokken. Op 15 maart werden ze een tweede keer gekoppeld en kwamen nog eens met eieren. Toen de eieren weggenomen werden begon voor hen het weduwschap. Er wordt 1x per dag ’s morgens een vol uur getraind.

B20-6065306 “Thibaut”De nationale winnaar kreeg de naam “Thibaut” B20-6065306 en het is een blauwe doffer uit de middelmaat. Hij heeft momenteel één pen gestoten. “Thibaut” kreeg ruzie met zijn bovenbuur op het hok die hem uit zijn bak gevochten had. Maar de nationale winnaar liet hem niet doen, vocht terug en veroverde opnieuw zijn woonbak. Het bezorgde hem een dijk van een motivatie die aan de basis lag van zijn nationale overwinning.
Bij de inkorving krijgen de doffers een 15-tal minuten de nestschotel in hun woonbak. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin een paar uur samen.
Zijn aankomst van Issoudun was niet conform het boekje. Hij viel ineens op het dak en de letters hadden hem niet opgemerkt. Hij had meer uit het zuidwesten moeten komen zegt Jules maar die kleine misrekening kostte hem in geen geval de nationale de zege.
Als voorbereidende wedstrijden werd er 2x Quiévrain, 2x Noyon, Melun, Sermaises, Bourges, Sermaises, Melun, Chateauroux, Melun en La Souterraine gevlogen. Toen de nationale wedstrijden op de affiche stonden werd na iedere nationale wedstrijd een kleine halve fondwedstrijd gevlogen en de week nadien opnieuw een nationale klassieker.
Na aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Daarna volgen er twee dagen met dieetmengeling en vervolgens wordt er opnieuw opgevoederd met sportmengeling.

De medische begeleiding is in handen van dierenarts Mariën. Eenmaal per jaar gaat Jules met zijn duiven op controle bij de man in het wit en er werd zelfs niet behandeld tegen trichomonas. De klassieke vitamineral, conditiepoeder en conditiesiroop zijn de enige producten die aan de flyers verstrekt worden.
De selectie van oude duiven en jaarlingen is bikkelhard. Wie wil blijven moet meerdere prijzen per 10-tal winnen gelardeerd met meerdere echte kopprijzen. De volgende opdracht van de vliegploeg is nationaal Guéret.

Duivensport in alle eenvoud met een kleine maar succesvolle kolonie en die een nationale overwinning pakt. Wat kan er nog mooier zijn!


B20-6065306 “Thibaut”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.