JOCHEN & XANDER FENS - 1e NAT. ASDUIF HALVE FOND JONGE

Liefhebber: 

Kurt heeft een voltijdse job en gaat ’s morgens omstreeks 5 u. in opdracht van zijn werkgever de baan op naar bestemmingen in gans België. Ergens tussen 18 en 19 u. arriveert hij weer thuis. Voor zo iemand is met duiven spelen geen evidentie. Je mag dan al goed je boterham verdienen, de medaille heeft ook een keerzijde. Zonder een klein beetje hulp zou het Kurt niet lukken om deftig met de duiven te spelen.
Kurt leerde de duivensport kennen via zijn vader Leon. Op zaterdag of zondag de duiven opwachten zag hij wel zitten, maar een duif in de hand nemen, hokken poetsen, duiven klokken, … daartoe liet hij zich niet verleiden. Nochtans speelde vader in die tijd behoorlijk sterk, want op zijn palmares prijkt een internationale overwinning uit Marseille naast enkele provinciale zeges. Maar korte tijd nadat Kurt getrouwd was, werd een hokje in elkaar getimmerd en werden links en rechts wat duifjes aangehaald. Vaak wordt gezegd dat je leergeld moet betalen en dat starten gebeurt met vallen en opstaan. Bij Kurt was enkel dat eerste van toepassing. Verhuizen en heropstarten bracht niet de verwachte kentering. Zowat 10 jaar geleden hebben Kurt en Karin een eigen woning gebouwd op de Oostmalseweg in Beerse. Het gezinnetje kreeg met Jochen en Xander twee zoontjes. Ze zijn momenteel 13 en 7 en de duifjes voeren en binnenroepen als ze van een leervluchtje thuiskomen, lukt hen wel. Als Kurt in de loop van de namiddag terugkeert van zijn opdracht, pikt hij, met medeweten van zijn werkgever, een kwartiertje. In het voorjaar neemt hij even de tijd om de jonge duiven te lossen om hen zo de omgeving te leren kennen en wat rondjes in de buurt te laten maken. Als de kinderen thuiskomen van de school wordt het jonge volkje door hen naar binnen gelokt. Het zou allemaal beter kunnen, maar soms heeft een mens geen keuze. In tegenstelling tot de voorgaande jaren ging het dit jaar allemachtig goed op de halve fond, maar de 1ste nationale asduif, zo’n succes overtrof zijn stoutste dromen.

Het zesde zintuig

Het seizoen 2012 begon eigenlijk in de herfst van 2011 met een bezoekje van Frans Bungeneers, de Barcelonaspecialist van het laatste decennium. Frans beoordeelde de duiven op evenwichtige bouw, spieren en pluimkwaliteit en halveerde het bestand.
De werkomstandigheden dwingen Kurt een kleine kolonie te runnen en vermits hij enkel met jonge duiven speelt, blijven er in het winterseizoen slechts een 15-tal koppels over om uit te kweken. Nadien kwam Staf Geenen, de man aan wie sommigen een zesde zintuig toeschrijven, de duiven koppelen. Hij selecteerde uit het aanbod 4 kweekkoppels en raadde aan de eerste leg van deze duiven onder andere koppels te schuiven. Deze raad werd opgevolgd en Kurt heeft er nog altijd geen spijt van. Het toeval (?) wil dat het in hoofdzaak de jongen van de tweede leg uit 3 van deze 4 koppels zijn, die zeer regelmatig tot super hebben gevlogen. Pikant detail: Staf zei dat op de linkerafdeling van het hok er niet goed kan gespeeld worden omwille van aardstraling. De beukenhaag vlak achter het hok heeft op die plaats in 2012 geen bladeren meer gedragen en het waren de duivinnen die aan de andere zijde waren ondergebracht, die het sterkst presteerden. Volledigheidshalve voegen we hieraan toe dat een splinternieuwe hokaccomodatie in het voorjaar in gebruik werd genomen. Ik had wel de indruk dat dit ongetwijfeld een positieve invloed heeft gehad op de algemene conditie van de jonge duiven.

Droge mestmethode

Je komt het nog maar raar of zelden tegen. Het hok van de jonge duiven werd van het ganse jaar niet gekuist. Op de hokbodem liggen beuken houtsnippers en in de schabjes hebben zijn jonge duiven str…torentjes gebouwd. De drinkfonteinen worden altijd bijgevuld. Het teentje look dat constant op de bodem ligt, wordt tussendoor wel een keer vervangen. Ook een scheut appelazijn wordt af en toe in de drinkpotten gekieperd. Wanneer hij op een plek komt waar brandnetel en witte dovenetel gedijen, durft hij al een keer stoppen en er thuis thee van maken (voor de duiven). Verse groenten staan twee maal per week op het menu. Volgens Kurt lusten zijn duiven rode biet, wortelen, prei, ui, … als ze tenminste voldoende honger hebben. Kurt gaat maandelijks op bezoek bij de dierenarts en in 2012 werd 2 keer op zijn advies behandeld tegen trichomonas. Nadat de slagpennen van de jonge duiven zijn bijgegroeid wordt de kweekmengeling vervangen door de gekende Wal Zoontjens – mengeling. Als het vluchtseizoen op gang wordt geschoten vormt sportmengeling de hoofdmoot. Steeds eten à volonté maar na 20 minuten wordt de dis afgeruimd.

Spelmethode

Jonge duiven van 1ste en 2de ronde worden in april – mei samen geleerd. Als het weer het toelaat, gaan ze ’s morgens vroeg met Kurt de baan op. Hij probeert ze te lossen zodat ze thuis arriveren voor de school aanvangt. Jochen kan ze dan binnenroepen. Maar ja, het loopt niet altijd zoals gehoopt. So what … Eenmaal de duiven één of twee Quiévrains in de vleugels hebben, worden de geslachten gescheiden. Tussentijdse vluchten staan 2-3 per week op het programma al blijft de afstand meestal beperkt tot + - 50 km. Uiteraard speel je in op de weersomstandigheden maar toch, tijdens het weekend komen ze op de terugweg ook wel een donkere wolk of een buitje tegen. Daar moeten ze tijdens de week leren mee omgaan, redeneert Kurt. Voor het vertrek komen doffers en duivinnen een uurtje samen. Na de vlucht mogen ze natuurlijk wat langer samenblijven. Wellicht zwengelt dit de motivatie wat aan.

De basis

In 2008 werd een volledige ronde (40) aangekocht bij Johan Donckers. Die werden uitgetest op de vluchten. Momenteel zitten er nog 4 van dit ploegje op het kweekhok. De vader van de nationale asduifwinnares is er ook eentje van. De moeder van dit asduifje werd dan weer op de verkoop van Sus Heylen (Vorselaar) aangekocht. Bij Luc Van Mechelen (Oud-Turnhout) werden de laatste jaren telkens een handvol jonge duiven aangekocht. Zij drukken momenteel hun stempel op het kweekhok en maken voor 75 % het hokbestand uit. De verstandhouding tussen Luc en Kurt is prima en wat goede raad van de leermeester is altijd welkom. Ook bij Verkerk in Nederland werden 2 duiven bijgehaald. Kurt wil alleen duiven van de allerbeste en nu blijkt plots dat dit een goede keuze is geweest.

Wat brengt 2013 ?

Kurt beweegt zich graag tussen de mensen. In het lokaal met vrienden een pintje drinken maakt voor hem een belangrijk deel uit van de sport. En als het lekker loopt, kom je vaker aan het woord. Elke discussie is dan genieten, want ineens wil iedereen weten wat de oorzaak van uw succes is. Hoog van de toren blazen, wil hij absoluut vermijden. Daar wordt je achteraf toch maar op gepakt. Maar de duifjes hebben in 2012 bewezen dat hij met zijn kweekmateriaal een stuk verder kan. Als het minder loopt, twijfel je aan alles en nog wat. Voorlopig wil hij zich over 2013 nog geen zorgen maken. Genieten op de nationale dagen van de aandacht en de prestaties van Mega Mindy, dat is het enige dat nu aan de orde is. Gelijk heeft hij !

Uitslagen jonge duiven 2012 op de halve fond
23.6 1142 d. 10, 11, 12, 89, 101, 103, … (13/27)
30.6 1208 d. 43, 44, 49, 76, 79, 105, 106, … (16/22)
07.7 1441 d. 2, 3, 13, 16, 35, 36, 79, 80, 84, 91, 144, 124, … (16/22)
15.7 965 d.  5, 25, … (3/18)
    Orléans stond meer dan 1.30 u. open.  De duivers werden daarna niet meer gespeeld omwille van pokken.
Meerdere duiven gingen verloren. Mega Mindy arriveerde als 1e duif.
21.7 1026 d. 13, 14, 40, 72, 73 (7/7)
28.7 1454 d. 2, 3, 81, … (7/11)
04.8 1452 d. 1, 2, 13, … (5/7)
11.8 1278 d. 1, 25, 38, … (5/5)
18.8 779 d. 29, … (2/5)

 

B12-6260032 “MEGA MINDY”
1e Nat. Asduif halve fond jonge KBDB 2012
2e Angerville  1452 d.
2e Angerville  1441 d.
3e Marne-la-Vallée 1451 d.
5e Orleans  965 d.
13e Angerville  1026 d.
49e Angerville  1208 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.