JIMMY VAN KERCKHOVEN – 1e Nat. Gueret 16.604 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Denderhoutem – Je bent zondag 46 jaar getrouwd en je wint op die dag de 1e nationaal Guéret tegen 16.604 jonge duiven... groter kan het toeval niet zijn ! De “Blauwe 421” lukte dat huzarenstukje en met 1203,08 m stond hij niet alleen op nummer één bij de jonge duiven maar was hij tevens de snelste van het totale aantal van 19.035 Guéret-vliegers.

Het is trouwens een traditie bij Jimmy Van Kerckhoven (67) om op de laatste wedstrijddag van het nationaal seizoen de 10 trouwe letters te vergasten op een barbecue. Ze waren daar zondag alles in gereedheid aan het brengen voor het feestje toen een van de “letters” riep... “Jimmy, daar is er een van Guerét” ! Toen achteraf bleek dat het ook nog de nationale winnaar Guéret werd werden ook nog een paar flessen champagne gekraakt !

Jimmy Van Kerckhoven stamt uit een duivenmelkerfamilie en jarenlang was hij het hulpje van vader op de hokken. Hij deed er de duivenmicrobe op en ging in 1968 voor eigen rekening van start. Na enkele jaren onderbreking nam hij in 1980 op zijn huidige locatie een nieuwe start.
De basis van zijn kolonie werd voornamelijk gevormd met duiven van vader en schoonbroer Eddy Uyttenhove, Denderhoutem. In 2011 kwamen er enkele duiven bij van Clement Raes, Denderhoutem.
Jimmy kweekte alleen maar een vroege ronde van 100 jongen uit vliegers en kwekers. Ze werden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen en de geslachten werden gescheiden na de eerste Noyon en er werd op de schuifdeur gespeeld. Er werd verduisterd vanaf begin maart tot 21 juni en achteraf werd er niet meer bijgelicht. Na een handvol opleervluchtjes ging het rechtstreeks naar Pont-St-Maxence, de halve fond, en het nationaal programma wenkte. De jonge duiven trainen tweemaal per dag en vanaf maandag met de vlag.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen in het begin zo’n half uur samen... later tijdens het seizoen kan dat oplopen tot een vol uur. Eén maal per week (dinsdag) werden de jongen bij goed weer gelost op 40 km. Na aankomst blijven doffers en duivinnen ook een half uur samen.
Op het hok zelf worden de normale woonbakken in twee verdeeld om iedereen een zitplaatsje te geven. Er wordt niet naar extra motivatie gezocht en alleen bij de inkorving voor de laatste drie wedstrijden komen er nestschotels in de nestvakken. 

Jimmy Van KerckhovenTweemaal per jaar gaat Jimmy met zijn duiven op controle naar de Veeartsenijschool in Gent waar een controle uitgevoerd wordt op de klassieke duivenplagen. Dit seizoen werd er drie keer behandeld met een pilletje tegen trichomonas... een laatste keer voor de inkorving van Bourges II. Tegen luchtwegeninfecties werd er niets ondernomen... en oogdruppels worden alleen toegediend bij een oogontsteking. Sap van rode bieten gaat iedere dag in het drinkwater wanneer er geen ander product verstrekt wordt. Soms gaat er ook citroen in het drinkwater... en op woensdag gaat er kruidenthee in het drinken. De tweede dag na thuiskomst gaat er Colinol over het voeder ter ondersteuning van de darmflora.
Zaterdag na thuiskomst van een wedstrijd wordt er zuiveringsmengeling gevoederd en gaat er Recup in het drinkwater. Op zondag en maandag wordt het zuivering met een beetje kweekmengeling. Vanaf dinsdag tot donderdag (inkorving) wordt er 100 % kweekmengeling verstrekt. Jimmy verkiest kweekmengeling met rode maïs boven sportmengeling omdat er in de kweekmengeling een grotere verscheidenheid aan granen zit.
De “Blauwe 421” B14/4162421 is een doffer met een normale bouw... het is een witoger met een perfecte vleugel die bovendien goed gespierd is. Hij deed het uitstekend bij aankomst... wipte vlot binnen... en werd een glorierijke nationale winnaar op een lastige nationale wedstrijd uit Guéret !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.