JESPERS-VANDERWEGEN - 1e Nationaal Asduif Grote halve fond Jonge

Liefhebber: 

Holsbeek – De combinatie Jespers-Vanderwegen staat voor Herman Jespers en Johnny Vanderwegen en zij spelen in tandem vanaf 2001. Zij hebben ondertussen al vele jaren een patent op kettinguitslagen op de nationale vluchten met jonge duiven. Maar een beetje op uitdaging van de concurrentie gingen ze in 2013 met oude en jaarlingen spelen op het totaal weduwschap.

En het lachen was de meesten al snel zuur opgebroken want naast een resem zone-overwinningen werd in 2014 de toren op de kerk gezet met de 1e en 3e Nationaal La Souterraine I tegen 9136 jaarlingen.
Het seizoen 2015 was ook succesvol met oude en jaarlingen en vooral de jaarse lieten zich van hun beste zijde zien. De jonge duiven kenden een moeilijke start en kregen op de koop toe nog af te rekenen met de “ramp Chateauroux”. Maar topklasse laat zich niet zo makkelijk ringeloren en “Super Ricka” werd de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven 2015 !

Dirk Van Dyck

In 1993 ging Herman Jespers van start op het huidig adres met een vreemdelingenlegioen dat hij verzameld had bij vrienden en kennissen. Later kwamen daar duiven bij van Sylvain Vandevelde, Holsbeek en Yschol-Janssen, Houwaart.
In het gezegende jaar 2003 liepen ze Dirk Van Dyck, Zandhoven tegen het lijf... en die aanwinsten waren een schot in de roos. Ze haalden er niet minder dan hun basiskweker “Kleine Dirk” B03/6086339 die een kleinzoon is van de “Bourges” van Van Dyck en die op zijn beurt een broer is van de wereldberoemde “Kannibaal”. Het waren duiven die meteen nationaal konden kopvliegen zeggen Herman en Johnny in koor.
In 2005 keek men ook al over de grens en op zekere dag stonden ze op de stoep bij Ad Schaerlaeckens, Baarle-Nassau. Ze haalden er duiven die vooral snelheid in de stam brachten.
In 2010 werden er ook duiven gehaald bij Gaby Vandenabeele, Dentergem... en ook deze inbreng was succesvol.
Globaal kunnen we stellen... alle combinaties lukken van zodra er een snuifje Dirk Van Dyck bij zit !
Moeilijk seizoen
We zegden het al het seizoen 2015 kende een moeilijke start met de jonge duiven. Vooral adeno gooide roet in het eten bij de jongen en het duurde bijzonder lang vooraleer men met de hulp van de dierenarts de problemen onder controle had.
Een week of twee voor aanvang van de nationale vluchten kreeg men de trein op de rails en de betere conditie bij de jongen zorgde ook voor betere resultaten... tot ze de rampvlucht uit Chateauroux op hun dak kregen. Van de jongen van 1e en 2e ronde miste ruim de helft de goede trein. Na een behoorlijk lange recuperatieperiode werd het gros van de “thuiskomers” opnieuw gespeeld maar alleen de toppers gingen op hun elan verder. Het werd niet echt een gelukt seizoen maar in laatste instantie zorgde de titel van nationale asduif nog voor een meevaller van formaat.

NATIONALE OVERWINNINGEN
2006 1e Nat. Z. Bourges 8973 jo.
2008 1e Nat. Z. Argenton 7422 jo.
2010 1e Nat. Z. Bourges 9512 jo.
2010 1e Nat. Z. Gueret 1221 o.
2012 1e Nat. Z. Argenton 6630 jo.
2012 1e Nat. Z. Gueret 4488 o.
2014 1e Nat. La Souterraine I 9136 jl.
2014 1e Nat. Z. Montlucon 4015 jl.
2014 1e Nat. Z. La Souterraine II 1090 o.
2015 1e Nat. Z. La Souterraine II 960 jl.

Jongen op de schuifdeur

Er wordt een eerste ronde van 70 jongen en een tweede ronde van 70 jongen gefokt... alleen uit de kweekduiven. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 22 dagen en doffers en duivinnen gaan allemaal samen op één hok. Bij de eerste wedstrijd op de kleine halve fond worden doffers en duivinnen gescheiden en worden op de schuifdeur gespeeld. De jongen worden verduisterd van half februari tot 21 juni, van 17 u tot 8 u., en daarna worden ze bijgelicht tot einde seizoen.
Er wordt aan opleren gedacht wanneer de jongen goed wegtrekken. Afgelopen seizoen was dat rond einde mei en dat was eigenlijk een beetje laat. In 3 à 4 etappes ging het naar 35 km en vervolgens met de vereniging naar Momignies... Soissons... Sourdun... en de nationale vluchten.
Het merendeel van de jongen heeft 4 à 5 wedstrijden op de grote halve fond gevlogen... met uitzondering van de nationale asduif die zes wedstrijden op haar actief heeft. Het kan gebeuren dat er midweekse vluchtjes ingelegd worden maar zeker niet elke week.
Er wordt tijdens het vliegseizoen niet naar bijkomende motivatie gezocht. Op de hokken van de doffers, waar de paartjes samen komen, zijn er gewone weduwnaarsbakken geïnstalleerd. De duivinnen zitten tijdens de week op stokken/latten.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo’n uur samen. Men heeft geleerd in Holsbeek dat de gezondheid het voornaamste item is in de duivensport... of misschien wel het geheim waar iedereen naar zoekt.

“Super Ricka”

B15/2000253 “Super Ricka” is de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven 2015. Zij werd geboren uit “Ronaldo”, lijn “Bliksem” Gaby Vandenabeele x “Tania”, dochter “Kleine Dirk” x “Kweekduivin”. In haar flitsende carrière behaalde ze met 4e prov. Issoudun 1213 d... 141e nat. Bourges 36.307 d... 56e nat. Argenton 11.223 d... 16e La Souterraine nat. ZB 1.633 d de nationale asduiftitel binnen.
“Super Ricka” was een kleine fijne blauwe duivin. Ze had een oog glanzend als een parel met heel veel pigment en uitstraling. Het was een tamme duif die goed gespierd was met een hele zachte pluim. Het was een heel slimme duif die ook zeer alert was. Ze had een heel klein foutje (?)... bij de handkeuring stak ze haar staart naar omhoog wat bij heel veel melkers niet in de smaak valt.
Chateauroux was haar laatste wedstrijd en ze kwam helaas niet meer thuis ofschoon Herman en Johnny nog altijd op een klein wonder hopen. “Super Ricka” had voldoende wedstrijden op haar palmares om in aanmerking te komen voor de nationale asduiftitel. Ze kon in theorie nog door drie duiven geklopt worden wat uiteindelijk niet gebeurde. Ze werd op haar laatste wedstrijd ingekorfd met de bedoeling haar coëfficiënt nog te verbeteren maar ze stierf op het veld van eer. Dat is duivensport zeggen Herman en Johnny.

Voeding

De duiven op de grote halve fond worden iedere week gespeeld en worden maar één keer per dag gevoederd a rato van 500 gr voor 20 duiven. De voedermethode van Matador wordt gevolgd. Bij aankomst van een wedstrijd op zaterdag komt er “Turbo” (energierijk) in het voederbakje met in het drinkwater “Recovery” (J. Koehoorn). Op zondag wordt het 50% “Start” (eiwitarm) + 50% “Vlieg” (sportmengeling) met nogmaals “Recovery” in het drinken. Op maandag en dinsdag wordt het dan 100% “Start” met “Avidres” in de drinkpot. Op woensdag wordt er 100% “Vlieg” verstrekt met vliegvitamines in het drinkwater. Op donderdag is het inkorvingsdag en dan wordt er tweemaal gevoederd. ‘s Morgens wordt er 100% “Vlieg” gevoederd en in de namiddag 100% “Turbo”. Er wordt iedere dag verse grit verstrekt en dat is heel belangrijk in een perfect voederschema. Er gaan ook homeopatische producten als Komboecha en rode bietensap over het voeder.

Medisch

Voor het kweekseizoen werden de oude duiven vrij gezet van trichomonas. De jonge duiven werden in de aanloop naar het vliegseizoen eveneens zuiver gezet van trichomonas en oud en jong werden ook behandeld tegen coccidiose. In de loop van het vliegseizoen gaat men na iedere wedstrijd op controle bij de dierenarts en zijn advies wordt punctueel gevolgd. Wat de luchtweginfecties betreft speelt het hok een zeer belangrijke rol en tegen de “kopziekten” werd er helemaal niet behandeld. Het motto is hier zo weinig mogelijk medicijnen voor de duiven.
Wel worden er “zwarte oogdruppels” 3 à 4 keer per week toegediend en zeker bij thuiskomst en bij vertrek. Wanneer de druppel in het oog moeilijk wegtrekt dan zijn er problemen met het traankanaal. Zwarte oogdruppels zijn bovendien ook goed tegen “one eye cold”.

KAMPIOENSCHAPPEN 2015
1e Nat. Asduif grote halve fond KBDB jonge duiven
1e Asduif Brabantse Unie jaarlingen
2e Asduif Brabantse Unie jaarlingen
1e Asduif “Sans Peur” Herent jaarlingen grote halve fond
2e Asduif “Sans Peur” Herent jaarlingen grote halve fond
1e Interprov. Vierzon 4457 jl.
1e Algemeen Kampioen Brabantse Unie halve fond
1e Nat. Asduif jonge duiven Gouden Veer

Hokbouw en hygiëne

De oude duiven worden gespeeld op 9,5 m tuinhok... en de jonge duiven op 10 m tuinhok. De hokken staan minimaal 30 cm boven de grond en er is een gang voor de hokken. Ze hebben een plankenvloer maar de bodem in de gang bestaat uit houten roosters. Boven de gang is er een verluchting van 1 m breed en die is niet regelbaar met schuiven. Bij de jonge duiven is er ook een verluchting in de voorwand van het hok. Bij oud en jong is er automatische afzuiging onderaan de woonbakken.
Ieder jaar wordt er grote kuis gedaan op de hokken. De binneninrichting wordt gedemonteerd en gereinigd met javel of bleekwater. De hokken worden maar één keer per week gereinigd... en dat meestal wanneer de duiven in de mand zitten voor een wedstrijd. In de nestvakken liggen er roosters en ook die worden één maal per week gereinigd. Er wordt gewerkt met twee drinkpotten... eentje staat op het hok terwijl de andere staat te drogen.

“Ronaldo” x “Tania”

Het kweekhok geeft onderdak aan 36 kweekkoppels. In principe wordt er niet aan familiekweek gedaan met uitzondering van de koppeling van halfbroer “Kleine Dirk” x halfzuster “Kleine Dirk” om in het “goede soort” te blijven.
Het beste kweekkoppel is “Ronaldo” x “Tania”. Eerder al was “Ronaldo” gekoppeld met de “500 Duivin” en toen was het ook bingo. Zij zetten meerdere duiven op de wereld die in de top honderd vlogen. “Ronaldo” met “Tania” werden de ouders van “Super Ricka” of de 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven 2015.
Ook “Remy” x “Petite Fleur” vormden een excellent koppel en zij werden de ouders van de 1e asduif in “Demer en Dijle” en de 2e asduif Brabantse Unie na hokgenoot. “Remy” met “Majoret” werden de ouders van de 25e nat. Chateauroux.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.