IVAN & WILLY BAETENS - 1e Algemeen Prov. Kampioen Oost-Vlaanderen 2022

Liefhebber: 

Sint-Niklaas – Sint-Niklaas wordt met zijn 80.000 inwoners door velen gezien als de hoofdstad van het Land van Waas. Men heeft er de grootste markt van België maar die krijgt een nieuwe inrichting. De markt wordt een park met veel groen en de verkeersstromen worden veranderd. Deze herinrichting zou moeten klaar zijn eind 2024.

Sint-Niklaas centrum moet het doen met nog 15 à 20 duivenmelkers met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar of ouder. In de omringende gemeenten floreert de duivensport gelukkig nog iets meer, maar de verstedelijking is geen vriend van de duivenmelkers.
Wij waren op de koffie bij Ivan en Willy Baetens en die werden met veel bravoure de 1e Algemeen Provinciaal Kampioen van Oost-Vlaanderen.

Een kijkje in de hokken bij Willy en Ivan Baetens.De “Rax”

Vader Willy (76) startte met duiven in 1969 als snelheidsspeler. Vanaf 1985 is de halve fond erbij gekomen want zoon Ivan (49) wou verder spelen. Louis Van den Bosch was een vriend van Willy en de beste duivenmelker van Sint-
Niklaas en Willy debuteerde met duiven van zijn vriend. Er kwamen ook nog duiven bij van André Noens, Sint-Gillis Waas.
In 1985 werd begonnen op de halve fond met dezelfde duiven, en met succes mag er gezegd worden. Eind jaren tachtig werden er duiven gehaald bij Eddy Leutenez, Kruisem maar toen nog Semmerzake. En ook van Silvere Toye, Otegem kwamen er kleppers naar Sint-Niklaas. Deze duiven moesten de basis vormen om de nationaals te spelen. In 1995 werden er duiven gehaald van Marcel Aelbrecht, Lebbeke en in 2005 werd het hok opgekocht van Urbain De Maere, Belsele. Dat waren een 30-tal duiven met als topper de “Blitz” en deze topduif is vandaag nog in de stam aanwezig. In 2003 werden er duiven gehaald bij vriend Michel Packolet, Brasschaat (L. & M. Baertsoen) met vooral afstammelingen van de “Chipo”. In 2005 werden er ook duiven gehaald bij Luc en Bart Geerinckx, Wommelgem en deze inbreng maakt nog steeds een groot deel uit van de huidige stam. We kunnen stellen dat de nakweek van de “Blitz”, de duiven van Luc en Bart Geerinckx en de duiven van Michel Packolet de oude basis vormen voor wedstrijden tot de kleine 700 km.
In 2014 stond Ivan op de dorpel van Casaert-Sénéchal, Russeignies en haalde er een zoon van de 1e Nat. Asduif “Nikolaas” gepaard met zijn eigen moeder “Palme d’Or”, die zelf moeder was van twee 1e nat. asduiven op de grote halve fond. In 2012 haalde Ivan de 7e Nationale Asduif Kleine Halve Fond van Staf Vermeiren, Wuustwezel binnen en die werd “Speedy” genoemd. De toevoeging van deze twee topduiven aan de oude basis was meteen bingo!
Een dochter van “Speedy” x een duif van Bart Geerinckx werd de moeder van de “Rax” (2e nat. Asduif Grote Halve Fond) en ook moeder van de 4e Nat. Asduif midfond NPO 2022 bij Andries Van Iwaarden, Bieselingen (Nl). De vader van de “Rax” is de “Ace of Aces” gehaald bij Casaert-Senechal in 2014.
Gans het hok is familie van de oude basis samen met “Speedy” (Staf Vermeiren) en de “Ace of Aces” (Casaert-Senechal). Deze lijnen zijn gecombineerd met elkaar en er gebeurt wat familiekweek.
“Rax” x zijn eigen grootmoeder (Geerinckx) zijn de ouders van “Lucky Star”. “Lucky Star” is de beste kweker en vader van 3e nat. Asduif grote halve fond 2022, 19e nat. Asduif Allround jongen en van drie van de vier eerste asduiven in de club “Recht voor Allen”. “Rax” zelf was reeds vader van de 2e nat. Asduif All Round 2020, 15e nat. Asduif grote halve fond oude 2020, 14e nat. Asduif grote halve fond jaarse 2020, Beste van België 7 nationale vluchten 2020. En in 2022 is hij vader van de 1e Prov. Asduif Fond 2022, 12e nat. Asduif Fond en 13e nat. Asduif All Round 2022.

KAMPIOENSCHAPPEN 2022
Nationaal
3e Nat. Asduif Grote Hafo oude KBDB
12e Nat. Asduif Fond oude KBDB
13e Nat. Asduif Allround oude KBDB
19e Nat. Asduif Allround jonge KBDB
30e Nat. Asduif Grote Hafo oude KBDB
21e Nat. Kampioen Grote Hafo KBDB
Provinciaal
Algemeen kampioen PE Oost-Vlaanderen
1e Prov. Asduif Fond oude
1e Prov. Asduif Grote Hafo oude
2e Prov. kampioen Grote Hafo oude
3e Prov. Asduif snelheid jonge
3e Prov. Asduif Allround oude
3e Prov. Asduif Allround jonge
5e Prov. kampioen Grote Hafo Fond jaarse
Gouden Ringen Waasland
Goud Fond oude + jaarse
Goud Kleine Fond oude + jaarse
Goud Kleine Fond jonge
Goud Superstar Allround
Zilver Kleine Fond oude + jaarse
Zilver Kleine Fond jonge
Brons Kleine Fond oude + jaarse
Brons Kleine Fond jonge
Brons Noyon jonge
Supertrofee Boven Parijs
Supertrofee Bourges (snelste jonge duif in het Waasland)
Fondclub Sint-Gillis
Algemeen kampioen
1e kampioen Kl. Fond nationaals oude
2e kampioen Kl. Fond nationaals jaarse
1e kampioen Kl. Fond provinciaals oude
1e kampioen Kl. Fond provinciaals jaarse 
1-2-3 bet. kampioenschappen Kl. Fond oude
2-4 bet. kampioenschappen Kl. Fond jaarse
Wisselbeker Emiel De Muynck
1e kampioen jonge Flying nat. + prov.
1-2-3-4 bet. kampioenschappen jonge
Asduif Kleine Fond oude
Asduif Kleine Fond jaarse

Het klassiek weduwschap

Ivan en Willy kwamen aan de start van 2022 met 60 weduwnaars met thuisblijvende partner. De weduwnaars werden gekoppeld op 24 november 2021 en trokken twee jongen groot. De beste weduwnaars brengen hun eigen jongen groot en krijgen de beste duivin. De rest brengt de jongen van de kwekers groot. Er volgt geen tweede koppeling maar bij het opleren komen doffers en duivinnen nog eens drie dagen samen.
In het begin van het seizoen trainen de weduwnaars 1x daags. In de aanloop naar de nationale vluchten wordt er 2x daags getraind. De doffers worden gespeeld tot 700 km. De weduwnaars worden niet verduisterd. In 5 à 6 keer worden de doffers opgeleerd tot 45 km en gaan dan de mand in voor Quiévrain. Bij de inkorving komen de partners zo’n 10 minuten samen. 
Het samenzijn na aankomst van een wedstrijd is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de gevlogen wedstrijd en ook van de komende wedstrijden. Het samenzijn kan variëren van een tot drie uur. De partners blijven nooit samen tot de volgende morgen.
Uit de beste weduwnaars worden er late jongen gekweekt, de andere komen alleen met eieren. De 60 weduwnaars zitten op 5 afdelingen en een volledige afdeling wordt samen ingekorfd. Op zaterdag moeten zeker alle duiven thuis zijn.

Een kijkje in de hokken bij Willy en Ivan Baetens.Ook naar de dagfond

Er worden ook 60 duivinnen op weduwschap met thuisblijvende partner gespeeld. De duivinnen worden half december gekoppeld en trekken de tweede leg van de kwekers groot. De beste duivinnen worden aan de “stieren” gekoppeld op hetzelfde moment. Die leggen tweemaal maar brengen geen jongen groot.
De duivinnen komen als eerste los vanaf het ochtendlicht. In de namiddag kunnen ze een tweede maal trainen vanaf mei. Het opleren gebeurt in vijf à zes beurten tot 45 km en ze gaan dan naar Quiévrain. Op de snelheid blijven de duivinnen de weduwnaars 1 week voor. Bij de inkorving komen duivinnen en doffers 20 minuten samen. Bij thuiskomst blijven ze een à drie uur samen naargelang de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd. De duivinnen worden iedere week gespeeld. Tijdens de week zitten de duivinnen tijdens de dag in de volière en komen ’s avonds binnen op het hok.
Het onderling paren valt wel mee omdat de duivinnen elke week gespeeld worden. De hardleerse duivinnen worden weggenomen. De duivinnen worden vooral op de grote halve fond gespeeld maar in 2023 zal er ook een deel op de dagfond gespeeld worden.

Schuifdeur na 2x Noyon

De 250 jonge duiven worden gefokt uit de kwekers (85%) en vliegers (15%) en worden gespeend aan 22 dagen. Ze worden verduisterd vanaf eind maart tot 21 juni vanaf 16 u en ontwaken met het daglicht. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er minder duiven verloren gingen. Er wordt bijgelicht vanaf twee weken na de langste dag van 5.30 u tot 10.30 u.
Het opleren gebeurt in negen etappes tot 45 km en daarna gaan de jongen naar Quiévrain. Na Quiévrain worden de jongen nog een paar keren weggevoerd. Oude doffers en oude duivinnen worden na het opleren niet meer weggevoerd tenzij de wedstrijden afgelast worden. De schuifdeur wordt ingevoerd wanneer de jongen tweemaal Noyon gevlogen hebben.
Met de nationale vluchten komen er kartonnen dozen op het hok, gaan de woonbakken open en komen er nestschotels op de hokken. Tijdens de week worden deze allemaal weggenomen. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een uur samen. Bij de nationale wedstrijden komen ze twee à drie uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ’s avonds.
Het is de bedoeling de jonge duiven zoveel mogelijk wedstrijden te laten vliegen. Noyon is ook een goede leervlucht.

Vanrobaeys en Versele-Laga

Vroeger werd er 100% Vanrobaeys gevoederd maar met de komst van Marijn Laureyns is er Versele-Laga bijgekomen.
Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd wordt er volle bak sportmengeling gevoederd. Verder is er Recup Forte (Schroeder) in het drinken en worden er recuperatiepillen van Ruben Lanckriet opgestoken. Op zondag is het 50% sportmengeling + 50% zuivering en eiwitten op het voeder. Er wordt ook Tollyamin Forte (Schroeder) verstrekt. Op maandag 50% sportmengeling + 50% zuivering met Colombine Thee (Versele-Laga) in het drinken. Van dinsdag tot zondag wordt het dan 50% sportmengeling + 50% zuivering.
Op zondagavond en maandag wordt het dan 100% sportmengeling. Op dinsdag en woensdag wordt het dan 100% sportmengeling + vetrijke mengeling (op het gevoel) + pinda’s. Er wordt naar gestreefd dat de duiven om 16 u gegeten hebben want duiven met een volle krop inkorven is geen goed idee.
De duivinnen die iedere week gespeeld worden krijgen bij thuiskomst op zaterdag volle bak sportmengeling. Verder is er Recup Forte (Schroeder) in het drinken en recuperatiepillen van Ruben Lanckriet. Op zondag is het 50% sportmengeling + 50% zuivering en eiwitten op het voeder. Er wordt ook Tollyamin Forte (Schroeder) verstrekt. Op maandag 50% sportmengeling + 50% zuivering en Colombine Thee (Versele-Laga) in het drinken.
Vanaf maandag wordt het dan 75% sportmengeling + 25% zuivering. Op dinsdag wordt het 100% sportmengeling. Woensdag en donderdag wordt het 100% sportmengeling + vetrijke mengeling + pinda’s.
Ook bij het binnenlopen van de trainingen krijgen doffers en duivinnen een paar pinda’s. Pinda’s worden als lokmiddel gebruikt bij het binnenlopen.

Medische begeleiding

In het begin van het jaar werd er zeven dagen behandeld tegen trichomonas en dat gebeurt met verschillende producten. Nadien krijgen de duiven de gele druppels toegediend in de bek. Om de veertien dagen komt de dierenarts op bezoek en op zijn advies werd er o.a. (3x) behandeld tegen coccidiose met een pilletje.
Tegen luchtweginfecties en behandeling tegen paratyfus werd in maart tien dagen behandeld met een breedspectrumantibioticum. De inenting tegen paratyfus van gans de kolonie gebeurt in oktober.
De jongen worden 3x ingeënt tegen paramyxo. Eenmaal tegen paramyxo en de pokken, 1x booster vaccin rota-circo-paramyxo (Schroeder) en 1x booster vaccin adeno-herpes-paramyxo (Schroeder). De oude vliegploeg wordt in februari ingeënt met Colombovac of een ander vaccin.
Er wordt gepoogd de jonge duiven zo weinig mogelijk te behandelen met antibiotica en daarom wordt er ingezet op het vaccineren. Bij duiven met natte ogen is geen behandeling de snelste manier om ervan af te geraken. Belangrijk is ook dat er geen muggen op het hok komen.

Een kijkje in de hokken bij Willy en Ivan Baetens.Ruime en luchtige hokken

Het jonge duivenhok is 15 m x 3 m en 1 meter volière. De volière staat dag en nacht open behalve bij het verduisteren. De oude vliegploeg zit op een hok van 22 x 3 m en 1 meter volière. De duiven krijgen een bad in de volière. Ook de weduwnaars zitten veel in de volière. Alle hokken zijn op dezelfde manier gebouwd. De vlieghokken van de weduwnaars en de vliegduivinnen zijn ruim gebouwd voor het aantal duiven die er onderdak krijgen. Het zijn zeer luchtige hokken.
De ventilatieruimte in het plafond van de hokken staat volledig open. De voor- en achterkant van het dak zijn volledig dichtgemaakt. Het is een ruim dak en de nokpannen liggen los. Tocht moet vooral vermeden worden. Het zijn dubbelwandige maar geen geïsoleerde hokken.
De hokken worden dagelijks gereinigd en gestofzuigd. De grote kuis gebeurt in oktober. Het plafond wordt ontmanteld en afgespoten en de onderkant van de pannen wordt gestofzuigd. In het dak zijn er redelijk veel lichtpannen en de duiven zitten op een plankenvloer.

Stierenkweek

De kwekers worden op 24 november gekoppeld. De acht “stieren” hebben ieder vier duivinnen waarmee er gekweekt wordt. Soms hebben ze twe duivinnen terzelfdertijd. Er wordt aan dichte familiekweek gedaan en de nakweek gaat naar het kweekhok. Verwijderde familiekweek wordt ingezet op de wedstrijden.
De beste vliegduiven komen op het kweekhok met broers, zusters en kinderen. Ze krijgen maximum twee seizoenen om zich te bewijzen, maar tijdens het eerste seizoen moet er toch al een lichtpunt zijn.
Er worden graag bevlogen duiven bijgehaald die meer kilometers aankunnen (tot 800 km). Met mate wordt er aan compensatiekoppelen gedaan. Vanaf tien dagen voor het koppelen is er licht op de hokken. Er is 14 uur licht op het hok tot einde van het kweken. Er wordt aan voorkoppelen gedaan en goed x goed wordt gekoppeld.

Selectie

Prestaties zijn het voornaamste maar ook rendement van de kwekers is belangrijk. Veel verliezen van bepaalde duiven is niet goed. Prijs vliegen is hier per 10-tal. Het model speelt niet echt een rol maar er wordt gestreefd naar het ideale model en een compacte duif. Jonge duiven moeten zich op zijn minst laten zien. Een jaarling moet de helft van zijn inkorvingen per 10-tal vliegen. Bij de oude duiven wordt de lat nog hoger gelegd. Wie niet per 100-tal vliegt kan niet blijven.

Nieuwe verzorger

Ivan en Willy Baetens hebben vanaf 2022 met Marijn Laureyns (57) er een nieuwe verzorger bij. Hij heeft 1e Internat. Barcelona gewonnen (met Team Freddy De Jaeger) en is een paar keer 2e Algemeen Belgisch kampioen geweest. Een uitstekende aanwinst, zegt men in koor in Sint-Niklaas!

Enkele toppers

  • B22-4028023 met 29e Quiévrain 1071 d., 33e Quiévrain 966 d., 46e Noyon 3089 d., 25e Noyon 4562 d., 267e prov. Orléans 7205 d., 533e nat. Bourges 23.847 d., 88e nat. Argenton 22.869 d.
  • B22-4028062 met 282e Noyon 4562 d., 168e prov. Orléans 7205 d., 321e prov. Orléans 7093 d., 532e nat. Bourges 23.847 d., 51e prov. Montoire 3781 d., 24e Noyon 3287 d., 915e nat. Argenton 22.869 d., 543e nat. Argenton 13.393 d.
  • B20-4025086 met 118e Noyon 4849 d., 78e Noyon 3165 d., 13e prov. Orléans 21.087 d., 332e prov. Vierzon 7433 d., 751e nat. Bourges 33.410 d., 1615e nat. Argenton 20.467 d., 158e prov. Chateauroux 4164 d., 382e nat. Issoudun 8151 d., 14e nat. La Souterraine 4907 d., 27e nat. Bourges 7606 d.
  • B19-4044213 met 88e Noyon 3165 d., 85e Noyon 3818 d., 85e prov. Orléans 21.087 d., 15e prov. Vierzon 7433 d., 453e nat. Bourges 33.410 d., 83e prov. Chateauroux 4164 d., 788e nat. Argenton 10.632 d., 98e nat. Issoudun 8151 d., 115e nat. Guéret 8375 d., 102e nat. La Souterraine 4907 d., 170e nat. Chateauroux 4003 d.
  • B19-4044257 met 157e Noyon 2958 d., 434e prov. Orléans 11.735 d., 453e nat. Bourges 33.410 d., 349e nat. Limoges 17.356 d., 137e nat. Tulle 9763 d., 383e nat. Guéret 8375 d., 61e nat. Souillac 4476 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.