IDE HOEFS - 1e Nat. Vierzon 26.141 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Rekem – Eindelijk was het dan zover, alle Nederlandse afdelingen durfden het aan om de degens met elkaar te kruisen op de nationale dagfondvlucht Vierzon.

Zaterdagmorgen 3 augustus om 7.45 uur werd het vertreksignaal gegeven voor de 26.141 verzamelde duiven. Zoals met de matige noord- tot noordwestenwind werd verwacht, werd al snel duidelijk dat de vroegste duiven vooral in de provincie Limburg vielen. 

Binnenzicht hokken.Frappant is dat de overwinning niet in Nederland maar in België terecht kwam. Ide Hoefs (50) uit Rekem, een deelgemeente van Lanaken in de Belgische provincie Limburg, speelt sinds 2014 in Nederland en behaalde met name vorig jaar op Sezanne en Lorris al mooie overwinningen in afdelingsverband. Met de oude duiven zit hij niet bepaald om een stunt verlegen... en nu op Vierzon baart hij wederom opzien door als Belg de Nederlandse nationale zege tegen maar liefst 26.141 duiven voor zich op te eisen.

Eerder toonde Ide op Montluçon in juni met 7-8-10-11-24-55 enz. van 4201d. al aan dat ook op de dagfondvluchten wel degelijk rekening met hem moet worden gehouden. Toch had Ide voor Vierzon niet het gevoel dat het allemaal wel op zijn pootjes terecht zou komen. Vanwege de organisatie van een familiereünie op de zondag na Chateauroux (hij verwachtte al uitstel vanwege de weersvoorspellingen) en de afgelasting van de programmavluchten vorige week door de NPO, had hij al 3 weken niet gespeeld. Wel trainden de duiven gedurende de week prima en werd er aan de voorbereidingen niets veranderd ten opzichte van voorgaande dagfondvluchten. Tussendoor werd zelfs niet gelapt.

Binnenzicht hokken.Om voor een topklassering op Vierzon in aanmerking te komen werden de duiven door Ide rond 14.00 uur verwacht. Het duurde allemaal wat langer dan gedacht en de spanning liep steeds verder op. Toch nog maar even Compuclub Live checken, dacht Ide bij zichzelf, en gelukkig waren er nog geen duiven. Juist op het moment dat hij zijn gsm weglegde kwam er over het dak een duif aanstormen, die na een extra rondje meteen op de klep belandde. Zonder een seconde te verspelen liet hij als tijd afdrukken 14-35-37 uur. Het was de NL18-1350712, een doffer die als 3e getekende de mand in ging en op een afstand van 489 km een snelheid behaald van 1193 m.p.m. en daarmee Jan Deliege uit Vijlen en Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller met een reeks kopduiven wist te kloppen.

Vleugel van de winnaar.NL18-1350712 “De Nationaal”

De winnaar is dus een doffer met de ring NL18-1350712. Hij werd inmiddels omgedoopt tot “De Nationaal”. Evenals zijn hokgenoten werd ook hij gespeeld op totaal weduwschap. Rond 10 januari werd er gekoppeld en alle duiven brachten een of twee jongen groot. Rond 10 maart kwam de gehele kolonie vliegduiven op weduwschap. Ook werd toen de training weer hervat, die zolang de duiven gekoppeld zaten vanwege het roofvogelgevaar gestopt was. Overigens trainen de duiven in Rekem maar een keer per dag. Ide werkt in een 3 ploegendienst en dat betekent voor de duiven de een keer ’s middags en de andere keer ’s morgens trainen. Diezelfde ploegendienst zorgt er ook voor dat Ide om met de duiven te kunnen spelen, elk jaar zo’n 14 tot 15 verlofdagen op moet nemen. In Rekem wordt dan ook enkel met oude en jaarlingen gespeeld, spelen met jonge duiven zou betekenen nog meer verlofdagen inleveren. 
“De Nationaal” NL18/712 liet zich eerder ook al goed zien met de 11e in de afdeling op Montluçon, de 28e Rethel 17.242 d, 60e Sens 10.572 d., 72e Rethel 11.086 d en 89e Chalons en Champagne 5672 d. Als jong won hij ook een tweede Rethel van 1309 d. 
Ondanks alle beperkingen door de dagelijkse werkzaamheden van Ide groeide Vierzon uit tot een nieuwe stunt. Eentje die hij niet makkelijk zal vergeten. Met zijn goede spel van de laatste jaren drong hij zich een favorietenrol op, die hij nu volledig waar maakte. 
Veel respect daarvoor Ide en een hele dikke proficiat!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.